Bäst under 6 000 kronor

Google Pixel 7a
8.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Det finns bara plats för ett nanoSIM-kort men ett extra nummer kan läggas till som eSIM.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Kraftfull processor
+ Trådlös laddning
+ Bra kamera
Nackdelar
- Bara 90 Hz-skärm
- Begränsad till 128 GB lagring
- Lättrepad plastbaksida
Kamera8.3
Skärm8.7
Batteri7.8
Kamera8.3
Skärm8.7
Batteri7.8
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Google Pixel 7a erbjuder bättre prestanda, kvalitet och funktionalitet än någon annan mobil vi testat i mellanklassen i år. Köpare får en ljusstark skärm, snabb processor, kompetent kamera, vattentät design, stöd för trådlös laddning och bra mjukvara för ett attraktivt pris. Pixel 7a erbjuder funktion och kvalitet som vi ofta betalar dubbelt så mycket för. Inte ens prisvärda mobiler från kinesiska tillverkare kommer i närheten. Kameran i storebrodern Pixel 7 är visserligen märkbart bättre och de stora skärmramarna på framsidan gör att Pixel 7a ser lite gammal ut. Men Pixel 7a lyckas erbjuda en användarupplevelse som är chockerande bra för sitt pris.

 

Hårdvarudesign

Google Pixel 7a är Googles mest prisvärda mobil. Den kan beskrivas som ett syskon till Pixel 7, vilket bekräftas av faktumet att designen är nära identisk med den betydligt dyrare flaggskeppsmodellen. Yttermåtten skiljer bara med någon enstaka millimeter. Det betyder att även Pixel 7a har en trevligt kompakt design som inte kan konkurrera med Sony och Asus minsta modeller, men som är märkbart mer kompakt än konkurrenter såsom Samsung Galaxy A54 och Xiaomi Redmi Note 12 Pro.

Pixel 7a är stadig i handen tack vare en gedigen metallram. Baksidan känns också väl konstruerad och undviker risker att spricka eftersom den är gjord av plast. Ett problem med plast är att det är lätt att repa. Vi rekommenderar därför alla att skaffa ett skal till telefonen som kan användas från dag ett.

Längs höger sida finns en av/på-knapp och volymknappar som är lätta att känna och ger bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs vänster sida finns en kortläsare med plats för ett nanoSIM-kort. Det finns inget stöd för microSD-kort eller ett sekundärt nanoSIM men det går att aktivera ett eSIM. Det är ovanligt för klassen. Undersidan bjuder på en USB C-port, en högtalare och en mikrofon.

Väl tilltagna ramar

På framsidan finns en 6,1 tum skärm i ungefär samma yttermått som Pixel 7:s 6,3 tum skärm. Det betyder att Pixel 7a har betydligt större skärmramar. Det ger ett billigare och mindre modernt utseende. Skärmen har i alla fall en inbyggd fingeravtrycksläsare som fungerar snabbt och pålitligt.

Pixel 7a har en IP67-cerifierad design. Det betyder att den klarar av att utsättas för rent och grunt vatten. Det ger inte ett garanterat skydd men det betyder att telefonen sannolikt klarar många vattenrelaterade olyckor utan att gå sönder. Det är en tacksam funktion som långt ifrån alla konkurrenter kan erbjuda. Än mer unikt är telefonens stöd för trådlös laddning. Med stöd för 7,5 watt trådlös laddning går det knappast snabbt men det är en utmärkt lösning för att ladda långsamt över natten eller när telefonen ligger oanvänd. Det är en funktion som skiljer Pixel 7a från ALLA konkurrenter i klassen och det är en bra anledning att välja Pixel 7a istället för konkurrenterna.

 

Skärm

Pixel 7a har en 6,1 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen är inte identisk med Pixel 7 men presterar mycket liknande. Det inkluderar en ljusstyrka på över 1 000 nits över hela skärmen och över 1 600 nits i vårt HDR-test. Skärmens vitbalans är en gnutta kall men färgåtergivningen är generellt bra. Med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz känns inte skärmen riktigt lika responsiv som till exempel Samsung Galaxy A54. Med det sagt har Google valt en mycket bra bildskärm för klassen. Att Google över huvud taget kan konkurrera med Samsung är inget annat än imponerande.

 

Batteri

Google Pixel 7a överraskar med bra batteritid. Trots att batteriet har en kapacitet som är nära identisk med Pixel 7, 4 385 mAh, är batteritiden bättre. Det beror sannolikt på skillnader i hur processorn hanteras av mjukvaran. Vi noterar att processorn inte kör lika hårt i flera tester, vilket påverkar batteritiden. I praktiken betyder det att normala användare kan klara sig i två hela dagar med en laddning och att krävande användare kan ha runt 40 procent marginal i slutet av en lång dag. Det är bra med tanke på telefonens storlek och batteri.

Bra batteritid blir ännu bättre om det är lätt att ladda. Google Pixel 7a är i princip ensam om att erbjuda trådlös laddning i klassen. Det är bra eftersom det gör det lätt att hålla telefonen laddad under dagen. Det finns också stöd för 20 watt USB-PD-laddning som inte är särskilt snabb. Den laddar batteriet från noll till 44 procent på 30 minuter.

