Samsung Galaxy Z Flip 5
8.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Eftersom den interna skärmen är gjord av plast, är den lätt att repa och skada. Var försiktig!
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Användbar och stor yttre skärm
+ Bra för selfies
Nackdelar
- Processor throttlar vid långvarig belastning
- Bara en nanoSIM-plats
- Långsam laddning
Kamera8.4
Skärm8.9
Batteri7.5
Kamera8.4
Skärm8.9
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Z Flip 5 introducerar en ny yttre skärm som förändrar hur vi använder Flip-formfaktorn. Nu kan vi enkelt kolla vädret, kika i kalendern, ta bilder, svara på meddelanden och använda appar utan att öppna telefonen. Det gör det enkelt att använda den med en hand, något som tidigare varit praktiskt taget omöjligt. Samsung har samtidigt förbättrat den inre skärmen med högre ljusstyrka, gjort hela telefonen smalare och förbättrat batteritiden så att många användare inte längre behöver oroa sig. Galaxy Z Flip 5 är kort sagt en utmärkt vikbar mobil som erbjuder starka fördelar med sitt kompakta vikbara format. Kompromisser när det gäller till exempel stryktålighet består men Z Flip 5 är en utmärkt mobil för vad den är.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy Z Flip 5 representerar den största designförändringen för Galaxy Z Flip-serien någonsin. Den vikbara telefonen behåller till viss del samma koncept som tidigare men en större skärm på utsidan förändrar mycket. Utöver det har Samsung omarbetat telefonens gångjärn för att göra mobilen betydligt mer kompakt. När den är ihopvikt är den nu två millimeter tunnare.

Det kompakta formatet, när den är ihopvikt, är en självklar fördel för Z Flip 5. Mobilen är lätt att få plats med i små fickor, samtidigt som den inre skärmen är större än på många klumpiga smartphones. Det betyder att den passar användare som uppskattar en kompakt design och som prioriterar design framför tekniska detaljer. Just den estetiska aspekten av Flip-serien har fått mycket uppmärksamhet och gynnas sannolikt av den nya skärmen i årets upplaga.

Skärmen som förändrar allt!

Galaxy Z Flip 5 har en ny utsida med en stor svart panel på ena sidan. Med årets modell går det alltså inte att välja färg på den ena delen av utsidan som var möjligt med Flip 4. Med det sagt är det ändå lätt att göra skärmen färgglad med mjukvara. Den nya yttre skärmen är nästan fyra gånger så stor som skärmen på Flip 4. Det betyder att vi kan pryda utsidan med färgglada bakgrunder och gott om information. Skärmen är lite mindre i jämförelse med den enda svenska konkurrenten i segmentet, Motorola Razr 40 Ultra, men i praktiken är skillnaden liten eftersom Motorolas skärm omsluter kamerorna. Även om den yttre skärmen kanske låter liten i förhållande till andra moderna smartphones är liten, är det värt att påminnas om att den är nästan exakt lika stor som skärmen på Apples första iPhone.

Z Flip 5 är byggd med metallsidor som ger den en stadig konstruktion. När den är ihopvikt känns den tung och lyxig i handen. Så fort vi viker ut den förändras allt. Vikten sprider ut sig i handen och telefonen känns plötsligt lätt. Det är inte så konstigt. Galaxy Z Flip 5 är några millimeter längre än den gigantiska Galaxy S23 Ultra men väger ändå 47 gram mindre.

Var försiktig!

Den låga vikten kan delvis motiveras av den böjda skärmen. Skärmen använder plast som skydd istället för glas. Det minskar vikten men ger också flera nackdelar, som delas med alla andra vikbara smartphones. Det finns nämligen inget böjbart skyddsglas på marknaden ännu. Plast är det enda alternativet och det betyder att skärmen på Z Flip 5 kan repas av något så enkelt som en nagel som trycks för hårt på den. Skärmen är designad för att vikas, utsättas för vatten, är skyddad mot damm och kan sannolikt klara av fall bättre än många andra, men den är lätt att repa. Det är därför viktigt att vara försiktig med den. Med en ny design för gångjärnet är det i alla fall svårare för smuts att komma in när skärmen är stängd.

Problemet med vikbara skärmar

Plastskärmen känns mycket riktigt plastig under fingrarna. Det är inte Samsungs fel, ingen tillverkare har en lösning på det i dagsläget. Det är ändå ett återkommande problem för vikbara telefoner – att användarupplevelsen kan kännas sämre än med många billigare traditionella smartphones. Vecket i skärmen är för övrigt både synligt och möjligt att känna. Med det sagt stör det inte särskilt mycket av bilden, särskilt inte när den ses rakt framifrån. Vecket går definitivt att känna med fingret och det är mer irriterande än på Fold 5, eftersom vi ofta bläddrar vertikalt och därför drar fingret över vecket. Vi kan dessutom påpeka att Motorola Razr 40 Ultra har ett veck som är lite mindre kännbart.

