Bästa lilla telefonen

Sony Xperia 5 V
8.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Det inkluderas ingen laddare eller kabel i lådan. Det behöver du redan ha eller köpa separat.
Fördelar
+ Färgexakt skärm
+ Utmärkt batteritid
+ Har microSD-plats och hörlursport
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- Processor klarar inte långvarig belastning
- Laddar långsamt
Kamera8.7
Skärm8.8
Batteri8.8
Kamera8.7
Skärm8.8
Batteri8.8
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 5 V är en kompakt smartphone med alla funktioner du kan tänka dig. Den har en hörlursport, en microSD-plats, trådlös laddning, en vattentät design, ett stort batteri, dubbla högtalare och mycket, mycket mer. Årets upplaga kommer med en förbättrad kamera och en smått otrolig batteritid. Skärmen erbjuder samma skarpa och färgexakta bild som tidigare men är dessvärre också lika mörk. Även om kameran är bra, kan den också vara en besvikelse för dig som föredrar kraftigt behandlade bilder. Med det sagt är det inget snack om saken: vill du ha en riktigt bra, funktionspackad och kompakt Android-mobilen, har du hittat rätt med Sony Xperia 5 V.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia 5 V är en blygsam uppgradering, som till viss del känns som ett steg tillbaka. Vid en första anblick kan vi lägga märke till de lite bredare skärmramarna och den enklare kamerauppsättningen på baksidan. Intrycket är inte helt fel. Skillnaderna mellan Xperia 5 IV och Xperia 5 V är minst sagt små. Vi återkommer till de små nyheterna i både kameran och systemkretsen senare i testet men kan börja med att förklara varför en oförändrad design ändå kan vara bra.

Den enkla förklaringen till att Sonys design är så bra, även om den kan kännas gammal, är att den är unik. Sony gör telefoner med kompromisslös funktionalitet på ett sätt som få konkurrenter lyckas med. Xperia 5 V kommer nämligen med trådlös laddning, en hörlursport, en supersnabb USB 3.2-port, en vattentät design, en skärm utan hål för selfiekameran, en fysisk kameraknapp och en microSD-kortläsare. Med undantag för Sonys andra modeller, finns det ingen annan som kan erbjuda samma bredd i funktionalitet. Detta blir extra imponerande när man inser hur kompakt Xperia 5 V verkligen är!

Så kompakt!

Även om årets nya modell är en millimeter bredare än tidigare, är den fortfarande mycket kompakt. Med en bredd på 68 mm, understiger den vår gräns på 70 mm för att kunna beskrivas som kompakt. Det gör den lätt att hålla och använda med en hand. Med en längd på 154 mm är den betydligt längre än Asus Zenfone 10, som mäter 146,5 mm. Det kan vara ett problem i fickan men det gör inte telefonen svår att greppa.

Sony har, som vanligt, lyckats skapa en telefon med ett stadigt bygge av metall och glas. Kanterna har en ny fasning som ger grepp men som kan kännas lite obekvämt i handen. Vi skulle därför rekommendera ett skal.

 

Skärm

Sony Xperia 5 V har samma skärm som sin föregångare. I labbet får vi samma testresultat som med Xperia 5 IV (då med skärmläget Skaparläge och vitbalansen satt till D61). Det ger mycket bra färgåtergivning och vitbalans i alla lägen. Med en genomsnittlig felmarginal på Delta E 1,61, är skärmen svår att skilja från perfektion. Det passar bra för professionell fotografering och videoinspelning. Skärmen erbjuder dessutom hög pixeldensitet som ger en imponerande skärpa och mjukvaran flyter på bra under fingrarna efter att vi har aktiverat 120 Hz-läget. Skärmens svaghet är dess ljusstyrka. Den når 579 nits i vårt test. Det hade varit bra för fem år sen men Sony börjar nu hamna långt efter konkurrenter som erbjuder åtminstone 1 000 nits och ofta 2 000 nits i HDR-applikationer. Det gör Xperia 5 V svårare att använda utomhus och det betyder att skärmen inte ger en lika imponerande HDR-bild.

 

Batteri

Tänk dig en kompakt Android-smartphone med två dagars batteritid. Det levererar Xperia 5 V! Ett batteri på 5 000 mAh är tillräckligt för att garantera riktigt imponerande uthållighet. Den är så bra att den kan klara tre dagar vid lätt användning. När batteriet ändå tar slut kan den snabbladdas med USB-PD-laddare och nå 50 procent efter 30 minuter, vilket är långsammare än många andra mobiler. Batteriet går å andra sidan enkelt att ladda under dagen eller över natten med trådlös laddning.

Eftersom batteritiden är så bra, är det också enkelt att utöka batteriets totala livslängd. Sony har en funktion kallad Batterivård med Batteriunderhåll som låter användare begränsa laddningen till 80 eller 90 procent. För dig som ändå aldrig laddar ur batteriet under till exempel 40 procent, blir det enkelt att alltid hålla batteriet mellan 40 och 90 procent, vilket minskar slitaget på batteriet och låter det behålla sitt skick längre – vilket minskar miljöpåverkan och sparar pengar.