 

Kamera

Google Pixel 7a har en ny huvudkamera som använder en 64 MP-sensor, med ett bländarvärde på f/1,9. Den skiljer sig markant från kameran i Pixel 7, både tekniskt och prestandamässigt. Den erbjuder generellt mycket hög kvalitet för telefonens pris då den lyckas konkurrera väl med telefoner såsom Samsung Galaxy S21 och Apple iPhone 13. Den närmaste konkurrenten, Galaxy A54 är markant sämre, så vi har valt att jämföra Pixel 7a med iPhone 13 i detta testet.

I ljusa miljöer erbjuder Pixel 7a mycket bra detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång. Brusreduceringen är bra men tenderar att krossa detaljer i krävande situationer. Det kan ge vissa bilder ett nästan fläckigt utseende, medan iPhone 13 erbjuder ett mer naturligt utseende.

I mörka miljöer fångar Pixel 7a mycket bra bilder för sin klass med bra exponeringar och ett brett dynamiskt omfång. Brusreduceringen är effektiv men kompromissar än en gång med detaljrikedom, som blir bristande i mörka delar av bilden. Vi ska dock påpeka att detta endast är ett problem eftersom vi har höga förväntningar på Pixel-serien. Pixel 7a presterar mycket bra för sitt pris.

Ojämn men bra

Vidvinkelkameran använder en 13 MP-sensor som erbjuder helt okej bildkvalitet. Kameran byter ovanligt bra skärpa mot lite ojämn bildbehandling och brusreducering. Det fungerar ganska bra för vidvinkelkameran, som ändå inte är bra nog för att användas i stora format. Vi tycker därför att Pixel 7a ger en högre upplevd bildkvalitet än iPhone 13 – det är imponerande!

Pixel 7a saknar telefotokamera men kan ta bilder med hög kvalitet, även med digital zoom. Eftersom kamerasensorn har en högre upplösning än de 16 MP som bilderna sparas som, kan telefonen utnyttja sensorns mittersta pixlar för att fånga telefotobilder med bra kvalitet från huvudkameran. Det ger en betydande skillnad i detaljrikedom i jämförelse med iPhone 13.

För videoinspelning erbjuds 4K 30-inspelning från alla tre kameror och 4K 60 från huvudkameran. Huvudkameran har också mycket bra stabilisering, vilket gör Pixel 7a till en utmärkt smartphone för handhållen videoinspelning.

 

Mjukvara

Google har en mjukvara som kan beskrivas som Googles version av Android. Det är en delvis anpassad version av operativsystemet som erbjuder unika funktioner för Pixel-användare. Samtidigt är stora delar av operativsystemet också enkelt och avskalat. Det är enkelt att använda och slänger inte onödiga funktioner i ansiktet på oss. Gränssnittet är snabbt samtidigt som det inkluderar animationer som hjälper oss att förstå hur det fungerar. Google har lyckats kombinera funktionalitet för avancerade användare med enkelhet för alla andra.

En stor fördel med mjukvaran är faktumet att den tidigt får nya funktioner. Här finns det två perspektiv. Det första är att Pixel 7a är den bästa modellen för dig som vill ha ny Android-funktionalitet, eftersom Pixel-telefoner är först ut med nya versioner av Android. Det andra perspektivet är att till exempel Samsung-mobiler är bättre eftersom de ofta uppdateras inom ett par månader, samtidigt som de ofta har ny funktionalitet som Android inte får på flera år. Samsungs överväldigande funktionalitet kan alltså i slutänden ge flera ”nya” funktioner till slutanvändare än Pixel. Vissa argumenterar att Googles val av funktioner är bättre och vi kan förstå båda perspektiven. Det är dock inte så enkelt att Pixel-telefoner alltid är bäst för dig som vill ha mest och bäst funktionalitet.

Bättre än Samsung?

Det finns dock ett starkt argument för att Pixel-telefoner är ett av marknadens mest säkra val. Google skapar nämligen nya utgåvor av Android med viktiga säkerhetsuppdateringar varje månad. Dessa måste installeras för att vara effektiva och många Android-tillverkare prioriterar inte säkerhetsuppdateringar till den grad som de borde. Google skickar i många fall ut uppdateringar innan någon annan och gör det med ett stadigt schema. Nu utlovar Google fem år av säkerhetsuppdateringar, till våren 2028, samt funktionella uppdateringar till våren 2026. Det är en policy som endast Samsung kan matcha i klassen.

 

Prestanda och lagring

Google Tensor G2 är en Samsung Exynos-baserad krets från 2021. Det är alltså en långt ifrån ny krets som ändå är mycket kompetent. Grafikprestandan är till exempel mer än dubbelt så hög som från Samsung Galaxy A54. CPU-prestandan är också markant högre, vilket märks när vi ska ladda hemsidor och starta appar. Google erbjuder kort sagt en nivå av prestanda som konkurrenterna inte kommer i närheten av. Med 8 GB RAM finns dessutom gott om utrymme för framtidens tyngre applikationer. 128 GB lagring är inte särskilt generöst och det är synd att det varken finns stöd för microSD-kort eller varianter av telefonen med mer lagring. Om du till exempel vill spela in mycket video får du helt enkelt förlita dig på molnlagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 152,4 x 72,9 x 9,0
Vikt 193 gram
Kamera 64 MP, 13 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6e
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP67
Processor Google Tensor G2, 2,85 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 385 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,2
Demonteringsbetyg, av 20 11,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton + tjugo =