Fairphone fortsätter att imponera när det gäller uppdateringar till nya versioner av Android. Det nederländska smartphoneföretaget lovar nu att Fairphone 2 kommer att uppdateras till Android 10 under början av 2022, efter att ha släppt en beta-version av mjukvaran.

Trotsar kretsproblem

Android-tillverkare har länge haft svårigheter med att leverera uppdateringar av operativsystemet lika länge som konsumenter använder deras produkter. Ett problem har länge varit brist på stöd från kretstillverkare. Fairphone meddelande tidigare i år att bristande stöd från Qualcomm för Snapdragon 801 kunde räddas med en stor utvecklingsinsats från tredjepartsutvecklare. Fairphone 2 kunde då uppdateras till Android 9, trots att kretsen egentligen saknade stöd. Nu meddelar tillverkaren alltså att de också har lyckats skapa en version av Android 10 för telefonen.

Fairphone 2 Android-uppdateras mer än fem år senare

Den nya versionen av Fairphone 2 har utvecklats tillsammans med den indiska utvecklaren Bharath Ravi Prakash och släpps nu i beta för våghalsiga användare. Den skarpa versionen släpps under början av 2022, lovar Fairphone. Släppet sker då mer än sex år efter lanseringen av telefonen. Det är långt ifrån den senaste versionen av Android, då Android 12 nyligen släpptes, men det betyder att Fairphone 2 får tillgång till många av de senaste funktionerna i operativsystemet och att den får ett bredare stöd för moderna appar.

Fairphone har haft en skakig historia när det gäller uppdateringar, med svårigheter i att leverera dem i tid och takt. Fairphone 4 är företagets senaste modell, som säljs med en garanti på fem år och ett löfte om uppdateringar i minst lika många år. Företaget säger samtidigt att de siktar på sju år av uppdateringar för Fairphone 4. Med tanke på framgångarna med Fairphone 2 börjar det låta allt mer trovärdigt.

Fairphone 3 och 3+ får för övrigt också nu en ny beta. De två modellerna får beta-versioner av Android 11 och ligger därmed runt ett år efter många konkurrenter på marknaden.

Bästa hållbara telefonen – för miljö och reparation

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton + 19 =