Motorola Edge 30 Ultra
8.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Motorola inkluderar ett skal i lådan men det skyddar inte kameran, eftersom den är för hög.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Trådlös laddning
+ Unikt högupplöst kameraläge
Nackdelar
- Skärm med dålig färgåtergivning
- Processor throttlar
- Saknar microSD-stöd
Kamera8.2
Skärm8.6
Batteri7.9
Kamera8.2
Skärm8.6
Batteri7.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Edge 30 Ultra är Motorolas bästa mobil, med marginal. Det är ett stort steg uppåt i klasserna och visar att företaget inte bara kan göra prisvärda mellanklassmobiler. Edge 30 Ultra har en otroligt ljusstark skärm, den senaste processorn och är först i Sverige med en 200 MP-kamera. 200 MP är en häftig specifikation men resultaten är inte så imponerande som kameran låter på pappret. Den har svårt att konkurrera med flera billigare konkurrenter och det är inte en flaggskeppskamera. Lanseringspriset för Edge 30 Ultra är dessutom svårt att motivera. Priset kan dock förändras och med stöd för trådlös laddning, grundläggande vattenskydd, en ljusstark skärm och stadig konstruktion, skulle Edge 30 Ultra kunna vara ett bra alternativ i övre mellanklassen.

 

Hårdvarudesign

Motorola Edge 30 Ultra är en smartphone med en ganska enkel och generisk design. Vårt svarta exemplar är lite extra tråkigt. Om man vill vara lite roligare kan man välja den vita modellen, som har en kontrasterande svart kameramodul. Baksidan på vårt exemplar skiljer sig i alla fall lite från konkurrenterna eftersom den har en matt finish som ger en trevlig textur och bättre grepp, åtminstone för personer som inte har torra händer. Under den speciella ytan finns glas, som ger stabilitet men som riskerar att spricka.

Kamera som sticker ut

Kameramodulen på baksidan har en terrass-design som försöker minimera sin stora och klumpiga design. Kameran behöver alla estetiska trick som finns eftersom den sticker ut mer än tre millimeter från baksidan. Det är en design som Motorola tvingats till eftersom kamerasensorns storlek kräver stor optik. Om du vill skydda kameran behöver du för övrigt skaffa ett skal från en tredje part. Motorola inkluderar ett skal men det har inte en tillräckligt hög kant på baksidan för att skydda kameran.

Sidorna av Edge 30 Ultra är gjorda av metall. De ger stabilitet och flaggskeppskänsla. Även framsidan ger flaggskeppskänslor tack vare en rundad skärm. Skärmen inkluderar en fingeravtrycksläsare som fungerar snabbt och pålitligt och en selfiekamera i ett hål längs toppen av skärmen.

Längs undersidan av mobilen finns en USB C-port, en högtalare, en mikrofon och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inte för microSD-kort. Det finns ingen hörlursport och ingen adapter i lådan.

Slutligen ska vi nämna två höjdpunkter i designen. Den första är att Motorola har inkluderat stöd för trådlös laddning, i upp till 50 watt med en Motorola-laddare. Det är långt ifrån självklart i denna klassen. Det andra är att den är vattentålig enligt IP52-standarden. Det betyder att den kan utsättas för lätt regn utan att ta skada. Den är dock varken damm- eller vattentät.

 

Skärm

Motorola Edge 30 Ultra har en 6,67 tum AMOLED-skärm med 1 080p-upplösning och 144 Hz uppdateringsfrekvens. Det lägger den i klass med flera konkurrenter i segmentet. Den sticker däremot ut med ovanligt hög ljusstyrka. Den når 1 127 nits i vårt test, vilket är i klass med marknadens bästa. När vi testar med HDR-innehåll når den 1 300 nits. Även det är riktigt imponerande och det betyder att vi har en skärm som är lätt att se och använda i alla miljöer. Med det sagt är skärmen dessvärre ganska dåligt kalibrerad. Den har en grön ton och är inte särskilt färgexakt. För detta priset hade vi förväntat oss en mer exakt skärm, särskilt med tanke på att Motorola försöker få Edge 30 Ultra att framstå som en kameramobil.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 610 mAh, har Edge 30 Ultra ett mindre batteri är flera konkurrenter i klassen. Det reflekteras i våra batteritester, där till exempel OnePlus 10T presterar märkbart bättre. Med det sagt grundar sig vår besvikelse helt i konkurrenternas imponerande prestanda. Sanningen är nämligen att Edge 30 Ultra har bra batteritid. Normala användare kan klara sig genom två dagar av användning medan mer krävande användare kan avsluta en dag med 40 procent marginal.

Motorola inkluderar en 125 watt-laddare i lådan. Den presterar bra men når inte riktigt de hastigheter vi sett från de bästa konkurrenterna. I vårt test nådde den 49 procent laddning på 15 minuter och 76 procent på 20 minuter. Den har även stöd för snabb trådlös laddning men vi har inte haft Motorolas laddare för att testa hastigheten.

