Samsung Galaxy Z Flip 4
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Designen kan anpassas på Samsung.com. Det kan dock bli dyrare än från andra återförsäljare.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra huvudkamera
+ Unikt kompakt
+ Vattentät, IPX8
Nackdelar
- Bara ett nanoSIM
- Långsam laddning
- Ömtålig inre skärm, var försiktig!
Kamera8.4
Skärm8.8
Batteri7.2
Kamera8.4
Skärm8.8
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Z Flip 4 är en mobil för dig som vill se trendig ut eller som gillar de praktiska fördelarna med en smartphone som viks på mitten. Den vikbara designen är synnerligen praktisk men vi får också offra oss för den. Utöver pengar ger den vikbara skärmen också mindre utrymme för batterier, en mer ömtålig skärm och sämre kameror än mer traditionella smartphones. I sin klass är ändå Galaxy Z Flip 4 det bästa som finns och årets nya modell erbjuder tacksamma förbättringar i just batteritid och kameraprestanda. Det betyder att Z Flip 4 kan vara trendig och praktisk utan att du behöver gör stora uppoffringar för ett mer vikbart liv.

 

Hårdvarudesign

Samsung har putsat lite i kanterna med Galaxy Z Flip 4. Den nya vikbara mobilen viks på mitten för att bli trevligt kompakt och årets modell är en gnutta kortare när den viks ihop. 1,5 millimeter låter bra men det är inget som märks i praktiken. I stora drag är Galaxy Z Flip 4 en smartphone som behåller sin föregångares design. Det är en trevlig design som är betydligt mer populär än Samsungs surfplatte-liknande Fold-design. Det kan vi förstå. Konsumenter är vana vid det smartphoneformat som Galaxy Z Flip 4 viks ut till och det är en praktisk och stilig lösning att kunna vika telefonen på mitten.

Z Flip 4 är ett bra bygge av glas och metall. Trots sin vikbara konstruktion känns den robust och påkostad. På utsidan finns glaspaneler som kan anpassas med olika färger om telefonen köps från Samsung. Det är ett smart sätt att göra telefonen unik och hjälper Samsung att rikta Flip 4 till designintresserade kunder.

På utsidan av locket sitter samma typ av 1,9 tum AMOLED-skärm som tidigare. Den kan visa grundläggande information och enkla widgets. När den inte används smälter den lätt in i den annars svarta panelen, riktigt snyggt! I panelen finns också två kameror som sticker ut en knapp millimeter från telefonen.

Problemet med plast

När vi viker upp locket möts vi av en gnutta tunnare ramar än tidigare, som dock fortfarande accentueras av väl tilltagna plastramar som ska skydda den ömtåliga plastskärmen. Faktumet att skärmen kan böjas på mitten är sannerligen häftigt men plasten ser knappast påkostad ut. Flip 4 kan faktiskt kännas ganska billig när den är uppvikt. Det är plastskärmens mjuka känsla under fingrarna och skärmens bristande klarhet i jämförelse med glas som kan ge ett lite tråkigt intryck. Det är dock ett problem som Samsung inte kan lösa i dagsläget. Det finns inget vikbart skyddsglas just nu. Det håller tillbaka skärmen från den bildupplevelse som vi blivit vana vid från moderna glasutrustade smartphones.

Där skärmen viks finns det ett litet veck. Det är meningen att vecket ska vara där, Samsung säger att det ska vara tåligt över tid och att de hjälper kunder som får problem med det. Vid vardaglig användning är inte vecket ett stort problem. När vi tittar på det framifrån är det oftast helt osynligt. Det är dock svårt att undvika när vi bläddrar i flöden. Eftersom vecket ligger horisontellt över skärmen, drar vi fingret över det i många applikationer. Det är inte ett praktiskt problem men vi ser fram emot den dag då vi kan ha vikbara smartphones utan märkbara veck.

Skärmen går att vika ut delvis för att ställa telefonen på ett bord med skärmen synlig. Det är en praktisk design som till exempel gör det enklare att ta bilder med självutlösare utan stativ. Hela gångjärnets design är i övrigt värd att hylla. Det är väl avvägt, praktiskt och är vattentätt enligt IPX8-standarden. Den lilla telefonen kommer dessutom med stöd för trådlös laddning och har både plats för ett nanoSIM- och ett eSIM. För sitt lilla format har den förvånansvärt hög funktionalitet.

 

Skärm

Samsung Galaxy Z Flip 4 har en riktigt bra inre skärm som erbjuder nära perfekt färgåtergivning och bra vitbalans. Den mäter 6,7 tum och har alla moderna egenskaper som vi väntar oss, inklusive 120 Hz uppdateringsfrekvens. Upplösningen på 1 080 x 2 640 är inte i världsklass men är tillräcklig för de flesta. Även ljusstyrkan är imponerande. Vi lyckades krama ur 1 259 nits med HDR-material, medan Z Flip 3 klarade runt 1 000 nits. Det är en betydelsefull förbättring som gör telefonen ännu enklare att använda utomhus. Den yttre skärmen är också ljusstark med en ljusstyrka på runt 1 000 nits i vårt test. På det stora hela erbjuder Z Flip 4 en utmärkt skärm som är lätt att se i alla miljöer och som gör det med bra färgåtergivning. Det enda vi ska notera är att användare manuellt behöver ändra skärmen till skärmläget Naturligt för att få korrekt färg.

