Microsoft Lumia 950 XL
3.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,7 tum
Bra att veta:Det finns en importerad version av Lumia 950 XL med dubbla SIM-kortläsare i vissa svenska butiker.
Fördelar
+ Utmärkt kamera
+ Lång batteritid
+ Utbytbart batteri
+ Bra skärm
Nackdelar
- Bristande apputbud
- Buggig mjukvara
- Förvirrande knappar
- Dålig högtalare
Kamera6.3
Skärm6.6
Batteri7.7
Kamera6.3
Skärm6.6
Batteri7.7
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Microsoft Lumia 950 XL är på många sätt en av de absolut bästa smartphones på marknaden just nu. Med en kraftfull processor, bra skärm och en utmärkt kamera kan den konkurrera med de flesta. Windows 10 Mobile är dock fortfarande inte redo för massorna. Med ett flertal buggar kvar att lösa och en allmän brist på kompetenta appar i Windows Store är det svårt att rekommendera Lumia 950 XL till någon. Den har sina styrkor men också sina stora svagheter.

 

Introduktion

Microsoft har en intressant historia när det gäller mobiltelefoner. Företaget introducerade sitt första moderna operativsystem för smartphones vid en tidpunkt då både Apple och Google hade etablerat sig på marknaden. Det betydde att Windows Phone alltid låg långt bakom de två konkurrenterna när det gällde stöd från apputvecklare. När Microsoft nu säljer Windows 10 Mobile-baserade telefoner hoppas företaget på att fler utvecklare ska dra sig till plattformen och utveckla fler appar. Antalet användare är dock fortfarande relativt lågt och det finns bara ett fåtal modeller på marknaden. Detta är en recension av en av endast tre Windows 10-mobiler som finns på marknaden i dag.

Eftersom vi har byggt och lanserat Surfa under tiden som vi har testat Lumia 950 XL har vi inte haft möjlighet att skriva och publicera vår recension förrän nu i februari. Det betyder att vi har haft möjlighet att testa Lumia 950 XL längre än vanligt. Vi har testat modellen i perioder i cirka två månader.

 

Hårdvarudesign

Microsoft Lumia 950 XL Recension forstaMicrosoft Lumia 950 XL är en riktigt stor telefon. Med sin 5,7 tum skärm kan den beskrivas som stor och klumpig. Utöver det har den en lite plastig känsla och en minst sagt underlig uppsättning knappar. Vi gillar dess utbytbara batteri och stöd för microSD-kort men är alltså lite skeptisk till dess plastiga konstruktion.

Läs mer om hårdvaran

Även om det inte finns något spår av en Nokia-logotyp på Lumia 950 XL är det uppenbart att det finns kvar spår av det finska företagets design-DNA i Microsofts senaste smartphones. Till skillnad från många andra tillverkare på marknaden har Microsoft valt att fortsätta med Nokias tradition att tillverka sina telefoner av plast istället för metall eller andra material. Det finns dock en betydande skillnad mellan Nokias tradition och Microsofts senaste flaggskepp. Telefonens bakstycke känns inte billigt men vi hade förväntat oss mer. Det avtagbara bakstycket knakar och erbjuder helt enkelt inte samma känsla av kvalitet som många tidigare Nokia-telefoner.

Utöver ett matt plastskal har telefonens baksida ett flertal intressanta komponenter. Kameran är inbyggd i ett stort runt kamerahus som sticker ut ett par millimeter från telefonens baksida. I det runda kamerahuset sitter tre LED-lampor med olika färgtemperatur samt en 20 megapixelkamera.

Microsoft Lumia 950 XL Recension baksidaTill vänster om kameran sitter telefonens högtalare och centrerad på telefonens baksida sitter en matt silverfärgad Windows-logga. Mellan loggan och kameran finns två namn skrivna i grå text. ”PureView” och ”Zeiss”. De två namnen berättar att vi kan förvänta oss mycket av telefonens kamera.

