Apple iPhone 14 Pro
9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Den svenska versionen har nanoSIM-kortläsare. Den amerikanska modellen saknar SIM-läsare.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra kamera och förbättrad vidvinkel
+ Alltid på-skärm
Nackdelar
- Gammal Lightning-port
- Dyr att reparera
- Långsam laddning
- Ej inkluderad laddare
Kamera9.2
Skärm9.2
Batteri7.9
Kamera9.2
Skärm9.2
Batteri7.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone 14 Pro är en exceptionellt bra smartphone. Den har en väldigt bra bildskärm, otrolig prestanda och en strålande bra kamera. Den lyckas dessutom prestera i ett kompakt format, som inget motsvarande Android-flaggskepp kan konkurrera med. Formatet kan till och med göra den till ett bättre val än 14 Pro Max för många användare. Allt är dock inte bra. Lightning-porten är på väg ut och riskerar att snabbt göra iPhone 14 Pro förlegad. 14 Pro är dessutom en dyr mobil som är dumt designad och dyr att reparera. Om pengar inte är ett problem, erbjuder ändå iPhone 14 Pro en av smartphonevärldens bästa användarupplevelse.

 

Hårdvarudesign

Apple iPhone 14 Pro ändrar inte mycket på sin design sedan föregångaren. Principerna är detsamma. Det är platta sidor som kombineras med glas och metall. Baksidan är särskilt lik föregångarna. Det är istället framsidan som bjuder på den största designnyheten. Apples så kallade Dynamic Island (nej, det finns inget svenskt namn) byter en flärp mot ett avlångt hål i skärmen. Hålet ger nya iPhone ett distinkt utseende men den nya designdetaljen har praktiska fördelar. Vi skriver mer om det när vi kommer till mjukvaran.

Skydda baksidan!

Baksidan av iPhone 14 Pro är som sagt väldigt lik sin föregångare. Glasskivan har en matt finish men kameramodulen är blank. Vårt exemplar är lila men telefonen finns också i guld, silver och svart. Glaset är fortfarande en risk eftersom det kan spricka om telefonen tappas. Ett skal är den bästa lösningen men vi måste ändå klaga på hur idiotiskt designade iPhones har varit sedan iPhone X. Alla iPhones med Apples moderna glasdesign har en skör glasbaksida som inte går att byta ut. Vad som gör den icke utbytbara glasbaksidan på iPhone 14 Pro än mer frustrerande, är faktumet att iPhone 14 har fått en helt ny design som inkluderar ett utbytbart bakstycke.

Kameramodulen är större än tidigare och sticker nu ut runt fyra millimeter från telefonen. Det gör den svårare att skydda och gör även skyddande skal klumpigare än tidigare. Med det sagt är iPhone 14 Pro inte en stor mobil. Den är 71,5 millimeter bred och 147,5 millimeter lång. Det är betydligt än yttermått på 75+ respektive 155+ millimeter som är vanligt för Android-flaggskepp. Med det sagt är den ovanligt tung. Den väger 206 gram och kan därför kännas jobbigt tung i handen. De någorlunda kompakta yttermåtten gör den i alla fall lätt att greppa.

Sidorna är gjorda av rostfritt stål och som vanligt kan vi tipsa om den vita modellen som har sidor som kan poleras. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för ett nanoSIM-kort. Den amerikanska modellen saknar fysisk SIM-kortläsare men i Sverige finns den alltså kvar. Utöver fysiska SIM-kort har iPhone 14 Pro också stöd för eSIM med totalt två aktiva SIM samtidigt.

Apples sista Lightning-iPhone

Längs undersidan finns fortfarande en Lightning-port. Med lagstiftande krav på USB C-anslutning i horisonten, går Apples proprietära port en mörk framtid till mötes. Det är vi generellt glada över eftersom det betyder att även iPhones blir kompatibla med laddningskablar för annan elektronik, inklusive iPads och Mac-datorer. Vi kan förstå att vissa konsumenter uppskattar Lightning på grund av vissa unika tillbehör som de har köpt. Faktum är dock att Lightning är en dyr teknik, som inte har kompatibilitet bortom Apples produkter och USB C har många tekniska fördelar. Det är till exempel helt ofattbart uselt att iPhone 14 Pro fortfarande är begränsad till USB 2.0. iPhone 14-serien är sannolikt den sista från Apple som inkluderar Lightning-porten. På det sättet kommer även iPhone 14 Pro snart bli förlegad.

Det bästa med iPhone 14 Pro är hur otroligt välbyggd den är. Rostfritt stål, glas och en ovanligt hög vikt gör att den känns oerhört lyxig i handen. Ingen annan telefon erbjuder samma känsla i handen. Detta är en väldigt dyr smartphone men det känns också och med praktiska funktioner såsom Apples genialiska MagSafe-laddning samt branschledande vattentätning, är inte iPhone 14 Pro bara lyxig – den är också smart och praktisk.

