Bästa hållbara telefonen

Fairphone 5
7.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,46 tum
Bra att veta:Alla komponenter kan repareras och bytas ut av dig som konsument. Helt unikt!
Fördelar
+ Utbytbart batteri, skärm och annat
+ Högupplöst AMOLED
+ 8+ år mjukvarustöd
Nackdelar
- Mediokra högtalare
- Saknar trådlös laddning
- Låg prestanda för priset
- Tråkig kamera
Kamera8
Skärm8.3
Batteri7.7
Kamera8
Skärm8.3
Batteri7.7
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sanmmanfattning

Fairphone 5 är en radikalt annorlunda smartphone. Den har en helt unik design som gör det möjligt för dig som konsument att byta ut alla delar av telefonen. Det garanterar en lång livstid för hårdvaran. Fairphone 5 kommer dessutom med en ny industriell systemkrets som möjliggör en uppdaterad mjukvara i minst åtta år, möjligen upp till tio år. Det är dubbelt så länge som de bästa konkurrenterna och det gör Fairphone 5 till en hållbar, konsumentvänlig och på lång sikt: prisvärd, smartphone. Visst, den kostar ganska mycket och presterar som en helt okej mellanklassmobil. Men om du bryr dig mer om miljö, människor och konsumenträtt än du bryr dig om ”världens bästa kamera”, ”världens bästa skärm” och ”världens mest kraftfulla processor”, kommer Fairphone 5 ge dig ett längre och lyckligare smartphone-liv än någon annan.

 

Hårdvarudesign

Fairphone 5 är marknadens kanske mest unika smartphone. Mer unik än de senaste och dyraste vikbara telefonerna. Den har en design som ingen annan erbjuder och det ger konsumentvärden som är svåra att slå. Kan du föreställa dig en smartphone som är gjord för att fungera bra i eller eller till och med tio år? Det är Fairphone 5! Det är inte bara imponerande, det är smått revolutionerande. I en värld där många iPhones har sköra glasbaksidor som Apple inte kan reparera och Samsung limmar fast sina batterier så att de inte kan bytas ut utan att bakstycket också hänger med, har Fairphone skapat en reparerbar och hållbar smartphone.

Radikal!

Fairphone 5 är visserligen inget nytt koncept för den nederländska tillverkaren men den är ny för många konsumenter. Med årets upplaga är den dessutom designad för att vara en mer konkurrenskraftig utmanare än någonsin. Det inkluderar en ny skärm som erbjuder mycket bättre bildegenskaper och som är betydligt större än tidigare, med oförändrade yttermått. Fairphone 5 ser mycket mer modern ut och känns mycket mindre som en kompromiss än tidigare. Den behåller ändå sin föregångares konsumentvänliga design. Det inkluderar ett bakstycke som vi lätt kan lyfta av med ett finger, ett batteri som kan bytas ut på ett par sekunder och totalt tio utbytbara komponenter som kan bytas ut av dig som konsument, med en enkel skruvmejsel. Det är svårt att överdriva hur radikalt det är!

Även om den är reparerbar, är den inte dåligt byggd. Ramen är bred och gjord av aluminium, för att göra telefonen stadig. Den är samtidigt lätt rundad för att ligga bekvämt i handen. Baksidan är gjord av plast och känns bra i handen, med en matt finish som ger bra grepp. Plasten buktar inåt en gnutta runt batteriet och det kan kännas lite billigt men det är inget som stör i användningen och vi har ingen anledning att tro att det är ett problem för hållbarheten. Plastbakstycket kan visserligen repas men det kommer sannolikt aldrig att spricka och även om det skulle skadas, går det att köpa en ny för under 300 kronor, när konkurrenterna tar allt från 1 000 till 7 000 kronor för samma sak.

”Ladda” på 30 sekunder

Under plastbakstycket finns snabb tillgång till batteriet, som är skyddat i ett plastskal. Det betyder att det lätt går att ha ett extrabatteri i fickan eller väskan och sätta in ett fulladdat batteri, för att ”ladda” telefonen från 0 till 100 procent på 30 sekunder. Här finns också plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det finns alltså inte dubbla nanoSIM-platser men det finns utrymme för ett eSIM, för dig som vill ha dubbla SIM.

Längs höger sida av Fairphone 5 finns en på/av-knapp och kombinerad fingeravtrycksläsare. Den fungerar snabbt och pålitligt men assisteras också av en minst lika snabb ansiktsigenkänning på framsidan. Volymknapparna sitter på samma sida och ger bra fysisk återkoppling. Bortom det har Fairphone 5 en USB C-port på undersidan, tillsammans med en mikrofon och högtalare. USB-porten är av variant 3.0 och har stöd för videoutgång, medan högtalaren dessvärre är av medioker kvalitet. Den låter lite burkigt och har problem med distorsion på höga volymer.

