Samsung Galaxy S23+
9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,6 tum
Bra att veta:Det finns en modell med 256 och en med 512 GB lagring. De har samma mängd RAM, 8 GB.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra batteritid
+ Bra kamera med bra porträttläge
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Förvirrande mjukvara
- Sänker prestanda vid lång belastning
Kamera8.9
Skärm9
Batteri8.7
Kamera8.9
Skärm9
Batteri8.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S23+ är ett väntat bra flaggskepp med funktioner vi räknar med. Den har en bra skärm, bra processor, ett stort batteri och en bra kamera. Samsung Galaxy S23+ är riktigt bra men överraskar ingen. Detta är den höga ribba Samsung satt för sig själva. Med det sagt sätter telefoner såsom Google Pixel 7 Pro hård press på Samsung genom att erbjuda ett bättre kamerasystem för mindre pengar. Även om många tidigare Samsung-ägare gärna köper Samsung igen, är dessutom Samsungs mjukvara onödigt komplicerad för de flesta. Om du gillar Samsungs mjukvara och vill köpa en påkostad mobil som kan hålla i många år, är ändå S23+ ett bra val.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S23+ kan beskrivas som Samsungs traditionella Galaxy S-flaggskepp. Med sin speciella design och S Pen, är S23 Ultra ett undantag i familjen. Vill du ha Samsungs traditionella flaggskeppsupplevelse, är S23+ vad du ska vända dig mot. Då får du en stor telefon som ändå är en gnutta mindre än S23 Ultra. Den är mer än fem millimeter kortare och två millimeter smalare. Det gör stor skillnad i handen men vi vill ändå vara tydliga med att S23+ är en stor mobil som är krånglig att använda för personer med stora händer och det är en två-hands-mobil för personer med små händer.

Designen på årets modell skiljer sig främst i att kamerorna på baksidan inte längre omringas av en kameramodul. Kamerorna på baksidan sticker ut ungefär en millimeter men gör det utan en stor ram runt sig. Det är en enkel design som ändå lyckas vara distinkt. Samsung har hittat ett unikt designspråk som ger S23-serien en tydlig identitet.

En beprövad design

I övrigt är designen ganska generisk. Baksidan är gjord av glas och har en enkel matt finish. Sidorna är gjorda av aluminium och har en polerad yta. På höger sida finns knappar för av/på samt volymkontroller. Längs undersidan finns en högtalare, en mikrofon, en nanoSIM-plats med utrymme för dubbla kort men inget microSD-kort samt en USB C-port med stöd för video och Samsung DeX. Inga nyheter här alltså.

På framsidan sitter en 6,6 tum AMOLED-skärm som skyddas av Cornings nya Gorilla Glass Victus 2, som ska kunna tappas på asfalt från två meters höjd och betong från en meters höjd utan att spricka – åtminstone i en perfekt värld. Under skärmen sitter en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare.

Som vanligt så erbjuder Samsung en vattentät design och trådlös laddning. Nyheterna är kort sagt små, men hur är den att använda? Jo, Galaxy S23+ är en riktigt trevlig mobil som är väl byggd, som är tacksamt lätt med tanke på sin storlek och som ligger bekvämt i handen. Även om nyheterna är få, finns det få saker att klaga på.

 

Skärm

Samsung gör världens bästa bildskärmar och Galaxy S23+ har en av företagets bästa paneler. Den erbjuder exceptionell färgåtergivning, otroligt bra kontrast, bra vitbalans och med 120 Hz uppdateringsfrekvens ger den en trevlig följsamhet. Skärmens enda betydande nackdel är dess upplösning. 1 080p räcker inte riktigt för en 6,6 tum skärm. Det gör den märkbart suddig på nära håll. Med ”suddig” menar vi att till exempel S23 Ultra har lite bättre skärpa. Skillnaden är liten och på normalt avstånd är det svårt att se någon skillnad alls. Att klaga på en suddig skärm är snarare ett sätt för oss att ha något att skriva om, när allt annat är nära perfektion. Skämt åsido är skärmen enkel att se utomhus med en imponerande ljusstyrka på 1 200 nits, när vi mäter den i labbet. HDR-ljusstyrkan ligger på 1 400 nits, vilket är bra men lägre än S23 Ultras 2 380 nits.

 

Batteri

S23+ får en boost på 200 mAh, till 4 700 mAh. Det stora batteriet i telefonen är visserligen mindre än det 5 000 mAh-batteri som sitter i Galaxy S23 Ultra men våra tester visar att S23+ faktiskt har lite bättre batteritid än det större syskonet. Det kan till exempel bero på att den har en skärm med lägre upplösning. Vid lätt användning kan den klara tre hela dagar medan även krävande användare kan klara två dagar av användning och ha runt 50 procent marginal vid slutet av mycket krävande dagar. Det är riktigt bra och gör batteriångest till en del av historien.

S23+ kommer inte med en inkluderad laddare men kan snabbladdas med en USB-PD-laddare på upp till 45 watt, som kan ladda telefonen till 60 procent på 30 minuter och ladda den full på en timma. Det är betydligt långsammare än flera konkurrenter, som kan ladda fullt på en halvtimma. S23+ kan också laddas trådlöst med en effekt på 15 watt.

