Samsung Galaxy S23
8.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Det finns en modell med 256 och en med 512 GB lagring. De har samma mängd RAM, 8 GB.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra kamera
+ Fem år av säkerhetsuppdateringar
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Förvirrande mjukvara
- Sänker prestanda vid lång belastning
Kamera8.9
Skärm9.1
Batteri8.2
Kamera8.9
Skärm9.1
Batteri8.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S23 introducerar en energieffektiv Qualcomm-krets till den svenska marknaden och tillsammans med ett större batteri betyder det att den minsta flaggskeppsmobilen blir av med sin största kompromiss: batteriet. S23 har bra batteritid, vilket gör den till en riktigt bra mobil. Samsung producerar nämligen smartphones som närmar sig perfektion och med bra batteritid finns det inte mycket kvar att klaga på. Med ett betydligt lägre pris än syskonen är S23 dessutom den helt klart mest prisvärda modellen i serien. Vi är kort sagt riktigt imponerade av S23!

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S23 är Samsungs kompakta flaggskepp. Vi skulle inte beskriva den som särskilt liten. Med en bredd på nära 71 millimeter är den betydligt bredare än till exempel Sonys Xperia 5-serie. Den är ändå mycket mindre än både S23+ och S23 Ultra. Skillnaden är stor och om du vill ha en mobil som är enkel att använda med en hand eller som får plats i fickan, är S23 ett mycket bättre val.

Designen på årets modell skiljer sig främst i att kamerorna på baksidan inte längre omringas av en kameramodul. Kamerorna på baksidan sticker ut ungefär en millimeter men gör det utan en stor ram runt sig. Det är en enkel design som ändå lyckas vara distinkt. Samsung har hittat ett unikt designspråk som ger S23-serien en tydlig identitet.

En beprövad design

I övrigt är designen ganska generisk. Baksidan är gjord av glas och har en enkel matt finish. Sidorna är gjorda av aluminium och har en polerad yta. På höger sida finns knappar för av/på samt volymkontroller. Längs undersidan finns en högtalare, en mikrofon, en nanoSIM-plats med utrymme för dubbla kort men inget microSD-kort samt en USB C-port med stöd för video och Samsung DeX. Inga nyheter här alltså.

På framsidan sitter en 6,1 tum AMOLED-skärm som skyddas av Cornings nya Gorilla Glass Victus 2, som ska kunna tappas på asfalt från två meters höjd och betong från en meters höjd utan att spricka – åtminstone i en perfekt värld. Under skärmen sitter en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare.

Som vanligt så erbjuder Samsung en vattentät design och trådlös laddning. Nyheterna är kort sagt små, men hur är den att använda? Jo, Galaxy S23 är en riktigt trevlig mobil som är väl byggd, som är tacksamt lätt och som ligger bekvämt i handen. Även om nyheterna är få, finns det också få saker att klaga på.

 

Skärm

Samsung gör världens bästa bildskärmar och Galaxy S23 har en av företagets bästa paneler. Den erbjuder exceptionell färgåtergivning, otroligt bra kontrast, bra vitbalans och med 120 Hz uppdateringsfrekvens ger den en trevlig följsamhet. Skärmens Full HD-upplösning är inte imponerande men är tillräcklig för de flesta i sitt kompakta 6,1 tum-format. Utöver bra skärpa erbjuder den en klar bild både inomhus och utomhus med en imponerande ljusstyrka på 1 300 nits, när vi mäter den i labbet. HDR-ljusstyrkan är 2 150 nits i vårt test, vilket är mycket imponerande!

 

Batteri

S23 får en boost från S22 på 200 mAh, till 3 900 mAh. Det är inte stort men helt okej för formatet. Oberoende på den tekniska kapaciteten kan vi konstatera att Galaxy S23 erbjuder riktigt bra batteritid. En ny och mer energieffektiv processor hjälper sannolikt till för att leverera två hela dagars användning vid lättare användning och en dags användning med runt 40 procent marginal för krävande användare. Det är strålande för en så liten mobil och det betyder att den historiskt största kompromissen med Samsungs minsta smartphone inte längre är så stor.

S23 kommer inte med en inkluderad laddare men kan snabbladdas med en USB-PD-laddare på upp till 45 watt, som kan ladda telefonen till drygt 60 procent på 30 minuter och ladda den full på en timma. Det är betydligt långsammare än flera konkurrenter, som kan ladda fullt på en halvtimma. S23 kan också laddas trådlöst med en effekt på 15 watt.

 

Kamera

Samsung Galaxy S23 har en 50 MP-kamera som är så gott som identisk med förra årets modell. Visst har det gjorts ändringar i mjukvaran och även om designen runt kamerorna har förändrats, är kamerorna i sig identiska. Det betyder att S23 inte har hängt med i den utveckling som Ultra-modellen fått med årets upplaga. Resultatet är en riktigt bra kamera som ändå är ett markant steg sämre än det dyrare syskonet.

