Bäst i test

Samsung Galaxy S23 Ultra
9.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,8 tum
Bra att veta:Modeller med mer än 128 GB lagring har 12 GB istället för 8 GB RAM, som inkluderas i basmodellen.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra batteritid
+ Utmärkt kamera med bra telefoto-funktion
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Förvirrande mjukvara
- Sänker prestanda vid lång belastning
Kamera9.3
Skärm9.2
Batteri8.6
Kamera9.3
Skärm9.2
Batteri8.6
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung är tillbaka med S23 Ultra! Årets nya modell är ett betydligt större framsteg än vad S22 Ultra var, tack vare en riktigt bra kamerauppgradering och en ny processor som både ger bättre prestanda och en stor uppgradering av batteritiden. Nu kan även krävande användare förvänta sig två dagar batteritid! Skärmen är dessutom lika marknadsledande som tidigare och S Pen är lika briljant unik. Mjukvaran gör det enkelt att dra nytta av både pennan och den stora skärmen och uppdateringar utlovas i fem år framöver. En nackdel är såklart priset men bortom det har vi svårt att hitta något att klaga på. S23 Ultra är stor och dyr men påkostad på helt rätt sätt. Den är ett perfekt monster!

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S23 Ultra gör inte mycket för att stå ut från föregångaren. Samsung har gjort små förändringar i telefonens design men på det stora hela är det en oförändrad telefon vi håller i handen. Det är en telefon med en kantig design som påminner starkt om den  Note-serie som den kommer ifrån. Årets modell är en gnutta kantigare tack var en plattare skärm som ger större utrymme för metallramen längs sidorna. Det är en design som gör telefonen en gnutta bredare men som också ger oss ett stadigare grepp.

På baksidan är det mesta oförändrat. Det inkluderar fyra kameror, ett par sensorer och en LED-lampa som sticker ut i enskilda kamera-öar och som inte omringas av en kameramodul, som annars är så populärt på marknaden. Baksidan är gjord av glas, en ny variant från Corning kallad Gorilla Glass Victus 2 som ska klara fall på betong från en meters höjd. Tappar du den från huvudhöjd bör du med andra ord ha installerat ett skal på telefonen. Framsidan är ömtålig och kostar någonstans norr om 3 000 kronor att byta ut. Skärmen har tunna ramar och snävt rundade hörn. I skärmen finns en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare.

S Pen är bästa med S23 Ultra

På undersidan av S23 Ultra finns en USB C-port med stöd för Samsung DeX, så att den kan kopplas till en extern bildskärm och användas med ett skrivbordsgränssnitt. Där finns också en högtalare, mikrofon och S Pen. Pennan matas ut genom att först tryckas in och fungerar på samma sätt som tidigare pennor. Den är aktiv och laddas snabbt när den sitter i telefonen. Pennan är den mest unika funktion som Samsung erbjuder i någon telefon och är den enskilt bästa anledningen att välja S23 Ultra framför någon annan telefon på marknaden.

Hårdvaran har de flesta egenskaper vi förväntar oss från moderna flaggskepp. Det inkluderar en vattentät design och stöd för både trådlös laddning och omvänd trådlös laddning. Det finns stöd för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. Det går dessutom att installera eSIM-kort.

Vi måste som vanligt poängtera att S23 Ultra är en väldigt stor mobil. Årets modell är som sagt tekniskt sett ännu större än tidigare. Den väger också mer. Med en vikt på 234 gram närmar sig Samsung tungviktaren iPhone 14 Pro Max.

 

Skärm

På pappret verkar S23 Ultra har samma bildskärm som S22 Ultra. I praktiken ser vi dock vissa skillnader. I labbet når skärmen en ljusstyrka på 1 284 nits, vilket är utmärkt. När vi testar skärmens maximala ljusstyrka över en liten del av skärmen, för till exempel HDR-material, kommer vi upp till 2 400 nits. Det är ett rekord, 300 nits högre än S22 Ultra! Samtidigt noterar vi att vårt testexemplar inte har samma färgexakthet som tidigare. Skärmens vitbalans är mer kallblå än tidigare och tenderar att övermätta vissa blåa och gröna färger. Det är inga stora avvikelser men tillräckligt för att vara synligt i vissa fall. Vi ska samtidigt påpeka att det är små brister i en annars exceptionell bildskärm. Den är otroligt detaljrik, ljusstark och snabb, tack vare en dynamisk uppdateringsfrekvens mellan 48 och 120 Hz. S23 Ultra är telefonen för dig som vill ha den bästa bildupplevelsen.

