+ Smart mjukvara för multitasking
+ Bra kamera
- Klumpig kamera
- Bara IPX4-klassad
- USB A-laddare
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
OnePlus Open kommer som en chock. För oss, men sannolikt också för Samsung, som dominerat den svenska marknaden av vikbara smartphones. Det mest chockerande är hur bra den är. Den har två väldigt bra bildskärmar, varav den inre har högre upplösning och ett betydligt mindre veck än Samsungs. Den har också en bättre kamera, en tunnare design och bättre batteritid. Samsung har fördelar i form av trådlös laddning och en vattentät design, men OnePlus Open är ändå bättre på mycket. Open är särskilt imponerande för att vara varumärkets första försök. Nu hoppas vi bara att OnePlus Open kan bli brett tillgänglig i Sverige, så att du enkelt kan köpa OnePlus chockerande bra vikbara smartphone.
Hårdvarudesign
OnePlus Open är en smartphone som viks ut från ett smartphone-format till ett kompakt surfplatte-format. Open är alltså en direkt konkurrent till Samsung Galaxy Z Fold 5, som tidigare varit ensam på den svenska marknaden. OnePlus kommer till Sverige med inte bara ett alternativ till Fold – utan till och med ett bättre alternativ. Det inkluderar designen, som har många betydande fördelar i jämförelse med Samsung.
Den mest uppenbara fördelen är att OnePlus Open är tunnare. Med en ihopvikt tjocklek på 11,7 millimeter, är den 1,7 millimeter tunnare än Z Fold 5. Det är en märkbar skillnad som gör att Open känns mer som en vanlig smartphone. Med betoning på ”mer”. Tekniken har inte kommit så långt att Open inte känns klumpig och tung. Den känns dessutom lite mer klumpig än Z Fold 5 på ett sätt. Eftersom den har en bredare design än Fold, är den svårare att greppa med en hand. Konsekvensen av det är såklart en bredare skärm, som än en gång påminner mer om en traditionell smartphone.
Skärmen på utsidan av Open känns som en någorlunda kompakt smartphone. Den är ungefär lika bred som skärmen på Google Pixel 8, som har en skärmstorlek på 6,2 tum. Open har en lite mer avlång skärm och mäter därför 6,3 tum. Skärmen har kraftigt rundade hörn men smala skärmramar. Längs vänster sida sticker gångjärnet ut knappt två millimeter. Gångjärnet är gjort av metall och är rundat längs sin längd för att vara bekväm i handen. Längs underkanten är den dock inte alls rund, vilket gör telefonen obekväm att hålla i vänster hand.
Stadig och lyxig
Hela telefonen omringas av en polerad metallram som känns stadig och ser lyxig ut. Med det sagt är den sannolikt enkel att råka repa. OnePlus inkluderar ett skal i två delar, som kan monteras på telefonens två delar. Bakstycket skyddar glasbaksidan och kameran medan det främre skalet skyddar metallramen. Den främre ramen kommer med lite klister och kan därför inte plockas av utan att bli svår att montera igen. I den främre ramen finns självklart en öppning för OnePlus unika ljudreglage som låter användare sätta telefonen i Tyst, Vibrera eller Ring-läge.
Baksidan av Open är gjord av glas och har en matt finish. Vårt exemplar är grönt, vilket för övrigt också hänger med i de polerade metallsidorna. Det är en snygg och elegant färg, som OnePlus hoppas att du gillar, eftersom det är det enda alternativet de säljer. Baksidan domineras dock inte av glasbakstycket, utan av den fullständigt gigantiska kameran. Den sticker ut en halv centimeter från telefonen och den är mer än fem centimeter i diameter. Det är ett stort undantag till telefonens övrigt tunna design. Kameran är stor nog för att störa när vi håller telefonen i sitt ihopvikta format. OnePlus motiverar den stora modulen med att den inkluderar stora och påkostade sensorer. Huruvida kamerorna är bra nog, återkommer vi till i kamera-delen av testet.
Plattare än Samsung
Nu är det dags att öppna OnePlus Open! Det gör vi enklast med två händer. Motståndet är jämnt och väl avvägt. På väg upp kan vi ställa skärmen mellan cirka 20 grader till 140 grader. När den är uppställd är gångjärnet tillräckligt styvt för att telefonen inte ska flytta på sig när vi rör på den. När vi viker upp den helt, stannar den vid runt 179 grader. Den viks alltså inte upp riktigt platt. Det märks men det påverkar egentligen inte användarupplevelsen på något betydande sätt.