 

Kamera

Samsung Galaxy S23+ har en 50 MP-kamera som är så gott som identisk med förra årets modell. Visst har det gjorts ändringar i mjukvaran och även om designen runt kamerorna har förändrats, är kamerorna i sig identiska. Det betyder att S23+ inte har hängt med i den utveckling som Ultra-modellen fått med årets upplaga. Resultatet är en riktigt bra kamera som ändå är ett markant steg sämre än det dyrare syskonet.

Som vanligt ska vi börja med att hylla Samsung för två saker: dynamiskt omfång och otrolig flexibilitet. S23+ kan ta bra bilder i så gott som alla miljöer. Den erbjuder bra brusreducering, färgåtergivning och skärpa. Det breda dynamiska omfånget kan få bilder att se lite platta ut men i många fall betyder det att vi får med fler viktiga detaljer i våra bilder.

När ljuset tryter är S23+ markant sämre än S23 Ultra men också delvis sämre än konkurrenter såsom Pixel 7, som är en otroligt konkurrenskraftig och prisvärd konkurrent för kameraintresserade. Med sitt automatiska nattläge får S23+ delvis problem med färg, som kan variera över bilden på ett sätt som Pixel 7 undviker.

Bra porträttkamera

En dedikerad telefotokamera ger bra skärpa med ett perspektiv på 3x zoom i jämförelse med huvudkameran. Den fungerar särskilt bra som porträttkamera. Porträttläget är för övrigt en styrka i Samsungs kameramjukvara.

Vidvinkelkameran är bra men har problem med skärpa längs kanterna och bör därför främst användas för mindre format.

Videoinspelning är en styrka för S23+ tack vare bra stabilisering, stöd för HDR10+ samt stöd för 8K-inspelning med huvudkameran. I klassen är Apple iPhone 14 Pro en stark konkurrent för den videointresserade.

 

Mjukvara

Samsung One UI 5 erbjuder en användarupplevelse som passar bra för dig som vill vara produktiv och ha en avancerad smartphone men mindre bra för dig som vill ha en enkel mobil. Funktioner finns i överflöd och vi kan uppskatta många av den på den stora skärmen. Vi kan till exempel ha flytande fönster och utnyttja skärmen på sätt som är omöjligt på andra telefoner. Samsungs mjukvara kan dock också förvirra användare som bara vill göra grundläggande saker på sin mobil.

Samsung gör det ännu svårare för användare genom att inkludera ett stort överflöd av appar. Det inkluderar appar från Samsung, Google och Microsoft. Samsung har för många partners för sitt eget bästa. Vi kan till exempel lagra data på Samsung Pass, Google Drive och Microsoft OneDrive, alla som är förinstallerade. Det finns dessutom två appbutiker, två webbläsare, två SMS-appar, två foto-appar och mycket mer. Vi kan till viss del förstå Samsungs behov av att erbjuda mer än vad Google gör och på vissa sätt uppskatta det. Microsofts inblandning är särskilt bra för Windows-användare som får en avancerad koppling till operativsystemet som saknas i andra telefoner. För ovana användare kan det dock bli förvirrande och för vissa blir det lätt irriterande.

Säker i fem år

Samsung är en av marknadens bästa tillverkare när det gäller att ge stöd åt sina produkter och konsumenter. Galaxy S23+ säljs med ett löfte om att telefonen kommer att uppdateras med viktiga säkerhetsuppdateringar i fem år efter lansering. Android ska dessutom uppdateras i fyra år efter lansering. Det är ett år mer än till och med Google lovar för sina senaste modeller. Samsungs löfte ger konsumenter det förtroende som alla tillverkare borde ge till sina konsumenter och garanterar att telefoner inte behöver kasseras i förtid på grund av gammal mjukvara.

 

Prestanda och lagring

Galaxy S23+ har en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy-krets som är en överklockad variant av Qualcomms senaste flaggskeppsprodukt. Den erbjuder extrem prestanda för alla tänkbara vardagsapplikationer och presterar bra i gaming. S23+ har dock svårt att hålla kretsen kall under långa belastningar och är snäppet sämre än S23 Ultra. Efter 20 minuter belastning sjönk prestandan med 45 procent, vilket kan resultera i en sämre upplevelse än väntat i mycket krävande spel. För stabil spelprestanda finns det bättre konkurrenter, såsom den förhållandevis billiga OnePlus 10T. För de allra flesta applikationer är dock kylningen inte ett problem och kretsens höga kortvariga prestanda hjälper för att hålla prestandan hög i dag, i morgon och flera år framöver.

När det gäller lagring har konsumenter 256 eller 512 GB lagring att välja mellan. Båda varianterna har 8 GB RAM-minne, vilket är mer än tillräckligt. Eftersom telefonen saknar stöd för microSD-kort, kan det vara smart att betala extra för en större modell om du till exempel vill spela in mycket 4K- eller 8K-video.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,6 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 157,8 x 76,2 x 7,6
Vikt 196 gram
Kamera 50 MP, 10 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6e
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,36 GHz
Lagring 256/512 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 700 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 7,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 17 =