I februari bekräftade Google att Telenor skulle bli först i Sverige med den nya SMS-tekniken RCS. Några timmar senare meddelade Telenor Sverige att de inte alls hade någon sådan plan. Tio månader senare blir det nu istället Telia som är först ut men med namnet SMS+.

Lanseras denna veckan

I ett blogginlägg bekräftar Google att Telia Company kommer att lansera RCS i Norden och Baltikum inom kort och att Sverige står först på tur med en lansering senare denna veckan. Denna gången har vi på Surfa också bekräftat detta med Telia. Det betyder att Telia-kunder som har en Android-telefon snart kan uppdatera Android Messages-appen för att skicka och ta emot så kallade SMS+-meddelanden till nära och kära.

Till en början kommer SMS+ finnas tillgänglig som standard i följande mobiltelefoner:

Alla andra Android-telefoner som har Android 4.4 eller senare ska också kunna installera Android Messages-appen för att få stöd för SMS+.

Modern typ av SMS

RCS är en ny typ av SMS-standard som gör det möjligt att bland annat skicka meddelanden över Wi-Fi, skicka högupplösta bilder, animerade bilder, videos, se information om huruvida meddelandet har lästs, få notiser när en avsändare skriver ett nytt meddelande och mycket mer. Vi har skrivit en hel artikel om tekniken där du kan läsa mer.

RCS är tekniken som vill återuppliva SMS

Begränsat stöd

SMS+Det finns ett problem med Telias lansering. Som med nästan all ny kommunikationsteknik behöver båda parterna i en kommunikation ha stöd för tekniken för att kunna använda den. Det betyder att RCS-meddelanden och alla dess nya funktioner bara kan användas mellan användare av Android-telefoner och Telia-kunder. RCS-tekniken är inte begränsad inom teleoperatörer men eftersom Telia är först i Sverige kan inte kunder från andra teleoperatörer ta emot eller skicka RCS-meddelanden just nu. RCS-meddelanden kan fortfarande skickas i form av SMS och MMS till konsumenter som saknar RCS-stöd men bara med begränsad funktionalitet.

För att RCS ska kunna slå igenom måste alltså fler teleoperatörer ge stöd åt tekniken. Sverige och Norden är också unikt eftersom regionen har en överrepresentation av iPhones. Apple har inte stöd för RCS och har inga uttalade planer på att ge stöd åt tekniken. Det kan givetvis förändras men det är en av RCS-teknikens största utmaning just nu.

Källa: Telia, Google

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × 5 =