Tittar du på din telefonen varje morgon för att se om det ska regna, är du dålig på att säkerhetskopiera dina mobilbilder eller glömmer du stänga av ljudet på din telefon när du kommer till jobbet? IFTTT har ett annorlunda namn men är en otroligt användbar app som automatiserar vardagliga uppgifter för att göra ditt liv lite enklare.

Tusentals recept med IFTTT

Vi kan inte lista upp alla funktioner som IFTTT har men vi kan först förklara hur appen och tjänsten fungerar. Det finns fyra olika saker du behöver känna till för att förstå IFTTT. Det första är att tjänsten består av så kallade recept. Ett recept består av två delar. Den första delen är en typ av utlösare som startar en händelse. När utlösaren har aktiverats genomförs en händelse – den andra delen av ett recept. Utlösaren och händelsen kommer från så kallade kanaler som kan vara olika typer av händelser eller tjänster så som väderrapporter, Facebook, epost med mera.

photo till google drive

I receptet ovan följer vi logiken ”if this than that”, eller ”om detta då det”. I detta specifika exemplet säger vi till IFTTT att om jag tar en bild med min Android-telefon ska den säkerhetskopieras till Google Drive.

IFTTT har stöd för hundratals kanaler. Det betyder att det finns tusentals möjliga recept. Du kan exempelvis få en notis på morgonen om det finns risk för regn under dagen, du kan be appen byta din telefons bakgrund en gång om dagen, sätta din telefon i tyst läge när du kommer till jobbet, stänga av din telefons Wi-Fi när du inte är hemma, skicka ett SMS till personer du missar samtal från, öka volymen på din telefon om en specifik kontakt ringer eller spara alla bilder som du taggas i på Facebook i en mapp på Dropbox. Möjligheterna är som sagt nästan oändliga.

ifttt

Skillnader mellan iOS och Android

IFTTT finns att ladda ner för både iOS och Android. Apparna är väldigt lika varandra men skiljer sig lite eftersom de två operativsystemen fungerar på olika sätt. Appen för iOS kan exempelvis inte läsa och skicka SMS eller göra något relaterat till röstsamtal som den kan på Android. Det finns ändå fler än 250 kanaler att använda för att skapa ditt eget automatiserade recept.

Länkar: IF by IFTTT (Google Play), IF by IFTTT (App Store)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × fem =