Samsung Galaxy A54
8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Det finns varianter med 128 GB eller 256 GB lagring. Båda har plats för microSD-kort.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra huvudkamera
+ Vattentät
+ MicroSD-plats
Nackdelar
- Stor och tung
- Medioker processor
- USB 2.0
- Dåliga extrakameror
Kamera8
Skärm8.7
Batteri8.8
Kamera8
Skärm8.7
Batteri8.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A54 levererar på det viktigaste. Det inkluderar klassens bästa bildskärm, en bra kamera, riktigt bra batteritid – en pålitlig användarupplevelse. Tillsammans med ett stort arbetsminne och utmärkt mjukvarustöd i fem år, är Galaxy A54 redo för en ljus och lång framtid. Detta är inte telefonen för dig som vill ha det bästa men det är en av de bästa telefonerna för dig som vill ha en bra, pålitlig och hållbar smartphone i många år, utan att betala för ett flaggskepp.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A-serien blir en allt viktigare produktserie för Samsung. Den tar över i de rimligt prissatta klasserna när dagens flaggskepp blir allt dyrare. Galaxy A50-serien har varit särskilt populär de senaste åren och nu verkar den få högre prioritet internt. Galaxy A54 är den första telefonen från företaget som får samma designspråk som Galaxy S-serien från samma år. Det inkluderar en glasbaksida med en uppsättning kameror som visserligen sticker ut men som saknar ett kamerahus, precis som Galaxy S23serien. Det ger Galaxy A54 ett modernt utseende och gör det möjligt att spara pengar, utan att känna att man köpt förra årets modell.

Bästa plasten!

Galaxy A54 har inte en metallram, som S23-serien. Ramen är istället gjord av plast. Med det sagt ser den verkligen ut som en metallram. Den har en övertygande matt finish och är riktigt väl konstruerad. Det finns inte en tillstymmelse till knarrande fogar eller dålig konstruktion. Samsung har skapat en av de bäst byggda plasttelefonerna vi hanterat.

Designen är ganska enkel och tråkig. Galaxy A54 tar inte ut svängarna på något sätt. Den har en av/på-knapp samt volymknappar på höger sida, en kortläsare med plats för dubbla nano-SIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Längs undersidan finns en USB C-port med USB 2.0, en mikrofon och en högtalare. Det finns alltså ingen hörlursport.

Framsidan bjuder på en 6,4 tum skärm med väl tilltagna skärmramar. Det gör Galaxy A54 till en stor smartphone. Den är bredare än både Galaxy A52 och Galaxy A53, trots att de hade 6,5 tum-skärmar. Det kan delvis motiveras av en lite bredare skärm men faktum kvarstår att Galaxy A54 är stor och att den kan vara lite svår att hantera. Om du är ute efter en kompakt mobil, är A54 inte rätt val.

Tålig och mer reparerbar

Galaxy A54 är en av mycket få mobiler i klassen som har en vattentät design med IP67-certifiering. Det betyder att den i teorin kan sänkas ner i rent vatten utan att skadas men främst att den kan klara av att användas utomhus i regn och att den kan överleva fler vattenrelaterade olyckor.

Samsung gör stora framsteg när det gäller reparerbarhet med Galaxy A54. Det återspeglas i Frankrikes reparerbarhets-index, där Galaxy A54 får 10,1 av 20 poäng för demontering istället för Galaxy A53:s 7,8 poäng. Det betyder att den är enklare och sannolikt billigare att reparera, vilket är viktigt för att garantera en lång livstid för produkten. Det går hand i hand med ett långvarigt mjukvarustöd.

 

Skärm

Höjdpunkten i Galaxy A54 är skärmen. Den erbjuder bra detaljrikedom för sitt pris, bra färgåtergivning och hög uppdateringsfrekvens. Årets modell har dessutom fått en uppgraderad maximal ljusstyrka, som nu når 950 nits över hela skärmen och över 1 600 nits med HDR-material. Det är exceptionellt bra för klassen och ger en flaggskeppsliknande upplevelse för ett bra pris. Samsung är marknadens bästa tillverkare när det gäller bildskärmar och det gäller alltså inte bara de dyraste modellerna.

 

Batteri

Med ett batteri på 5 000 mAh är det inte överraskande att Galaxy A54 levererar riktigt bra batteritid. Två dagars batteritid är nästan en garanti för alla. Tre dagar är fullt möjligt vid lätt användning. Med det sagt kommer många användare märka att batteriet blir sämre på sommaren. Varför? Jo, med en ljusstark skärm på nära 1 000 nits drar telefonen mycket mer ström när den används utomhus på soliga dagar. På sommaren kommer många användare kort sagt att tvingas ladda varje dag istället för varannan. Någon batteriångest kommer dock inte på tal. Samsung har gott om marginal och om du håller dig till rutinen att ladda telefonen en gång per dag, kommer du aldrig behöva tänka på batteriet och det kommer att slitas mindre.

