Bästa vikbara

Samsung Galaxy Z Fold 5
9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:7,6 tum
Bra att veta:Eftersom den inre skärmen är gjord av plast, är den lätt att repa och skada. Var försiktig!
Fördelar
+ Unik, stor vikbar inre skärm
+ Bra mjukvara
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Dålig inre selfiekamera
- Tung och klumpig
- Saknar microSD-stöd
- Ingen laddare i lådan
Kamera8.7
Skärm9
Batteri8.2
Kamera8.7
Skärm9
Batteri8.2
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Z Fold 5 är en blygsam uppdatering från Samsung som verkar slappna av på en marknad som, åtminstone i Sverige, saknar konkurrenter. Den nya modellen är visserligen tunnare och erbjuder märkbart bättre batteritid, men bortom det är det svårt att märka någon skillnad. Samsung har samtidigt rätt i att de dominerar. Om du vill ha en unik smartphone som kan vikas upp till ett kompakt surfplatteformat, är Galaxy Z Fold-serien väldigt bra. Samsungs mjukvara erbjuder kompromisslös produktivitet och flexibilitet och ingen annan smartphone kan erbjuda så många funktioner och avancerad teknik som Z Fold 5.

 

Hårdvarudesign

En av de största och bästa nyheterna med Galaxy Z Fold 5 är modellens nya design. Samsung har förbättrat gångjärnet, gjort sig av med glappet som tidigare fanns när den var ihopvikt och gjort hela designen både lättare och tunnare. Den är nu cirka två millimeter tunnare och 10 gram lättare. Det gör stor skillnad! Galaxy Z Fold 5 känns betydligt mindre klumpig och upplevs bättre byggd. Det gedigna gångjärnet och möjligheten att stänga telefonen helt ger en ny känsla av stabil helhet som vi inte upplevt tidigare.

På det stora hela är den externa designen ändå inte markant förändrad. Kameror, knappar, högtalare och USB-port sitter alla på samma ställe som tidigare. Den yttre skärmen sitter också på samma ställe som tidigare, med sitt extremt avlånga 23:9-format. Formatet gör det lätt att hålla telefonen, trots att den är 50+ procent tjockare än vanliga smartphones. Nackdelen med formatet är att tangentbordet är litet och att vissa applikationer kan kännas trånga. Det är å andra sidan syftet med den inre skärmen. Vi kan få lätt tillgång till den inre skärmen genom att vika upp den med två händer. Ja, det KRÄVS två händer för att använda Galaxy Z Fold 5 för något annat än den yttre skärmen.

Nackdelen med plast

Den inre skärmen är bekant från Fold 4. Det är en 7,6 tum skärm med ett närmast kvadratiskt format. Skärmen som alltså böjs i mitten skyddas av en extremt tunn skiva glas, som i sin tur täcks av plast. Det är alltså plast som våra fingrar sveper över, inte glas. Det gör att skärmen är enkel att repa och att den känns mjukare under fingrarna än glas. Plastens smutsavstötande egenskaper är dessutom sämre än på traditionella glasskärmar. Det är alltså en skärm med flera nackdelar. Dessa nackdelar gäller dock för alla tillverkare av böjbara smartphones och det finns ingen lösning i dagsläget.

Med det sagt öppnar den stora skärmen upp stora möjligheter, materialkompromisserna till trots. Att vika upp Fold 5 är som att öppna upp en ny värld för smartphones. Det kompakta surfplatteformatet ger ett fantastiskt utrymme för att läsa artiklar, se på videos, bläddra på sociala medier, upptäcka kartor och mycket mer. Ingen annan smartphone kan erbjuda samma användarupplevelse på den svenska marknaden och det är något magiskt med det.