 

Batteri

S23 Ultra har samma 5 000 mAh-batteri som S22 Ultra. Trots det har batteritiden gått från bra till mycket bra. Den enkla förklaringen är att Samsung gått från sin egen processor till en Qualcomm-krets. Den nya Snapdragon 8 Gen 2-kretsen är både kraftfull och effektiv. Batteritiden är nu så bra att även vissa krävande användare kan använda den i två dagar. Även de mest krävande användarna kan ha 40–50 procent marginal vid slutet av dagen. Batteriångest är officiellt över för alla!

S23 Ultra kommer inte med en inkluderad laddare i lådan men med en USB C till USB C-sladd. Om vi kopplar in den i en USB PD-laddare kan den ladda med 45 watt till 62 procent på 30 minuter. Det är helt okej men sämre än flera konkurrenter från både Xiaomi och OnePlus som laddas fullt på kortare tid. Det finns stöd för trådlös laddning på 15 watt. Det är kort sagt en metod som främst bör användas för långsammare underhållsladdning.

 

Kamera

Samsung introducerar en ny kamera med en 200 MP-sensor i Galaxy S23 Ultra. Den nya 200 MP-sensorn tillhör Samsungs andra generation och skiljer sig alltså från den 200 MP-sensor som vi tidigare testat i telefoner från Motorola och Xiaomi. Skillnaderna i kvalitet mellan den första och andra generationen är gigantiska. Medan föregångaren var en bra sensor för mellanklassen, är den nya sensorn en av de bästa kamerasensorer vi någonsin testat. Den höga upplösningen är utspridd över en stor yta för att ge otroliga bildegenskaper. Det inkluderar mycket bra skärpa och exceptionell brusreducering i såväl ljusa som mörka miljöer. Brusreduceringen är snäppet bättre än den marknadsledande Google Pixel 7 Pro, särskilt i ljusa miljöer.

200 MP gör skillnad

Detaljrikedomen i ljusa miljöer är inte bättre än konkurrenterna. Det kan tyckas konstigt med tanke på den högupplösta sensorn. Det beror på att kameran producerar 12 MP-bilder, precis som många konkurrenter. Det finns lägen för att fota i 50 och 200 MP och dessa erbjuder ovanligt hög detaljrikedom men har nackdelen att de blir svårare att hantera, skicka och redigera. Det tar dessutom längre tid att fotografera i de högupplösta lägena. I vardagen är det kort sagt inte värt att använda annat än standardläget men vi kan konstatera att detaljrikedomen är märkbart högre när vi ökar upplösningen. För situationer där du vet att du vill visa en bild i ett stort format, finns det i alla fall detaljrikedom att tillgå.

Den stora sensorn är som absolut bäst i mörka miljöer. För det första kan vi konstatera att Samsung fortsätter att vara en av marknadens bästa när det gäller dynamiskt omfång. Det gäller i så väl ljusa som mörka miljöer. Det betyder att vi kan fotografera i till exempel stadsmiljöer på natten utan att gå miste om varken ljusa eller mörka detaljer. Samtidigt erbjuds otrolig detaljrikedom och mycket bra brusreducering. Pixel 7 Pro behåller fortfarande priset som den bästa mörkerkameran när det gäller detaljrikedom men med ett betydligt bredare dynamiskt omfång tror vi att många konsumenter föredrar Galaxy S23 Ultra.

Vidvinkelkameran har ett brett dynamiskt omfång och bra färger. Skärpan är generellt bra men brister lite i kanterna av bilden. Den fungerar kort sagt bra i mindre format, på till exempel sociala medier.

Bästa telefotokameran

S23 Ultra har två telefotokameror med tre och tio gånger zoom, i relation till huvudkameran. De två kamerorna är väl stabiliserade för att göra det enkelt att fotografera på avstånd. Vi gillar blandningen av perspektiv eftersom den första telefotokameran ger ett bra perspektiv för porträttfotografering medan 10x-kameran ger exceptionell detaljrikedom på stora avstånd. S23 Ultra är den bästa mobilen på marknaden för telefotografering.

