Letar du efter den telefon som är den bästa hållbara telefonen? I Svenska Smartphoneguiden utser vi Sveriges bästa mobiltelefoner. Vi ser till att alla våra rekommendationer och betyg alltid är uppdaterade och aktuella. Just nu rekommenderar vi Fairphone 4.

Bästa hållbara telefonen

Fairphone 4
7.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,3 tum
Bra att veta:Vi har testat den billigaste modellen med 6 GB RAM. Det finns en med mer lagring och 8 GB RAM.
Fördelar
+ Hållbar design gör reparationer enkla
+ Fem års garanti
+ Utbytbart batteri
Nackdelar
- Säkerhetsuppdateringar i bara två år
- Dålig kamera
- Ljussvag skärm
Kamera7.2
Skärm6.7
Batteri8.1
Kamera7.2
Skärm6.7
Batteri8.1
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Motivering

Fairphone 4 är exceptionellt enkel att reparera tack vare modulära komponenter som är monterade med standardiserade skruvar. Batteriet går att byta ut helt utan verktyg och komponenter såsom skärm, kamera, USB C-port, högtalare, hörlur och selfiekamera kan bytas ut på ett par minuter i hemmet. Det betyder att det är enkelt och billigt att ha reparera Fairphone 4 så att den håller i många år. Mjukvaran uppdateras dessutom i minst fyra år från lanseringen i oktober 2021 till 2025 och möjligen till 2027, enligt Fairphone. Som en bonus så produceras delar av telefonen av återvunnet material, Fairphone återvinner lika mycket material som används vid produktionen och delar av telefonen är rättvisemärkt. Fairphone 4 har prestanda, skärm och kamera i klass med en telefon som kostar hälften så mycket men den är det helt klart mest hållbara alternativet på marknaden.

 

Om utmärkelsen Bästa hållbara telefonen

Vad som definierar en hållbar telefon beror givetvis på perspektiv. Dagens smartphonebransch är i stora drag inte alls hållbar. Ribban är med andra ord ganska låg. Vår målsättning med en hållbarhets-utmärkelse var att delvis få fler konsumenter att upptäcka fördelarna med hållbara telefoner men även att uppmana branschen att erbjuda fler hållbara alternativ. Vi ville därför ha en utmärkelse som inkluderar flera telefoner som du kan välja mellan och som samtidigt uppmanar branschen att förbättra sig.

Vi har valt att utvärdera telefoners hållbarhet baserat på tre faktorer.

  • Övergripande reparerbarhet
  • Demontering
  • Mjukvaruuppdateringar

Bästa hållbara telefonenÖvergripande reparerbarhet

För att definiera de två första punkterna har vi valt att hänvisa till en tredje part. I nuläget förlitar vi oss på ett franskt reparerbarhetsindex som sätter betyg på alla nya mobiltelefoner i Frankrike. Det är ett index som beskriver hur lätt eller svårt det är att reparera en produkt i Frankrike. Det övergripande betyget inkluderar tillgänglighet och priser för reservdelar i Frankrike och har därför ett begränsat värde för den svenska marknaden. När vi har jämfört de franska betygen med tillgängligheten och priserna i Sverige finns det ändå stora likheter, särskilt mellan de sämsta och bästa produkterna. Vi har därför valt att inkludera det övergripande betyget för reparerbarhet som en svag men ändå värdefull indikator.

Skalan för reparerbarhet sträcker sig från 0 till 10. Till en början tänkte vi kräva att alla telefoner som kandiderar till utmärkelsen har åtminstone 7 i betyg. Det exkluderar telefoner med mycket höga reparationskostnader, samtidigt som det minimerar risken för att vi exkludera tillverkare som har bättre tillgänglighet och priser i Sverige.

Demontering

I det franska index-systemet finns flera underbetyg som definierar olika egenskaper för en produkts reparerbarhet. Det inkluderar tillgänglighet till information och komponenter men även processen för att genomföra en reparation. Ett av underbetygen översätter vi till Demontering. Det är ett betyg som definierar hur svårt det är att demontera en telefon och därmed hur enkelt det är att komma åt diverse komponenter för reparation. Detta är ett betyg som inte påverkas av geografi och det är därför den viktigaste aspekten för vår bedömning av hårdvaran.

