Nu är det dags. I dag presenterade Apple sin nya flaggskeppstelefon! Det är ganska exakt ett år sedan introduktionen av iPhone 7 och drygt 10 år sedan lanseringen av Apples första iPhone. Det får Apple att slå på stort. Apple iPhone X, uttalat ”iPhone 10”, lanseras i dag som en av de största uppdateringarna av iPhone-serien någonsin. Vi har sammanfattat alla nyheter i en enkel artikel.

Ny skärm bryter traditioner

Apple iPhone X sticker ut lite när den jämförs med tidigare iPhone-modeller. Den har en helt ny design som vi aldrig sett i iPhone-serien förut. Det betyder till exempel att Apples ikoniska runda hemknapp är borta. Apple har bakat in en betydligt större skärm som har betydligt tunnare ramar än tidigare. Det gör den nya modellen mindre än förra årets iPhone 7 Plus, trots att den har en större skärm.

iPhone X

Den nya skärmen använder sig dessutom av en ”ny” teknik. Tekniken är åtminstone ny för Apple. OLED-tekniken som, bland andra Samsung har använt i sina smartphones i mer än sju år, har äntligen hittat till iPhone-serien. OLED ger iPhone X-skärmen nya möjligheter. Den nya skärmen kan till exempel visa djupare svärta, för att ge bilden betydligt bättre kontrast, samtidigt som den sägs vara ljusstark och färgexakt.

Skärm runt hörluren

För att göra skärmen så stor som möjligt har Apple skurit ut delar av skärmpanelen för att få plats med en hörlur, en kamera och ett flertal sensorer på framsidan av telefonen. Skärmen går alltså upp både till höger och vänster om hörluren. Apple använder de två små skärmdelarna för att visa saker så som telefonens täckning och batteritid.

iPhone X har en 5,8 tum skärm med en upplösning på 2 436 x 1 125. Det ger den ett skärmformat på 19,5:9. iPhone 7 har ett 16:9-format och Samsung Galaxy S8 har ett 18,5:9-format, där en högre första siffra ger en mer avlång telefon. Eftersom delar av skärmen bara visar statusikoner försvinner dock en del av skärmens vertikala höjd.

Gester ersätter klassisk hemknapp

Utan en ordentlig hemknapp kan man fråga sig hur man kan navigera med nya iPhone X? Svaret ligger i gester. Apple har integrerat ett flertal gester i nya iOS 11 som gör det möjligt att snabbt gå till hemskärmen eller appbytaren, utan att trycka på någon knapp. Svep upp för att gå till hemskärmen och svep upp men stanna för att gå till appbytaren.

Utan en hemknapp har också TouchID försvunnit från iPhone X. Som en typ av ersättning introducerar Apple en ny teknik som kallas FaceID. På framsidan av iPhone X sitter en IR-lampa som är osynlig för mänskliga ögon, en projektor som projicerar osynliga prickar på användarens ansikte. De osynliga prickarna kan analyseras av en ny IR-kamera. Bilderna från kameran analyseras av en ny del av Apples senaste processor för att kunna låsa upp telefonen på ett snabbt men säkert sätt. Apple påstår att kameran varken kan luras av en bild eller ens en ansiktsmask som är skapad av en professionell specialeffekt-kreatör i Hollywood.

Telefonens nya frontmonterade kamerasystem kan inte bara användas för att låsa upp iPhone X. Den kan också i lite roligare situationer. Kamerasystemet kan utnyttjas för att skapa anpassade emojis som Apple kallar Animojis. Telefonen kan analysera användarens ansikte och härma användarens ansiktsuttryck i bland annat en hund, räv och unicorn. Kamerasystemet kan också analysera användarens ansikte för att göra Porträtt-läget som introducerades med iPhone 7 Plus, tillgängligt i selfieläget.

Snabba videonyheter i ny kamera

På baksidan av iPhone X sitter givetvis en ny och lovande kamera. Den nya kameran liknar det kamerasystem som Apple hade i iPhone 7 Plus. Den stora skillnaden är att det nya systemet har två kameror som är placerade vertikalt, istället för horisontellt. Vad gör det för skillnad? Troligen ingen större skillnad alls. Apple har istället två nya kamerasensorer. Apple påstår att de nya sensorerna ska kunna erbjuda bättre färgåtergivning och mindre brus i bilder. Tack vare ett nytt stabiliseringssystem ska iPhone X också kunna fånga bättre bilder och videos, även med en skakig fotograf.

I videoläget har iPhone X stöd för inspelning i 1080p-upplösning med 240 bilder per sekund. Det ger användare slow motion med högre upplösning än tidigare. Kameran kan nu också spela in 4K UHD-upplöst video med 60 bilder per sekund. Det ger användare möjlighet att fånga videos med mycket hög upplösning och mjuka rörelser, tack vare högre bildfrekvens.

Kraft under huven

Som med alla nya iPhones har Apple givetvis uppdaterat stora delar av telefonens inre. Årets största nyhet är den nya Apple A11-processorn som ska göra iPhone X betydligt snabbare än tidigare iPhones. Hur stor skillnaden blir den gör för användare i praktiken återstår att se. Det är dock bland annat den nya processorns förtjänst att iPhone X kan göra de avancerade beräkningar som krävs för FaceID. Apple säger dessutom att iPhone X ska ha mer energieffektiva komponenter som ska ge iPhone X en batteritid som är två timmar längre än den batteritid som iPhone 7 kan erbjuda.

Glas gör comeback

Utöver en ny skärm är det flera andra saker som ger iPhone X en helt ny design. Efter att ha slutat tillverka telefoner med glasbaksidor vid introduktionen av iPhone 5 för fem år sen, gör glas en comeback hos Apple. iPhone X byter ut aluminium mot glas och har nu en skinande baksida. Det ger telefonen ett annat utseende men också ännu en glasskiva som kan spricka.

Tack vare glasbaksidan har Apple kunnat bygga in en teknik som har använts av vissa Android-telefoner i mer än fem år, trådlös laddning. iPhone X kan laddas trådlöst på en laddningsstation med den standardiserade Qi-laddningstekniken. Alla Qi-laddare som har sålts i flera år är kompatibla med iPhone X och Apple har dessutom en egen och speciell Qi-laddare som kan ladda flera enheter samtidigt.

11 500 kronor!

iPhone X är fullproppad med häftig men dyr teknik. Apple har därför valt att sätta ett av mobilbranschens högsta pris, någonsin. iPhone X kommer att säljas för 11 500 kronor. Ja, du läste rätt. Lanseringen sker globalt den 3 november och förhandsbokningar börjar den 27 oktober.

Som alltid kommer vi på Surfa givetvis göra ett stort test av iPhone X så fort den finns tillgänglig. Då får vi veta hur bra skärmen är, hur den nya designen fungerar och om batteritiden är något att ha. Med ett pris på 11 500 kronor är det viktigare än någonsin för dig som konsument att veta att du köper rätt smartphone för dig. Det tar vi reda på i vårt kommande test.

Apple iPhone X

 

Topp 5 bästa med iPhone X – från vår Facebook-sida

 

Topp 5 sämsta med iPhone X

Uppdatering: Inlägget uppdaterades med uppgifter om skärmens aspektratio (14 september 15:30)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

  1. Jesus vilket pris, särskilt när man nu kan få en Samsung S8 för 6000kr. Nej, nuvarande iPhone 7 blir nog min sista iPhone (fast det är ju inte första gången man säger så heller:P)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 9 =