Unikt format med stora fördelar

Samsungs design av Fold-serien fortsätter att imponera. Utöver förbättringarna i årets modell, ska vi nämna de fördelar som serien har sedan tidigare. En fördel är högtalarna, som är större än på någon annan smartphone och som erbjuder en bra stereoupplevelse. En annan fascinerande hårdvaruegenskap är telefonens vattentäta design. Det är helt otroligt att Samsung lyckats designa en vikbar smartphone som kan sänkas ner i vatten utan att ta skada.

En stor fråga är såklart om telefonen kommer att gå sönder efter några års användning. Det är svårt att säga men vi vet att Fold-serien har haft problem med skärmar som viks sönder. Vi vet samtidigt att det finns gott om Fold 2-exemplar som klarat flera års användning utan problem. Vad vi kan konstatera är att den vikbara skärmen är en svaghet som behöver tas i åtanke av användaren. Den är lätt att repa och lättare att skada på andra sätt än traditionella skärmar. Skulle något helt oväntat ske, som inte beror på slitage eller olycka, erbjuder Samsung 25 månader garanti på sina smartphones.

 

Skärm

Samsung Galaxy Z Fold 5 har två otroligt bra bildskärmar. Det enda som skiljer dem från marknadens bästa är upplösningen. Med en pixeltäthet på under 400 pixlar per tum är skärmarna en gnutta suddiga på mycket nära håll. Med undantag för det är både den yttre och den inre skärmen i absolut världsklass. De erbjuder bra färgåtergivning och vitbalans samt mycket hög ljusstyrka. Den inre skärmen når 1 250 nits medan den yttre överstiger 1 000 nits. Med HDR-material kan de överstiga 2 200 respektive 2 300 nits. Det är ovanligt bra, även för mer traditionella flaggskeppsmobiler, och det betyder att telefonen är lätt att använda utomhus och att HDR-material kan visas med otrolig kontrast. Båda erbjuder dessutom upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens för en energisnål men superkvick upplevelse under fingrarna.

 

Batteri

Batteriet i Galaxy Z Fold 5 är lika stort som tidigare men en bättre krets och möjligen vissa justeringar i mjukvaran ger en betydligt bättre batteritid. Det betyder att krävande användare kan klara sig genom två hela dagar medan krävande användare lätt kan avsluta en dag med 40 procent marginal. Det är riktigt bra och det är beräknat med ungefär hälften av användningen på den strömslukande inre skärmen, som dränerar batteriet cirka 30 procent snabbare än den inre skärmen, enligt våra tester. Batteritiden är en av de största och bästa nyheterna med Galaxy Z Fold 5.

Z Fold 5 kan laddas trådlöst i upp till 15 watt med Samsungs egen laddare. Den går också att ladda med kabel tack vare USB PD-snabbladdning på mellan 10 och 25 watt. Det gör att den kan ladda från 0 till 54 procent på 30 minuter. Det är inte särskilt snabbt. Det ingår inte heller någon laddare i lådan, bara en USB C-kabel.

 

Kamera

Samsung Galaxy Z Fold 5 har inga betydande nyheter i sitt kamerasystem. Det är en besvikelse men det är knappast ett stort problem. Huvudkameran är fortfarande mycket bra. Den erbjuder ett imponerande dynamiskt omfång, hög detaljrikedom och bra färgåtergivning. Detta gäller både ljusa och mörka miljöer. Galaxy S23 Ultra är helt klart en bättre kamerasmartphone men det är också en telefon som inte inkluderar dubbla skärmar och ett komplicerat gångjärn. För denna generationen tycker vi att det är helt okej att Samsung har valt att pausa sin kamerautveckling.

Utöver huvudkameran finns en telefotokamera med tre gånger optisk zoom och en vidvinkelkamera. Telefotokameran är riktigt bra! Den erbjuder hög detaljrikedom och är väl stabiliserad för att fungera bra på avstånd. Med det sagt är den såklart inte alls lika bra som Samsungs 10x-kamera som sitter i S23 Ultra. Vidvinkelkameran är också bra. Den har optiska problem såsom kromatiska aberrationer men de är svåra att se i små format.

