En smartphone med dålig batteritid är oftast en ganska dålig smartphone. Det har nämligen inte så stor betydelse hur bra skärmen eller kameran är om det inte finns energi att driva dem. Många smartphonetillverkare lägger därför stor vikt vid sina batterier både vid utveckling och marknadsföring av sina telefoner. För att försöka berätta för konsumenter hur stor kapacitet olika smartphonebatterier har, använder telefontillverkare oftast en term som kallas milliamperetimmar, förkortat mAh. Termen kan dock vara lite missvisande.

Volt och ampere ger oss watt

När du använder din smartphone behöver den energi för att drivas. Denna energi lagras i telefonens batteri. Det finns fler olika enheter för att mäta energi. I mat mäts till exempel oftast energi med enheten joule. I elektronik används oftast termen watt. Du känner troligen igen den sistnämnda termen från exempelvis lampor. En LED-lampa kan till exempel dra ”5 watt”. En mer korrekt benämning är att lampan kräver 5 watt-timmar, oftast förkortat Wh eller Whr. Det betyder att den drar 5 watt per timme. Det finns dock ytterligare två termer som kan vara bra att känna till. Volt (V), som är enheten för spänning, och ampere (A eller Ah), som är enheten för strömstyrka.

Med volt och ampere kan vi räkna ut watt. Om vi till exempel har en vattenkokare som kräver 230 volt och 8,7 ampere, kan vi multiplicera dessa tal för att få ut en siffra på hur mycket energi vattenkokaren kräver. I detta fallet kan vi se att vattenkokaren drar cirka 2000 watt per timme.

”mAh” kan vara missvisande

Likt vattenkokaren drivs också smartphones av elektricitet och kräver också energi för att fungera. När vi pratar om smartphonebatterier pratar vi dock oftast bara om batteriets strömstyrka, ”antalet milliamperertimmar”. Samsung Galaxy S8 har till exempel ett 3 000 mAh-batteri. Eftersom ”milli” betyder en tusendel är 3 000 mAh samma sak som 3 Ah. Vi vet alltså strömstyrkan för batteriet men vi kan inte räkna ut mängden energi i batteriet, eftersom vi inte känner till volttalet. Vad gör det för nytta? Egentligen inte särskilt mycket. Här är ett exempel på hur missvisande det kan vara att bara ange mAh.

Drönaren verkar alltså ha ett betydligt mindre batteri än telefonen, om vi bara utgår från milliampere-angivelsen. Eftersom drönaren drivs med en högre spänning är den totala mängden energi i batteriet dock mer än dubbelt så hög i drönaren som i telefonen.

Minimala skillnader

Att jämföra en drönare med en smartphone är givetvis lite orättvist. Det finns dock också skillnader mellan olika smartphones. Alla telefoner drivs nämligen inte med samma spänning. Huawei Honor 8 och Samsung Galaxy S8 har till exempel båda 3 000 mAh-batterier men på grund av skillnader i spänning har Samsungs batteri egentligen lite mer energi, 11,55 i jämförelse med 11,46 Wh.

Det hade alltså varit mer exakt att bara ange hur många watt-timmar ett batteri har, istället för bara mAh-angivelsen. Så länge du jämför smartphones med smartphones har det dock ingen större betydelse. Skillnaderna är små och i slutänden är det mycket mer än batteriets kapacitet som avgör en telefons batteritid. Det är därför vi på Surfa genomför flera tester av alla mobiltelefoner vi testar och sätter ett batteribetyg på varje telefon.

Bortom smartphones finns det dock ett annat tillfälle då det kan vara bra att ta en extra titt på ett batteris Wh-angivelse. När du köper ett USB-batteripack kan volttalen skilja sig mer än på smartphones. Då kan det också vara lättare att räkna ut hur stort batteri du behöver för din smartphone. Om du till exempel vill kunna ladda en Galaxy S8 två gånger från ett batteripack behöver du ett batteripack som kan lagra cirka 25 Wh energi, två gånger 11,55 Wh plus lite marginal.

Ett batteris kapacitet
Detta batteripacket har en kapacitet på 42,72 Wh och kan därför ladda en Galaxy S8 mer än tre hela gånger.
Joel är chefredaktör på Surfa.se. Han är sajtens smartphoneexpert och har många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Du kan alltid nå Joel via epost: [email protected]

1 KOMMENTAR

 1. Artikeln är en månad gammal men jag måste kommentera, för oj vad ni har blandat ihop enheterna. I nuvarande skick är den nog mer förvirrande än vad den gör nytta, tyvärr.

  En LED-lampa kan givetvis dra 5 watt (det är inte korrekt att ange att lampan kräver 5 watt-timmar). När lampan varit tänd i en timme har den däremot förbrukat 5W * 1h = 5 Wh. Det är lika med 0.005 kWh vilket är enheten man använder när man betalar elräkningen.

  Wh kan även vara ett mått på hur mycket energi ett batteri kan innehålla, precis som ni skriver i artikeln.

  A (ampere) och Ah (Amperetimmar) är olika enheter, där A är enheten för strömstyrka.

  ”Med volt och ampere kan vi räkna ut watt” stämmer bra i likströmssammanhang, t.ex. förbrukning i en smartphone. Växelströmmen som driver vattenkokaren bör vi nog lämna åt sidan i det här resonemanget (dock ska enheten ”watt per timme” i det stycket givetvis vara watt).

  När det gäller litiumbatterier är det generellt ca 3,7 v batterispänning så det har inte så stor betydelse att man använder mAh i dagsläget, men jag håller med om att Wh skulle vara ett bättre mått på batteristorleken.

  Jag ber om ursäkt om det blev mycket klagomål i den här kommentaren, generellt tycker jag att ni gör ett bra jobb!

  / Petter

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here