Samsung Galaxy A53
7.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Vi har testat 8 GB RAM-modellen. 6 GB fungerar bra för många men 8 GB ger framtidssäkran.
Fördelar
+ Fem år av säkerhetsuppdateringar
+ Vattentät
+ Ljusstark skärm
Nackdelar
- Medioker prestanda för klassen
- Kamera utan nyheter
- Saknar hörlursport
Kamera6.7
Skärm8.6
Batteri8.2
Kamera6.7
Skärm8.6
Batteri8.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A53 är en minimal nyhet för produktserien. Den är snarare ett sidosteg än en tydlig uppgradering. Samsung har tagit bort hörlursporten och ersatt den med ett större batteri. Utöver det utlovas nu fem år av mjukvarustöd. Längre än så går inte nyheterna i Galaxy A53. Kameran är oförändrad, processorn är ny men inte snabbare och skärmen är identisk med både Galaxy A52 och A52s. Det betyder att Samsung ligger en bra bit bakom konkurrenterna när det gäller både kamera- och processorprestanda. Om du vill kunna spela tunga spel eller ta riktigt bra foton, finns det betydligt bättre val i klassen. Med det sagt är batteritiden bättre, skärmen är klassledande, designen är vattentät och Samsung erbjuder exceptionell support. Det betyder att Galaxy A53 kan vara ett av mellanklassens bästa alternativ för dig som vill ha pålitlighet i en telefon som kan hålla i många år framöver.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A53 är en ny telefon med väldigt få nyheter. Det är en smartphone som lånar nästan allt från sin föregångare. Det inkluderade yttermåtten, skärmen, och materialvalen. Det är en plastmobil som är stadigt byggd och som har en praktisk design. Den har till exempel en allt mer ovanlig microSD-kortplats. Till skillnad från sin föregångare saknar den dock en hörlursport. Samsung har istället tryckt in 500 mAh extra batteri. Det är en kompromiss som är bra för många men som vi vet att vissa ogillar starkt!

Eftersom nyheterna är minimala ska vi inte gå in på detalj i telefonens design. Vi kan dock notera att Samsung har snålat med årets Galaxy A-serie. Galaxy A53 är den första modellen i serien som levereras utan en inkluderad laddare. Medan de flesta konkurrenterna i klassen också inkluderar ett plastskal med telefonen, saknas det med Galaxy A53. Det enda som ingår är en USB C till USB C-kabel. Bristen på ett inkluderat skal är samtidigt inte ett lika stort problem för Samsung som för andra tillverkare, eftersom företagets smartphones säljer så bra att det finns en stor marknad av bra skal för Galaxy A53.

En fördel som Galaxy A53 har mot konkurrenterna i klassen är vattentätning. Designen är IP67-certifierad, vilket betyder att den kan sänkas ner i grunt vatten i 30 minuter utan att ta permanent skada. Du bör aldrig simma med mobilen eller medvetet slänga den i poolen men om olyckan skulle vara framme är den väl skyddad. Det kan förlänga livet på telefonen markant.

 

Skärm

Galaxy A53 fortsätter att leverera mellanklassens bästa bildskärm. Det är en AMOLED-skärm med Full HD-upplösning som mäter 6,5 tum. Den erbjuder bra färgåtergivning, bra vitbalans och mycket hög ljusstyrka, vilket gör den enkel att se och använda utomhus. En maximal ljusstyrka på 1 142 nits, med HDR-material, är ett rekord för klassen medan den når 820 nits vid normal användning. En uppdateringsfrekvens på 120 Hz hjälper den att kännas kvick under fingrarna och AMOLED-tekniken ger fantastisk svärta och kontrast. Galaxy A53 har helt enkelt en otroligt vacker bildskärm för sin klass.

 

Batteri

Samsung har tagit bort hörlursporten i sin senaste Galaxy A50-mobil. A53 blir först ut i mellanklassen utan hörlursport. Korrelationen med telefonens utökade batterikapacitet kan vara en chimär men faktum är att batteriet har gått från 4 500 till 5 000 mAh i A52 till A53. Tillsammans med en ny systemkrets levererar Galaxy A53 strålande bra batteritid. Normala användare kan vänta minst två hela dagars batteritid medan även krävande användare kan avsluta långa dagar med runt 50 procent marginal.

