Xiaomi 12T Pro
8.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:I Sverige säljs 256/12 GB-modellen. Modeller med andra lagringsmängder är inte officiellt lanserade.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Bra snabbladdare
+ Bra kamera
+ Fyra år mjukvarustöd
Nackdelar
- Saknar trådlös laddning
- USB 2-port
- Processor överhettas vid hög belastning
Kamera8.4
Skärm8.9
Batteri8.3
Kamera8.4
Skärm8.9
Batteri8.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi 12T Pro är en oväntat bra smartphone. Den har en 200 MP-kamera som ser ut som en gimmick och telefonens design är anonymt tråkig. Under den tråkiga designen gömmer sig dock en guldklimp. Vi saknar visserligen trådlös laddning men Xiaomi 12T Pro har en av klassens bästa bildskärm och en av klassens bästa kamera. Den har dessutom en bra processor, ett stort batteri som ger bra batteritid och dessutom en konstruktion som är enkel att reparera och som backas av fyra år mjukvarustöd. Xiaomi 12T Pro är som ett bra flaggskepp, med ett riktigt bra pris.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi 12T Pro är en ganska tråkig mobil. Inte för att den är dålig. Nej, inte alls. Men den har en design som Xiaomi verkar älska: den mest generiska du kan tänka dig. Det hjälper givetvis inte att vårt testexemplar är svart men det finns en blå version som är lite roligare. Med det sagt verkar Xiaomi vara bekväma med en design som vi enklast kan beskrivas som ett genomsnitt av branschen. Det är en rektangel med rundade sidor, en utstickande kameramodul i det övre vänstra hörnet och en skärm med ett centrerat hål längs överkanten. 12T Pro drar inte åt sig blickar och imponerar inte på någon. Med det sagt dömer vi inte nödvändigtvis den för det. Om du vill ha en anonym mobil, är 12T Pro ett av marknadens bästa alternativ.

På specifikationsbladet är det kameran som sticker ut. Den har en imponerande ”200 MP”-siffra. I praktiken sticker också kameram ut, bokstavligt talat. Den gör telefonen nästan fyra millimeter tjockare. Den har en av de mest extrema kameramodulerna vi sett. Det gör telefonen större men kräver också ett större skal för att skydda den ordentligt. Det inkluderade skalet är tacksamt nog tillräckligt för att täcka hela kameramodulen, vilket Motorolas 200 MP-utrustade Edge 30 Ultra inte lyckades med.

USB 2, vattentålighet och trådlös laddning

Xiaomi 12T Pro har högtalare på både under- och ovansidan, som presterar bra för sin klass med hög volym och hög detaljrikedom i mellanregistret. De saknar dock täckning bland lägre frekvenser och har svårt att konkurrera med dyrare flaggskepp. Bredvid högtalaren, på undersidan, finns en USB C-port som bara har stöd för USB 2.0 och som saknar stöd för video. Telefonen har ingen hörlursport eller adapter i lådan men på ovansidan sitter en IR-sändare som kan användas för att styra till exempel TV-apparater och ljudanläggningar.

Designen är IP53-klassificerad, vilket betyder att den kan hantera lätt regn utan att ta skada. Med det sagt håller vi den borta från vatten, om vi kan. En detalj som saknas är stöd för trådlös laddning. Det är en underlig brist med tanke på att det mindre och billigare syskonet Xiaomi 12 har stöd. Trådlös laddning fortsätter med andra ord vara en av de bästa anledningarna att titta på mobiler från den riktiga flaggskeppsklassen, inte bara från Xiaomi.

 

Skärm

Med Xiaomi 12T Pro har Xiaomi gjort något riktigt smart. De har ökat antalet pixlar på skärmen med runt 25 procent i jämförelse med konkurrenterna. Det ger en bild som är märkbart skarpare och som till stor del undviker de problem med suddiga kanter som AMOLED-skärmar med lägre upplösning kan ha. Det ger Xiaomi 12T Pro märkbart bättre bild än konkurrenterna.

För att vara tydliga pratar vi om en AMOLED-skärm på 6,67 tum med en upplösning på 1 220 x 2 712 pixlar. Den har 120 Hz uppdateringsfrekvens och stöd för HDR10+. När vi testar den i labbet presterar den riktigt bra för sin klass. Den erbjuder mycket bra färgåtergivning, som inte är långt ifrån de bästa flaggskeppen. Vitbalansen är bra i det varma skärmläget och ljusstyrkan imponerar på 915 nits, vilket är högre än de 900 nits som Xiaomi lovar. Det är kort sagt en riktigt bra skärm för klassen!

 

Batteri

Med ett 5 000 mAh-batteri är det inte överraskande att Xiaomi 12T Pro erbjuder strålande bra batteritid. Batteriet är tillräckligt för att ta normala användare genom två hela dagar, medan mer krävande användare kan ha 50 procent marginal vid slutet av dagen. OnePlus 10T är en gnutta bättre, trots ett lite mindre batteri, men Xiaomi 12T Pro gör det med en mer högupplöst skärm. Xiaomi 12T Pro är ändå ett riktigt bra alternativ för dig som kräver mycket av din telefon.

Xiaomi 12T Pro saknar trådlös laddning men kommer med en inkluderad snabbladdare på 125 watt. Laddaren ansluts dessvärre med USB A, den kräver en särskild kabel och den är ganska stor. Den är i alla fall snabb. Den laddar till 61 procent på 15 minuter och är helt färdig på mindre än 30 minuter.

