5G kommer sannolikt att rulla ut till svenska konsumenter under slutet av 2020. Utrullningen har försenats av bland annat nya krav på säkerhet i 5G-näten. Nu bekräftas den svenska planen på nya 5G-frekvenser, som ofta kallas mmWave.

5G är den första teletekniken som använder så kallade millimetervågor. Dessa vågor har runt tio gånger högre frekvens än de vågor som främst har använts i svenska 4G-nät. Det brukar sägas att det därför finns två olika versioner av 5G. En teknik kallas sub-6 och en kallas mmWave. Sub-6 använder mer traditionella telefrekvenser och finns i viss utsträckning i de 5G-smartphones som har börjat nå konsumenter i Sverige under våren. De högre frekvenser som används av mmWave-teknik kommer ta längre tid att nå konsumenter, delvis för att de inte kan användas av teleoperatörerna än. Nu har dock Post- och telestyrelsen (PTS) lagt ut sin plan för mmWave-teknik i Sverige.

Start snart, men först inomhus

Planen består av två frekvensband. Båda ligger inom det band som ofta kallas för 26 GHz-bandet. Det ena bandet sträcker sig mellan 24,25 och 25,1 GHz. Detta band kommer tidigast att användas av svenska 5G-nät. PTS har som målsättning att dela ut lokala tillstånd för dessa frekvenser senare i år. Tillstånden kommer alltså inte gälla för hela landet. De kommer dessutom vara begränsade till användning inomhus fram till 2026.

Det andra bandet sträcker sig mellan 25,1 och 27,5 GHz. Här har PTS två planer för olika delar av Sverige. Planen är att frekvenserna ska börja användas i Stockholm, Göteborg och Malmö från och med år 2025 och nå resten av landets ”större tätorter” från 2026. Dessa frekvenser kan användas utomhus och kommer alltså endast vara aktuella i tätorter, eftersom de ger hög kapacitet men relativt begränsad täckningsyta.

Klicka för att förstora.

Radiolänkar ställer till det

Telemast med radiolänkar. Foto: LittleJoe

Anledningen till att många frekvensband inte kan användas innan 2025, är nåt som kallas radiolänkar. Radiolänkar används av teleoperatörer för att koppla samman delar av infrastrukturen. Det kan till exempel vara en anslutning mellan en mobilbasstation och resten av en operatörs nät. Dessa länkar använder både 26 och 28 GHz-banden. 5G-planen är anpassad för att radiolänkar och 5G-nät inte ska riskera att störa ut varandra. De högre frekvenserna ska därför kunna användas utomhus men bara efter att radiolänkar har fasats ut ur bandet. Målsättningen är då alltså att radiolänkar ska fasas ut ur de tre största städerna tidigare än i resten av landet, vilket ska ge de tre största städerna de högre 5G-frekvenserna tidigare.

28 GHz-bandet används också av radiolänkar. Planen är i nuläget att de ska avvecklas under 2029, för att potentiellt användas för 5G från och med 2030. PTS nämner dock att en ny behovsanalys ska göras av både 26 GHz- och 28 GHz-bandet under 2022. 28 GHz-bandet ser i alla fall inte ut att vara aktuellt för 5G i Sverige inom någon snar framtid. 28 GHz-bandet används däremot i andra länder. I USA finns till exempel redan aktiva telenät i både 28 och 39 GHz-band.

Storstads-frekvenser

Behovet av mmWave-teknik är störst i städer, där kraven på bandbredd är högst och där små nät kan leverera data till relativt många användare. Teknikens höga frekvenser gör att sändningarna inte når särskilt långt och att de enkelt blockeras. Det gör dem särskilt opraktiska utanför tätorter. Utanför tätorter är det alltså sub-6-teknik som är aktuell i 5G-näten.

5G-nät inomhus har potential att nå användare i många olika former. De kan till exempel användas för att skapa lokala nät i industrier eller i kommersiella anläggningar så som shoppingcenter och inneslutna arenor, som har en ovanligt hög koncentration av användare.

Källa: PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

4 KOMMENTARER

  1. Om man känner av 5 G får tryck över bröstet , sömnrubbningar,, panikångest
    Vad skall man göra för att må bättre ?

    • Med sådana symptom låter det som att du behöver uppsöka sjukvård, oberoende på orsak. Det beror dock sannolikt inte på 5G eftersom det inte finns några aktiva nationella 5G-nät i Sverige.
      /Joel

      • Det finns det visst i södra sthlm sedan hösten 2019, plus att man kan ha en 5g wifi router hemma. Eller grannen. Eller grannarna, vilket gör det ännu värre.

        5g frekvenser på 20ghz får blodet att börja avge syre och skapar syrebrist med bröstsmärtor som följd..

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + femton =