Fairphone 5 saknar en hörlursport. Det gjorde även föregångaren och vi tycker det är värt att diskutera. Det är nämligen fullt naturligt att vilja lyssna på musik eller ta samtal med hörlurar – då kan en 3,5 mm-port vara användbar. Utan en sådan är trådlösa hörlurar det bästa alternativet. Fairphone säljer egna helt trådlösa öronsnäckor men de är inte alls hållbara eller reparerbara. Företagets over-ear-hörlurar är väl designade och reparerbara men de är inte alltid ett praktiskt alternativ. För dig som vill ha en verkligt hållbar telefon tycker vi att en USB C-adapter är det bästa alternativet. Med det sagt kan vi tycka att en hörlursport hade varit bra att ha inbyggd i en telefon som Fairphone 5.

 

Skärm

Fairphone 5 har en udda AMOLED-skärm med en storlek på 6,46 tum och en upplösning på 1 224 x 2 700. Även om den är udda, är den också bra! Upplösningen ger en pixeldensitet som löser den annars lite suddiga effekt som AMOLED-skärmar kan ha. Fairphone 5 har en skärpa som överstiger flera dyrare smartphones. Med AMOLED-tekniken erbjuds också mycket bra kontrast och rika färger. Skärmen är samtidigt inte så bra som många konkurrenter när det gäller färgexakthet och en detalj som vi tycker är värd att nämna, är att den kan upplevas som för ljusstark i mörker. Den blir som lägst 5,6 nits, när de flesta understiger 2 nits. Om du startar den mitt i natten, kan den därför upplevas otrevligt ljus. Den är å andra sidan också trevligt ljus på dagen. Med en uppmätt ljusstyrka på knappt 800 nits, är den lätt att se och använda utomhus.

I kombination med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz, skulle vi sammanfattningsvis säga att Fairphone 5 har en skärm som står ut med en ovanlig skärpa och som i övrigt är en god konkurrent till mellanklassmobiler. Inte heller skärmen matchar alltså telefonens pris.

 

Batteri

Fairphone har ett batteri på 4 200 mAh. Det är mindre än vad som är normalt för klassen och det beror sannolikt på att den modulära designen tar utrymme från batteriet. Storleken på batteriet återspeglas i batteritiden, som är bra men långt ifrån bäst. Normala användare kan klara sig genom en lång dag utan problem men måste ladda varje natt, två dagar användning blir svårt. Mer krävande användare kan behöva ladda telefonen mot kvällen, om den använts flitigt under dagen. När den ska laddas är det tacksamt att den är riktigt snabb, en av de snabbast USB PD-telefonerna vi testat, med 35 procent på 15 minuter och 72 procent på 30 minuter. Det finns dessvärre inget stöd för trådlös laddning men det ultimata esset i rockärmen är såklart att vi kan gå från 0 till 100 procent laddning på 30 sekunder genom att byta ut batteriet mot ett fulladdat extrabatteri.

 

Kamera

Fairphone 5 kommer med en ny Sony-kamerasensor som har en upplösning på 50 MP, som skalas ner till 12,6 MP efter bilden fångats. Hårdvaran har specifikationer i klass med många mellanklassmobiler. I moderna smartphones är det dock snarare mjukvaran som är viktigare än hårdvaran. På den arenan ligger Fairphone långt bakom konkurrenterna, som har ekonomiska muskler att skapa mer avancerad bildbehandlings-algoritmer. Fairphone 5 fångar därför bilder som sannolikt hade varit betydligt bättre från en annan tillverkare, även med samma hårdvara.

Bättre bildbehandling hade sannolikt kunnat ge bättre HDR-fotografering, bättre brusreducering och bättre mörkerprestanda. Vi hade dessutom uppskattat lite mer kontrast och färg i bilderna från Fairphone 5, vilket vi får från andra tillverkare. Med det sagt är Fairphone en helt kompetent kamerasmartphone som lyckas ta användbara bilder även i mycket mörka miljöer. Skärpan är generellt bra och det dynamiska omfånget är stort. Med det sagt pratar vi om kamerakvalitet som vi skulle jämföra med Apple iPhone 11 och Samsung Galaxy Note 10, telefoner som är fyra år gamla. Moderna telefoner med liknande prestanda kostar ungefär hälften så mycket.