Microsoft har gjort ett flertal intressanta och enligt oss konstiga designval när de skapat sitt senaste flaggskepp. Hörlursporten sitter på telefonens ovansida och kanske konstigast av allt: på/av-knappen sitter mellan de två volymknapparna. På/av-knappen är lite större än de de två volymknapparna men de är ändå svåra att skilja från varandra. Det är inte alltid helt lätt att hålla isär de olika knapparna. Med det sagt kan vi tacka Microsoft för att ha skapat knappar som ger god fysisk återkoppling, så att det är lätt att veta när knapparna har tryckts in.

Microsoft Lumia 950 XL Recension hogerMicrosoft är en av få telefontillverkare som nästan alltid inkluderar en kameraknapp i sina smartphones. För alla kameraentusiaster där ute kan knappen komma väl till hands, särskilt eftersom den har ett mellanläge för att låsa autofokus, vilket gör fotografering enklare.

På telefonens framsida finns den stora skärmen, en liten Microsoft-logga, en hörlur och en videosamtalskamera. Till vänster om hörluren finns en IR-lampa som aktiveras när telefonens Windows Hello-kamera ska användas för att låsa upp telefonen utan PIN-kod.

Den svarta framsidan är stilren men vi stör oss på att hörluren lätt plockar upp damm och blir smutsig och att den sedan är svår att rengöra. Det är en liten detalj men den svåråtkomliga hörluren gör att telefonen alltid ser lite smutsig ut.

Microsoft Lumia 950 XL Recension horlurInnan vi avslutar denna delen av recensionen vill vi tacka Microsoft för att de fortfarande ger användare möjlighet att byta ut telefonens batteri. Utbytbara batterier i smartphones är sällsynta på marknaden i dag och att se en telefon som ger användare möjlighet att snabbt byta ut batteriet när det dör eller när det blir gammalt och slitet kan betyda mycket för vissa användare. Utöver det har telefonen också stöd för microSD-kort. Kombinationen kan vara ett stort plus för många användare!

Stäng

 

Skärm

Microsoft Lumia 950 XL Recension vitDen stora skärmen på telefonens framsida är riktigt bra. En kombination av OLED-teknik och hög upplösning gör att skärmen kan erbjuda imponerande detaljrikedom, rika och fina färger samt djup svärta. Den strömsnåla OLED-tekniken ger också telefonen ett litet specialtrick som kan vara användbart för dig som använder din telefon som klocka.

Läs mer om skärmen

Microsofts senaste flaggskepp är Windows-världens första telefon som använder sig av en riktigt högupplöst skärm. Lumia 950 XL har en 5,7 tum skärm med en upplösning på 2 560 x 1 440. Det innebär att pixlar är så gott som omöjliga att se och att skärmen kan leverera riktigt imponerande skärpa. Skärmen är också baserad på OLED-teknik vilket betyder att de många pixlarna kan erbjuda rika färger och kolsvart svärta. Tekniken gör det bland annat möjligt för Windows att alltid ha sin låsskärm aktiv. Telefonen kan alltid visa vad klockan är, de kommande kalenderhändelserna och de senaste notiserna, utan att dra energi från batteriet särskilt mycket.

Microsoft Lumia 950 XL Recension lasskarmWindows 10 Mobile har tyvärr inte stöd för det skärmtestverktyg som vi använder för att testa smartphoneskärmar så vi har inte lyckats få ut exakta mätningar från telefonens skärm men vi kan ändå säga att telefonens skärm är riktigt bra. Den kan inte nå upp till samma extrema ljusstyrkor som exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+ men skärmen är ändå imponerande när det gäller färgåtergivning, betraktningsvinklar och svärta.

Stäng

 

Batteri

Microsoft Lumia 950 XL Recension batteriLumia 950 XL har tack vare sin stora skärm också ett riktigt stort batteri. Det utbytbara batteriet mäter 3 340 milliamperetimmar. Batteriets imponerande kapacitet gör att det kan ta användare genom de mest påfrestande dagar utan större problem. Vid normal användning är det så gott som omöjligt att sluta dagen med mindre än 30 procent batteri kvar och vid lätt användning kan telefonen med lätthet ta sig igenom två dagars användning. Batteritiden skiljer sig givetvis beroende på användning men Lumia 950 XL är helt klart en av de absolut bästa modellerna på marknaden när det gäller batteritid.

