Sony Xperia 5 IV
8.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Xperia 5 IV har microSD-stöd. Då tas en nanoSIM-plats upp men den kan ersättas av eSIM.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Har hörlursport
+ Trådlös laddning
+ eSIM-stöd
Nackdelar
- Kan överhettas
- Inkluderar varken laddare eller kabel
- Reklamappar
Kamera8
Skärm8.8
Batteri8.4
Kamera8
Skärm8.8
Batteri8.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 5 IV är en chockerande komplett produkt i ett kompakt format. Aldrig någonsin tidigare har vi sett en så bra men liten smartphone som erbjuder så mycket. De funktioner som erbjuds är dessutom till stor del helt unika. Ingen annan modern konkurrent erbjuder en hörlursport, en microSD-kortläsare, en dedikerad kameraknapp, eSIM-stöd och en kompromisslös skärm UTAN hål i skärmen, samtidigt som designen inkluderar både trådlös laddning och vattentätning. Med ett uppgraderat batteri har Sony Xperia 5 IV dessutom en imponerande batteritid för sitt kompakta format. Kameran känns lite föråldrad och skulle behöva en uppgradering. Likaså skärmen som hade behövt högre ljusstyrka för att konkurrera. Det är dock detaljer i marginalen. Om du vill ha en närmast kompromisslös smartphone i ett kompakt format, är Xperia 5 IV ett otroligt bra val.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia 5 IV är en kompakt mobil. Den är tekniskt sett ännu mer kompakt än sin föregångare. Den är till exempel en millimeter mindre på bredden. Det gör att skillnaden mot konkurrenterna blir ännu större. Samsung Galaxy S22 mäter 70,6 millimeter på bredden medan Sony Xperia 5 IV mäter 67 millimeter. Det är en tydlig skillnad som gör Xperia 5 IV märkbart enklare att hålla och använda med en hand. Med det sagt är Xperia 5 IV fortfarande en lång mobil. Den avlånga skärmen ger en ovanlig användarupplevelse och det kan göra den för lång för vissa byxfickor. Vi tycker ändå att Xperia 5 IV har fördelarna av en liten mobil eftersom den är tillräckligt smal för att vara enkel att använda, även för dig med små händer.

Xperia 5 IV introducerar ett lite förändrat designspråk till Xperia 5-serien. Det är ett designspråk som vi sett i Xperia 1-serien sedan tidigare och som Sony faktiskt etablerade redan år 2013 med Xperia Z. Det är en design som inkluderar glas på både fram- och baksidan och som kompletteras av platta metallsidor. Designen passar marknadens senaste trender och kan få Xperia 5 IV att kännas mer modern än sin föregångare.

Känns gammal men unik

Glasbaksidan har en matt finish och är duktig på att hålla fingeravtryck på avstånd. Kameran sticker ut i ena hörnet men tar inte upp mer än en millimeter i djup. Den ovanligt kompakta kameran kombineras med flera designdetaljer som kan få Xperia 5 IV att kännas som en retro-design. För det första saknar skärmen ett hål eller en flärp för den främre kameran. För det andra har telefonen en fysisk hörlursport på ovansidan och för det tredje sitter det en fingeravtrycksläsare på höger långsida. Det kan få telefonen att kännas gammal men det också detaljer som gör Sonys smartphones unika och som är värda att hylla.

Xperia 5 IV introducerar en eftertraktad nyhet. Den kommer äntligen med trådlös laddning! Som vi har väntat! Inte nog med att vi kan ladda den trådlöst, den kan även ladda andra telefoner och tillbehör trådlöst. Det är imponerande att Sony får plats med funktioner såsom en hörlursport i en kompakt mobil, och ändå har utrymme kvar för trådlös laddning. Vi kan dessutom nämna att den är vattentät enligt IP67-klassning, att den har stöd för dubbla nanoSIM eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort men också att den är först ut för Sony med stöd för eSIM. Det är smått chockerande hur otroligt komplett Xperia 5 IV är.

 

Skärm

Sony marknadsför Xperia 5 IV med en skärm som ska vara 50 procent mer ljusstark än tidigare. Vi har ingen aning vad Sony snackar om. Skärmen i Xperia 5 IV verkar vara identisk med föregångaren. Det är synd. Det är nämligen en väldigt bra bildskärm, med undantag för ljusstyrkan. Den 6,1 tum stora AMOLED-skärmen har nämligen en bra pixeltäthet på 449 pixlar per tum och presterar riktigt bra i det färgexakta Skaparläget. Med en ljusstyrka på strax över 600 nits som mest, faller den dock bakom konkurrenter som kan erbjuda dubbelt om inte tre gånger så hög ljusstyrka när de används utomhus. För att vara tydliga klagar vi inte för att Xperia 5 IV har en dålig skärm utan för att Sony snackar om förbättringar som inte verkar finnas.

 

Batteri

På något sätt har Sony lyckats packa in ett batteri på 5 000 mAh i den kompakta mobilen. Det är helt otroligt och något vi aldrig sett i en annan smartphone. Detta är också den första kompakta mobilen som vi testat och som pålitligt levererar två hela dagar batteritid. Även krävande användare kan avsluta en dag med 50 procent marginal. Det är otroligt och betyder att vi kan använda en kompakt smartphone utan att någonsin oroa oss för batteriet.

Utöver att Xperia 5 IV har ett nytt och större batteri, kommer den också med stöd för trådlös laddning för första gången i seriens historia. Det är ingen snabb trådlös laddning men stödet gör det enkelt att hålla telefonen fulladdad under dagen och med stöd för omvänd trådlös laddning kan vi till exempel ladda vårt hörlursetui.

