Nederländska Fairphone bygger smartphones som är designade för att var hållbara. Nu levererar företaget på sitt löfte om långsiktigt mjukvarustöd genom att uppdatera Fairphone 2 till Android 9. Företaget skyller samtidigt svårigheter med mjukvarustöd på Qualcomm.

Uppdateras till Android 9

Fairphone 2 lanserades i december 2015. Mer än fem år senare får telefonen en uppdatering. Det betyder att den har längre officiellt mjukvarustöd än någon annan Android-telefon. Denna gången skickar Fairphone ut en uppdatering som tar telefonen från Android 7 till Android 9. Med Android 12 runt hörnet låter det möjligen konstigt. Uppdateringen till den ganska gamla Android-versionen är egentligen imponerande. Det är oväntat att det är är möjligt över huvud taget. Faktum är nämligen att telefonens Qualcomm Snapdragon 801-processor egentligen inte har stöd för Android 9.

I en video berättar Fairphone om utvecklingen av den nya uppdateringen. Där beskrivs en lång och komplicerad process för att göra uppdateringen till Android 9 möjlig. Svårigheten sägs ligga i att anpassa operativsystemet för Qualcomm-processorn, trots att Qualcomm inte har erbjudit något stöd. För att lyckas har Fairphone samarbetat med open source-projektet Lineage OS. Från samarbetet har Fairphone lyckats skapa en version av Android 9 som är kompatibel med Snapdragon 801. Eftersom Fairphone 2 är Google-certifierad räckte dock inte det arbete som Lineage OS redan hade gjort. För Android 9 kräver Google att telefoner godkänns i en testsvit med 480 000 tester. Alla måste klaras. Det ska ha krävt extra mycket arbete.

Nu finns alltså uppdateringen till Android 9 tillgänglig för Fairphone 2. Det betyder bland annat att telefonen kommer att få stöd för fler moderna funktioner i Android-appar och att telefonen därmed bör fungera som en användbar smartphone i åtminstone något år till. Qualcomm har sedan tidigare utlovat bättring när det gäller Android-stöd. Företaget utlovade senast stöd för Android-uppdateringar i minst fyra år.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 4 =