Runt skärmen sitter en tunn plastram som skyddar den ömtåliga plastytan. Ramen har en matt finish som gör den mer synlig men som också ger ett mer påkostat intryck. Vi tycker att den är snyggare än Samsungs glansiga plastram. Skärmen har också ett plastskydd på sig, som inte ska tas bort. Det skyddar bildpanelen men eftersom det är gjort av plast, kan det repas med något så enkelt som en fingernagel.
Skärmen viks på mitten och vid gångjärnet finns ett litet gupp. Det är mycket litet. OnePlus har lyckats bli av med kanske 75 procent av det gupp som Samsung har i sina smartphones. Det är en imponerande bedrift! Guppet varken syns eller känns särskilt tydligt och det gör att Open känns bättre under fingrarna.
Inte vattentät men reparerbar
OnePlus Open har en viktig nackdel i jämförelse med Z Fold 5. Även om den är designad för lite regn, är den inte vattentät. OnePlus Open är IPX4-klassad, medan Samsung Galaxy Z Fold 5 är IPX8-klassad. Z Fold 5 klarar därmed av att sänkas ner i vatten, medan Open bara klarar av lätt regn. Bortom det saknar också Open stöd för trådlös laddning.
En intressant detalj när det gäller konstruktionen av OnePlus Open, är att den har fått oväntat höga betyg av Frankrikes reparerbarhets-index. I delbetyget Demontering, får den 16,4/20. Det är väldigt högt och betyder att åtminstone stora delar av telefonen är enkel att demontera. Det står i stark kontrast till Samsung Galaxy Z Fold 5, som har 8,5/20 i samma delbetyg. Vi definierar telefoner som hållbara om de överstiger 15 i demontering, 7/10 i totalbetyg, där Open får 7,8, och dessutom erbjuder minst fyra år av mjukvarustöd (där Open har fem). OnePlus Open är med andra ord hållbar enligt vår definition. Det är minst sagt chockerande och gör Open till den första vikbara mobilen som vi kan kalla för hållbar.
Skärm
OnePlus Open har två riktigt bra skärmar. Den yttre skärmen är en 6,3 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 116 x 2 484. Det ger den bra detaljrikedom. Den erbjuder dessutom 120 Hz uppdateringsfrekvens, mycket bra färgåtergivning och bra vitbalans, inklusive ett läge för vitbalans som anpassas efter den omgivande miljön. Skärmen når dessutom 1 150 nits och är enkel att se och använda utomhus.
Den inre skärmen är minst lika bra. Den mäter 7,82 tum och har en upplösning på 2268 x 2440. Det är 40 procent högre upplösning än Z Fold 5. Open har märkbart högre detaljrikedom. Den imponerar dessutom med en ljusstyrka på 1 180 nits, enligt våra labbtester. Samsung når en högre ljusstyrka i HDR-material, på över 2 200 nits. Vi tycker dock att skillnaden i upplösning har större betydelse och påverkar användarupplevelsen mer. OnePlus lyckas alltså med det omöjliga: att vara bättre än Samsung på bildskärmar.
Batteri
OnePlus Open sätter en ny standard för batteritid i en vikbar telefon. Med tidigare vikbara mobiler har batteritid varit en svaghet i jämförelse med traditionella smartphones. Så är det inte med OnePlus Open. Den hjälps av ett batteri på 4 805 mAh, 405 mAh större än i Z Fold 5. Bortom det har OnePlus sannolikt jobbat på att effektivisera mjukvara och hårdvara för att leverera bra batteritid. Open levererar nämligen två dagars användning för många användare och stora marginaler över en dag för krävande användare.
Batteritiden påverkas såklart mycket av användning. Den inre skärmen ger cirka 20 procent kortare batteritid än den yttre. Användare som främst använder den inre skärmen, kommer alltså uppleva en mycket kortare batteritid. Vårt betyg är baserat på 50/50 användning mellan skärmarna.
OnePlus Open har också en stor fördel i att den kommer med en bra snabbladdare i lådan, även om det är synd att den har en USB A-port. Den kan ladda telefonen från noll till 71 procent på 30 minuter, enligt vårt labbtest. Det är synd att Open saknar stöd för trådlös laddning men med både bra snabbladdning och bra batteritid, är det ett litet problem.
Kamera
OnePlus Open har en ny uppsättning kameror. Huvudkameran inkluderar en ny typ av sensor från Sony, som vi tidigare bara sett i Xperia–telefoner. Den ska erbjuda högre ljuskänslighet. Vi kan inte bekräfta exakt hur ljuskänslig sensorn är men vi kan konstatera att den presterar bra i mörka miljöer, med hög detaljrikedom. Samtidigt kan vi notera att OnePlus använder mindre aggressiv brusreducering, som ger ett mer grynigt resultat. Vi kan uppskatta kamerans mer naturliga rendering av brus men tycker samtidigt att det saknas kontrast.
