Bäst under 8 000 kronor

Google Pixel 7
8.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,3 tum
Bra att veta:Det finns modeller med 128 eller 256 GB men ingen microSD-plats för extra lagring.
Fördelar
+ Utmärkt kamera
+ Ljusstark skärm
+ Bra mjukvara med fem år av säkerhet
Nackdelar
- Långsam laddning
- Ingen telefotokamera
- Medioker GPU-prestanda för klassen
Kamera9.1
Skärm8.7
Batteri7.8
Kamera9.1
Skärm8.7
Batteri7.8
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Google Pixel 7 lyckas med mycket. Den lyckas erbjuda en flaggskeppskamera, en skarp och ljusstark skärm samt en bra och enkel mjukvara. Designen är dessutom intressant då det mer kompakta formatet gör den till en stark konkurrent till iPhone 14. Det är en särskilt intressant jämförelse med tanke på att Pixel 7 är betydligt billigare. Det är också en jämförelse som gör det tydligt vilken imponerande kombination av kvalitet, prestanda och pris som Google lyckats kombinera i Pixel 7. Om du är ute efter en Android-mobil som är riktigt bra på det mesta, utan att tömma plånboken, borde Pixel 7 vara ett av dina främsta val.

 

Hårdvarudesign

Det är baksidan av Pixel 7 som sticker ut, både designmässigt och rent faktiskt. Kameramodulens design skiljer sig från resten av marknaden och vi vet att det finns vissa personer som uppskattar den och andra som ogillar den starkt. Rent praktiskt betyder designen att telefonen kan ligga stadigt på ett bord utan att vingla.

Resten av telefonens design är väldigt enkel. Sidorna är gjorda av metall och är rundade för att göra att telefonen ligger bekvämt i handen. Längs undersidan finns en högtalare, mikrofon och en USB C-port för laddning och data över USB 3. Längs vänster sida finns en kortplats med utrymme för ett nanoSIM men inget mer. Det går att aktivera ett sekundärt SIM i form av ett eSIM men det finns alltså ingen extern lagring.

Detta är lustigt men definitivt sant: Pixel 7 känns lyxigare än Pixel 7 Pro när den ligger i handen. Anledningen är så enkel att Pixel 7 är mindre. Det är vanligt att mobiltelefoner med stora glasbaksidor känns lite plastiga. Precis så är det med Pixel 7-serien. Den mindre modellen i serien är byggd av samma material som den stora men känns ändå bättre i handen. En annan bidragande faktor är att Pixel 7 har en högre vikt i relation till sin lilla storlek. Den har helt enkelt högre densitet, vilket ofta förknippas med kvalitet. Vad känns mest kvalitativt: ett massivt ekbord eller ett bord gjort av spånskiva? I detta fallet är det dock bara en känsla, inte en skillnad som har någon praktisk betydelse. Särskilt inte när det obligatoriska skalet slängs på för att skydda den sköra glasbaksidan.

Framsidan av Pixel 7 har en anonym och enkel design på sin framsida. Kameran har ett eget litet hål i skärmen och under skärmen finns en fingeravtrycksläsare som fungerar snabbt och pålitligt.

 

Skärm

Google Pixel 7 har en bra AMOLED-skärm på 6,3 tum. Full HD-upplösningen är inte marknadsledande men bra för formatet. Skärmens färgåtergivning är mycket bra, även om vitbalansen är lite för kallblå. När vi tar telefonen utomhus visar den prov på hög ljusstyrka. Den når 955 nits över hela skärmen och 1 400 nits med HDR-material. Det är 300 nits lägre än Pixel 7 Pro men ändå ett bra resultat. Med tanke på telefonens pris får användare en skärm som ser riktigt bra ut. Med det sagt har skärmen bara 90 Hz uppdateringsfrekvens. Den ser kort sagt inte riktigt lika snabb och mjuk ut som många konkurrenter. Vi är samtidigt mest glada över att vi inte behöver stirra på en 60 Hz-panel!

 

Batteri

Pixel 7 har ett batteri på 4 355 mAh. Det är stort med tanke på telefonens format och erbjuder bra batteritid. Batteritiden är inte lika bra som med Pixel 7 Pro men den kan klara två dagar av lätt användning och kan ge krävande användare runt 40 procent marginal vid slutet av dagen. Den har stöd för trådlös laddning och USB PD-laddning på 20 watt. Snabbladdningen imponerar verkligen inte, då den knappt når 50 procent på 30 minuter och telefonen blir ofta varm när den laddas. Om möjligt skulle vi därför rekommendera att ladda telefonen varje dag med en långsam laddare för att hålla batteriet kontinuerligt laddat, utan att utsätta batteriet för överdriven hetta. Ett bra alternativ är att ladda över natten. Så länge ett alarm är aktiverat till morgonen, laddar telefonen långsamt och skonsamt över natten.