Demontering definieras på en skala mellan 0 och 20. Vi har valt att endast inkludera telefoner som har minst 15 i betyg. Vi har satt en relativt hög ribba för att bara inkludera modeller som är markant mer reparerbara än genomsnittet för att, i så stor utsträckning som möjligt, möjliggöra reparationer i hemmet eller till låga priser av reparatörer.

Det andra kriteriet i index-systemet utvärderar demontering. Här är en utvärdering för iPhone 13.

Mjukvaruuppdateringar

En avgörande faktor för hur länge en telefon kan användas är hur ofta och länge den uppdateras. Alla operativsystem innehåller säkerhetsbrister som måste åtgärdas kontinuerligt, utöver att operativsystemets funktioner behöver uppdateras för att hänga med i nya utvecklingar. Hur länge och hur ofta telefoner uppdateras påverkar hur hållbara de är i längden. Vi gör denna bedömning baserat på vad tillverkare själv har lovat och i vissa fall på företagets historiska stöd.

Många tillverkare lovar inte mer än två års stöd för telefoners mjukvara. Telefoners hårdvara håller ofta betydligt länge, särskilt om batteriet och skärmen är enkla att billiga att byta ut. Två år är då inte tillräckligt för mjukvaran. Vi har satt en gräns på fyra år, för att inte brist på ny mjukvara ska låta bra hårdvara gå till spillo. Under den perioden måste uppdateringar skickas ut kontinuerligt för att bibehålla säkerhet och funktionalitet. För Android följer vi samma standard som Google gör för Android Enterprise Recommended: uppdateringar ska i regel skickas ut minst en gång per kvartal.

 

Expertomdöme

Vi sätter våra betyg och delar ut våra utmärkelser utifrån en lång rad kriterier. Vi granskar saker så som kamerakvalitet, skärmkvalitet, batteritid, externa lagringsmöjligheter, högtalarprestanda, fingeravtrycksläsare, byggkvalitet, tålighet mot damm och vatten, tillgång till portar, mjukvarans funktioner, stabilitet och användarvänlighet, telefonens snabbhet och prestanda, trådlösa prestanda och funktioner, stöd för SIM-kort, design och ergonomi, mikrofonprestanda och mycket mer. Alla dessa aspekter sammanvägs och ges ett totalt betyg som vi kallar Exportomdöme. Detta betyg ger dig en uppfattning om hur bra en telefon är i relation till sina konkurrenter.

Bästa hållbara telefonen

Alla testade produkter ligger på samma betygsskala. Det gör det enkelt för dig att jämföra alla testade produkter från alla prisklasser med varandra. Den produkt som får högst betyg inom sin utmärkelsekategori och som når upp till alla våra grundläggande krav för rekommendationer har möjlighet att få en utmärkelse.

Grundläggande krav

Alla telefoner som får en utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden uppnår våra grundläggande krav för en rekommendation. Det betyder att telefonen inte får ha ett allvarligt fel eller ett ovanligt lågt betyg inom en specifik kategori. En smartphone som till exempel är världsledande inom alla kategorier men som har en ovanligt kort batteritid, som inte kan ringa samtal med acceptabel kvalitet och täckning eller som inte finns tillgänglig i butiker kan exempelvis inte få en utmärkelse, trots att den kanske har fått ett högt Expertomdöme.

Vi inser att det kan finnas flera anledningar för dig som konsument att inte vara intresserad av en produkt som har fått en utmärkelse från oss. Vi kan garantera att alla produkter som vi rekommenderar håller världsklass men om du ändå av någon anledning skulle vilja ha ett alternativ till den produkt som vi rekommenderar, utser vi två nominerade alternativ till varje rekommenderad smartphone. Dessa produkter är inte officiellt rekommenderade av oss och har inte fått en utmärkelse. De kan ändå hjälpa dig att se vilka modeller som är en rekommenderad produkts största konkurrent och hur bra den rekommenderade produkten är i jämförelse med de näst bästa produkterna inom samma utmärkelsekategori.

Bäst under 4000 kronor

Svenska Smartphoneguiden

Utöver en rekommendation för den telefon som är den bästa hållbara telefonen hittar du många andra rekommendationer i Svenska Smartphoneguiden. Vi har utmärkelser för alla typer av produkter. Det gör att du alltid kan hitta en telefon som passar just dig. I Svenska Smartphoneguiden hittar du utmärkelser så som ”Bäst under 6000 kronor”, ”Längst batteritid” och många fler. Dyk in i världens största jämförande test av smartphones och hitta din nya telefon.

Till Svenska Smartphoneguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here