Google Pixel 8 Pro
9.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Vi har testat den beigea modellen, den är inte vit. Det finns också en svart och en blå variant.
Fördelar
+ Mycket ljusstark skärm
+ Utmärkt mjukvara
+ Sju år mjukvarustöd
+ Grymt bra kamera
Nackdelar
- Obekväm kameramodul
- Prestanda sjunker vid lång belastning
- Saknar microSD-stöd
Kamera9.4
Skärm9.1
Batteri8.3
Kamera9.4
Skärm9.1
Batteri8.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Google Pixel 8 Pro är ett blygsamt flaggskepp som erbjuder en av världens bästa mobilkamera, en utmärkt skärm, bra prestanda och riktigt bra mjukvara med sju år av utlovade uppdateringar. Den saknar de många funktioner som till exempel Samsung har i sina telefoner, men erbjuder istället en enklare och ofta bättre användarupplevelse. På det sättet känns den mer blygsam och anonym än flera konkurrenter. Pixel 8 Pro är helt enkelt ett exempel på en telefon som lyckas med grunderna, som är exceptionellt bra på mycket men som gör det med enkelhet i åtanke.

 

Hårdvarudesign

Google Pixel 8 Pro ser inte ut som någon annan. Pixel har skaffat ett unikt uttryck som helt domineras av en udda kameradesign. Kameran sträcker sig som ett band över bakstycket, med en silverfärgad inramning och ett svart fönster för kamerorna. Den annorlunda designen är en vattendelare. Är den verkligen så snygg? Det får du svara på. Men vi kan konstatera att ingen annan telefon ser ut som Pixel.

Från ett mer praktiskt perspektiv kan vi konstatera att Pixel 8 Pro har en kamera som sticker ut nästan tre millimeter. Det är mycket. Den breda designen betyder att telefonen inte blir ostabil på ett bord men metallen runt kameran kan repas och kanten känns vass i handen. Ett skal skyddar både telefonen och våra händer.

Resten av baksidan täcks av glas som har en matt finish och, i vårt fall, en gräddvit färg. Glasets finish gör att fingeravtryck inte blir särskilt synliga. Glaset ger dock inget bra grepp, särskilt inte för personer med torra händer.

Ett stycke metall

Årets upplaga av Pixel har en mer rundad design, som inkluderar rundat glas, som möter metall längs sidorna. Sidorna är gjorda av samma stycke metall som kameramodulen – ett ovanligt designval som sannolikt bidrar till telefonens stadiga konstruktion. Knapparna som sitter på höger sida är lätta att använda och ger bra fysisk återkoppling.

För dig som är nyfiken på varför det finns ett litet fönster i ovankanten av Pixel 8 Pro, måste vi komma med en tråkig nyhet: fönstret är helt meningslöst för dig. Det är nämligen ett fönster för telefonens 5G mmWave-antenner och det är en teknik som inte används i Sverige.

Undersidan bjuder på en snyggt symmetrisk design med en mikrofon och en riktigt bra högtalare, som har ett klart mellanregister och tillräcklig bas. USB C-porten erbjuder USB 3-teknik men saknar stöd för videoutgång, vilket är väldigt konstigt.

Pixel 8 Pro är Googles dyraste flaggskepp, så det kommer inte som en stor överraskning att den är vattentät med IP68-certifiering och att den har stöd för trådlös laddning, i upp till 23 watt med Googles egen laddare. Den har dessutom stöd för nya Wi-Fi 7-standarden, vilket gör den superkvick med marknadens senaste routrar.

 

Skärm

Pixel 8 Pro har en av branschens bästa bildskärm. AMOLED-skärmen erbjuder omätbart djup svärta, 120 Hz uppdateringsfrekvens, mättade färger och hög ljusstyrka. Med vår labbutrustning mäter vi 2 053 nits i HDR-material. Det ger fina HDR-filmer och HDR-bilder men också mycket bra synlighet utomhus. I labbet noterar vi också att vårt exemplar är lite för kallblått i sin vitbalans, på 7 256 Kelvin. Blåa färger är också lite överdrivna medan gröna och röda toner är lite undermättade. Det är små klagomål på en annars utmärkt bildskärm men vi hade hoppats på bättre färgexakthet från en telefon som vi vill kunna lita på för fotografering.