 

Kamera

Motorola Edge 30 Ultra är först ut på den svenska marknaden med en ny 200 MP-sensor från Samsung. Det är en imponerande sensor som slår världsrekord men som är svår att hantera. 200 MP genererar trots allt enorma mängder data. Det märker vi särskilt tydligt när vi byter till kamerans UltraRes-läge, som använder alla 201,3 MP. Det tar ungefär tre sekunder att ta en bild, oberoende på motiv. Resultaten från UltraRes-läget är usla i mörka miljöer men bra i ljusa miljöer. Det ger högre detaljrikedom, med sämre bildbehandling som kompromiss.

Ett exempel på skillnaden mellan Ultra-Res och normal fotografering. Denna bilden är kraftigt inzoomad för att visa skillnaderna i detaljnivå. Klicka för att förstora.

Tanken är dock inte att vi ska fotografera i 200 MP i vardagen. Kameramjukvaran skalar ner alla bilder till 15 MP som standard. Det ger mer användbara resultat. I detta läget får vi dock inga imponerande bilder. Edge 30 Ultra lyckas inte ens klå 50 MP-kameran som används av Xiaomi 12, en betydligt billigare mobil. Xiaomi erbjuder mer naturlig bildbehandling som undviker överdriven skärpa, som Motorola har särskilda problem med i mörka miljöer.

Den stora sensorn har inga problem med att spela in video i 8K-upplösning och optisk bildstabilisering ger oss stabil video även vid extrema upplösningar.

 

Mjukvara

Motorolas mjukvara har tidigare varit mest känd för sin avskalade och enkla stil. Det har förändrats lite under de senaste åren med flera nyheter fokuserade på anpassning av gränssnittets utseende. Det går att ändra hur ikoner ser ut på hemskärmen, vilka färger som används över operativsystemet och nytt för Edge 30 Ultra är att det går att ändra teckensnittet till Motorolas egna. Stilen som kallas Moto har en snäll och rund sans serif-stil som passar med resten av mjukvaran. Även om ett tecknsnitt kan tyckas vara en liten nyhet, är det en viktig del för att skapa ett konsekvent designspråk.

Motorola slänger med en ganska lång rad unika funktioner men de flesta undviker att stå i vägen för användarupplevelsen. De är samlade i en app som heter Moto och inkluderar gamla klassiker såsom möjligheten att hugga telefonen två gånger i luften för att tända ficklampan och vrida handleden två gånger för att starta kameran. Det är inte nya funktioner men det är detaljer som vi vet att många Motorola-ägare gillar.

Ultra-Res och Ready For

För Edge 30 Ultra har Motorola anpassat sin kamera-app för att ge stöd åt den nya kameran. Det inkluderar ett Ultra-Res-läge som är tillgängligt under Mer som standard men som kan läggas till bland huvudlägena i kameramjukvaran. I övrigt är det en mukvara som vi känner igen med snabba kontroller längs ena sidan, inklusive alternativ för blixt och HDR, alternativ för zoom, en inbyggd meny för stilar och en knapp för Google Lens.

Edge 30 Ultra har fortsatt stöd för Motorola Ready For. Det gör det möjligt att ansluta telefonen trådlöst eller via USB C till en TV eller bildskärm. Om vi ansluter den till en PC-bildskärm får vi ett datorgränssnitt som låter oss använda Android-appar och vår telefondata med ett datorgränssnitt.

Efter flera år av medioker mjukvarusupport, verkar Motorola nu förstå vikten av uppdaterad mjukvara. Med Edge 30 Ultra utlovar företaget fyra år av säkerhetsuppdateringar. Det är riktigt bra, även om det inte når upp till Samsung och Googles fem år.

 

Prestanda och lagring

Motorola inkluderar en kraftfull Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-krets med 12 GB RAM. Det är en kraftfull men också energieffektiv krets som presterar mycket bra vid vardaglig användning. Edge 30 Ultra är dock inte en gaming-mobil. Kylningen är alldeles för dålig och resultatet är throttling på 52 procent. Det är mycket dåligt och märkbart sämre än även små mobiler såsom Asus ZenFone 9. Resultatet är kraftigt varierande prestanda för mycket krävande spel. Med det sagt är det bara ett problem som är relevant för marknadens tuffaste titlar. Vid vardaglig användning är det ett icke-problem.

När det gäller lagring erbjuder Motorola 256 GB internt utrymme. Det finns dessvärre varken modeller med mer lagring eller microSD-stöd. Du får klara dig på 256 GB och förlitar dig på molnet för att lagra och säkerhetskopiera bortom det.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 161,8 x 73,5 x 8,4
Vikt 198,5 gram
Kamera 200 MP, 12 MP, 50 MP
Främre kamera 60 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP52
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, 3,19 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 610 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 6,6
Demonteringsbetyg, av 20 9

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton + 19 =