Vi minns nog alla tiden när det fanns ett överflöd av Nokia-telefoner. De små telefonerna hade ofta tvåfärgade skärmar, en massa fysiska knappar och ett batteri som räckte en hel vecka. Nokia var världens största mobiltelefontillverkare under början av 2000-talet men vad hände sen?

nokia-1110Smartphones och ny ledare

När smartphonerevolutionen anlände lyckades Nokia dock inte riktigt hänga med. Företaget tillverkade visserligen många olika smartphonemodeller men år 2010, tre år efter lanseringen av Apples iPhone var det uppenbart att Nokia låg långt bakom konkurrenterna. Stephen Elop som tidigare jobbat med att utveckla Microsofts Office-svit anställdes som ny VD för att försöka vända skeppet. Elop hittade felen i företagets strategi och beskrev företagets smartphonesatsning som att stå på en brinnande oljeplattform.

nokia-e7Försäljningen och ”döden”

Ett halvår efter att Elop anlände till företaget bekräftades det att Nokia skulle lämna sitt tunga bagage bakom sig och börja göra telefoner med Microsofts Windows Phone-mjukvara. Detta var ett stort steg i vad många ansåg var rätt riktning för företaget. Vissa analytiker trodde starkt på en comeback för Nokia på mobiltelefonmarknaden men två år senare hade företaget och Microsofts mobila operativsystem misslyckats och Microsoft köpte stora delar av Nokia för motsvarande 47,1 miljarder kronor.

Nokia köptes alltså av mjukvarujätten Microsoft, som fortsatte utveckla nya modeller och sälja nya telefoner. Under slutet av 2014 marknadsfördes dock alla nya modeller från Microsoft som just ”Microsoft”-telefoner och varumärket Nokia började försvinna från butikshyllorna. Det arbetslag av mobiltelefonutvecklare som Microsoft köpte från Nokia fanns dock kvar inom företaget. Åtminstone till sommaren 2015 då Microsoft meddelade att nästan alla Nokia-anställda skulle sparkas från företaget. Den mobiltelefontillverkare som vi länge känt som Nokia var därmed försvunnen.

nokia-grassFramtiden kan bjuda på återuppståndelse

Nokia som varumärke och företag finns fortfarande kvar i Finland. Det fokuserar främst på infrastrukturteknik och licensiering av teknik men företaget har uttalade planer på att börja göra nya telefoner igen. Om/när de nya modellerna når konsumenter kommer de kanske fortfarande kallas ”Nokia”-telefoner men de kommer inte ha så mycket att göra med skaparna bakom de Nokia-telefoner som vi alla minns.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − två =