 

Batteri

Google Pixel 8 Pro har ett batteri på 5 050 mAh. Det är stort och det ger användare lång batteritid. Den kan inte riktigt konkurrera med Samsung och Apples största mobiler men få användare behöver oroa sig. Pixel 8 Pro levererar upp till 50 procent marginal vid slutet av dagen för krävande användare och upp till två dagar användning vid lättare användning. Telefonen kan laddas trådlöst och med en USB PD-laddare som kan ta den från noll till 50 procent på 30 minuter, enligt vårt test. Det är långsammare än många konkurrenter.

 

Kamera

Google Pixel 8-serien kommer med en ny huvudkamera som bland annat erbjuder bättre ljusinsläpp tack vare en större bländare. Bortom bättre hårdvara har Google fortsatt utveckla sin mjukvara, som är nyckeln till en bra smartphonekamera. Det betyder att Pixel 8 Pro är bra på alla typer av fotografier, att den fångar naturliga och professionella bilder och att den applicerar effekter utan att bilder ser artificiella ut. Vi kan också uppskatta Apples bildbehandling men måste ge Google kronan som bäst i branschen. Med det sagt ska vi vara tydliga med att skillnaderna mellan Pixel 8 Pro och Pixel 7 Pro är små. Den nya modellen erbjuder lite högre detaljrikedom i mörka miljöer. Bortom det noterar vi att telefoto-kameran är lite skarpare. Nu är telefotokameran en av höjdpunkterna i kamerauppsättningen.

Vidvinkelkameran har uppgraderats från 12 till 48 MP. Det låter bra i teorin men skillnaden är minimal i praktiken. I många situationer märker vi ingen skillnad alls när det gäller detaljrikedom. Vi kan samtidigt notera att kameran har fortsatta problem med krossade skuggor och dålig skärpa. Det är fullt normalt för en vidvinkelkamera men vi skriver det för att poängtera att Googles steg från 12 till 48 MP inte har någon större betydelse. Den största faktiska skillnaden är att den nya vidvinkelkameran är lite vidare.

Pixel 8 Pro är en utmärkt mobil för videoinspelning. Den har effektiv stabilisering, mycket bra HDR-inspelning med ett effektfullt dynamiskt omfång. Den har dessutom bra mikrofoner som även fungerar bra i högljudda miljöer.

 

Mjukvara

För vissa känns det kanske som en självklarhet, men en stor fördel med Pixel-telefoner är mjukvaran. Google utvecklar Android, så det är logiskt att de också skulle vara bra på att göra en Android-telefon, åtminstone när det gäller mjukvara. Det är mer sant i år än någonsin tidigare eftersom Google har bekräftats att Pixel 8-serien kommer att uppdateras med nya versioner av Android samt med säkerhetsuppdateringar i sju år från lansering. Det är alltså till år 2030. Mycket bra! Ingen annan tillverkare erbjuder en så ljus framtid! Fairphone utlovar visserligen åtta år av säkerhetsuppdateringar men bara fyra år av nya funktioner. Samsung sträcker sig till fem år av säkerhetsuppdateringar, vilket ansågs mycket bra för bara ett år sen. Google har nu satt en ny ribba. Det är sannolikt möjligt eftersom Google har stor kontroll över både Android och över sin egen systemkrets.

Såhär varmt var det i vårt kylskåp!

