Nu är det dags att börja fundera på vad smartphones kan erbjuda under 2021. Qualcomm ger oss en fingervisning genom att avtäcka sin nya flaggskeppskrets för nästa års mest kraftfulla Android-mobiler. Snapdragon 888 ska ge snabbare kameror, bättre gamingprestanda och mer 5G-teknik.

Detaljerna kring den nya kretsen är fortfarande få men kamerateknik är en given nyhet för nya processorer år 2020. Med Snapdragon 888 utlovar Qualcomm en förbättring i kretsens bildhanterare på 35 procent. Det ska nu ge processorn möjlighet att behandla upp till 120 bilder per sekund med en upplösning på tolv megapixel. Det kan till exempel göra HDR-fotografering snabbare och mer effektiv. För gaming utlovar Qualcomm vad företaget beskriver som deras största förbättring i grafikprestanda hittills, 35 procent högre prestanda än Snapdragon 865.

Snapdragon 888 – mer 5G

En stor nyhet för Snapdragon 888 är att den säljs tillsammans med ett nytt Snapdragon X60-modem som ger bredare stöd för mer avancerad 5G-teknik inklusive stöd för DSS, som gör det möjligt för operatörer att använda 4G och 5G över samma frekvenser.

Med nya kretsar för maskininlärd databehandling utlovar Qualcomm nu också högst prestanda från någon mobil krets på marknaden.

Qualcomm är Android-marknadens ledande tillverkare av processorer. Det är därför inte överraskande att den nya kretsen kommer att driva smartphones från många kommande varumärken. Xiaomi Mi 11 sägs vara en av de första modellerna på marknaden. Utöver det utlovar Qualcomm nya modeller från OnePlus, Sony, Motorola, Realme, Asus och ZTE. Bortom det finns sannolikt många fler tillverkare. Det är fortfarande oklart när de nya telefonerna kommer att lanseras men de väntas under början av nästa år.

Nya uppgifter (3 december)

Vi uppdaterar nu artikeln med mer information, efter att Qualcomm har avslöjat den. Vi kan börja med CPUn som har en ny arkitektur som består av tre nivåer av processorkärnor. På toppen finns en ny Cortex-X1-kärna som är klockad till 2,84 GHz och som ska erbjuda 33 procent fler instruktioner per tidsenhet än tidigare. Det är delvis möjligt tack vare dubblerat L1- och L2-cache.

Ett steg ner finns tre Corte-A78-kärnor klockade till 2,4 GHz som kan assistera den stora kärnan i krävande flerkärnsprocesser. Slutligen finns fyra Cortex-A55-kärnor som är klockade till 1,8 GHz och som ska fungera som kärnor för mindre krävande uppgifter. Totalt ska den nya Kryo 680-CPUn erbjuda 25 procent högre prestanda än föregångaren.

Källa: Qualcomm

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio + tio =