Acer Liquid Jade S
2.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Acer Liquid Jade S kräver ett installerat microSD-kort för att uppdatera sin mjukvara.
Fördelar
+ Snyggt rundat glas
+ Dubbla SIM-kort
+ MicroSD-stöd
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Förinstallerade appar
- Dålig kamera
- Dålig högtalare
- Gammal mjukvara
Kamera2
Skärm2.6
Batteri3.4
Kamera2
Skärm2.6
Batteri3.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Med sin senaste smartphone har Acer kommit närmare än någonsin att sälja en modell som faktiskt går att rekommendera. Företaget har dock fortfarande mycket att lära och är fortfarande för dåliga på många saker för att få någon utmärkelse i Svenska smartphoneguiden. Liquid Jade S erbjuder en bra upplevelse på många sätt och är ganska unik på den svenska marknaden genom att erbjuda dubbla SIM-kortläsare och en microSD-kortläsare samt en tre års garanti när den köps via företagets egna butik. Med en dålig kamera, föråldrad mjukvara, inget stöd för 5 gigahertz-bandet för Wifi och en usel högtalare är det dock svårt att skylla allt på telefonens låga pris. Det finns helt enkelt bättre alternativ på marknaden med Motorolas Moto G-serien som den största konkurrenten just nu.

 

Hårdvara:

Acer_Jade_S_Recension_forstaAcer har tillverkat smartphones i många år och till och med sålt smartphones till Sverige en längre tid. Acer Liquid Jade S är en av företagets senaste modeller som visserligen har några månader på nacken nu men som ändå på pappret borde kunna konkurrera med många andra produkter på marknaden.

Läs mer om hårdvaran

Jade S har som sagt ett lågt pris men ändå relativt imponerande specifikationer. På telefonens framsida finns en fem tum IPS-skärm med en upplösning på 1 280 x 720 pixlar. På baksidan finns en 13 megapixelkamera med ett otroligt lågt bländarvärde på f/1,8 och innanför skalet gömmer sig ett Mediatek-chipset som är utrustat med åtta processorkärnor klockade till 1,5 gigahertz. Processorn får assistans av 2 gigabyte arbetsminne och 16 gigabyte lagringsutrymme samt en microSD-kortläsare som har stöd för kort på upp till 32 gigabyte. Till skillnad från många andra smartphones som säljs till kunder i Sverige har Jade S också dubbla SIM-kortläsare som gör det enkelt för användare med flera telefonnummer att använda en och samma telefon. Jade S är även en av få telefoner på marknaden som säljs av tillverkaren med en tre års garanti med tillgång till ersättningsexemplar vid reparation och betalda fraktsedlar eller upphämtning om något skulle strula.

Acer_Jade_S_Recension_SIMAcer Jade S har en tunn och lätt hårdvarudesign. Telefonen är en av marknadens lättaste och minsta, med tanke på sin relativt stora skärm. Hela telefonen väger 116 gram, vilket kan jämföras med exempelvis Samung Galaxy S6 som har liknande yttermått men som väger 138 gram.

Telefonens framsida är helt täkt av glas. Glaset sträcker sig ända ut till dess kanter och har en lätt rundning längst ut. Runt glaset finns en tunn blank silverfärgad ram som troligen är tänkt att tolkas som metall. Håller man i telefonen är det dock uppenbart att ramen är tillverkad av plast och att egentligen inga yttre delar av telefonen är gjorda av något annat än glas och plast.

Acer_Jade_S_Recension_framsidaBaksidan av Acer Jade S är också tillverkad av plast och det känns tydligt i handen. Med tanke modellens pris har vi svårt att kritisera den för det. Det enda vi kan klaga på är att bakstycket inte går att ta av, vilket också betyder att telefonens batteri inte är utbytbart. På bakstyckets nedre halva hittar vi en högtalare medan baksidans övre halva bjuder på en stor kameralins, som tyvärr sticker ut en millimeter eller två från telefonens kropp men som i alla fall kan assisteras av en LED-lampa i mörka miljöer.