Pixel 8 Pro har en unik funktion, som mycket väl hade kunnat vara en Samsung–funktion. Det är en termometer som sitter under LED-lampan i kameramodulen på baksidan av telefonen. Appen, som heter termometer, låter oss ta temperaturen på objekt. Håll den inom fem centimeter från ett objekt och tryck för att mäta. Sen visas temperaturen med en decimal. Det ger exakta värden, med en exakthet på runt 0,5 grader, enligt våra enkla mätningar. Det betyder att den inte är exakt nog för att användas för att mäta feber men vi använde den till exempel för att kontrollera temperaturen i kylskåpet och hur varmt det vattenburna elementet var. Det finns säkerligen andra bra användningsområden. Men det är en minst sagt udda funktion.

Pixel är inte ren!

Pixel 8-serien skeppas med Android 14. Det är ett operativsystem som främst gör små justeringar i design, energianvändning, säkerhet och sekretess. Googles version av Android inkluderar en stor mängd anpassningar för Pixel-telefonerna. Google lanserar kontinuerligt nya funktioner för både gamla och nya Pixel-mobiler och många av dessa funktioner är ofta utvecklade för Pixel, inte nödvändigtvis för Android. Det betyder att Pixel-telefoner har ett unikt utseende och unika funktioner. Telefonens funktionalitet undviker att vara i vägen, samtidigt som den är användbar. Vi gillar till exempel att vi snabbt kan kopiera text från alla appar, även där det vanligtvis inte är möjligt, genom att öppna appbytaren, och vi gillar möjligheten att tända ficklampan, pausa musik eller öppna en app med tre knackningar på baksidan av mobilen. Det är exempel på funktioner som är helt osynliga för användare som inte bryr sig, men som är genialiskt bra för den som är intresserad.

Pixel-mjukvaran är strålande bra! Den är enkel, kraftfull, polerad, stabil och nu också framtidssäkrad. Mjukvara är kanske den bästa anledningen att köpa en Pixel.

 

Prestanda och lagring

Googles systemkrets är den största besvikelsen i Pixel 8 Pro. Google Tensor G3 är en efterlängtad uppgradering som ligger långt bakom Qualcomm, Apple och MediaTek när det gäller prestanda. I de mest krävande applikationerna presterar Tensor G3 ungefär som Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 och Apple A15, som lanserades 2022 respektive 2021. Det är alltså ingen imponerande prestanda för 2023. Den är ändå inte särskilt effektiv, då den blir varm och sänker sin prestanda med 30 procent i vårt belastningstest. Det betyder att konkurrerande flaggskepp från 2023 kan prestera runt 50 procent bättre än Pixel 8 Pro i krävande spel.

Vad är viktigt?

Rå CPU- och GPU-prestanda har å andra sidan blivit allt mindre relevant de senaste åren. Google satsar istället på hårdvara för att accelerera AI-funktioner. Det är prestanda som kan ge ny funktionalitet och som förbättrar användarupplevelsen på ett annat sätt än vad en kraftfull GPU kan göra för de flesta användare. Det är med andra ord en rimlig satsning och med tanke på att Tensor G3 ändå erbjuder tillräckligt hög CPU- och GPU-prestanda för att göra alla vardagsapplikationer blixtsnabba, är inte konkurrenternas försprång ett stort problem för Google. Nej, Pixel 8 Pro är inte en telefon för dig som vill ha högsta spelprestanda. Men Pixel 8 Pro är för dig som vill ha en bra och snabb användarupplevelse.

Pixel 8 Pro har 12 GB RAM, vilket är mer än tillräckligt för en lång framtid. För lagring finns 128 eller 256 GB utrymme, vilket är lite snålt. Det finns inget stöd för microSD-kort, så köpare får antingen betala extra för mer lagring eller förlita sig på molnlagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum OLED
Skärmupplösning 1 344 x 2 992
Storlek 162,6 x 76,5 x 8,8 mm
Vikt 213 gram
Kamera 50 MP, 48 MP, 48 MP
Främre kamera 10,5 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 7
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Google Tensor G3, 3,0 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 050 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 11,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + femton =