Selfiekameran som är inbyggd i skärmen är ganska dålig. Det beror på att skärmen är byggd ovanpå kameran och för att kameran tar lågupplösta fyra megapixel-bilder. Den fungerar ändå helt okej för till exempel videosamtal men vi föredrar att använda den yttre skärmen och huvudkameran för selfies.

 

Mjukvara

Med Fold 5 har Samsung fortsatt att förfina mjukvaran för den lite annorlunda telefonen. Det inkluderar små förändringar i telefonens aktivitetsfält, som dyker upp i botten av skärmen när vi använder en app med den inre skärmen. Här finns nu fyra av de senast använda apparna, samt en rad applikationer som vi själva kan välja. Det går fortfarande att dra appar från aktivitetsfältet i botten och ut på skärmen. Det gör det enkelt att snabbt multitaska mellan flera appar. Två appar känns som en självklarhet när vi ska skriva ett mail och använda en hemsida som referens eller hitta en plats i Google Maps, med en loppis Facebook-sida bredvid. Tre appar går också att lägga i ett rutnät med två appar på ena sidan och en på andra, medan en fjärde kan flytta ovanpå.

Passar bra med storleken

Samsungs mjukvara är väl anpassad för det stora och ovanliga formatet. Företagets One UI har länge varit bra på multitasking, både tack vare Galaxy Note-serien och företagets surfplattor. Mjukvaran inkluderar fler användbara funktioner än vad Android vanligen gör.

Det finns såklart nackdelar med Samsungs mjukvara. En nackdel, som inte är unik för Fold 5, är det stora överflödet av både funktioner och applikationer. Det kan vara överväldigande och störande för nya användare. Många funktioner och appar kan inaktiveras om så önskas men det kan lätt bli två timmar av arbete för att få telefonen till ett mindre irriterande skick. Det är till viss del priset vi får betala för en funktionspackad mjukvara.

Samsung erbjuder marknadsledande mjukvarustöd till sina produkter. Det inkluderar fem år av säkerhetsuppdateringar och tre år av Android-uppgraderingar för alla nya smartphones. Det ger mjukvaran minst lika lång livstid som hårdvaran och ger konsumenter ett stort värde, utöver att det är snällt för miljön.

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy Z Fold 5 är utrustad med Android-marknadens mest kraftfulla chipset, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Det är en överklockad variant av en processor som används av flera andra Android-flaggskepp. Den är oerhört snabb och erbjuder särskilt bra enkärnig CPU-prestanda, som till exempel hjälper när vi surfar på webben. Vid vardaglig användning ser den till att allt går så snabbt som bara möjligt. Vid gaming belastas dock processorn mer än den kan kylas. I vårt test sjönk prestandan med över 45 procent, vilket är sämre än S23 Ultra. Det kan till viss del motiveras av det är en telefon som trots allt är mycket tunnare än S23 Ultra när den är utvikt. Det betyder kort sagt att Z Fold 5 presterar bra i de flesta situationer men att den inte erbjuder ultimat spelprestanda.

Eftersom telefonen saknar microSD-stöd, är det intern lagring som gäller om du till exempel gillar att spela in video. Det finns modeller med 256 GB, 512 GB eller 1 TB lagringsutrymme. Alla modeller har 12 GB RAM, vilket är mer än tillräckligt för prestanda på toppnivå i många år framöver.

Klicka för specifikationer

Skärm 7,6 tum AMOLED; 6,2 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 812 x 2 176, 904 x 2 316
Storlek 154,9 x 129,9 x 6,1; 154,9 x 67,1 x 13,4 mm
Vikt 253 gram
Kamera 50 MP, 10 MP, 12 MP
Främre kamera 4 MP, 10 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IPX8
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,36 GHz
Lagring 256 GB / 512 GB / 1TB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 400 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8
Demonteringsbetyg, av 20 8,5

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − två =