 

Skärm

iPhone 14 Pro har en 6,1 tum AMOLED-skärm med 120 Hz dynamisk uppdateringsfrekvens och en upplösning på 1 179 x 2 556. På pappret slås den bara av Samsung Galaxy S22 Ultra och så är även fallet i praktiken. Samsung erbjuder högre upplösning och detaljrikedom men på alla andra sätt är iPhone 14 Pro i absolut världsklass. Skärmen erbjuder lika glada men exakta färger som tidigare men nu utlovas 2 000 nits i maximal ljusstyrka. När vi mäter skärmen i vårt labb når vi 951 nits över hela skärmen, vilket är drygt 100 nits sämre än iPhone 13 Pro Max. När bara en del av skärmen är aktiv, för till exempel HDR-innehåll, levererar iPhone 14 Pro 1 935 nits. Det är lägre än de 2 100 nits vi uppmätte på iPhone 14 Pro Max men det kan också bero på skillnader mellan exemplar.

En nyhet för skärmen är stöd för alltid på-funktionaliet. Vi pratar mer om funktionen i mjukvarudelen men det är en viktig del av den nya skärmen, som möjliggörs tack vare en dynamisk uppdateringsfrekvens som kan gå hela vägen ner till en hertz.

 

Batteri

Sedan iPhone 13-serien har Apple ökat batteritiderna i sina smartphones markant. Med iPhone 14-serien ser vi inga stora förbättringar men det betyder att iPhone 14 Pro fortsätter leverera pålitligt lång batteritid. Batteriet är tillräckligt för att driva telefonen i två hela dagar vid lätt användning och ge runt 50 procents marginal vid slutet av dagen för en normal användare. Vid tung användning är det fullt möjligt att närma sig 20 procent marginal vid slutet av dagen. Då kan det vara smart att ladda lite under dagen för att behålla lite större marginal. Vi uppskattar då att det är så enkelt och praktiskt att ladda telefonen med MagSafe.

Vi skrev just att den har USB PD-laddning. Det är bra eftersom det gör det lätt att hitta en snabbladdare till den. Med det sagt börjar Apple bli omsprungna av konkurrenterna när det gäller snabbladdning. Flera konkurrenter kan nu ladda från 0 till 100 på 20 minuter. I vårt test tog det 30 minuter för iPhone 14 Pro att nå 50 procent.

 

Kamera

Efter flera år av 48, 50, 64, 108 och 200 MP-kameror från Android-tillverkare, är det nu dags för Apple att hoppa på tåget. Apple går från 12 till 48 MP och det är en förbättring som handlar om sensorstorlek snarare än upplösning. En större sensor är nästan alltid bättre. Det hjälper ofta med detaljrikedom och hantering av brus i både ljusa och mörka miljöer. För iPhone 14 Pro betyder det mycket riktigt att vi kan ta skarpare bilder som lyckas bli av med även den lilla mängd brus som iPhone 13 Pro Max producerar. Detta hjälper inte bara i mörker utan även i dagsljus. iPhone 14 erbjuder exceptionell skärpa och otroligt bra hantering av brus. Skillnaderna är samtidigt så små att vi bara ser dem när vi zoomar in. Huvudkameran erbjuder INTE en förbättring som revolutionerar mobil fotografering, så förvänta dig inga under tack vare huvudkamerans 48 MP.

Den största förbättringen

Vidvinkelkameran är uppdaterad och den erbjuder mycket större förbättringar än huvudkameran. En större bländare släpper in mer ljus och det gör skillnad i både ljusa och mörka miljöer. Nu är det möjligt att fotografera i mörker, utan att resultatet blir en grumlig katastrof. Optiken har fortfarande problem längs kanterna men mindre brus ger en skarpare bild. Den nya kameran gör oss helt klart mer benägna att fota med ett extra brett perspektiv.

I övrigt finns det ett nytt 2X zoom-läge som vi uppskattar och som fungerar bra då de utnyttjar kamerasensorns tolv mittersta megapixlar. Zoomkameran är i praktiken oförändrad men videoinspelning har förbättrats med bland annat möjlighet att spela in i Apples cinematiska läge i 4K-upplösning. Läget är tillräckligt förbättrat för att vi ska vilja använda det oftare. Det finns också ett nytt läge för stabilisering av video som fungerar bra men för att vara ärliga tycker vi att stabiliseringen i iPhone 13 Pro Max redan var strålande. Det finns inget 8K- eller 4K 120-läge men HDR-läget är väldigt bra och iPhone fortsätter att vara en favorit för videoinspelning.

Den främre kameran erbjuder nu autofokus, vilket främst betyder att vi kan ta obehagligt närgående selfies med fokus i behåll. Den främre kameran är bra och levererar den pålitligt höga kvalitet som iPhone 14 Pro ger oss från alla kameror.