 

Batteri

Samsung har på något sätt lyckats trycka in mer batterikapacitet i ett mindre format med Galaxy Z Flip 4. Telefonen har två battericeller med en total kapacitet på 3 700 mAh, istället för föregångarens 3 300 mAh. Det är en skillnad i kapacitet som enligt våra tester ger ett batterilyft som är nästan exakt lika stort, runt 12 procent. Det är ett lyft som tar Flip-serien från att vara medioker till att vara helt okej, även för krävande användare. Vanliga användare kan förvänta sig minst 40 procent batteri vid slutet av dagen medan mer krävande användare också kan klara av långa dagar, som Flip 3 hade gett upp på. Om du är en krävande användare skulle vi fortfarande rekommendera dig att ladda under dagen för att ge dig större marginal men uppgraderingen i batteritid är ett viktigt steg för Flip-serien. Den har potential att markant minska användares batteriångest.

 

Kamera

Kameran i Samsung Galaxy Z Flip 4 har fått en ordentlig uppgradering. Den är av samma typ som användes i Galaxy S20 och S21. Det är en riktigt bra sensor och det är imponerande att Samsung fått plats med den i Z Flip 4. Den är inte lika bra som de bästa men den kan konkurrera med dyra konkurrenter såsom iPhone 13 och faktiskt vinna vissa grenar. Den presterar till exempel riktigt bra i mörka miljöer med ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. I ljusa miljöer leder Apple med lite bättre brusreducering men Samsung har bra detaljrikedom och både varmare och mer färgglada bilder, som vi vet att många konsumenter gillar.

Vidvinkelkameran är helt okej. Den har ett brett dynamiskt omfång och kan ge riktigt slagkraftiga bilder med sitt roliga perspektiv. Med det sagt har den samma problem som de flesta andra, nämligen att den saknar skärpa längs kanterna av bilden.

När det gäller videoinspelning så presterar den också riktigt bra. Stabiliseringen är bra och HDR-läget ger en kraftfull bildupplevelse. Det finns inget 8K-läge eftersom huvudkamerans 12 MP-sensor inte har tillräckligt många pixlar, men det är ingen stor förlust. Vi kan bara sammanfatta med att vi är imponerade av den bildkvalitet som Samsung levererar i en liten vikbar smartphone.

 

Mjukvara

 

Samsungs mjukvara för Galaxy Z Flip 4 är till stor del exakt vad vi väntar oss från Samsung-mobiler. Den har en hårt anpassad version av Android som är fullproppad med bra men förvirrande funktioner. Det är enkelt att använda skärmens ovanligt avlånga format, tack vare ett enkelt system för multitasking. Vi kan till exempel skapa app-par i Samsungs snabbmeny som gör att vi kan öppna två appar ovanpå varandra med ett svep och ett klick. Det är ett tydligt exempel på funktionalitet som helt saknas i iPhone. Med det sagt kan alla avancerade funktioner också vara överväldigande för nya användare.

Den yttre skärmen har blivit bättre med Samsungs nya mjukvara. Nu kan vi se notiser, svara på samtal, starta timers, starta röstinspelningar, styra musik och till och med ta bilder utan att öppna telefonen. Efter att ha anpassat den yttre skärmen, påminner den till stor del om en smartklockas gränssnitt. Den kan ge oss mycket grundläggande information som kan vara värdefull i många situationer. För det mesta måste vi dock vika upp telefonen.

Samsung säljer sin telefon med ett löfte om fem år av säkerhetsuppdateringar. Det är riktigt bra och bättre än de flesta konkurrenterna. Det ger telefonen ett mjukvaruliv som förhoppnings räcker minst lika länge som hårdvaran. Bra och säker mjukvara är en av de bästa anledningarna att välja en Samsung-mobil.

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy Z Flip 4 är utrsutad med Qualcomms senaste Snapdragon 8+ Gen 1-krets. Den erbjuder alla moderna funktioner vi kan tänka oss och bra effektivitet i vardagen. Vid vardagligt bruk är den också otroligt snabb. Vi märkte inga problem med prestanda under vår testperiod. Med det sagt är Z Flip 4 inte en smartphone för spelentusiaster. Kylningen är så dålig att processorn sänker sin prestanda med 57 procent när vi kör den genom ett krävande test. Det ger en kraftigt varierande spelupplevelse i de mest påfrestande spelen. Det är så dåligt att vi avråder alla spelintresserade från att köpa Galaxy Z Flip 4.

Telefonen kommer med 128, 256 eller 512 GB lagringsutrymme. Det finns ingen microSD-kortläsare så det gäller att ta lite marginal för framtiden. När det gäller RAM kommer telefonen med 8 GB. Det är mer än tillräckligt och kommer att vara det i flera år framöver.

Klicka för specifikationer

Skärm 1,9 tum AMOLED; 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 260 x 512, 1 080 x 2 640
Storlek 84,9 x 71,9 x 17,1; 165,2 x 71,9 x 6,9 mm
Vikt 187 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IPX8
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, 3,19 GHz
Lagring 128/256/512 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 700 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, ett nano och ett eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,6
Demonteringsbetyg, av 20 5,3

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett + elva =