Vidvinkelkameran har också en 50 MP-sensor. Den erbjuder bra skärpa och detaljrikedom men har stora problem med brus. Skärpan är dessutom dålig längs kanterna. Den fungerar kort sagt för små format på till exempel sociala medier.

Huvudkameran fungerar bra för videoinspelning upp till 4K 30p. Videostabiliseringen är helt okej och detaljrikedomen är hög. Det dynamiska omfånget är knappast imponerande och även om det går att spela in 4K-video med vidvinkelkameran, går det inte att byta mellan kamerorna medan man spelar in.

 

Mjukvara

Fairphone 5 har en väldigt enkel mjukvara. Den drivs av en version av Android som är till stor del helt oförändrad av tillverkaren. Vana Android-användare kommer alltså känna sig som hemma och inte hitta någon anledning till irritation. Det finns inga överflödiga förinstallerade appar eller störande funktioner.

En av få mjukvaror som Fairphone har lagt till är en så kallad Bildförbättring, som till exempel gör det möjligt att aktivera ett varmt skärmläge för att minska påfrestningen på ögonen, inställningar av färgåtergivning och vitbalans samt funktioner för att ”förbättra” bilder och videos. Vi kan inte rekommendera någon konsument att använda de bildförbättrande funktionerna men enligt våra tester får vi bäst bildegenskaper om vi ändrar Färgläget till Avancerat, Display P3 och sätter vitbalansen en tredjedel av vägen mot Varm.

Åtta eller tio år!

Det absolut mest intressanta med Fairphones mjukvara är företagets löfte om framtida uppdateringar. Med Fairphone 5 utlovas fem uppgraderingar av Android, bortom Android 13. Det ger alltså fem år av nya funktioner. Det garanterar också att nya appar kan utnyttja nya funktioner i framtida operativsystem. Här är Fairphone redan bättre än Google och Samsung, som erbjuder mellan tre och fyra år av stöd. Bortom det lovar Fairphone också totalt åtta år av mjukvarustöd för säkerhetsuppdateringar. Det stödet ska kanske kunna utökas till tio år, hoppas Fairphone. Detta är helt radikalt. Samsung är bäst i Android-branschen med fem år och Apple har erbjudit sex år till vissa modeller. Ingen har uppnått åtta år och har absolut aldrig pratat öppet om att ge mjukvarustöd i tio år.

Det är viktigt att uppskatta vikten av uppdaterad mjukvara. Ett uppdaterat operativsystem garanterar att nya funktioner blir tillgängliga, för att hålla telefonen ajour med morgondagens behov, och det ger stöd för existerande appar, som kommer att förlora stöd för äldre versioner av Android över tid. Säkerhetsuppdateringar ger dessutom trygghet i att en gammal telefon inte utsätter dig som användare för risk.

 

Prestanda och lagring

Fairphone 5 drivs av en Qualcomm QCM6490-krets. Ingen annan tillverkare använder kretsen, eller ens en liknande. Det beror på att QCM6490 egentligen är en krets som är designad för industriell användning. Anledningen är att Qualcomm ger bättre stöd till dessa branscher, vilket möjliggör en betydligt längre livstid för mjukvaran. I grunden är det å andra sidan QCM6490 ett nära syskon med Snapdragon 778G-krets, som användes flitigt av mellanklasstelefoner under 2021 och 2022. Den erbjuder bra CPU-prestanda, helt okej GPU-prestanda och bra stöd för 5G, USB 3 och andra tekniker.

Det är en krets som ger bra prestanda i vardagen, utan att imponera i krävande uppgifter. Vi kan till exempel notera att spelprestandan är ungefär hälften av vad Google Pixel 7a erbjuder. Med det sagt flyter alla appar generellt på bra och prestandan är mer än tillräcklig för vardagsanvändning. Vi är dock inte lika säkra på att den kommer att upplevas som snabb om åtta år. Med det sagt är 8 GB RAM sannolikt tillräckligt i många år framöver.

Fairphone 5 kommer med 256 GB lagring, vilket är mer än tillräckligt för de flesta. Med stöd för microSD-kort, är det dessutom enkelt och billigt att expandera det i framtiden.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,46 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 224 x 2 700
Storlek 161,6 x 75,8 x 9,6 mm
Vikt 212 gram
Kamera 50 MP, 50 MP
Främre kamera 50 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP55
Processor Qualcomm QCM6490, 2,7 GHz
Lagring 256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 200 mAh
Utbytbart batteri Ja
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 9,3
Demonteringsbetyg, av 20 19

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − nio =