 

Kamera

Sony Xperia 5 V har en helt ny kamerasensor som företaget utvecklat och tillverkat. Den lyfter upplösningen från 12 till 48 MP och ger pixlarna ett större format. Tillsammans med ny sensorteknik erbjuds en betydligt bättre kameraupplevelse. Det kombineras med betydligt förbättrad mjukvara. Det märker vi tydligast i att kameran nu har ett bredare dynamiskt omfång. Samtidigt erbjuds hög detaljrikedom och ett naturligt utseende som få konkurrenter lyckas med. Sonys bildbehandling undviker den behandlade smartphone-look som Xiaomi har. Vi tror samtidigt att många konsumenter ogillar det platta utseende som många bilder får i kamerans autoläge. Bilderna saknar kontrast och djup. Det är okej, eller till och med eftertraktat, för professionella användare men hör inte hemma i det vanliga autoläget där konsumenter vill ta attraktiva bilder utan redigering.

I mörka miljöer imponerar Sony med mycket bra detaljrikedom och en väl balanserad brusreducering som ger ett naturligt utseende. Autoläget fungerar bra men tar lång tid på sig så fort det blir mörkt, runt tre sekunder i värsta fall. Det påminner oss om att nämna att Xperia 5 V är en sjukt snabb kamera i alla andra situationer. Autofokusen är extremt snabb och pålitlig och kameran fotar så fort vi är redo. Det gör Xperia 5 V till den bästa mobilen för barn, sport och husdjur.

Vidvinkel och unik zoom!

Vidvinkelkameran presterar helt okej. Den har problem med brus, även i ljusa miljöer och har bristande skärpa längs kanterna men har ett brett dynamiskt omfång och levererar bilder som ser bra ut i små format.

Videokameran är bra, har bra stabilisering och är särskilt bra för slowmotion-video eftersom den erbjuder 120 Hz i 4K-upplösning, till skillnad från de flesta konkurrenterna. Det finns dessutom en professionell videoapplikation som ger ovanligt bra kontroll.

 

Mjukvara

Sonys mjukvara är som Sonys mjukvara varit i många år. Det är en lätt anpassning av Android 13 med fokus på förinstallerade appar. De små förändringar som har gjorts av operativsystemet påverkar inte användarupplevelsen till någon större grad. Sedan förra året har Sony i alla fall förbättrat startskärmen så att vi nu får plats med mer på skärmen, tack vare minskade marginaler mellan widgets och appar. I övrigt är nyheterna minimala och Sony erbjuder en mjukvara som är perfekt för dig som vill ha en enkel och klassiska Android-upplevelse.

Foto och film

Sony har lagt det mesta av sin mjukvaruutveckling på appar. Det inkluderar förvirrande många Pro-appar för video, bild och ljud. Om vi vill spela in video kan vi till exempel öppna Photo Pro-appen och byta till videoläget. Vi kan också öppna Video Pro för att få tillgång till ett mycket mer avancerat gränssnitt där vi kan ställa in ISO, slutartid, vitbalans och fokus med mera. Cinema Pro-appen erbjuder än fler alternativ, inspelning i 21:9-format samt tillgång till videostilar som är tänkta att efterlikna Hollywood-filmer. Det finns säkerligen vissa användare som gillar dessa funktioner men för de allra flesta är de antingen för svåra att förstå eller för krångliga att använda. En nyhet i Cinema Pro för Xperia 5 V är att det nu går att spela in i porträttläge.

Video Pro
Cinema Pro

Den vanliga fotoappen kallas som sagt Photo Pro. Den har ett enkelt användargränssnitt med enklare kontroller för zoom, slutare, blixt, bokeh, bildformat, matningsläge, exponering samt ovanligt enkla kontroller för vitbalans. I appen finns en knapp för Google Lens och i det övre vänstra hörnet finns en knapp som ger alternativ som känns igen från mer traditionella kameror. Här finns ett Auto-läge som ger fler kontroller för fokus och bildformat. Det finns även P, S, M och MR-lägen som ger oss full kontroll över bildinställningarna.

Ett problem med Sonys mjukvara är att den kommer med ett löfte om endast tre år av säkerhetsuppdateringar. Det är sannolikt tillräckligt för många köpare men det betyder ofta att telefonen slutar uppdateras med säker mjukvara innan den kan återanvändas. Det betyder att den har ett lägre andrahandsvärde och att mjukvaran riskerar att bli gammal innan hårdvaran är uttjänt. När konkurrenter erbjuder fyra, fem och åtta år av uppdateringar, är tre år inte tillräckligt för ett flaggskepp.

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia 5 V har en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-krets som ser till att mobilen alltid känns kvick under fingertopparna. Det har vi främst kretsens snabbaste processorkärna att tacka för! Kretsen kan även leverera hög grafikprestanda men endast under korta perioder. Telefonen är absolut inte designad för långvarig belastning eftersom den sjunker i prestanda efter bara två minuter. Efter 15 minuter har den sjunkit med över 55 procent, vilket är ett av de sämsta resultat vi sett i en smartphone. Prestandan sjunker så mycket att Googles mellanklassmobil Pixel 7a presterar bättre. Det betyder att Xperia 5 V helt enkelt inte är en seriös spelmobil.

Xperia 5 V har 8 GB RAM-minne, vilket är mer än tillräckligt. Lagringsutrymmet är på 128 GB och kan kompletteras med ett microSD-kort. Det är en ovanlig funktion som för övrigt kan användas tillsammans med dubbla SIM, om det ena är ett eSIM. Det ger en sällsynt flexibilitet.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 520
Storlek 154 x 68 x 8,6 mm
Vikt 182 gram
Kamera 48 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 120p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,5
Demonteringsbetyg, av 20 14,5

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tolv + 4 =