Qualcomm presenterade nyligen sitt nya Snapdragon 888-chipset, som blir grunden för nya flaggskeppsmobiler år 2021. Nu bekräftar företaget att Snapdragon 888 också blir först ut i en ny satsning på mjukvarustöd som ska ge fyra år av uppdateringar.

Android har stora problem med systemuppdateringar. Många uppdateringar kommer inte till användare i tid eller slutar skickas ut efter bara något enstaka år av användning. Det utsätter användare för risker som inte finns till samma grad med till exempel iPhones. Det finns många förklaringar till bristen på uppdateringar. Det är ofta till stor del ekonomiska förklaringar. Det kostar helt enkelt pengar att utveckla ny mjukvara och vissa tillverkare finner helt enkelt inte motivationen att uppdatera gamla modeller. En annan förklaring till bristande långsiktigt stöd är att smartphonetillverkare inte ens får stöd från Qualcomm för att kunna uppdatera. Det är detta problem som nu ska tas bort med ett löfte om framtida uppdateringar från Qualcomm.

Löfte från Qualcomm, inte mobiltillverkaren

Det nya löftet kommer till en början för Snapdragon 888 men utlovas för ”alla plattformar som använder Project Treble”. Det är oklart om äldre chipset med stöd för Project Treble, Googles system för att underlätta systemuppdateringar, får ett liknande stöd. Qualcomm menar i alla fall att löftet ska ge Android-tillverkare möjlighet att uppdatera Snapdragon 888-telefoner i fyra år, med tre uppgraderingar av operativsystemet. En mobil som lanseras med Android 11 och Snapdragon 888 kan alltså få uppdateringar till Android 12, 13 och 14 samt säkerhetsuppdateringar i fyra år.

Qualcomms löfte ger utrymme för kommande uppdateringar. Det betyder definitivt inte att det garanteras hela vägen till konsumenter. Många tillverkare kommer sannolikt fortsätta ge dåligt stöd till sina användare. Nu kan dock ribban höjas för de mest ambitiösa tillverkarna. Google Pixel-mobiler baseras till exempel på Qualcomms chipsets men har bara tre års stöd. Med förändringarna kan det förhoppningsvis utökas till fyra år.

Källor: Google, Qualcomm

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × fem =