 

Kamera

Xperia 5 IV har samma huvudkamera som Xperia 5 III. Det betyder att vi inte kan vänta oss några stora förbättringar i kameraprestanda. Huvudkamerans största problem är dock ändå inte sensorn. Den är tillräckligt kompetent. Det största problemet är snarare Sonys mjukvara, som fortsätter producera bilder som vi tror att många konsumenter inte gillar lika mycket som de skarpa och kontrastrika bilder som vi får från dyra konkurrenter. Med det sagt är inte konkurrensen lika hård bland kompakta mobiler som den är för till exempel Xperia 1 IV. Medan vi har varit hårda mot bristerna i kameran för Xperia 1-serien, är det lättare att acceptera svagheterna i Xperia 5 IV.

Mörka miljöer är en klar svaghet för Xperia 5 IV. Det är dels frustrerande att kameran tar så lång tid på sig att fotografera, det kan ta upp till fem sekunder, och dels frustrerande att resultaten inte är så bra som med konkurrenterna. Brushanteringen är bra men än en gång tror vi att många konsumenter föredrar det breda dynamiska omfånget som erbjuds av till exempel Asus Zenfone 9.

Supersnabb

Det absolut bästa med huvudkameran är autofokussystemet. Det är extremt snabbt – snabbare än något annat system vi använt. Det erbjuder dessutom väldigt bra objektspårning, ansiktsigenkänning och kvicka justeringar vid rekordsnabb seriefotografering. Xperia 1 IV kan vara den ultimata mobilen för fotografering av husdjur och barn.

Telefotokameran har inte samma avancerade justeringsmöjligheter som förra året men vi ser inte det som en nedgradering. Den har visserligen bara 2,5 gånger zoom, vilket är lite snålt, men den erbjuder bra skärpa.

Vidvinkelkameran fångar bilder med acceptabel kvalitet. När det gäller video är det mesta oförändrat sedan förra året. Den levererar video av hög kvalitet med bra stabilisering, som drar nytta av bra autofokus. Det saknas stöd för 8K-inspelning men det finns stöd för 4K-inspelning med 120 bilder per sekund i den professionella Cinema Pro-appen. I den vanliga kameraappen finns bara 4K 30p, vilket är lite synd.

 

Mjukvara

Sony erbjuder en enkel mjukvara som varken förvirrar eller imponerar. I stora drag ger den en upplevelse som är mycket nära vad Android är utan tillverkaranpassningar. Många användare kan uppskatta mjukvarans enkelhet men den präglas också av att vara så avskalad att den kan kännas billig. Sonys launcher saknar till exempel något annat än de mest grundläggande funktionerna och den låter oss inte ens anpassa antalet synliga appar på hemskärmen och widgets visas i vissa fall med enorma marginaler som inte går att justera.

Sony har lagt det mesta av sin mjukvaruutveckling på appar. Det inkluderar förvirrande många Pro-appar för video, bild och ljud. Om vi vill spela in video kan vi till exempel öppna Photo Pro-appen och byta till videoläget. Vi kan också öppna Video Pro för att få tillgång till ett mycket mer avancerat gränssnitt där vi kan ställa in ISO, slutartid, vitbalans och fokus med mera. Cinema Pro-appen erbjuder än fler alternativ, inspelning i 21:9-format samt tillgång till videostilar som är tänkta att efterlikna Hollywood-filmer. Det finns säkerligen vissa användare som gillar dessa funktioner men för de allra flesta är de antingen för svåra att förstå eller för krångliga att använda.

Video Pro
Cinema Pro

Avancerad fotoapp

Den vanliga fotoappen kallas som sagt Photo Pro. Den har ett enkelt användargränssnitt med enklare kontroller för zoom, slutare, blixt, bokeh, bildformat, matningsläge, exponering samt ovanligt enkla kontroller för vitbalans. I appen finns en knapp för Google Lens och i det övre vänstra hörnet finns en knapp som ger alternativ som känns igen från mer traditionella kameror. Här finns ett Auto-läge som ger fler kontroller för fokus och bildformat. Det finns även P, S, M och MR-lägen som ger oss full kontroll över bildinställningarna.

En frustration som vi har med Sonys mjukvara är reklam och onödiga appar. Det finns till exempel en förinstallerad app som gör reklam för en tre månader lång provperiod på Tidal. Den går att inaktivera men kan inte avinstalleras. Det är riktigt dåligt!

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia 5 IV drivs av en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-krets som dessvärre är en av telefonens största svaghet. Det är inte en långsam krets, inte alls, men den har visat sig lida av värmeproblem och är betydligt sämre än Snapdragon 8+ Gen 1. Problemet kan resultera i att telefonen blir varm och att den sänker sin prestanda vid långvarig belastning. I vårt test sjunker prestandan med 35 procent efter 12 minuter av belastning. Det är inte sämst på marknaden men inte särskilt bra. I vardagen kan vi dock glatt meddela att vi inte märker av dessa problemen. Telefonen fungerar riktigt bra och pålitligt. Värmeproblemen är störst för dig som vill spela mycket krävande spel under lång tid eller när videokameran används för att spela in 4K-video med 120 bilder per sekund. Då fungerar den bara i ett par minuter innan den överhettas.

När det gäller lagring är Xperia 5 IV ovanligt enkel att köpa för svenska kunder. Det finns nämligen bara en konfiguration med 128 GB lagringsutrymme och 8 GB RAM-minne. Det är inte särskilt mycket lagring men det kan expanderas med ett microSD-kort, som då tar upp en av nanoSIM-platserna. Notera dock att det finns eSIM-stöd. Det går alltså att kombinera ett microSD-kort med dubbla telefonnummer.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 520
Storlek 156 x 67 x 8,2
Vikt 172 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 120p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6e
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, 3,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 5,7
Demonteringsbetyg, av 20 12

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − nitton =