 

Mjukvara

iPhone 14 Pro lanseras med iOS 16 och med undantag för de lanseringsbuggar som vi upplevt, är det ett väldigt moget och bra operativsystem. Med årets nya hårdvara har Apple också adresserat ett av de största klagomålen vi haft mot iPhone sedan… alltid. Nu finns det nämligen ÄNTLIGEN ett sätt att få någon som helst information från telefonen utan att väcka den. Sedan förra decenniets begynnelse har Android-smartphones antingen levererats med notis-lampor eller alltid på-skärmar. Lamporna har berättat om laddningsstatus och inkomna meddelanden medan skärmarna berättat om klockan och mycket mer. Nu kommer alltså en alltid på-skärm till iPhone.

Alltid på, som funktionen alltså kallas i iOS, är en lite annorlunda tolkning på en alltid på-skärm. Den visar vad klockan är, dagens datum och veckodag, tiden då solen går ner eller upp samt en uppsättning widgets som kan anpassas av användaren. Det är alltså samma information som visas på iOS 16s nya låsskärm. Även bakgrunden visas i sin helhet, med lägre ljusstyrka. Det är just bakgrunden som sticker ut mest. De flesta smartphonetillverkare har minimalistiska alltid på-skärmar för att spara energi. Det är troligen smart och sparar sannolikt ström. Apples ovanligt aktiva alltid på-skärm skapar i alla fall en uppfattning av en iPhone som alltid är redo. Vi kan tänka oss att många användare riskerar att bli distraherade av skärmen och kan må bra av att stänga av den. Vi uppskattar i alla fall möjligheten att äntligen se mer information, utan att behöva aktivt väcka telefonen.

Alltid på-skärmen

Dynamic Island

Dynamic Island är en ny hård- och mjukvarufunktion som baseras på två små hål i skärmen för de främre kamerorna. Utrymmet mellan hålen fylls ut med svärta av mjukvaran för att skapa ett avlångt svart avlångt hål i skärmens ovankant. Medan de flesta andra tillverkare skulle designa sitt gränssnitt för att undvika hålet, har Apple integrerat det i sitt operativsystem. När vi stänger ner applikationer som körs i bakgrunden, kan dessa appar fortsätta visas runt Dynamic Island. Det kan vara i form av en albumbild för en låt som spelas på Spotify, tiden som återstår av en timer eller nästa sväng i en pågående navigation. Appen kan återupptas med ett klick på den minimerade ikonen i Dynamic Island och två appar kan visas samtidigt. Dynamic Island är ett av de smartaste tilläggen till iOS sedan snabbgenvägar. Den ger multitasking-funktionalitet till ett operativsystem som annars har en överhängande brist på det.

Slutligen ska vi nämna att en stor fördel med att köpa en iPhone är Apples utmärkta stöd av mjukvaran. Vi förväntar oss 5–7 år av mjukvarustöd för Apples nya iPhones. Det betyder att mjukvaran kan var säker och funktionell minst lika länge som hårdvaran. Det är inget som de flesta Android-tillverkare kan utlova.

 

Prestanda och lagring

Det känns nästan redundant att påpeka att Apple iPhone 14 Pro har en otroligt kraftfull processor. Nya A16 Bionic må vara en ganska liten uppgradering från A15 Bionic, på runt 10 procent, men det förändrar inte faktumet att Apple ligger minst ett år före konkurrenterna när det gäller många prestandaparametrar. A16 Bionic erbjuder gamingprestanda som de flesta Android-telefoner bara kan drömma om och gör det med otrolig effektivitet som möjliggör strålande batteritid. Vid extrem belastning har chassit svårt att hantera värmebildningen och throttlar med 30 procent i vårt test. Det är inte optimalt men även då, ligger iPhone steget före Android-konkurrenterna.

Telefonen kommer med 6 GB RAM, vilket är mer än tillräckligt för många år framöver. Kunder kan dessutom välja mellan modeller med 128, 256, 512 GB eller 1 TB lagring. iCloud erbjuder ett relativt priseffektivt sätt att hantera data på men om du vill ha mycket lokal lagring behöver du köpa det från början, eftersom det saknas microSD-kortstöd.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 179 x 2 556
Storlek 147,5 x 71,5 x 7,9
Vikt 206 gram
Kamera 48 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A16 Bionic, 3,46 GHz
Lagring 128/256/512 GB/1 TB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 200 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, ett nano och ett eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7
Demonteringsbetyg, av 20 10,3

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Ja betala närmare 24000kr för 1tb minne oj ja filma 4K snacka om Stenålder att batteriet är på 20% batteri är också rent skämt har själv samsung s20 ultra filma i 8K och 4K 100ggr zoom och har 50% efter en hel dag användning och så kan jag köpa 1tb minneskort för endast 1200kr finns inge anledningen av så mycket minne istället betala jag skulle isånt fall köpa good pixel pro 7 som kostar endast 10000kr och så är kameratester visat iphone 14 pro max förlorar rejält så betala manq för vad ingenting helt ärligt och apple tänkte nu när det är hårdare tider.

    Hade iphone tidigare men blev trött på att betala för allt dessutom utveckling av kamera funktioner existerar inte hos iphone det var därför jag bytte.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × ett =