 

Mjukvara och Windows Hello

windows10_mobileWindows 10 Mobile är i nuläget ett omoget operativsystem som fortfarande plågas av många problem. Flera funktioner fungerar inte som de ska och operativsystemet kraschar fortfarande med ojämna mellanrum. Utöver det lider det av en stor och allvarlig brist på tillgängliga appar. Visst kan Microsoft skryta med sitt unika användargränssnitt och vissa unika funktioner men företaget har svårt att konkurrera med både Android och iOS.

Läs mer om mjukvaran

Eftersom de använder samma mjukvara är denna delen av recensionen nästan exakt samma som mjukvarudelen av vår recensionen av Lumia 950.

Windows 10 Mobile är ett relativt nytt operativsystem för Microsoft. Även om det har många likheter med Windows Phone 8.1 så är det fortfarande en omfattande förändring som har tagit ett bra tag för Microsoft att utveckla.

Det nya operativsystemet introducerades i samband med lanseringen av Lumia 950 och 950 XL under slutet av förra året. Under vår första testmånad blev det snabbt uppenbart att Microsoft hade släppt sitt operativsystem lite för tidigt. Det var så buggigt och ostabilt att det var en plåga att använda det. Våra testexemplar kraschade vid de mest opassande tillfällena och vissa funktioner fungerade helt enkelt inte som de borde. Sedan dess har Microsoft skickat ut flera uppdateringar och vi har sett en stor förbättring. Operativsystemet kraschar dock fortfarande flera gånger i veckan, vilket är oacceptabelt för en telefon som kostar mer än 6 000 kronor.

Microsofts största problem på den moderna smartphonemarknaden har alltid varit deras stora brist på bra appar. Samma brist är fortfarande tydlig i Windows Store. Flera populära appar från stora sociala nätverk saknas helt, appar från Google är obefintliga och appar från svenska banker, myndigheter och andra organisationer är minst sagt underrepresenterade. Nu när Microsoft har uppdaterat sitt underliggande operativsystem har vi svårt att peka ut några grundläggande misstag eller bristande funktionalitet men moderna smartphones lyfts inte bara av sitt operativsystem utan även av vad applikationer från tredjepartsutvecklare kan åstadkomma. Windows 10 Mobiles stora brist på appar betyder att hela Lumia-serien är svår att rekommendera till någon.

Det finns tyvärr få funktioner som får Windows 10 Mobile att sticka ut från konkurrenterna. Det kan sägas att operativsystemets användargränssnitt är ett bra försäljningsargument men när det gäller unika funktioner är det svårt att övertyga potentiella köpare. Den enda stora unika funktionen som Windows 10 Mobile kan flagga med beskrivs inte ens som stabil. Vi pratar om Windows Hello.

windows10_mobile_helloI Lumia 950 XL används Windows Hello i kombination med Lumia-unik hårdvara för att ge oss ett nytt sätt att låsa upp vår telefon. IR-lampan som vi beskrev tidigare i recensionen används i kombination med telefonens frontmonterade kamera för att läsa av användares ögon. Funktionen fungerar förvånansvärt bra men den är inte lika pålitlig som moderna fingeravtrycksläsare. Eftersom kameran måste se användares ögon måste telefonen hållas relativt när ansiktet och kameran måste pekas rakt mot användarens ögon. Så länge kameran pekar åt rätt håll och är nära ögonen fungerar den bra och låser upp telefonen inom en sekund men de höga kraven på hur telefonen bör hållas i relation till användaren gör att funktionen är lite krånglig. Den har enkelt svårt att konkurrera med dagens snabba fingeravtrycksläsare.

