Sony Xperia 5 III
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:I Sverige säljs endast en modell med 128 GB lagring. Den finns i svart och grön färg.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Bra batteritid
+ Har hörlursport
+ Telefotokamera
Nackdelar
- Saknar trådlös laddning
- Dålig främre kamera
- Reklamappar
- Saknar eSIM
Kamera7.9
Skärm8.8
Batteri7.8
Kamera7.9
Skärm8.8
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 5 III bjuder inte på mycket nytt. Den har en förbättrad telefotokamera, en snabbare processor och ett lite större batteri. I praktiken är skillnaderna mot föregångarna dock små. Vi hade givetvis gärna sett större förbättringar men vi är ändå fortsatt imponerade av Sonys kompakta mobil. Den är ovanligt kraftfull och kompetent för sitt format. Den har en utmärkt skärm, ovanligt bra batteritid och fler funktioner än de flesta flaggskepp. Det inkluderar en hörlursport, en microSD-kortläsare, en dedikerad kameraknapp, en Google Assistent-knapp och en notislampa. Det enda vi saknar är trådlös laddning. Trots den bristen och utrymme att förbättra kameran, erbjuder Xperia 5 III en sällsynt bra användarupplevelse i ett sällsynt kompakt format.

 

Hårdvarudesign

Test Sony Xperia 5 III

Xperia 5 III är en kompakt smartphone som är fullproppad med funktionalitet och prestanda. Även om den är väldigt lik förra årets modell, är vi imponerade av hur Sony fått plats med så mycket elektronik i ett så kompakt format, som dessutom är väl byggt och vattentätt.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia 5 III är sig lik. Sony har skapat en unik design och har inget större behov av att uppdatera. Det är alltså tredje året i rad med nästan exakt samma design. Det gör inte så mycket. Designen var annorlunda när den lanserades och är lika annorlunda i dag. Den är avlång, ovanligt smal och har en ovanligt traditionell framsida. Sony struntar i flärpar, kamerahål eller andra lösningar för främre kameror. Den främre kameran sitter helt enkelt ovanför skärmen. Det blir inte mycket enklare. Trots den lite föråldrade lösningen känns inte Xperia 5 III gammal. De relativt tunna skärmramarna längs sidorna gör att skärmytan ändå är tillräckligt stor för att kännas modern och användbar.

Skarpa hörn och notislampa

Det finns många små detaljer som gör Xperia 5 III än mer annorlunda. Skärmens hörn är snävt rundade i jämförelse med konkurrenterna och ovanför skärmen finns en flerfärgad notislampa, en funktion som är nästan utdöd i resten av branschen. Lampan gör det enkelt att se när telefonen laddar och ger en indikation om inkomna meddelanden, utan att vi behöver använda skärmens alltid på-funktion.

Sidorna av Xperia 5 III är gjorda av metall. Vårt gröna exemplar har en delvis matt finish i en mörkt grön ton. Längs telefonens högra sida finns en bekant uppsättning knappar. På mitten sitter en på/av-knapp som fungerar som fingeravtrycksläsare. Den är snabb och pålitlig, så länge vi är noggranna när vi registrerar fingret. Ovanför finns två volymknappar som ger tillräcklig fysisk återkoppling. Längst ner finns en kameraknapp med ett mellanläge för autofokus. Knappen är ännu en helt unik funktion för Sonys mobiler. Strax ovanför kameraknappen finns en dedikerad knapp för Google Assistent. Den är plattare än de andra för att inte tryckas in av misstag men är lätt att hitta när den behövs.

Test Xperia 5 III

Portar och kortläsare

Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och en hörlursport. Vi hade gärna haft hörlursporten på undersidan men den är en ovanlig funktion som vi kan uppskatta. Även användare som vanligen använder Bluetooth-hörlurar kan dra nytta av porten när krisen är framme, batterierna i hörlurarna är slut, den trådlös anslutningen inte funkar eller det helt enkelt är mer praktiskt med en trådanslutning.

Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Kortläsaren kan plockas ut helt utan verktyg, vilket är tacksamt. Längs undersidan finns en USB C-port och en mikrofon, ingen högtalare. Sony har placerat telefonens två högtalare på framsidan, där de kanske alltid borde sitta.

Baksidan är gjord av glas och riskerar därmed att spricka om telefonen skulle tappas. Sony inkluderar inget skal i lådan så det måste köpas separat. Vårt exemplar har en mörkgrön färg och en spegelfinish som snabbt blir smutsig av våra fingrar. Bakom glaset gömmer sig stöd för NFC men inget stöd för trådlös laddning. Baksidan bjuder ändå på en nyhet, en av få designnyheter för hela telefonen.

Sony Xperia 5 III test

Zeiss och vatten

Kameran har fått en ny och till synes gigantisk kamera. Föregångarens telefotokamera har ersatts av en periskopkamera. Ovanför den nya kameran skryter Sony om Zeiss T*-teknik, som är en antireflektiv behandling som lagts på kameran. Ovanför kameramodulen finns en LED-lampa och en sensor. LED-lampan är svagare än många konkurrenter och fungerar därmed sämre för både fotografering och som ficklampa.

Xperia 5 III har samma vattenskydd som tidigare. Med IP68-certifiering är den vattentät i grunt vatten. Det betyder att den har ett bra skydd mot olyckor men att du inte borde simma med den om du kan undvika det.

Den största fördelen med Xperia 5 III är telefonens kompakta design. Den är visserligen avlång men är tacksamt enkel att hålla och använda tack vare sin smala design. Den mäter 68 mm på bredden och ligger därmed på topp fem-listan över marknadens mest kompakta mobiler. Den är enkel att använda med en hand men har ändå en stor skärm som gör det enkelt att vara produktiv. På/av-knappen är tacksamt lågt placerad för personer med små händer och är ett utmärkt val för dig som inte vill ha en stor och klumpig mobil.

Stäng

 

Skärm

Xperia 5 III

Sony Xperia 5 III har en mycket bra AMOLED-skärm. Den har en upplösning på 1 080 x 2 520, vilket är tillräckligt för att ge mycket hög detaljrikedom i det kompakta formatet. Skärmen erbjuder 120 Hz uppdateringsfrekvens för en snabb och följsam bildupplevelse. Den har också nära perfekt färgåtergivning och bra vitbalans, efter att den har justerats. Skärmens enda svaghet är dess ljusstyrka. Med en maximal ljusstyrka på 590 nits i vårt test, är den användbar utomhus men inte lika väl synlig som konkurrenterna när solen står på.

 

Högtalare

Sony Xperia 5 III högtalare

Sony Xperia 5 III har dubbla högtalare som är monterade på framsidan. De presterar riktigt bra med ett klart och tydligt mellanregister som undviker distorsion. De är inte lika kraftfulla som högtalare i Apple och Samsungs senaste modeller men de erbjuder ett bra och balanserat ljud som fungerar särskilt bra för videos. Högtalarna passar kort sagt alldeles utmärkt för alla situationer, med undantag för de mest bullriga.

 

Batteri

Sony Xperia 5 III skärm

Xperia 5 III ökar seriens batterikapacitet till 4 500 mAh. Det är otroligt imponerande för en så kompakt smartphone. Det är en välbehövd uppgradering som dessvärre inte förbättrar användarupplevelsen nämnvärt. I kombination med en mer kraftfull processor ser vi inga betydande förbättringar i telefonens batteritid. Den är närmast identisk med Xperia 5 II. Batteritiden är fortfarande bra. Den ger många normala användare två dagar av användning och mer krävande användare en marginal på runt 40 batteriprocent vid slutet av dagen. Det är batteritid som är svårslagen med modellens kompakta format. Det enda vi saknar är stöd för trådlös laddning.

