Letar du efter den bästa lilla telefonen? I Svenska Smartphoneguiden utser vi Sveriges bästa mobiltelefoner. Vi ser till att alla våra rekommendationer och betyg alltid är uppdaterade och aktuella. Just nu rekommenderar vi Asus ZenFone 8.

Bästa lilla telefonen

Asus ZenFone 8
8.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,9 tum
Bra att veta:ZenFone 8 finns med 8 och 16 GB RAM. Vi föreslår endast uppgradering för mer lagring.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Har hörlursport
+ Kompakt format
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Saknar microSD- och eSIM-stöd
- Kan överhettas vid extrem belastning
Kamera8.3
Skärm8.9
Batteri7.9
Kamera8.3
Skärm8.9
Batteri7.9
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Motivering

Asus ZenFone 8 är en väldigt liten Android-smartphone. Den är en gnutta bredare än Sony Xperia 5 II men är en centimeter kortare. Trots det inkluderar den teknik som saknas i många större modeller. Den har till exempel en hörlursport, en notislampa och en vattentät design. Med utmärkt prestanda under huven, en bra kamera, en riktigt bra skärm, bra batteritid och bra högtalare, har ZenFone 8 mer än de flesta. Tack vare sitt kompakta format är den ändå enkel att hantera och ha i fickan. Det gör den till marknadens bästa lilla telefon.

 

Om Bästa lilla telefonen-utmärkelsen

I Svenska Smartphoneguiden finns just nu fler än 200 testade smartphones. Alla produkter testas i minst en veckas tid och ibland under längre tid om vi upptäcker problem eller komponenter som behöver testas mer för att vi ska få ett pålitligt resultat. Vi skyndar aldrig ut våra tester och publicerar dem tester tidigast dagen innan lanseringen av en produkt. Våra testresultat återspeglar därför alltid den upplevelse som du som konsument kan få när du köper en produkt i en butik.

Bästa lilla telefonen-utmärkelsen visar dig som konsument vilken telefon som är marknadens bästa telefon som har en bredd på mindre än 70 millimeter. Det räcker alltså inte att produkten har en relativt liten skärm. En produkt som har en relativt liten skärm men stora skärmramar kan fortfarande vara tillräckligt stor för att inte få en utmärkelse i kategorin. Den exakta definitionen av vad en ”liten telefon” är kan förändras baserat på marknadsförändringar. Utmärkelsen syftar dock alltid till att ge konsumenter ett alternativ till de stora telefoner som i många fall blir tilldelade de andra utmärkelserna i guiden.

Expertomdöme

Vi sätter våra betyg och delar ut våra utmärkelser utifrån en lång rad kriterier. Vi granskar saker så som kamerakvalitet, skärmkvalitet, batteritid, externa lagringsmöjligheter, högtalarprestanda, fingeravtrycksläsare, byggkvalitet, tålighet mot damm och vatten, tillgång till portar, mjukvarans funktioner, stabilitet och användarvänlighet, telefonens snabbhet och prestanda, trådlösa prestanda och funktioner, stöd för SIM-kort, design och ergonomi, mikrofonprestanda och mycket mer. Alla dessa aspekter sammanvägs och ges ett totalt betyg som vi kallar Exportomdöme. Detta betyg ger dig en uppfattning om hur bra en telefon är i relation till sina konkurrenter.

Alla testade produkter ligger på samma betygsskala. Det gör det enkelt för dig att jämföra alla testade produkter från alla prisklasser med varandra. Den produkt som får högst betyg inom sin utmärkelsekategori och som når upp till alla våra grundläggande krav för rekommendationer har möjlighet att få en utmärkelse.

Grundläggande krav

Alla telefoner som får en utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden uppnår våra grundläggande krav för en rekommendation. Det betyder att telefonen inte får ha ett allvarligt fel eller ett ovanligt lågt betyg inom en specifik kategori. En smartphone som till exempel är världsledande inom alla kategorier men som har en ovanligt kort batteritid, som inte kan ringa samtal med acceptabel kvalitet och täckning eller som inte finns tillgänglig i butiker kan exempelvis inte få en utmärkelse, trots att den kanske har fått ett högt Expertomdöme.

Vi inser att det kan finnas flera anledningar för dig som konsument att inte vara intresserad av en produkt som har fått en utmärkelse från oss. Vi kan garantera att alla produkter som vi rekommenderar håller världsklass men om du ändå av någon anledning skulle vilja ha ett alternativ till den produkt som vi rekommenderar, utser vi två nominerade alternativ till varje rekommenderad smartphone. Dessa produkter är inte officiellt rekommenderade av oss och har inte fått en utmärkelse. De kan ändå hjälpa dig att se vilka modeller som är en rekommenderad produkts största konkurrent och hur bra den rekommenderade produkten är i jämförelse med de näst bästa produkterna inom samma utmärkelsekategori.

Bästa lilla telefonen

Svenska Smartphoneguiden

I Svenska Smartphoneguiden hittar du alla våra rekommendationer. Vi har utmärkelser för alla typer av produkter. Det gör att du alltid kan hitta en telefon som passar just dig. I Svenska Smartphoneguiden hittar du utmärkelser så som ”Bäst under 4 000 kronor”, ”Längst batteritid”, ”Bästa iPhone” och många fler. Dyk in i Sveriges största jämförande test av smartphones och hitta din nya telefon.

Till Svenska Smartphoneguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

16 KOMMENTARER

 1. Jag skulle vilja ha den minsta möjliga telefon som man kan ta med sig ut på en löptur. Det enda krav jag har är att den har bluetooth och möjlighet att ladda ned Spotify. Tycker min Samsung S9 plus är alldeles för stor att släpa med mig på löpturen.

 2. Hej!

  Saknar ett uppdaterat test av minsta möjliga mobil 2020. Upplever tyvärr den senaste superavlånga stilen som typ ett märkligt virus…

  Två i mina fickor:
  – Sony Xperia XZ2 Compact – 2018 (fortfarande bäst, aningen tung)
  – Samsung Galaxy X10e – 2019 (aningen för stor men presterar bättre, sämre
  användarupplevelse, nedsliten finish)

  Fråga: Existerar det ens en mobil på marknaden 2020 som håller sig inom den ovan nämnda Xperians yttre mått?

   • Hej Hans
    Du skrev att du har en Cubot King Kong Mini – vad tycker du om den?
    Samtalsljud?
    Funkar det bra att ringa, svara skicka sms & mms? Eller är den trög?
    Jag har en liten Samsung galaxy pocket mini, som är otroligt trög och tar lååång tid att få upp kontakter och ringa ett kort samtal. Nu är jag ute efter en liten minimobil som reagerar direkt när man ska ringa, svara, skicka meddelande och kolla nåt snabbt på nätet.
    Jag har funderat på en Cubot King Kong Mini, men är rädd för att den ska vara för trög när jag bara ska ringa ett samtal eller skicka meddelande.

 3. Visst är det helt otroligt att tio år gamla smartphones faktiskt både väger mindre, har trevligare design, har längre batteritid och utbytbart batteri. Ett svek av regeringen att låtsas att de verkar för miljön när de i själva verket ser åt andra hållet medan industrin tvingar oss att byta telefoner hela tiden för att mjukvaran ska kunna bli mer energismart right…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here