Samsung Galaxy A52s
6.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Det finns en internationell modell med 8 GB RAM. Den svenska modellen har 6 GB RAM, 128 GB lagring.
Fördelar
+ Ljusstark och färgexakt skärm
+ Fyra års uppdateringar
+ Vattentät, IP67
Nackdelar
- Dålig vidvinkel- och makrokamera
- Max 4K 30p för video
- Plastig baksida
Kamera6.6
Skärm8.6
Batteri7.7
Kamera6.6
Skärm8.6
Batteri7.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A52s är en ovanligt tidig uppföljare till A52 5G som fixar föregångarens kanske största problem: processorprestanda. A52s levererar mer än dubbla grafikprestandan och andra förbättringar för att erbjuda en användarupplevelse i klass med konkurrenterna. Telefonens kamera är fortfarande ganska medioker och även om prestandan har blivit bättre, finns det betydligt snabbare konkurrenter i klassen. Skärmen är samtidigt bättre än många betydligt dyrare smartphones och är en riktig gulddetalj i en telefon som dessutom har en ovanligt ljus framtid tack vare mjukvarustöd i fyra år. Det gör A52s till ett attraktivt val i mellanklassen.

 

Hårdvarudesign

Galaxy A52s känns inte lyxig men har åtminstone en annorlunda design som är stilren och modern. Den är dessutom ovanligt väl utrustad för ett långt liv. Plastbaksidan kan inte spricka på samma sätt som glas och IP67-certifiering ger ett ovanligt bra skydd mot vatten.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A52s är en kopia av Galaxy A52 5G. Den enda skillnaden är systemkretsen. Designen är med andra ord identisk med föregångaren. Stora delar av detta testet kommer med andra ord vara identiskt med vårt test av Galaxy A52 5G.

Samsung Galaxy A52s har en platt baksida som har en matt finish och en kameramodul som är sammanfogad med resten av bakstycket. Det ger ett utseende som påminner om Apples senaste smartphones. Kameramodulen är samtidigt avlång och har många och stora kameror som påminner om Galaxy S21-mobiler. På den färgglada baksidan, som vårt turkosa exemplar har, sticker kamerorna ut. Den svarta versionen är mer anonym, om det eftertraktas.

Unapologetically plastic

Den matta baksidan ger en ovanlig känsla i handen men känns knappast lyxig. ”Unapologetically plastic”, som Apple beskrev iPhone 5C, är en passande fras. Galaxy A52s känns definitivt lite plastig. Med det sagt är den stadigt byggd. Det finns inga synliga skarvar eller glapp och det knakar aldrig i konstruktionen, hur mycket vi än misshandlar den. Plast kan möjligen kännas billigt men med en så bra konstruktion är materialet sannolikt inget som användare med skal kan märka ändå. Plast har däremot den praktiska fördelen att det inte kan spricka på samma sätt som glas. För att undvika repor behövs ändå ett skal, som för övrigt inte inkluderas i lådan.

Längs sidorna har Samsung också valt plast. En glansig finish ger dock plasten ett metall-liknande utseende. Längs höger sida finns en på/av-knapp och volymknappar. De är praktiskt placerade och ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det finns för övrigt inget stöd för eSIM i Galaxy A52s.

Undersidan bjuder på gott om funktionalitet. Vi uppskattar till exempel att Samsung har fått plats med en hörlursport och att den sitter på samma ände som USB-porten. Det gör det enkelt att ladda och lyssna på musik samtidigt. Undersidan har också en mikrofon och en högtalare.

Skimrande selfies och vatten

Framsidan av Galaxy A52s har en enkel design. En 6,5 tum skärm omringas av ganska normala skärmramar och en liten selfiekamera sitter i ett hål i toppen av skärmen. Kameran har samma typ av reflekterande ring runt sig som vi sett i tidigare Galaxy A-mobiler. Den lilla ringen har sannolikt inget annat än ett dekorativt syfte men är distraherande. Vi har svårt att förstå varför Samsung envisas med denna underliga design. Framsidan av telefonen har för övrigt ingen notislampa. Samsung erbjuder dock en alltid på-funktion för skärmen.

I skärmen finns sensorer för omgivande ljus och avståndsmätare samt en inbyggd fingeravtrycksläsare. Läsaren är optisk och märkbart bättre än tidigare läsare i Galaxy A-mobiler. Den är både snabb och pålitlig, även om snabbare processorer gör att vissa konkurrenter är kvickare till hemskärmen. Till skillnad från läsarna i Galaxy S-serien kan dock läsaren i Galaxy A52s inte läsa fuktiga fingrar. Endast rena och torra fingrar kan läsas effektivt.