S23 Ultra är bra på video. Huvudkameran är mycket effektivt stabiliserad för att ge bra video i alla situationer. Med fyra olika perspektiv är kameran dessutom flexibel för att fånga hög kvalitet i många olika situationer. Det bästa videoläget erbjuder 4K UHD-upplösning 30 bilder per sekund och HDR10+ över alla fyra kameror. Det är då möjligt att byta mellan kamerorna under inspelning. Huvudkameran kan dessutom spela in i 4K 60 och 8K 30 för att fånga fler bildrutor och högre detaljrikedom. 8K-upplösning fortsätter för övrigt vara en fördel för Samsung framför iPhone och Pixel och kan till exempel vara användbart för filmskapare som vill kunna beskära en video i efterhand utan att förlora för mycket detaljrikedom.

 

Mjukvara

Samsung One UI 5 erbjuder en användarupplevelse som passar perfekt till Samsungs flaggskeppsmobil. Den funktionsrika mjukvaran kan vara för komplicerad för många enklare mobiler men för en produktivitetsfokuserad mobil som S23 Ultra, uppskattar vi verkligen Samsungs mjukvara. Den inkluderar bra funktioner för multitasking som gör att vi kan använda flera appar samtidigt och det finns bra funktioner för att snabbt skapa och anteckna på skärmdumpar. Samsungs mjukvara är den mest funktionskompletta på marknaden och i detta fallet är det något väldigt bra.

Något som inte är så bra är den stora överflöd av appar som finns på telefonen. Det inkluderar appar från Samsung, Google och Microsoft. Samsung har för många partners för sitt eget bästa. Vi kan till exempel lagra data på Samsung Pass, Google Drive och Microsoft OneDrive, alla som är förinstallerade. Det finns dessutom två appbutiker, två webbläsare, två SMS-appar, två foto-appar och mycket mer. Vi kan till viss del förstå Samsungs behov av att erbjuda mer än vad Google gör och på vissa sätt uppskatta det. Microsofts inblandning är särskilt bra för Windows-användare som får en avancerad koppling till operativsystemet som saknas i andra telefoner. För ovana användare kan det dock bli förvirrande och för vissa blir det lätt irriterande.

Säker i fem år

Samsung är en av marknadens bästa tillverkare när det gäller att ge stöd åt sina produkter och konsumenter. Galaxy S23 Ultra säljs med ett löfte om att telefonen kommer att uppdateras med viktiga säkerhetsuppdateringar i fem år efter lansering. Android ska dessutom uppdateras i fyra år efter lansering. Det är ett år mer än till och med Google lovar för sina senaste modeller. Samsungs löfte ger konsumenter det förtroende som alla tillverkare borde ge till sina konsumenter och garanterar att telefoner inte behöver kasseras i förtid på grund av gammal mjukvara.

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy S23 Ultra är den första flaggskeppstelefon i Galaxy S-serien från Samsung som lanseras i Sverige med en Qualcomm-krets kallad Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, istället för företagets egen Exynos-krets. Det är en stor vinst för svenska konsumenter som får högre prestanda och bättre effektivitet. I rå grafikprestanda imponerar verkligen den nya kretsen. Den lyckas överstiga Apple iPhone 14 Pro Max med 10 procent vid maxbelastning och har till och med lite högre prestanda än andra Snapdragon 8 Gen 2-enheter, såsom OnePlus 11. Med det sagt är det bara prestanda som håller i fem minuter. Därefter dalar prestandan med knappt 40 procent. Det ger en långvarig prestanda som kan liknas vid topp-prestandan för Snapdragon 8 Gen 1. Det är alltså riktigt hög prestanda även genom långa gamingsessioner. Med det sagt förväntar vi oss att se bättre kylda smartphones under 2023 med mer stabil prestanda.

Basmodellen av S23 Ultra har 8 GB RAM-minne och 256 GB lagringsutrymme. Lagringen kan vara begränsande för användare som till exempel gillar att filma. En prenumeration på Google One kan vara en lösning, då tjänsten automatiskt kan ladda upp filmer och automatiskt frigöra utrymme på telefonen. Annars finns det också modeller av S23 Ultra med 512 GB och 1 TB lagring. Dessa modeller har 12 GB RAM. Arbetsminnet kan ge utrymme för fler tunga applikationer i bakgrunden men bör inte göra någon märkbar skillnad för många användare. Vi skulle främst rekommenderar dyrare konfigurationer för användare som är ute efter större lagringsutrymme.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,8 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 088
Storlek 163,4 x 78,1 x 8,9
Vikt 234 gram
Kamera 200 MP, 10 MP, 10 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6e
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,36 GHz
Lagring 256/512 GB/1 TB
RAM 8/12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 7,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − 4 =