 

Kamera

Samsung Galaxy A54 har en ny 50 MP-kamera som tar produktserien från att vara medioker till att vara bra på fotografering. Sensorn som också finns i telefoner såsom OnePlus 10T erbjuder hög detaljrikedom, ett brett dynamiskt omfång och bra prestanda i mörker. Kamerans största svaghet är brus. Samsung har svårt att hantera bruset från sensorn i både ljusa och mörka miljöer. Det är dock bara ett problem när vi verkligen zoomar in och även om konkurrenter såsom Xiaomi 13 Lite erbjuder bättre brusreducering, betyder Samsungs lättare hantering av brus att detaljrikedomen istället blir bättre.

Extrakameror? Nej, tack!

Galaxy A54 har tre kameror. Den andra är en vidvinkelkamera. Den är inte särskilt bra. Skärpan är visserligen helt okej men den har stora problem med brus, även i ljusa miljöer. Den tredje kameran är en makrokamera. Den är dessvärre ännu sämre än vidvinkelkameran. Det är svårt att ta en bild utan rörelseoskärpa, bruset är otroligt kraftigt och det kan vara svårt att få till rätt fokus. Vi har kort sagt ett önskemål till nästa års modell: skrota extrakamerorna! De är inte bra men är ett slöseri av utrymme och resurser. Lägg hellre mer krut på en redan bra huvudkamera.

Galaxy A54 fungerar helt okej för video men begränsas till UHD 30p. Stabiliseringen är helt okej men för bästa möjliga stabilisering begränsas vi till Full HD 30p. Det gör inte så mycket eftersom telefonen erbjuder utmärkt videoinspelning i Full HD-upplösning och det räcker gott och väl för till exempel sociala medier.

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara är som den brukar: komplex, användbar och lite förvirrande. Det är en upplevelse som varit sig lik sedan introduktionen av OneUI för fyra år sedan. Det inkluderar en genomgående Samsung-design genom hela operativsystemet, som känns logisk och sammanhängande. Samsung har lyckats bäst av alla tillverkare i att skapa en unik version av Android som försöker göra operativsystemet bättre, istället för att göra något annorlunda för sakens skull. Samsung lyckas också på flera håll med unika funktioner som saknas i andra Android-telefoner, inklusive utmärkt fönsterhantering för produktiv multitasking, funktioner för att ha dubbla meddelande-appar och mängder av anpassningsmöjlighet för allt från systemikoner i statusfältet och utseendet på notiser till anpassade snabbgenvägar på låsskärmen och anpassningsbara hårdvaruknappar. OneUI kryllar av funktioner och det kan kännas som en guldgruva för nördar. Det kan också vara förvirrande för vissa.

Galaxy A54 kommer med ett löfte om fyra år av Android-uppdateringar och fem år av säkerhetsuppdateringar. Det är ett starkt löfte som få konkurrenter kan mäta sig med. Det ger användare en telefon som kan behålla sitt värde bättre över tid, både på andrahandsmarknaden och för användaren själv. En värdefull telefon som fungerar bra med de senaste apparna, är också enklare att motivera inför en reparation. Med en mer reparerbar hårdvarudesign är vi säkra på att Galaxy A54 kommer att ha ett långt liv framför sig. Det är bra för konsumenter och för miljön.

 

Prestanda och lagring

Detta är inte en prestandatelefon eller en gamingtelefon. Samsung Exynos 1380-kretsen är tillräcklig för flesta vardagsuppgifterna men är ändå påtagligt långsam i jämförelse med dyrare smartphones. Det tar längre tid att ladda kartor i Google Maps och telefonen kan ibland stanna upp i en bråkdels sekund när appar ska öppnas eller telefonen låsas upp. Galaxy A54 erbjuder inte den tveklöst snabba prestanda som flaggskeppen gör. Det är dock inte ett problem för de flesta och vi har ingen anledning att tro att prestandan inte kommer att räcka på sikt. 8 GB RAM är dessutom mycket väl tilltaget och gör framtiden särskilt ljus. Det finns varianter med både 128 och 256 GB lagringsutrymme. Båda har microSD-kortläsare och även om microSD-kort tar upp en nanoSIM-plats, finns det stöd för eSIM som inte är självklart i klassen.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 158,2 x 76,7 x 8,2
Vikt 202 gram
Kamera 50 MP, 12 MP, 5 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP67
Processor Samsung Exynos 1380, 2,4 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,4
Demonteringsbetyg, av 20 10,1

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + sju =