De största visuella skillnaderna mellan Windows Phone 8.1 och Windows 10 hittar vi i telefonens notishanterare samt i inställningarna. Hela inställningspanelen har gjorts om och är nu mycket lättare att hitta i. Det finns en sökmotor för inställningar men den är tyvärr inte särskilt pålitlig. En sökning efter exempelvis ”Windows Hello”, ”Hello” eller ”Windows” ger inget resultat över huvud taget. Eftersom just den funktionen är lite svår att hitta är den bristande sökmotorn lite extra irriterande. Vissa vanliga funktioner känns också lite väl gömda i inställningspanelen. För att exempelvis välja Wi-Fi-nätverk måste användare först gå till Inställningar, sedan klicka på ”Nätverk och trådlöst”, därefter på Wi-Fi för att sedan kunna välja rätt nätverk. Så viktiga funktioner som Wi-Fi hade varit bättre att visa direkt på inställningspanelens förstasida eller direkt i notihanteraren som i Android.

Inställningspanelen är bra men har som sagt ett flertal små problem. Därför är vi lite extra glada för Action Center i notishanteraren som dyker upp när ett finger dras ner från toppen av skärmen. I Lumia 950 XL visas alltid fem snabba inställningar och med ett klick på knappen ”Utöka” visas sammanlagt 15 snabba inställningar. Här finns snabb tillgång till kameran, möjlighet att stänga av och sätta på Wi-Fi, Bluetooth, ficklampa, batterisparfunktionen och flygplansläget men även snabb tillgång till inställningar för skärmens ljusstyrka och en knapp för att ansluta externa tillbehör.

Stäng

 

Högtalare

Microsoft Lumia 950 XL Recension hogtalareLumia 950 XL har tyvärr en ganska dålig högtalare. Den kan visserligen producera ljud av ganska hög volym men den är smått värdelös på att hantera mellanregistret, vilket gör att allt från tal till musik blir jobbigt att lyssna på. I jämförelse med telefoner så som Nexus 6P har Lumia 950 XL ingen som helst chans. Utöver problemen i mellanregistret saknar telefonen också den täckning bland de lägre frekvenserna som många konkurrenter har och med en högtalare som är placerad på telefonens baksida är det svårt att berömma Microsoft när det gäller ljudupplevelse.

 

Kamera

Microsoft Lumia 950 XL Recension kameraMicrosoft har lyckats skapa en av marknadens bästa smartphonekamera och har installerat den i Lumia 950 XL. Kameran har små fokusproblem men fångar riktigt bra bilder i alla miljöer och kan även spela in högupplöst och detaljrik video.

Läs mer om kameran

Den kommande delen av recensionen är nästan identisk med den motsvarande delen i vår recension av Lumia 950 eftersom de två telefonerna har kameror som fångar så gott som identiska bilder.

Lumia 950 XL har en 20 megapixelkamera som fångar bilder med ett bländarvärde på f/1,9 och kamerans 1/2,4 tum sensor är optiskt bildstabiliserad. Kameran ser ut att ha stor potential när vi bara tittar på specifikationerna och den visar också sin kompetens i verkligheten. Det finns nästan ingen miljö som Lumia 950 XL inte kan hantera minst lika väl som så gott som alla konkurrenter på marknaden. Kameran fångar bilder med imponerande skärpa i ljusa miljöer, den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och tar relativt detaljrika bilder även i mörka miljöer. Det enda stora kamerarelaterade problemet vi stötte på under vår testperiod var kamerans tendens till att låsa fel fokus. Särskilt när det gäller motiv som rör sig mycket har kamerans autofokusystem svårt att hänga med, vilket ibland resulterar i en helt suddig bild. Med tanke på kamerans utmärkta prestanda i nästan alla andra situationer är det dock svårt att påstå att kameran är något annat än utmärkt.

Testbilder:

När det gäller video kan Lumia 950 XL fånga i UHD-upplösning med 30 bilder per sekund. Videon är komprimerad till ungefär samma grad som många andra konkurrenters video. Det betyder att ett en-minutersklipp närmar sig 400 megabyte i storlek, vilket betyder att kameran kan fånga en hel del detaljrikedom och att den kan konkurrera med även de bästa.