Telefonen säljs inte med en inkluderad laddare. Stödet för snabbladdning har inte heller förbättrats. Det sträcker sig till 25 watt.

 

Kamera

A53 har ett kamerasystem som Samsung har använt i olika modeller i mer än två år. Det består av en 64 MP huvudkamera som tar pålitligt bra bilder i ljusa miljöer. Bilderna har ett brett dynamiskt omfång och helt okej skärpa. Vi vill dock påpeka att 64 MP-siffran är meningslös. Kameran erbjuder inte mer detaljrikedom än vad en liknande 12 MP-kamera hade gjort.

I mörka miljöer är kameran dessvärre ganska medioker. Den är för dålig på att hantera brus för sitt pris, trots att den har optisk bildstabilisering. Det blir bättre när vi aktiverar Samsungs Scenoptimerare men då tar det runt fem sekunder att fånga en bild och vi gillar verkligen inte resultaten i många ljusa miljöer, som ger övermättade färger. Galaxy A50-serien är kort sagt i stort behov av en kamerauppgradering.

Extrakamerorna i Galaxy A53 är tyvärr dåliga. Vidvinkelkameran har dålig skärpa och samma gäller makroläget som har problem med brus, även i ljusa miljöer.

Eftersom skillnaderna mot Galaxy A52s är minimala, tar vi tillfället i akt att jämföra telefonerna, när Scenoptimeraren är aktiverad i Galaxy A53.

 

Mjukvara

Samsung erbjuder en mjukvaruupplevelse som är bekant och bekväm för Samsung-användare. Den är också fullmatad med funktionalitet och kan vara överväldigande för nya användare. OneUI 4.1 inkluderar en lång rad funktioner och anpassningar som går längre än vad Android vanligen gör. Vi gillar många funktioner i Samsungs mjukvara men blir också lätt irriterade på att de tar för mycket utrymme och står i vägen för användarupplevelsen för ofta.

Det absolut bästa med Samsungs mjukvara är den otroliga support som företaget har byggt upp för den. Med Galaxy A53 ingår fem år av mjukvarustöd. Det är bättre än nästan något annat varumärke och det är den enskilt bästa anledningen att köpa en Samsung-smartphone. Mjukvarustödet betyder att användare hålls säkra, att funktioner läggs till över tid och att framtida appar kommer att vara kompatibla i många år. Det är värt mycket och kan motivera en stor del av priset som Samsung tar för telefonen.

 

Prestanda och lagring

Galaxy A53 drivs av ett Samsung Exynos 1280-chipset som byggs på energieffektiv 5 nm-teknik. Kretsen är helt ny för 2022 men det är inget prestandamonster. Faktum är att det presterar nära identiskt med Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G, som satt i förra årets Galaxy A52s. Samsung Exynos 1280 levererar i underkanten för klassen. Konkurrenter såsom OnePlus Nord 2T erbjuder mer än dubbelt så hög grafikprestanda. Det märks i spel och faktiskt även i praktiken, där vi noterar att Galaxy A53 är långsammare än konkurrenterna i även vardagliga uppgifter. Prestanda är en klar nackdel med Galaxy A53 i jämförelse med konkurrenterna. Med det sagt kan det vara en rimlig kompromiss för många normala användare som vill ha en enkel och pålitlig smartphone, inte ett prestandamonster.

6 GB RAM är för övrigt mer än tillräckligt. Med tanke på Samsungs långsiktiga mjukvarustöd, kan det dock vara smart att satsa på 8 GB-varianten. Då får du dessutom 256 GB lagring, som kan expanderas med microSD-kort, om du bara använder ett fysiskt SIM-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 159,6 × 74,8 × 8,1 mm
Vikt 189 gram
Kamera 64 MP, 12 MP, 5 MP, 5 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig IP67
Processor Samsung Exynos 1280, 2,4 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 7,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × två =