 

Kamera

Google Pixel 7 har den bästa stillbildskameran vi testat, samma som i Pixel 7 Pro. Den erbjuder pålitligt hög prestanda i alla situationer och gör sitt jobb bättre än Apple iPhone 14 Pro. Skillnaderna är visserligen små men vi noterar bättre hantering av dynamiskt krävande scener där Google producerar en plattare bild med bättre hantering av särskilt mörka delar av bilden. I mörka miljöer erbjuda Pixel 7 mycket bra prestanda med bra färgåtergivning och ljusa exponeringar i nattläget. Brusreduceringen är inte marknadsledande men den är väl balanserad för att ge ett naturligt utseende, medan iPhone 14 Pro kan få problem med brusreducerings-artefakter.

Pixel 7 saknar den telefotokamera som sitter i Pixel 7 Pro. Google förlitar sig istället på digital zoom som kan dra nytta av den höga upplösningen på sensorn. Zoomen är riktigt bra och håller ihop vid upp till tre gånger zoom. Det ger inte Pixel 7 samma kapacitet som Pixel 7 Pro men Pixel 7 erbjuder ändå jämförbar zoom-kvalitet med iPhone 14 Pro, det är riktigt bra!

Vidvinkelkameran presterar bra med endast vissa problem med skärpa längs kanterna. I vanlig ordning har vi svårt att använda vidvinkelformat för större bildformat av den anledningen men den fungerar utmärkt i till exempel sociala medier.

Vid videoinspelning erbjuder Pixel 7 mycket hög kvalitet med stöd för 4K 60p-inspelning med hög bandbredd och mycket bra brushantering. Stabiliseringen är effektiv och passar bra även för en skakig hand.

 

Mjukvara

Google har en mjukvara som kan beskrivas som Googles version av Android. Det är en delvis anpassad version av operativsystemet som erbjuder unika funktioner för Pixel-användare. Samtidigt är stora delar av operativsystemet också enkelt och avskalat. Det är enkelt att använda och slänger inte onödiga funktioner i ansiktet på oss. Gränssnittet är snabbt samtidigt som det inkluderar animationer som hjälper oss att förstå hur det fungerar. Google har lyckats kombinera funktionalitet för avancerade användare med enkelhet för alla andra.

En stor fördel med mjukvaran är faktumet att den tidigt får nya funktioner. Här finns det två perspektiv. Det första är att Pixel 7 är den bästa modellen för dig som vill ha ny Android-funktionalitet, eftersom Pixel-telefoner är först ut med nya versioner av Android. Det andra perspektivet är att till exempel Samsung-mobiler är bättre eftersom de ofta uppdateras inom ett par månader, samtidigt som de ofta har ny funktionalitet som Android inte får på flera år. Samsungs överväldigande funktionalitet kan alltså i slutänden ge flera ”nya” funktioner till slutanvändare än Pixel. Vissa argumenterar att Googles val av funktioner är bättre och vi kan förstå båda perspektiven. Det är dock inte så enkelt att Pixel-telefoner alltid är bäst för dig som vill ha mest och bäst funktionalitet.

Bättre än Samsung?

Det finns dock ett starkt argument för att Pixel-telefoner är ett av marknadens mest säkra val. Google skapar nämligen nya utgåvor av Android med viktiga säkerhetsuppdateringar varje månad. Dessa måste installeras för att vara effektiva och många Android-tillverkare prioriterar inte säkerhetsuppdateringar till den grad som de borde. Google skickar i många fall ut uppdateringar innan någon annan och gör det med ett stadigt schema. Nu utlovar Google fem år av säkerhetsuppdateringar, till oktober 2027, samt funktionella uppdateringar till oktober 2025. Det är en policy som endast Samsung och i vissa fall Xiaomi kan utlova. Bättre än alla andra är samtidigt Apple, som just nu är inne på sitt sjunde år av support för iPhone X.

 

Prestanda och lagring

Pixel 7 drivs av en krets som Google kallar Google Tensor G2. Det är en ny variant av den processor vi såg Google samarbeta med Samsung kring under 2021. Den nya kretsen har avancerade kretsar för att accelerera maskininlärning men ligger en bra bit bakom konkurrenterna när det gäller övrig prestanda. Prisvärda konkurrenter såsom OnePlus 10T erbjuder runt 40 procent bättre grafikprestanda och är därför bättre lämpade för spel. Trots sin relativt låga prestanda har Pixel 7 dessutom problem med throttling, när den sänker sin prestanda med runt 28 procent vid extrem belastning. Inget av detta påverkar vardagsprestanda och det vore fel att framställa Pixel 7 som en långsam mobil. Den är oerhört kvick under fingrarna. Den erbjuder dock inte prestanda i absolut toppklass.

Pixel 7 säljs med 128 eller 256 GB lagringsutrymme. Den större modellen kan vara bra för dig som gillar att spela in video eftersom det inte finns någon microSD-kortläsare. I övrigt hänvisar Google till molnet för extra lagring. RAM-minnet ligger på 8 GB istället för Pro-modellens 12 GB. Det gör ingen märkbar skillnad i de flesta fall. 8 GB är tillräckligt för Android.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,3 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 155,6 x 73,2 x 8,7
Vikt 197 gram
Kamera 50 MP, 12 MP
Främre kamera 10,8 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6e
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Google Tensor G2, 2,85 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 355 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,2
Demonteringsbetyg, av 20 11,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton − 12 =