Om du är en lycklig ägare, eller olycklig ägare för den delen, av en ny iPhone 8, 8 Plus eller iPhone X har du kanske märkt att Apples nya kameror är riktigt bra. Apple har dock gjort en ändring i sina nya modeller som inte alltid är optimal. Den nackdelen kan du dock bli av med med en inställning.

Tvinga HDR

Ändringen som Apple har gjort i sina senaste iPhones är ganska rimlig. Vi har svårt att anklaga Apple för att ha gjort fel. Vi har till och med själva rekommenderat en liknande ändring förut. Ändringen gör att iPhone alltid har sitt Auto HDR-läge aktiverat som standard. Det betyder att kameran kan ta flera exponeringar och kombinera dem för att skapa slutliga bilder som har ett bredare dynamiskt omfång.

Så vad är det för inställning du behöver ändra? Även om vi tycker att det är smart av Apple att alltid aktivera HDR-läget och inte förvirra användare med ännu en inställningen, är Apples automatiska läge allt annat än perfekt. Det största problemet med det automatiska läget är att det har en tendens att inte aktivera HDR-läget när delar av bilden överexponeras. Vi vet inte varför Apple har valt att göra så men det är ett återkommande problem som vi har sett många gånger under de två månader som vi har testat de nya iPhone-modellerna. För att lösa problemet med överexponerade bilder behöver vi byta från att använda Apples automatiska läge till att alltid ha HDR-läget aktivt.

Så gör du

Det är ganska enkelt. Gå bara till Inställningar och bläddra ner till Kamera. Under HDR ändrar vi inställlningen ”Automatisk HDR” så att den är inaktiverad. Nu dyker den gamla HDR-inställningen upp i kameraappen. Här kan vi nu klicka på HDR och sedan på ”På” för att tvinga HDR-läget till att vara aktivt.

iPhone X har det högsta kamerabetyget i hela Svenska Smartphoneguiden. Det gör den inte perfekt. När vi har satt HDR-läget till På är den dock nära inpå perfekt. Nu hoppas vi bara att Apple kan förbättra sin automatiska HDR-inställningen så att vi alltid kan få de bästa HDR-bilderna, även utan att manuellt ändra HDR-inställningen i kameraappen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × 4 =