Bristen på kontrast är också uppenbar i andra miljöer. OnePlus Open fångar bilder som ser lite platta ut och som saknar den kontrast som konkurrenterna har. Det ger Open bra täckning och detaljrikedom men många konsumenter föredrar sannolikt kontrasten i bilder från konkurrenterna. Med det sagt kan vi också notera att Open inte riktigt hänger med till exempel Xiaomi 13T Pro när det gäller detaljrikedom. Notera här att vi jämför med en liknande kamera, inte med en Z Fold 5, eftersom vi tyvärr inte har ett exemplar att jämföra med just nu. Vi kan ändå, med självförtroende säga att OnePlus Open tar bättre bilder än Samsungs vikbara, särskilt i mörka miljöer.
Bra vidvinkel!
Vidvinkelkameran är en annan styrka i OnePlus kamerasystem. Den erbjuder bra skärpa, detaljrikedom och är en av branschens bästa i dynamiskt krävande scener. Om vi ska ta ett vidvinkelfoto med någon mobil, ska det vara med Open.
Telefotokameran erbjuder bra skärpa och detaljrikedom, med ett perspektiv som är tre gånger mer snävt en huvudkameran. Den fungerar särskilt bra som porträttkamera, med bra bakgrundsseparation.
Videoinspelning fungerar bra, med effektiv stabilisering i alla lägen. Det går att spela in i upp till 4K 60p med Dolby Vision och vi kan använda alla kameror i samma klipp, om vi sänker oss till 4K 30p.
Mjukvara
OnePlus Open lanseras med Oxygen OS 13.2, som är en nytappning av OnePlus och Oppos Android-mjukvara. Den har många estetiska och funktionella anpassningar av Android. Det inkluderar allt från ett eget teckensnitt och egna ikoner till egna animationer och en helt egen hemskärm med stora anpassningsmöjligheter. Den rena och enkla mjukvara som OnePlus tidigare haft är som bortblåst. Nu finns fler anpassningsmöjligheter men också en mer komplex mjukvara. Den fungerar bra och vi uppskattar många av funktionerna, men den är inte så ren och enkel som den var förr.
För att hantera den stora skärmen, har OnePlus utvecklat en mjukvara för att visa flera appar samtidigt. Det görs genom en delad vy, där två appar kan visas samtidigt och en tredje kan placeras längs ena sidan. På det sättet kan två appar visas i fullstort stående format, samtidigt som en tredje app är tillgänglig med ett tryck. Då kan vyn förflyttas så att den tredje appen visas i full storlek, samtidigt som den första läggs utanför. Bortom det går det att nypa med flera fingrar för att zooma ut och ge en vy över tre stående appar. Appar kan också placeras med en fullstor och bred app samt dubbla stående appar ovanpå. Mellan appar går det att dra och släppa texter och bilder. Dessa kan även dras mellan appar som är i förgrunden och som är gömda längs sidorna. Det är ett smart och enkelt system att använda.
Smart multitasking
Även om OnePlus och Samsungs mjukvara beter sig liknande när det gäller dubbla appar, hanterar de fler appar på helt olika sätt. Samsung förlitar sig på att placera appar i flytande fönster eller i fjärdedelar av skärmen. OnePlus lägger appar vid sidan om varandra och utanför skärmen. Därefter kan användare flytta fokus mellan appar. Samsung ger därmed större möjligheter att både se och använda alla appar samtidigt, medan OnePlus ger snabb tillgång till flera appar, utan att alltid visa dem I många fall föredrar vi OnePlus lösning, eftersom vi sällan behöver se och använda fler än två appar samtidigt. Om vi gör det, är det oftast för att snabbt verifiera information i en app och skriva i en annan. Det fungerar mycket bra med Open eftersom vi kan skriva i en app, snabbt se både en andra och tredje app och när vi återgår till den första, är tangentbordet kvar.
OnePlus Open kommer med ett löfte om fyra år av Android-uppgraderingar och fem år av säkerhetsuppdateringar. Det är ett välkommet löfte som ger en lång och ljus framtid för telefonen.
Prestanda och lagring
OnePlus Open presterar riktigt bra, tack vare en kraftfull Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-krets. Den ger mycket hög prestanda i vardagen och är snabb när den ska komprimera videos eller filer, starta tunga appar eller driva spel. I de mest krävande situationerna sjunker prestandan med 35 procent, eftersom telefonens kylning inte räcker till. Det är inte bra men det är bättre än Galaxy Z Fold 5, som sjunker med 45 procent i samma test.
Open har smått otroliga 16 GB RAM och 512 GB lagringsutrymme. Det är extremt och det är också den enda konfigurationen som OnePlus erbjuder. Open saknar visserligen microSD-kortplats men med 512 GB utrymme, är inte det ett problem för de flesta.