 

Kamera

Xiaomi 12T Pro har en ny sensor från Samsung som fångar bilder med 200 megapixlar. Det är en sensor som vi redan testat i Motorola Edge 30 Ultra. Med Xiaomi 12T Pro blir det dock snabbt uppenbart att bra mjukvara gör stor skillnad. Xiaomi 12T Pro tar markant bättre bilder, snabbare och med mer jämn kvalitet. I ljusa miljöer erbjuder Xiaomi bättre brusreducering och i mörka miljöer presterar 12T Pro riktigt bra, där den till och med slår Xiaomi 12 tack vare högre detaljrikedom.

Kameran har ett 200 MP-läge som är långsammare än det vanliga läget, som fotar med 15 MP. Det är dock mycket snabbare än med Edge 30 Ultra. Vi pratar om en knapp sekunds fototid istället för tre sekunder. Xiaomi 12T Pro har dessutom mycket bättre bildbehandling i det högupplösta läget. Det ger mindre brus och fler detaljer. 200 MP-läget är genuint användbart så länge det finns gott om ljus i motivet. Det högupplösta läget fallerar helt i mörka miljöer, där det vanliga Foto-läget fungerar bäst.

Xiaomi 12T Pro, fotoläge jämförs med 200 MP-läge. Bilderna är kraftigt digitalt inzoomade för att visa skillnaderna.

Vidvinkel och video

Vidvinkelkameran presterar i klass med konkurrenterna. Den har problem med skärpa längs kanterna men har ett brett dynamiskt omfång och erbjuder ändå användbar kvalitet i små format.

Kameran är bra på video tack vare stöd för 8K-video. Den saknar dock lika effektiv stabilisering som vi ser i dyrare konkurrenter. Det finns ett bra elektroniskt stabiliseringsläge i kameraappen som ger extra effektiv stabilisering men det fungerar bara i Full HD-upplösning och 30 fps. 12T Pro är kort sagt en mobil med helt okej videoegenskaper, som inte är gjord för videoentusiaster.

 

Mjukvara

MIUI 13 baseras på Android 12 och erbjuder samma typ av upplevelse som vi nu blivit vana vid från Xiaomi. Det är en mjukvara som inkluderar en hel del förvirrande förändringar av systemet och onödiga extraappar. Som standard levereras nu telefonerna till exempel med ett separerat system för notiser och snabbgenvägar som öppnas på samma sätt som i iOS. Det är inte helt praktiskt på en avlång skärm när vi tvingas svepa ner från en viss sida av skärmen för att se de senaste meddelandena. Det går att ändra i inställningarna men det är inte lätt att hitta den inställningen och vi kan inte klandra nya användare som blir överväldigade eller förvirrade av Xiaomis mjukvara.

Även om mjukvaran kan vara förvirrande, fungerar den faktiskt riktigt bra. Den är generellt mycket stabil, pålitlig och snabb. Det är trots allt det viktigaste. Även om mjukvaran kan ha en inlärningströskel, fungerar den bra i vardagen och är trevlig att använda. Med rätt inställningar som passar bäst för dig, kan Xiaomi 12T Pro leverera en riktigt bra användarupplevelse.

Med Xiaomi 12T Pro fortsätter företaget att utlova långsiktigt stöd för sina produkter. Den nya serien kommer att få ta emot tre systemuppdateringar och säkerhetsuppdateringar i fyra år. Det ger en långsiktighet som vi tror är viktig för många konsumenter. Nya smartphones kan och bör hålla i många och mjukvaran är en viktig nyckel för att det ska vara möjligt.

 

Prestanda och lagring

Xiaomi 12T Pro drivs av en Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-krets, som är marknadens senaste och mest kraftfulla krets för Android. Den presterar riktigt bra men är inte tillräckligt väl kyld. När vi försökte köra throttling-tester på 12T Pro, för att se hur telefonen påverkas av långvarig belastning, stängdes applikationen ner efter 15 minuter. Telefonen hade nått 50 grader Celsius och överhettats. Det är ovanligt dåligt. Med det sagt verkar det främst bero på mjukvara. Telefonen kör ända in i kaklet och throttlar inte på samma sätt som många konkurrenter. Den erbjuder alltså mycket hög prestanda utan att throttla, även om den borde göra det för att vara stabil. Det är ett beteende som kan förändras med framtida uppdateringar men som tyvärr gör att vi inte är bekväma med att rekommendera den för spelentusiaster. OnePlus 10T är ett mer pålitligt alternativ.

Även om 12T Pro inte är gjord för tunga spel, är den alldeles utmärkt för allt annat. Den är snabb i alla applikationer vi kan slänga på den och erbjuder en riktigt bra vardagsupplevelse. Basmodellen av Xiaomi 12T Pro i Sverige kommer med 12 GB RAM, vilket är mer än tillräckligt för även de tyngsta applikationerna och användarna. Den har 256 GB lagringsutrymme, vilket dessvärre inte kan kompletteras med microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 220 x 2 712
Storlek 163,1 x 75,9 x 8,6
Vikt 205 gram
Kamera 200 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 4 320 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP53
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, 3,19 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,6
Demonteringsbetyg, av 20 15,5

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + sex =