Vi lurades av Fairphone och vill göra en rättelse. Vi gör ett ärligt försök att nu ut med rättelsen och nöjer oss inte med en uppdaterad artikel. Här är rättelsen: Fairphone 4 kommer att fortsätta få säkerhetsuppdateringar efter två år men uppdateringar skickas ut kvartalsvis efter de två första åren. Vårt test av telefonen har felaktigt påstått att företaget bara har utlovat säkerhetsuppdateringar i två år.

Faktafelet beror på ett uttalande som vi fick från Fairphone genom företagets nordiska PR-representant. På en direkt fråga om företagets löfte om uppdateringar svarade de följande:

”Security updates are guaranteed monthly (from launch) for 2 years and then Android updates annually.”

Vi tolkade detta svar på det enda sätt vi kan: de garanterar månatliga säkerhetsuppdateringar i två år. Därefter skickas uppdateringar ut varje år.

Efter att vi publicerat vårt test, som inkluderade stark kritik mot företagets policy, fick vi ett meddelande från PR-representanten. Det påstod att vi hade missförstått deras citat. Ett nytt citat tillhandahölls med ny information.

”Security updates are guaranteed monthly (from launch) for two years. After two years of monthly updates, we will drop back to quarterly updates until the end of support (at least 2025) – with the aim of 2027.”

Fairphone 4 kommer alltså fortsätta få uppdateringar kvartalsvis. Det följer samma modell som garanteras av Android Enterprise Recommended och kan med andra ord ses som en acceptabel kompromiss. Med stöd till 2025, och förhoppningsvis 2027, utlovar nu Fairphone ett mycket bra mjukvarustöd för sin nya smartphone. Läs gärna vårt uppdaterade test och se vår nya utmärkelse: Bästa hållbara telefonen.

Svenska Smartphoneguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva − tio =