I maj 2019 satte USA käppar i hjulen för Huaweis smartphone-division. Ett amerikanskt handelsstopp gjorde det omöjligt för Huawei att producera nya Android-smartphones med Googles tjänster och appar. Sedan dess har det Huawei-ägda varumärket Honor brutits ut ur företaget och nu bekräftar Honor att de snart kommer att lansera sin första nya Android-telefon med Googles tjänster.

Honor 50 får Google

Honor lanserades till en början av Huawei som ett varumärke riktat till unga. Det nådde framgångar i Sverige år 2016 med modeller såsom Honor 8. Varumärket var tänkt att återlanseras i Sverige år 2019 efter ett kort uppehåll. I samband med lanseringen kom dock beskedet om handelsstopp med amerikanska företag. Satsningen på varumärket stoppades därför i sin linda. Nu är alltså Honor på gång igen. Det finns inga besked om en svensk lansering ännu men nu vet vi i alla fall att Honor 50-serien kommer att lanseras med Googles appar och tjänster.

Honor 20 var märkets senaste smartphone med Google-tjänster.

Honor 50-serien väntas presenteras i juni och skeppas med kretsar från amerikanska Qualcomm, Android-operativsystemet och Honors eget Magic UI-gränssnitt. I serien väntas två modeller för mellan- och toppklassen. Modellerna väntas alltså levereras med de appar som vi är vana vid i Android-telefoner. Det inkluderar Google Play Butik. Det gör telefonerna mer aktuella för den europeiska marknaden. Det var Honor sannolikt väl medvetna om när de bekräftade uppgiften från sitt tyska Twitter-konto.

Huawei satsar på mjukvara

Huawei har nyligen visat ett svalt intresse för smartphones i Europa. Företagets senaste modeller har haft dålig distribution i Sverige, sannolikt efter som de är svåra att sälja utan Googles tjänster. Huaweis grundare nämnde nyligen att företaget möjligen ska satsa på mjukvara, när handelsstopp har orsakat stora problem för företagets hårdvaru-produkter. Uttalandet kommer en vecka innan Huawei väntas introducera sitt nya HarmonyOS, som ska driva framtida produkter från företaget.

Källor: Android Central, The Verge

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × två =