 

Kamera

Sony Xperia 5 III kamera

Sony Xperia 5 III har ett kamerasystem som erbjuder flera unika egenskaper för branschen. Den har en ovanlig huvudsensor, marknadens snabbaste autofokus och en världsunik telefotokamera. Trots det ligger den en bra bit efter de bästa konkurrenterna, på grund av ofta medioker bildbehandling som gör det manuella läget bättre än det automatiska. Efter år av problem har Sony kanske sin bästa kamerahårdvara någonsin. Mjukvaran håller på att bli bättre men det allra sista saknas fortfarande.

Läs mer om kameran

Delar av detta test är likt vårt test av Xperia 1 III på grund av likheter mellan telefonerna.

Huvudkameran i Xperia 5 III är oförändrad sedan föregångaren. Den är stor och marknadsförs som en 12 MP-sensor, även om Sonys beskrivning av den snarare får den att framstå som en 48 MP-sensor. Oberoende på upplösningen så är den stor och väl stabiliserad. Den har kort sagt bra förutsättningar. I praktiken presterar den också väl. Den erbjuder bra detaljrikedom och bildbehandling som undviker brus. Brusreduceringen är bra men Apple ligger steget före med Apple iPhone 12.

Huvudkameran erbjuder helt okej dynamiskt omfång och vi upplever att den har en mindre tendens att lämna ljusa partier överexponerade till den grad som vi sett från Sony tidigare. Mörka delar av bilder kan däremot sakna detaljer och i mörka miljöer har kameran fortfarande svårt att klara ljusa partier. Dynamiskt omfång är kort sagt inte en styrka för Sony. Det kan beskrivas som konsekvensen av en bildprofil som mer liknar systemkameror än smartphones. Vi är övertygade om att de flesta användare gillar det ofta ovanligt breda dynamiska omfång som smartphones kan erbjuda. Att efterlikna systemkameror är inte en bra sak i en smartphones autoläge.

Kvickast i branschen

Det absolut bästa med kameran är autofokussystemet. Det är extremt snabbt. Snabbare än något annat system vi använt. Det erbjuder dessutom väldigt bra objektspårning, ansiktsigenkänning och kvicka justeringar vid rekordsnabb seriefotografering. Xperia 5 III kan vara den ultimata mobilen för fotografering av husdjur och barn. Åtminstone om kamerans övriga problem inte hade funnits.

I mörka miljöer levererar Sony Xperia 5 III bra brusreducering. Den har samtidigt svårt att konkurrera med de bästas ofta imponerande exponeringar. Bilder blir inte lika ljusa och kan inte heller erbjuda samma detaljrikedom. iPhone 12 är märkbart bättre när ljuset tryter. Med det sagt är vi glada att se förbättringar i fokussystemet, som fungerar mer pålitligt i mycket mörka miljöer än föregångaren.

Världsunik men inte övertygande

Xperia 5 III har en helt ny telefotokamera. Den är först ut med ett objektiv som kan ställas i två lägen för att erbjuda 2,9 eller 4,4 gånger zoom. Det är en flexibilitet som vi verkligen kan uppskatta och som ger intressanta möjligheter. Telefotokameran ger en vacker naturlig bokeh-effekt som skapar ett professionellt intryck. Med det sagt är det uppenbart att den nya kameran är ny. Den saknar den skärpa som vi förväntar oss från kameror med liknande specifikationer. Vi noterar dessutom att detaljrikedomen inte skiljer avsevärt mellan de två zoomlägena. Med det sagt är telefotokameror mycket ovanliga på telefoner av denna kompakta storlek. Det ger Xperia 5 III ett försprång. Den är trots allt betydligt bättre än konkurrenternas digitala zoom.

Vidvinkelkameran fångar bilder med acceptabel kvalitet. Vi noterar problem med kromatiska aberrationer och dynamiskt omfång, särskilt i miljöer där en minoritet av bilden är ljusstark. Sony verkar dock ha gjort förbättringar sedan förra året, då kamerans omfång har ökats. Vidvinkelkameror har i övrigt sällan bra skärpa och Xperia 5 III är inget undantag.

