Bäst under 10 000 kronor

Google Pixel 8
9.0 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Vi har testat den rosa modellen. Den finns också i svart och grå med 128 eller 256 GB lagring.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Utmärkt mjukvara
+ Sju år mjukvarustöd
+ Grymt bra kamera
Nackdelar
- Obekväm kameramodul
- Prestanda sjunker vid lång belastning
- Saknar microSD-stöd
Kamera9.2
Skärm9
Batteri8.3
Kamera9.2
Skärm9
Batteri8.3
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Google Pixel 8 är en mer kompakt Pixel som förbättrar på förra årets modell på nästan alla sätt. Batteriet är betydligt större, skärmen är ljusare, mjukvaran har bättre stöd i framtiden, kameran är bättre och telefonens yttermått är mindre. Om Pixel 8 Pro var en trevlig uppdatering, är Pixel 8 ännu trevligare! Pixel 8 känns som Androids svar på iPhone 15 Pro, men med ett lägre pris. För det låga priset får vi visserligen en lite sämre systemkrets än konkurrenterna. Men om du inte spelar de mest krävande spelen, är kretsens större fokus på AI-funktioner snarare en fördel. Pixel 8 är kort sagt ett prisvärt flaggskepp med en av världens bästa mobilkamera, en enkel och framtidssäker mjukvara och pålitligt bra hårdvara. Det är svårt att hitta något bättre.

 

Hårdvarudesign

Google Pixel 8 är inte kompakt nog för att vi ska kalla den liten, men den är betydligt mindre än tidigare Pixel-telefoner. Den är till exempel fem millimeter kortare och 2,5 millimeter mindre på bredden än Pixel 7. Det gör stor skillnad för hur telefonen känns i handen och betyder att Pixel 8 nu har samma format som iPhone 14/15/Pro. Det är ett format som vi vet är eftertraktat och som hittar en bra balans mellan en stor skärm och praktiska yttermått.

Obekväm kamera

Pixel 8 har en rund och bekväm design som avbryts av ett stort kamerahus som sticker ut mer än två millimeter och har en vass metallkant. Även om vi oftast undviker att hålla handen där, är den minst sagt obekväm när vi råkar röra den. För att undvika den stora kameran, skulle vi föredra att använda ett skal som gör kanten lite mindre skarp. Med det sagt är den speciella kameradesignen också ett designelement som gör att Pixel 8 sticker ut från mängden.

Baksidan är gjord av glas och är därmed reptålig men kan spricka om telefonen tappas. Glaset ger en känsla av kvalitet som stärks av en bred och stadig metallram, som för övrigt är samma metalldel som kameramodulen skyddas av. Längs höger sida finns en på/av-knapp och volymkontroller som ger bra fysisk återkoppling. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för ett nanoSIM-kort. Utöver det går det att installera ett virtuellt eSIM i telefonen.

Undersidan bjuder på en snyggt symmetrisk design med en mikrofon och en bra högtalare. I mitten finns en USB C-port med 3.0 och videoutgång, som dock inte fungerar i dagsläget.

Framsidan bjuder på en 6,2 tum skärm med en tunn och relativt symmetrisk ram. Längs ovankanten finns en selfiekamera och i skärmen gömmer sig en fingeravtrycksläsare som fungerar både snabbt och pålitligt.

Pixel 8 är en flaggskeppsmobil som erbjuder både en vattentät design med IP68-klassning och trådlös laddning. Qi 2-standarden har fortfarande inte hittat till Android-telefoner men trådlös laddning är ändå praktiskt med en bra laddare.

 

Skärm

Google Pixel 8 har en bra AMOLED-bildskärm på 6,2 tum med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger skärmen hög detaljrikedom. Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och erbjuder bra kontrast, tack vare AMOLED-tekniken. Skärmen är också ordentligt ljusstark. Den slår faktiskt rekord med en ljusstyrka på 1 756 nits i vårt labbtest, när vi mäter över hela skärmen. Det kan jämföras med Samsung, som når 1 200 nits i sina bästa modeller. Pixel 8 har visserligen inte samma ljusstyrka som Samsung i HDR-innehåll men en sak är säker: Pixel 8 är alltid enkel att se, även utomhus. En sak som inte är lika säker, är att färgåtergivningen alltid är rätt. I våra tester noterar vi att vitbalansen är för kallblå, på 7 300 Kelvin. Det är inte bra för en telefon som annars fungerar bra som kameramobil.

 

Batteri

Pixel 8 har ett batteri på 4 575 mAh. Det är stort med tanke på telefonens kompakta format. Det är också betydligt mindre än Pixel 8 Pro:s 5 050 mAh. Trots det levererar Pixel 8 lika bra batteritid, som kan ta krävande användare genom en dag med 50 procent marginal och normala användare genom två dagar. Det är inte bäst i klassen men det är riktigt bra! Skulle batteriet ta slut, går det att ladda trådlöst, eller med USB PD-snabbladdning.

 

Kamera

Pixel 8-serien kommer med en ny huvudkamera som bland annat erbjuder bättre ljusinsläpp tack vare en större bländare. Bortom bättre hårdvara har Google fortsatt utveckla sin mjukvara, som är nyckeln till en bra smartphonekamera. Det betyder att Pixel 8 är bra på alla typer av fotografier, att den fångar naturliga och professionella bilder och att den applicerar effekter utan att bilder ser artificiella ut. Vi kan också uppskatta Apples bildbehandling men måste ge Google kronan som bäst i branschen. Med det sagt ska vi vara tydliga med att skillnaderna mellan Pixel 8 och Pixel 7 Pro är små. Den nya modellen erbjuder lite högre detaljrikedom i mörka miljöer.