Galaxy A52s har ett ess i rockärmen. Tillsammans med Apple iPhone SE och Sony Xperia 10 III, är den en av mycket få smartphones i mellanklassen med skydd mot vatten. IP67-klassning gör den tekniskt sett vattentät ner till en meters djup. Det skyddar den bättre från olyckor i badrummet, användning i regn och mycket mer. Det är en egenskap som kan förlänga telefonens livslängd och göra den billigare i längden.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A52s har, med marginal, mellanklassens bästa bildskärm. Den mäter 6,5 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 400. Den levereras väl kalibrerad med bra vitbalans och bra färgexakthet som bara överträffas av marknadens dyraste modeller. Den imponerar dessutom med otrolig ljusstyrka. I vårt labb mäter vi 882 nits av ljusstyrka över hela skärmen och 1 111 nits i HDR-material. Det ger bra bildkvalitet även i solljus och effektfullt HDR-material. Med stöd för 120 Hz uppdateringsfrekvens är animationer dessutom väldigt kvicka. Galaxy A52s har som sagt en otroligt bra skärm för sitt pris.

 

Högtalare

Galaxy A52s har en högtalare på undersidan och en i hörluren. Det ger stöd för stereoljud men hörluren är inte tillräckligt kraftfull för att faktiskt ge en bra stereobild. Hörluren hjälper dock till i mellanregistret för att ge klarhet och detaljrikedom. Med den hjälpen har Galaxy A52s riktigt bra högtalarljud för sin klass. Högtalarna är inte branschens mest kraftfulla men erbjuder detaljrikedom, rimlig täckning bland lägre frekvenser och undviker problem med distorsion.

 

Batteri

Samsung Galaxy A52s har samma batteri på 4 500 mAh som A52 5G. Processorn har dock förändrats och det påverkar batteritiden, dessvärre till det sämre. Skillnaden är samtidigt mest märkbar i labbet, där vi ser en skillnad på ett par procent. I praktiken kan normal användare fortfarande vänta sig runt två dagars batteritid, medan krävande användare kan avsluta dagar med en marginal på runt 40 procent. Telefonen saknar trådlös laddning men kommer med en inkluderad snabbladdare som dock är betydligt långsammare än konkurrenterna i klassen. En full laddning tar en och en halv timma.

 

Kamera

Galaxy A52s har ett kamerasystem som verkar vara identiskt med Galaxy A71, för att inte tala om A52 5G. Det är inte bra. Konkurrenterna accelererar sin kameraprestanda i klassen medan Samsung verkar stå helt stilla. Kameran presterar visserligen bra i ljusa miljöer, med bra detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång. Prestandan i mörka miljöer är dock medioker och extrakamerorna är inte bra.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy A52s använder en 64 MP-kamera som vi känner igen från flera äldre modeller. Galaxy A71 är ett utmärkt exempel. Galaxy A71 verkar faktiskt ha en nära identisk kamera, utöver huvudkameran. Trots det ser vi skillnader i praktiken. Vi misstänker att det är ny mjukvara som skapar förändringarna. Vi ser i alla fall bättre vitbalans från Galaxy A52s och även lite bättre detaljrikedom, trots att Galaxy A71 gärna applicerar mer skärpa i efterhand. A52s erbjuder ett brett dynamiskt omfång, för att hitta jämförbara konkurrenter behöver vi dock titta ner i prisklasserna.

I mörka miljöer presterar Galaxy A52s helt okej, i jämförelse med mobiler med liknande kamerasystem. Här vill vi dock påpeka att vi har jämfört Galaxy A52s med betydligt billigare smartphones, eftersom konkurrenter med liknande pris är så mycket bättre att de är svåra att jämföra med. I mörka miljöer kan vi i alla fall konstatera att bilder har stora problem med brus men att de erbjuder bra detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång.

Dålig skärpa

Vidvinkelkameran är tyvärr ganska dålig. Den saknar skärpa, särskilt längs kanterna av bilden. Dålig optik ger dessutom stora problem med kromatiska aberrationer i områden med hög kontrast. Med extra skärpa och kontrast i JPEG-bilderna, ser de åtminstone helt okej ut i små format. Det betyder att de möjligen kan fungera på sociala medier men att de är får oskarpa för att använda i stora format.

Makrokameran är inte bra. Den har en 5 MP-kamera som åtminstone ger högre detaljrikedom än konkurrerande 2 MP-sensorer. Likt många andra lider dock kameran av stora problem med brus och dålig skärpa. Kameran har dessutom problem med rörelseoskärpa när vi fotar på fri hand, även i ljusa miljöer. Utan autofokus är kameran inte heller så anpassningsbar som vi önskar.