Bortom det finns det bara ett fåtal mindre nyheter som är värda att notera. För det första har USB-porten uppgraderats från USB 2 till USB 3. Det betyder att Z Flip 5 nu får en videoutgång men av någon anledning saknas stöd för Samsung DeX. Den har också stöd för Wi-Fi 6E, vilket kan ge bättre och snabbare uppkoppling på platser med många trådlösa enheter.

 

Skärm

Skärmen på insidan av Galaxy Z Flip 5 erbjuder samma storlek och upplösning som förra årets modell. Även färgprestandan är oförändrad och fortsatt mycket bra. Skärmen erbjuder dessutom adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket gör att den känns kvick under fingrarna, utan att dra för mycket ström. En nyhet för årets modell är högre ljusstyrka. I vårt test når den 1 100 nits över hela skärmen och 2 000 nits i vårt HDR-test. Det är mycket bra och överstiger Samsungs löfte om 1 750 nits. Den nya yttre skärmen når 1 350 nits, vilket är lite mindre än utlovade 1 500 nits, men ändå tillräckligt för att vara väl synligt utomhus. Även den yttre skärmen återger bra färger, vilket gör den användbar för fotografering. Den enda tydliga svagheten är skärmens relativt låga upplösning, som gör den grynig i jämförelse med Motorola Razr 40 Ultra.

 

Batteri

Samsung Galaxy Z Flip 5 har samma batteri som förra årets modell, med en kapacitet på 3 700 mAh. Det är förhållandevis litet för en smartphone med en 6,7 tum skärm. Det är dock resultatet av en tunn design och ett gångjärn som tar mycket plats i telefonen. Trots det oförändrade batteriet är vi nöjda med att se en tydlig batteriförbättring i Z Flip 5. Medan föregångaren inte gav krävande användare någon marginal i slutet av dagen, kan Z Flip 5 ofta undvika en nödladdning på kvällen. Vid lättare användning kan den erbjuda upp till 50 procent marginal i slutet av dagen. Med det sagt kan vi ändå rekommendera krävande användare att ha en laddare tillgänglig under dagen. Det är inte bra att ladda ur litium-batterier till sina sista tiotal procent.

Z Flip 5 är alltså fortfarande en telefon som mår bra av att laddas under dagen. För det erbjuds trådlös laddning som ett bra alternativ. Det går även att snabbladda med USB PD men det ingår ingen laddare, bara en USB C-kabel, och det tar en halvtimma att ladda till 50 procent, vilket inte är särskilt snabbt.

 

Kamera

Samsung Galaxy Z Flip 5 kommer inte med någon betydande uppdatering av kameran. Den presterar nära identiskt med föregångaren och det är en besvikelse. Det hade såklart varit trevligt att se en förbättring. Det betyder i alla fall att en nära kamera-konkurrent till Z Flip 5 fortfarande är Apple iPhone 13, en betydligt billigare och snart två år gammal mobil. Med det sagt är vi glada över att Samsung inte har installerat en gigantisk kamera som sticker ut för mycket från den annars tunna designen.

Bilder från huvudkameran är bra. De erbjuder ett brett dynamiskt omfång och bra detaljrikedom men Apple erbjuder snäppet bättre brusreducering. Den levererar dessutom bra bilder i mörka miljöer, även om vi inte tycker att prestandan motsvarar priset. Vill man ha en bra kamera för ett bra pris är till exempel Google Pixel 7 ett mycket bättre alternativ. Den är å andra sidan inte vikbar.

Vidvinkeln och den stora fördelen!

Vidvinkelkameran är bra och fungerar utmärkt i små format på till exempel sociala medier. Brister i skärpa längs kanterna gör att den inte passar så bra om man vill ha hög detaljrikedom eller visa bilderna i större format.

En stor fördel med Galaxy Z Flip 5:s nya design är den mycket större skärmen på utsidan. Det gör det enkelt att ta selfies med huvudkameran. Huvudkameran ger betydligt högre kvalitet är den lilla selfiekameran på insidan.

När det gäller videoinspelning så presterar den också riktigt bra. Stabiliseringen är bra och HDR-läget ger en kraftfull bildupplevelse. Det finns inget 8K-läge eftersom huvudkamerans 12 MP-sensor inte har tillräckligt många pixlar, men det är ingen stor förlust.

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara är full av funktioner. Det gör den kraftfull för användare som lyckas hitta och förstå dem. Det är ett återkommande problem för nya användare som lätt kan bli förvirrade och irriterade av en mjukvara som är för avancerad för många. Med det sagt är Samsungs mjukvara bra på att utnyttja en stor skärm. Och även om Flip 5 ser liten ut när den är ihopvikt, har den en stor och avlång skärm på insidan. För att dra nytta av den krävs bra mjukvara som till exempel gör det lätt att använda två appar samtidigt och som gör det enkelt att visa notiser utan att tvinga användaren att sträcka sig hela vägen till toppen av skärmen. Det lyckas Samsung bra med, kanske bäst av alla.