Acer_Jade_S_Recension_baksidaJade S har en kraftigt rundad baksida som gör att telefonen ligger riktigt skönt i handen. På de rundade sidorna finns sammanlagt tre fysiska knappar, telefonens enda fysiska knappar. Telefonens ovansida bjuder på en av/på-knapp som är lite svår att nå och som ger lite för dåligt med haptisk feedback för att vara lätt att använda. På höger sida finns en kombinerad volym upp- och ner-knapp som är lätt att känna sig fram till men som också ger lite för dåligt med haptisk feedback och som därför kan vara lite klurig att använda. På telefonens undersida finns en microUSB-port som saknar videoutgång och som konstigt nog sitter långt ut på höger sida av undersidan.

Slutligen på telefonens vänstra sida finns telefonens alla kortläsare kombinerade på en plats. I en liten bricka kan användare placera upp till två nano SIM-kort eller ett nano SIM-kort och ett microSD-kort. Telefonen har nämligen två kortplatser, vilket ger användare möjlighet att välja om de vill ha dubbla SIM-kort eller nöja sig med ett SIM-kort men då ha möjlighet att då också använda ett microSD-kort. De användare som ändå väljer att använda två SIM-kort kan temporärt ta ut det ena SIM-kortet för att lägga i ett microSD-kort när telefonen exempelvis ska genomföra en mjukvaruuppdatering, som kräver ett microSD-kort.

Stäng

 

Mjukvara:

Acer_Jade_S_Recension_framsidaOm det är något Acer har misslyckats med i Liquid Jade S så är det mjukvara. Telefonens operativsystem är visserligen väl optimerat och fungerar förvånansvärt bra och smidigt men det är både föråldrat och fult. Hur Acer inte har kunnat leverera en uppdatering från Android 4.4.4 är ett mysterium för oss. Telefonen kör alltså fortfarande ett operativsystem som lanserades för 14 månader sedan. Sedan dess har både Android 5.0 och 5.1 lanserats och ytterligare en ny version av Android är på ingång. Detta betyder att flera appar i Google Play Butik har lanserats som har funktioner som bara stöds av Android 5.0 och 5.1.

Läs mer om mjukvaran

Vi hade kanske kunnat acceptera Android 4.4.4 som operativsystem om en uppdatering till Android 5.0 varit på ingång inom en mycket snar framtid och om Acer valt att göra sig av med sitt överliggande användargränssnitt. Så är dock inte fallet. Ovanpå Android har Acer nämligen lagt ett gränssnitt som känns som är opraktiskt och inte särskilt estetiskt tilltalande. Det enda värdefulla i Acers anpassning av operativsystemet är dess flytande applikationer som kan startas från applikationsbytaren. Dessa flytande appar ger användare möjlighet att exempelvis ta bilder samtidigt som en Youtube-video spelas i bakgrunden eller ta anteckningar samtidigt som Facebook visas i bakgrunden. Utöver det tycker vi att Acers anpassningar av Android bara gör operativsystemet fulare.

Acer har lagt till två alternativ i operativsystemets inställningspanel. Det första handlar om hantering av dubbla SIM-kort. Acers lilla extrainställning ger användare möjlighet att bestämma hur SIM-kort ska hanteras, vilket kort som ska användas för data, vilket för röst och vilket för SMS.

Inställningspanelens andra extraalternativ är utvecklat av DTS och ger användare möjlighet att aktivera något som kallas ”DTS-HD Premium Sound”. Användare har möjlighet att justera diskant och bas i sju olika steg eller välja EQ från ett av nio olika förinställda alternativ.

Likt många andra produkter från Acer kommer också Jade S fullpackad med förinstallerade applikationer från Acer det är dock svårt att förstå vad många av applikationerna har för värde för användare och varför de är installerade över huvud taget. Acer inkluderar exempelvis program som ger användare möjlighet att synkronisera dokument och andra filer mellan telefoner och datorer. Synkroniseringen sker dock bara mellan Acer-produkter, vilket gör apparna betydligt sämre än tredjepartslösningar från företag så som Google och Microsoft.