Vidvinkelkameran har uppgraderats från 12 till 48 MP. Det låter bra i teorin men skillnaden är minimal i praktiken. I många situationer märker vi ingen skillnad alls när det gäller detaljrikedom. Vi kan samtidigt notera att kameran har fortsatta problem med krossade skuggor och dålig skärpa. Det är fullt normalt för en vidvinkelkamera men vi skriver det för att poängtera att Googles steg från 12 till 48 MP inte har någon större betydelse. Den största faktiska skillnaden är att den nya vidvinkelkameran är lite vidare.

Pixel 8 är en utmärkt mobil för videoinspelning. Den har effektiv stabilisering, mycket bra HDR-inspelning med ett effektfullt dynamiskt omfång. Den har dessutom bra mikrofoner som även fungerar bra i högljudda miljöer.

 

Mjukvara

För vissa känns det kanske som en självklarhet, men en stor fördel med Pixel-telefoner är mjukvaran. Google utvecklar Android, så det är logiskt att de också skulle vara bra på att göra en Android-telefon, åtminstone när det gäller mjukvara. Det är mer sant i år än någonsin tidigare eftersom Google har bekräftats att Pixel 8-serien kommer att uppdateras med nya versioner av Android samt med säkerhetsuppdateringar i sju år från lansering. Det är alltså till år 2030. Mycket bra! Ingen annan tillverkare erbjuder en så ljus framtid! Fairphone utlovar visserligen åtta år av säkerhetsuppdateringar men bara fyra år av nya funktioner. Samsung sträcker sig till fem år av säkerhetsuppdateringar, vilket ansågs mycket bra för bara ett år sen. Google har nu satt en ny ribba. Det är sannolikt möjligt eftersom Google har stor kontroll över både Android och över sin egen systemkrets.

Pixel är inte ren

Pixel 8-serien skeppas med Android 14. Det är ett operativsystem som främst gör små justeringar i design, energianvändning, säkerhet och sekretess. Googles version av Android inkluderar en stor mängd anpassningar för Pixel-telefonerna. Google lanserar kontinuerligt nya funktioner för både gamla och nya Pixel-mobiler och många av dessa funktioner är ofta utvecklade för Pixel, inte nödvändigtvis för Android. Det betyder att Pixel-telefoner har ett unikt utseende och unika funktioner. Telefonens funktionalitet undviker att vara i vägen, samtidigt som den är användbar. Vi gillar till exempel att vi snabbt kan kopiera text från alla appar, även där det vanligtvis inte är möjligt, genom att öppna appbytaren, och vi gillar möjligheten att tända ficklampan, pausa musik eller öppna en app med tre knackningar på baksidan av mobilen. Det är exempel på funktioner som är helt osynliga för användare som inte bryr sig, men som är genialiskt bra för den som är intresserad.

Pixel-mjukvaran är strålande bra! Den är enkel, kraftfull, polerad, stabil och nu också framtidssäkrad. Mjukvara är kanske den bästa anledningen att köpa en Pixel.

 

 

Prestanda och lagring

För att vara en flaggskeppsmobil är Googles systemkrets den största besvikelsen med Pixel 8. Google Tensor G3 är en efterlängtad uppgradering som dessutom ligger långt bakom Qualcomm, Apple och MediaTek när det gäller prestanda. I de mest krävande applikationerna presterar Tensor G3 ungefär som Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 och Apple A15, som lanserades 2022 respektive 2021. Det är alltså ingen imponerande prestanda för 2023. Den är ändå inte särskilt effektiv eftersom den ändå blir varm och sänker sin prestanda med 38 procent i vårt belastningstest. Det betyder att konkurrerande flaggskepp från 2023 kan prestera 50–60 procent bättre än Pixel 8 i till exempel krävande spel.

AI är viktigast

Prestanda har å andra sidan blivit allt mindre relevant de senaste åren. Google satsar istället på hårdvara för att accelerera AI-funktioner. Det är prestanda som kan ge ny funktionalitet genom åren och som förbättrar användarupplevelsen på ett annat sätt än vad en kraftfull GPU gör för de flesta användare. Det är med andra ord en rimlig satsning och med tanke på att Tensor G3 ändå erbjuder tillräckligt hög CPU- och GPU-prestanda för att göra alla vardagsapplikationer blixtsnabba, är inte konkurrenternas högre prestanda ett stort problem för Google. Nej, Pixel 8 är inte en telefon för dig som vill ha högsta spelprestanda. Pixel 8 Pro är dock för dig som vill ha en bra och snabb användarupplevelse.

Pixel 8 har 8 GB RAM, vilket är tillräckligt för en tid framöver. Med det sagt är vi lite osäkra på om det räcker för en ny version av Android år 2030. Det är svårt, om inte omöjligt, att säga. Den kommer med 128 eller 256 GB lagringsutrymme. Det finns inget stöd för microSD-kort, så köpare får antingen betala extra för mer lagring eller förlita sig på molnlagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,2 tum OLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 150,5 x 70,8 x 8,9 mm
Vikt 187 gram
Kamera 50 MP, 12 MP
Främre kamera 10,5 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 7
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Google Tensor G3, 3,0 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 575 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 11,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo + sjutton =