När det gäller video är det mesta oförändrat sedan förra året. Den levererar video av hög kvalitet med bra stabilisering som drar nytta av bra autofokus. Det saknas stöd för 8K-inspelning men nu finns stöd för 4K-inspelning med 120 bilder per sekund i den professionella Cinema Pro-appen. I den vanliga kameraappen finns bara 4K 30p, vilket är lite synd. Sony erbjuder i alla fall HDR-inspelning, vilket fortfarande inte är en självklarhet bland många konkurrenter.

Den främre kameran är en fortsatt svaghet för Sony. Den har fast fokus och bristande detaljrikedom som gör att bilder bara funkar bra i mycket små format. Konkurrerande modeller från till exempel Samsung tar betydligt bättre bilder.

Stäng

 

Mjukvara

Sony Xperia 5 III baseras på Android 11 och kommer med Sonys mjukvara kallad Xperia Home. Det inkluderar små förändringar av gränssnittet i både estetik och funktionalitet. I stora drag är Sonys mjukvara en av branschens enklaste och mest fria från anpassningar av Android. Med Xperia 5 III är kameraappen den största nyheten. Appen gör manuella inställningar ovanligt enkla och tillgängliga.

Läs mer om mjukvaran

Sonys mjukvara är enkel. Den erbjuder en av branschens enklaste upplevelse. Sony har inkluderat ett fåtal extrafunktioner. Vi gillar till exempel möjligheten att sätta ett tak för hur högt batteriet ska laddas och när det ska laddas, för att förlänga batteriets totala livslängd. En annan välbehövd funktion i Xperia 5 III kallas Flerfönster. Den gör det enkelt att välja två appar att använda samtidigt på den avlånga skärmen. Appar kan till och med paras ihop för att alltid visas tillsammans. App-paren kan snabbt öppnas med Side sense-funktionen, som är tillgänglig med två knack på sidan av skärmen. Det är ovanligt enkelt att vara ovanligt produktiv med Sonys mjukvara.

Professionell kameramjukvara

Xperia 5 III kommer med ny mjukvara för sin kamera. Appen Photo Pro ersätter Sonys tidigare kamera-app. Photo Pro påminner mycket om mjukvaran i en dedikerad kamera. Den inkluderar lägen såsom Basic, som motsvarar det klassiska auto-läget i en smartphone. Det tar hand om alla kamerainställningar och har ett fåtal extrafunktioner i form av knappar längs sidorna. Auto-läget är också automatiskt men ger mer information om slutartid, bländare och ISO samt snabb åtkomst till inställningar för bildformat och fokus. Utöver det finns ett P-, S- och M-läge, som vana fotografer känner igen. Det finns även ett MR-läge som kan användas för personligt anpassade och sparade inställningar. Appen inkluderar automatisk videoinspelning men för manuella inställningar finns en separat app. Vi hoppas att dessa kan slås samman i framtiden för att göra det enklare att spela in video manuellt.

Sony verkar inte riktigt kunna bestämma sig angående reklamappar. I vissa modeller är de inte förinstallerade och i andra är de helt klart på plats. Vårt exemplar av Xperia 5 III kommer med flera oönskade appar, inklusive spel och reklam för Tidal. Apparna går inte att avinstallera men kan inaktiveras, riktigt dåligt!

Stäng

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia 5 III har ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset som erbjuder prestanda i toppklass. Det är väl beprövat och flitigt använt i Android-telefoner, med överhettningsproblem som ett vanligt förekommande problem. Xperia 5 III har samma problem som Xperia 1 III och många andra. Efter runt 10 minuters belastning sjunker grafikprestandan med runt 30 procent. Det är ett problem som kan påverka framtida krävande spel men som inte är märkbart vid vardaglig användning i dag. Xperia 5 III är otroligt snabb och responsi. Med den snabba skärmen flyger appar och gränssnitt under fingrarna. Med 8 GB RAM finns det också gott om marginal inför framtiden och telefonens 128 GB lagring kan kompletteras med ett microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 520
Storlek 157 × 68 × 8,2 mm
Vikt 168 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 120p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub 6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − 1 =