Som vanligt ska vi börja med att hylla Samsung för två saker: dynamiskt omfång och otrolig flexibilitet. S23 kan ta bra bilder i så gott som alla miljöer. Den erbjuder bra brusreducering, färgåtergivning och skärpa. Det breda dynamiska omfånget kan få bilder att se lite platta ut men i många fall betyder det att vi får med fler viktiga detaljer i våra bilder.

När ljuset tryter är S23 markant sämre än S23 Ultra men också delvis sämre än konkurrenter såsom Pixel 7, som är en otroligt konkurrenskraftig och prisvärd konkurrent för kameraintresserade. Med sitt automatiska nattläge får S23 delvis problem med färg, som kan variera över bilden på ett sätt som Pixel 7 undviker.

Bra porträttkamera

En dedikerad telefotokamera ger bra skärpa med ett perspektiv på 3x zoom i jämförelse med huvudkameran. Den fungerar särskilt bra som porträttkamera. Porträttläget är för övrigt en styrka i Samsungs kameramjukvara.

Vidvinkelkameran är bra men har problem med skärpa längs kanterna och bör därför främst användas för mindre format.

Videoinspelning är en styrka för S23 tack vare bra stabilisering, stöd för HDR10+ samt stöd för 8K-inspelning med huvudkameran. I klassen är Apple iPhone 14 Pro en stark konkurrent för den videointresserade.

 

Mjukvara

Samsung One UI 5 erbjuder en användarupplevelse som passar bra för dig som vill vara produktiv och ha en avancerad smartphone men mindre bra för dig som vill ha en enkel mobil. Funktioner finns i överflöd och vi kan uppskatta många av den på den stora skärmen. Vi kan till exempel ha flytande fönster och utnyttja skärmen på sätt som är omöjligt på andra telefoner. Samsungs mjukvara kan dock också förvirra användare som bara vill göra grundläggande saker på sin mobil.

Samsung gör det ännu svårare för användare genom att inkludera ett stort överflöd av appar. Det inkluderar appar från Samsung, Google och Microsoft. Samsung har för många partners för sitt eget bästa. Vi kan till exempel lagra data på Samsung Pass, Google Drive och Microsoft OneDrive, alla som är förinstallerade. Det finns dessutom två appbutiker, två webbläsare, två SMS-appar, två foto-appar och mycket mer. Vi kan till viss del förstå Samsungs behov av att erbjuda mer än vad Google gör och på vissa sätt uppskatta det. Microsofts inblandning är särskilt bra för Windows-användare som får en avancerad koppling till operativsystemet som saknas i andra telefoner. För ovana användare kan det dock bli förvirrande och för vissa blir det lätt irriterande.

Säker i fem år

Samsung är en av marknadens bästa tillverkare när det gäller att ge stöd åt sina produkter och konsumenter. Galaxy S23 säljs med ett löfte om att telefonen kommer att uppdateras med viktiga säkerhetsuppdateringar i fem år efter lansering. Android ska dessutom uppdateras i fyra år efter lansering. Det är ett år mer än till och med Google lovar för sina senaste modeller. Samsungs löfte ger konsumenter det förtroende som alla tillverkare borde ge till sina konsumenter och garanterar att telefoner inte behöver kasseras i förtid på grund av gammal mjukvara.

 

Prestanda och lagring

Galaxy S23 har en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy-krets som är en överklockad variant av Qualcomms senaste flaggskeppsprodukt. Den erbjuder extrem prestanda för alla tänkbara vardagsapplikationer och presterar bra i gaming. S23 har dock svårt att hålla kretsen kall under långa belastningar och är snäppet sämre än S23 Ultra. Efter 20 minuter belastning sjönk prestandan med 47 procent, vilket kan resultera i en sämre upplevelse än väntat i mycket krävande spel. För stabil spelprestanda finns det bättre konkurrenter, såsom den förhållandevis billiga OnePlus 10T. För de allra flesta applikationer är dock kylningen inte ett problem och kretsens höga kortvariga prestanda hjälper för att hålla prestandan hög i dag, i morgon och flera år framöver.

När det gäller lagring har konsumenter 256 eller 512 GB lagring att välja mellan. Båda varianterna har 8 GB RAM-minne, vilket är mer än tillräckligt. Eftersom telefonen saknar stöd för microSD-kort, kan det vara smart att betala extra för en större modell om du till exempel vill spela in mycket 4K- eller 8K-video.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,6 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 157,8 x 76,2 x 7,6
Vikt 196 gram
Kamera 50 MP, 10 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6e
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,36 GHz
Lagring 256/512 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 700 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 7,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sex + 10 =