Telefonens frontmonterade kamera erbjuder förvånansvärt hög detaljrikedom och slår många av sina konkurrenter. I jämförelse med exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+ ser Lumia 950 XL:s bilder betydligt mer detaljrika och naturliga ut.

Stäng

 

Continuum

continuumFrån en liten låda kommer en massa kablar som tillsammans transformerar en liten telefon till en fullstor dator. Continuum är funktionen som tar Lumia 950 XL och gör den till något mycket mer än en telefon.

Läs mer om Continuum

Den kommande delen är samma text som inkluderas i recensionen av Lumia 950.

För 1 000 kronor kan konsumenter köpa ett tillbehör till Lumia 950 XL som kallas Display Dock. Den lilla lådan väger en hel del, trots sitt kompakta format, och innehåller förvånansvärt mycket. I den ena sidan av lådan finns en enkel USB Typ-C-port där telefonen kopplas in med en inkluderad USB Typ-C till USB Typ-C-kabel. I den anda änden finns tre traditionella USB-portar, en HDMI-port, en DisplayPort och en USB Typ-C-port där ström kopplas in med en inkluderad AC-adapter. De fem portarna på den lilla lådans ena sida drivs av de två USB Typ-C-portarna.

I USB-portarna kan tangentbord möss och andra tillbehör kopplas in och i HDMI- och DisplayPort-porten kan en bildskärm anslutas. När alla enheter är inkopplade dyker ett Windows 10-liknande användargränssnitt upp på bildskärmen och telefonen har plötsligt förvandlats till hjärnan bakom en ”stationär” dator. Vissa förinstallerade appar kan användas i detta Continuum-läge som om de vore vanliga Windows 10-appar. Edge-webbläsaren kan exempelvis användas med sitt klassiska datorvänliga fliksystem och appar som PowerPoint och Excel kan användas med nästan all kraft som kan kramas ur den fullstora versionen av programmet.

continuum_2Continuum är kanske den enskilt mest intressanta delen av Windows 10 Mobile. Den låter användare använda sin mobiltelefon som stationär dator. Med en Display Dock på jobbet och en hemma kan vi se en framtid där vissa användare inte har någon vanlig dator hemma utan förlitar sig på sin mobiltelefon som processor, minne och lagringsutrymme för sin dator. I nuläget är stödet för appar mindre än det redan begränsade utbudet som finns i Windows Store och vi har svårt att rekommendera Display Dock till någon men det är en minst sagt imponerande idé som har stor potential.

Stäng

 

Tillbaka till sammanfattningen

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

 1. Svårt att bestämma mig för om Microsoft kommer att lyckas reda ut detta med Windows-mobiler. Gillar verkligen tanken med Windows 10 i mobilen och Continuum när hårdvaran kommer ifatt. Men samtidigt har det gått bra tid nu och man laggar fortfarande efter oerhört i apputbud osv.
  Vad är din känsla där Joel när det kommer till W10mobile kontra Android och iOS. Hur långt är MS ifrån att bli ett riktigt vettigt alternativ? 🙂

  • Jag tror aldrig att Microsoft har legat så långt bakom konkurrenterna när det gäller apputbud och det är ju främst där skon klämmer. Jag har, för att vara ärlig, svårt att se en framtid med Microsoft som en stor spelare i mobilbranschen över huvud taget, åtminstone inte med Windows 10 som det ser ut i dag. Något drastiskt måste hända för att Microsoft ska kunna vända båten, vilket känns osannolikt.

 2. Om fortsätta använda MS Lumia 950XL utan BankId kan göra vad?????????????
  använda att ??????
  tacksam för förklaringar.
  Med vänlig hälsning
  ove jansson

  • Hej Ove!

   Det kommer inte att gå att fortsätta använda Mobilt BankID för Windows Mobile efter årsskiftet. Anledningen är troligen det låga användandet.

   Om du vill fortsätta använda Mobilt BankID behöver du byta till en iOS eller Android-mobil.

   Här hittar du de bästa:

   https://surfa.se/svenska-smartphoneguiden/

   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here