Flip 5 inkluderar flera mjukvarunyheter. De största nyheterna finns på utsidan och på den nya yttre skärmen. En yta på 3,4 tum ger mycket utrymme för att visa klocka, datum, batteristatus, väntande notiser och en vacker bakgrund. Utseendet på skärmen går att anpassa mellan en mängd olika stilar, som är uppdelade i kategorier kallade Informativa, Grafisk, Enkel och Färger. Bakgrunder kan vara förinstallerade bilder, egna bilder eller videos och startskärmen kan inkludera genvägar till kamera, ficklampa, kalender, väder och alarm med mera!

Widgets!

Bortom hemskärmen kan användare konfigurera så kallade widgets. Varje widget täcker en hel skärm och kan öppnas genom att svepa eller genom att nypa på skärmen för att visa alla i en översikt. Samsung har förinstallerat flera widgets men utvecklare av appar ska  också kunna skapa widgets.

Bland de widgets som finns tillgängliga från början, hittar vi Kalender, Väder, Senaste samtal, Direktuppringning, Alarm, Stoppur, Timer, Steg, Appar med flera. Widgeten Appar är intressanta eftersom den låter användare starta och använda appar från utsidan av skärmen. Just nu finns det ett mycket begränsat utbud av appar, såsom Google Maps, Netflix, YouTube och Android Messages. Vi kan starta apparna med ett tryck och använda dem nästan som vanligt. Vissa funktioner är inte tillgängliga men 99 procent av all funktionalitet är på plats. Vi kan till exempel inte nypa för att expandera en video i YouTube. Med det sagt är apparna generellt enklare att använda på Z Flip 5 än på Motorola Razr 40 Ultra, eftersom de inte behöver anpassa sig kring de två kameror som är inbyggda i skärmen på Motorola-mobilen.

Good Lock är super!

Det går egentligen att använda nästan vilken app som helst på den yttre skärmen. Medan det är enkelt att göra med Razr 40 Ultra, är det krångligt på Z Flip 5. Vi behöver först ladda ner en Samsung-app kallad Good Lock från Galaxy Store, sen aktivera en modul kallad MultiStar, innan vi kan aktivera en funktion kallad Launcher Widget. Härifrån kan vi välja vilka appar som ska vara tillgängliga. De flesta fungerar bra. Vi kan till exempel snabbt öppna BankID och verifiera oss med fingeravtrycksläsaren eller visa vårt digitala ID-kort utan att öppna telefonen, vi kan visa tågbiljetter, använda podcast- och musikappar och svara på meddelanden i Facebook Messenger med ett fullstort tangentbord. Det finns ganska mycket vi kan göra från den yttre skärmen.

Med Good Lock-appen är skärmen mycket användbar och fungerar bra. Utan den är skärmen ändå användbar för att ta selfies eller ta bilder där telefonens design kan fungera som stativ och den yttre skärmen som sökare.

Samsung erbjuder fyra år av Android-uppgraderingar och fem år av säkerhetsuppdateringar för Galaxy Z Flip 5. Det betyder att mjukvaran bör hålla minst lika länge som hårdvaran. Det är mycket bra!

 

Prestanda och lagring

Z Flip 5 har en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-krets som erbjuder mycket hög prestanda i alla vardagsuppgifter vi kan tänka oss. Den är dock dålig på spel och andra långvariga belastningar. Telefonen är inte alls designad för att kyla en så kraftig krets. Under vårt belastningstest sjönk prestandan med 64 procent. Det är det sämsta resultatet vi sett i någon smartphone och det betyder att Galaxy Z Flip 5 inte kan leverera bra prestanda i de mest krävande spelen. Det behöver den visserligen inte heller men det är värt att ifrågasätta varför konsumenter betalar för en påkostad systemkrets som inte passar med telefonens kylning, när en billigare och mer energisnål krets hade fungerat lika bra.

Processorn har tillgång till 8 GB RAM, vilket är mer än tillräckligt! När det gäller lagring finns det 256 eller 512 GB, vilket också är mer än tillräckligt för de flesta. Om du skulle gilla 4K-videoinspelning finns det tyvärr ingen microSD-kortläsare för expansion, så se till att köpa den stora varianten i sånt fall!

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED; 3,4 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 640, 720 x 740
Storlek 165,1 x 71,9 x 6,9; 85,1 x 71,9 x 15,1 mm
Vikt 187 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IPX8
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,36 GHz
Lagring 256/512 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 700 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8
Demonteringsbetyg, av 20 6,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fjorton + sjutton =