Huvudkameran saknar optisk bildstabilisering men Samsung erbjuder ganska effektiv stabilisering, även i UHD-upplösning. I Full HD-upplösning låter läget Superstadigt oss få ännu bättre stabilisering, dock inte utan en stundtals tydlig gelé-effekt. För video presterar kort sagt helt okej, med reservation för att konkurrenter i samma prisklass har stöd för betydligt högre upplösning och bildfrekvens.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung håller fast vid en klassisk Samsung-upplevelse som vägrar acceptera Googles prioriteringar. Vi noterar till exempel att Samsung fortsätter att välja tre-knapps-navigation som standard, när resten av Android-världen har bytt till gester. Med ett löfte om fyra år av uppdateringar har mjukvara ändå blivit en styrka för Samsung, hur bra eller dåliga du än må tycka att företagets anpassningar är.

Läs mer om mjukvaran

Tre knappar för navigering är ett standardval men inte ett sätt för Samsung att hålla användare borta från svep-gester. I vanlig ordning är funktionalitet och anpassningsbarhet Samsungs största styrka. Navigationssystemet går att byta ut, tillsammans med det mesta i mjukvaran. Extra funktioner som saknas i Android är både en välsignelse och en förbannelse. Samsungs fokus på funktionalitet gör OneUI 3.1 till ett praktiskt verktyg för vissa och till ett hinder för andra. Den höga funktionaliteten är särskilt uppenbar under de första dagarna av användning. Samsung är måna om att hjälpa användare med hjälp av en lång rad guidande meddelanden på skärmen. De kan vara både informativa och irriterande.

Enheter och volym

För Android 11 har Samsung gjort ett flertal anpassningar av operativsystemet. En stor nyhet i systemet är ett nytt sätt att få snabb åtkomst till smarta och uppkopplade enheter. I Android ligger denna vy bakom ett långtryck på på/av-knappen. I OneUI ligger den istället bakom en knapp som kallas Enheter, som visas när vi drar ner från toppen av skärmen. Knappen är placerad långt upp på skärmen och är därför lite svår att nå. Vi föredrar därför designen av Androids system men kan uppskatta Samsungs integrering av SmartThings i menyn.

SmartThings bidrar för övrigt med kontroll över anslutna ljudenheter. När media spelas finns en notis som gör det enkelt att snabbt byta mellan anslutna enheter. Samsung har för övrigt också bytt design på systemets ljudreglage. Nu beter sig OneUI mer likt Android. Som standard justerar volymknapparna bara media-volym och kontroll över andra volymer är tillgängligt med ett extra tryck. I klassisk Samsung-stil finns det en inställning för att återställa volymknapparnas beteende till hur de fungerade förr.

Funktioner och uppdateringar

Samsung har fler unika funktioner i OneUI än vi har utrymme att skriva om i detta testet. Det inkluderar ett avancerat system för att anpassa always-on-skärmen och hela designteman för mjukvarans gränssnitt till möjligheten att använda appar i flytande fönster över andra appar. Samsungs mjukvara är avancerad och innehåller mycket mer än Android vanligen gör.

På grund av Samsungs djupa anpassningar tar det oftast längre tid för Samsung att lansera funktionella uppdateringar av Android, än det gör för andra tillverkare. Det ser vi som ett relativt litet problem. Faktum är att många nya funktioner som ofta kommer till Android redan har funnits i Samsungs mjukvara på något sätt. Säkerhetsuppdateringar släpps dessutom ofta snabbt och Samsung har visat sig vara en av branschens mest pålitliga företag när det gäller långsiktigt stöd för flaggskeppsmobiler. Samsung lovar nu fyra år av uppdateringar, vilket är branschledande.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy A52s har en ny Qualcomm Snapdragon 778G 5G-krets som erbjuder mycket högre prestanda än A52 5G. Grafikprestandan är mer än dubbelt så hög och processorn ökar både CPU-prestanda och läs- och skrivprestanda för databaser och små filer. Det ger oss en betydligt snabbare telefon som är snabbare på att starta applikationer och på att hantera applikationer när de är aktiva. Utöver mycket bättre spelprestanda är alltså skillnaden i vardagen markant. Med det sagt levererar konkurrenter såsom Poco F3 ännu högre prestanda. Samsung går från att vara dåliga till att vara tillräckligt bra. Med 6 GB RAM finns det i alla fall ingen anledning att vara orolig och 128 GB lagring kan expanderas med microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 159,9 × 75,1 × 8,4 mm
Vikt 189 gram
Kamera 64 MP, 12 MP, 5 MP, 5 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP67
Processor Qualcomm Snapdragon 778G, 2,4 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 7,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

 1. Det här skriver Android Authotity om huvudkameran

  Rear:
  1) 64MP main
  Optical image stabilization (OIS)
  Auto-focus (AF)
  0.8µm, ƒ1.7

  Kanske ska kolla vem som har rätt här?
  Själv är jag som är fotointresserad mycket nöjd med kameran.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + fjorton =