En intressant detalj i Acers anpassade version av Android är att många appar och funktioner som visas av operativsystemet aldrig skrivs ut och visas för användaren i sin helhet. Många namn på appar och alternativ i menyer som finns på hemskärmen eller i appskärmen och som är längre än ett par bokstäver visas oftast bara med ett par bokstäver, följt av tre punkter. Eftersom flera applikationer börjar med bokstäverna ”ab” finns det exempelvis därför fem applikationer på appskärmen som heter ”ab…”. Det är helt omöjligt att se vad applikationerna egentligen heter. Samma sak gäller på hemskärmen. Här kallas Facebook-appen för ”Fa…”, Gmail-appen för ”Gm…” och Skype-appen för ”Sk…”. Även delar av navigeringen är förkortad. Längst upp på appskärmen ser vi texten ”Ap…” som vi skulle gissa betyder Applikationer och ”Wi…” som troligen betyder Widgets. I menyn för appskärmen finns alternativ så som ”Pl…” som leder till Google Play Butik och ”An…” som leder till… vi vet inte riktigt. Här finns alternativ så som ”Ba…er” och ”Wi…”. Det är uppenbart att det är en bugg av något slag som orsakar felet men det är minst sagt irriterande som det ser ut med den senaste versionen av mjukvaran för Jade S.

Stäng

 

Kamera

Acer_Jade_S_Recension_kameraAcer Jade S har en 13-megapixelkamera med ett bländartal på f/1,8. Om dessa hade varit de enda specifikationerna som har någon betydelse för kamerans prestanda hade Jade S tagit oerhört bra bilder. I verkligheten når dock inte telefonen upp till förväntningarna. Telefonen tar inte bilder som kommer i närheten av konkurrenterna när det gäller kvalitet. Jade S kan inte ens ta bättre bilder som är bättre än bilder tagna med den billiga Lumia 640 XL. Den tar sämre bilder i så gott som alla tänkbara miljöer. Bilderna har överdrivan färger, saknar dynamiskt omfång och har uppskruvad kontrast som får många bilder att se onaturliga ut. I mörka miljöer introduceras stora mängder brus och detaljrikedomen är betydligt sämre än den billigare Lumia 640 XL. Kameran är kort sagt ganska usel. Visst kan den användas för att ta en snabb bild eller två men förvänta dig inget imponerande resultat när bilderna visas på en skärm som är större än fem tum.

Se exempelbilder

Acer Liquid Jade S

Microsoft Lumia 640 XL

Stäng

 

Ljud och bild

Acer_Jade_S_Recension_hogtalareAcer Jade S har en fem tum skärm med en upplösning på 1 280 x 720. Skärmen har med andra ord en relativt låg upplösning som vi dock inte kan klaga på i en så billig telefon som Jade S faktiskt är. Skärmen är ljusstark och hanterar extrema betraktningsvinklar förvånansvärt väl, bättre än många modeller på marknaden som kostar dubbelt så mycket. Skärmens svärta lider av LCD-tekniken men färgerna och den imponerande prestandan vid alla tänkbara vinklar gör skärmen till en riktigt imponerande sådan.

DTS har satt sin stämpel på Jade S, bokstavligt talat, men vi kan inte påstå att det märks särskilt mycket. Telefonens högtalare producerar inte ljud av låg kvalitet med av oerhört låg volym. Den kan användas i tysta miljöer men allt annat typ av oljud kommer dölja det lilla ljud som faktiskt kommer från högtalaren. Som det ser ut just har Jade S Svenska smartphoneguidens tystaste högtalare. De användare som ofta använder sin telefons högtalare bör med andra ord hålla sig borta från Jade S.

 

Prestanda och batteri

Acer_Jade_S_Recension_acer_baksidaAcer Jade S använder ett processorchipset från Mediatek. Processorn har åtta kärnor som alla kan jobba tillsammans för att prestera ganska bra i syntetiska benchmarks. I verkligheten är det dock sällan alla åtta processorkärnor används samtidigt. Eftersom processorn bara är klockad till 1,5 gigahertz och sällan använder särskilt många kärnor samtidigt är telefonen ganska energisnål. Detta ger den en helt klart acceptabel batteritid som tar vanliga användare genom en hel dag utan problem. Samtidigt som telefonen har ganska lång batteritid är processorn tillräckligt kraftfull för att driva Android på ett utmärkt sätt. Telefonen stannar aldrig upp i operativsystemets gränssnitt och den växlar snabbt mellan applikationer. Med undantag för krävande spel känns Jade S minst lika snabb som många flaggskeppstelefoner på marknaden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

arton − fem =