+ Bra kamera och förbättrad vidvinkel
+ Utmärkt batteritid
- Dyr att reparera
- Långsam laddning
- Dålig på multitasking
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Vi hyllade iPhone 13 Pro Max och kallade den förra årets bästa smartphone. Sedan dess har ingen annan slagit den och nu kan vi konstatera att iPhone 14 Pro Max är ännu lite mer bäst. En riktigt bra skärm slår nya branschrekord i ljusstyrka, den nya kameran är en marginell förbättring men håller kvar Apple på toppen av marknaden, batteritiden är fortsatt chockerande bra och processorn är mer kraftfull än Android-marknadens gamingmobiler. En alltid på-skärm är en trevlig bonus och vi gillar den enkla multitasking som Dynamic Island ger oss. Samtidigt måste vi påpeka att den uråldriga Lightning-porten hänger med och att den har en mörk framtid. iPhone 14 Pro Max är dessutom stor och klumpig, och passar inte för alla. Om du vill ha det bästa som finns just nu, får du helt enkelt acceptera en stor mobil, och den heter iPhone 14 Pro Max.
Hårdvarudesign
Apple iPhone 14 Pro Max är en smartphone som de flesta känner igen. ”Det är den där iPhone 12 Pro Max, eller 13 Pro Max… eller 14 Pro Max!” Ja, du behöver vara duktig för att se skillnad på modellerna. Baksidan är väldigt lik föregångarna. Det är framsidan som bjuder på den största designnyheten. Apples så kallade Dynamic Island (nej, det finns inget svenskt namn) byter en flärp mot ett avlångt hål i skärmen. Hålet ger nya iPhone ett distinkt utseende men den nya designdetaljen har praktiska fördelar. Vi skriver mer om det när vi kommer till mjukvaran.
Skydda baksidan!
Baksidan av iPhone 14 Pro Max är som sagt väldigt lik sin föregångare. Glasskivan har en matt finish men kameramodulen är blank. Vårt exemplar är lila men telefonen finns också i guld, silver och svart. Glaset är fortfarande en risk eftersom det kan spricka om telefonen tappas. Ett skal är den bästa lösningen men vi måste ändå klaga på hur idiotiskt designade iPhones har varit sedan iPhone X. Alla iPhones med Apples moderna glasdesign har en skör glasbaksida som inte går att byta ut. Vad som gör den icke utbytbara glasbaksidan på iPhone 14 Pro Max än mer frustrerande, är faktumet att iPhone 14 har fått en helt ny design som inkluderar ett utbytbart bakstycke.
Kameramodulen är större än tidigare och sticker nu ut runt fyra millimeter från telefonen. Det gör den svårare att skydda och gör även skyddande skal klumpigare än tidigare. Det är knappast ett plus i vår bok, för en telefon som redan är stor. iPhone 14 Pro Max väger 240 gram. Det är 12 gram mer än den gigantiska konkurrenten Samsung Galaxy S22 Ultra. Bredden, på nära 78 millimeter, är dock det mest problematiska. 14 Pro Max är för bred för att vara bekväm att använda för många och den är helt omöjlig att använda med en hand utan avancerade gymnastikövningar. Storleken är tyvärr priset som vi får betala för en mobil med en stor skärm och ett stort batteri.
Sidorna är gjorda av rostfritt stål och som vanligt kan vi tipsa om den vita modellen som har sidor som kan poleras. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för ett nanoSIM-kort. Den amerikanska modellen saknar fysisk SIM-kortläsare men i Sverige finns den alltså kvar. Utöver fysiska SIM-kort har iPhone 14 Pro Max också stöd för eSIM med totalt två aktiva SIM samtidigt.
Apples sista Lightning-iPhone
Längs undersidan finns fortfarande en Lightning-port. Med lagstiftande krav på USB C-anslutning i horisonten, går Apples proprietära port en mörk framtid till mötes. Det är vi generellt glada över eftersom det betyder att även iPhones blir kompatibla med laddningskablar för annan elektronik, inklusive iPads och Mac-datorer. Vi kan förstå att vissa konsumenter uppskattar Lightning på grund av vissa unika tillbehör som de har köpt. Faktum är dock att Lightning är en dyr teknik, som inte har kompatibilitet bortom Apples produkter och USB C har många tekniska fördelar. Det är till exempel helt ofattbart uselt att iPhone 14 Pro Max fortfarande är begränsad till USB 2.0. iPhone 14-serien är sannolikt den sista från Apple som inkluderar Lightning-porten. På det sättet kommer även iPhone 14 Pro Max snart bli förlegad.
Det bästa med iPhone 14 Pro Max är hur otroligt välbyggd den är. Rostfritt stål, glas och en ovanligt hög vikt gör att den känns oerhört lyxig i handen. Ingen annan telefon erbjuder samma känsla i handen. Detta är en väldigt dyr smartphone men det känns också och med praktiska funktioner såsom Apples genialiska MagSafe-laddning samt branschledande vattentätning, är inte iPhone 14 Pro Max bara lyxig – den är också smart och praktisk.
Skärm
iPhone 14 Pro Max har en 6,7 tum AMOLED-skärm med 120 Hz dynamisk uppdateringsfrekvens och en upplösning på 1 290 x 2 796. På pappret slås den bara av Samsung Galaxy S22 Ultra och så är även fallet i praktiken. Om vi tittar noggrant noterar vi att Samsung erbjuder marginellt bättre detaljrikedom. På alla andra sätt är dock iPhone 14 Pro Max i absolut världsklass. Skärmen erbjuder lika glada men exakta färger som tidigare men nu utlovas 2 000 nits i maximal ljusstyrka. När vi mäter skärmen i vårt labb når vi 938 nits över hela skärmen, vilket är drygt 100 nits sämre än iPhone 13 Pro Max. När bara en del av skärmen är aktiv, för till exempel HDR-innehåll, levererar iPhone 14 Pro Max mer än utlovat, med ett nytt världsrekord på 2 166 nits, 66 nits högre än Galaxy S22 Ultra. Det ger en otroligt kraftfull HDR-upplevelse och en bild som är synlig i även de mest ljusa miljöerna.
En nyhet för skärmen är stöd för alltid på-funktionaliet. Vi pratar mer om funktionen i mjukvarudelen men det är en viktig del av den nya skärmen, som möjliggörs tack vare en dynamisk uppdateringsfrekvens som kan gå hela vägen ner till en hertz.
Batteri
Vi hyllade iPhone 13 Pro Max för sin batteritid och det måste vi också göra med iPhone 14 Pro Max. Den nya modellen har en Alltid på-funktion för skärmen som påverkar batteritiden markant. Det är svårt att säga exakt hur mycket men vi skulle uppskatta det till mellan 5 och 10 procent. Även med alltid på-skärmen aktiverad är dock batteritiden ofta chockerande bra! Vid tung användning kan vi klämma ur två hela dagar ur batteriet. Då snackar vi om dagar med 5-6 timmar aktiv användning. Vid lättare användning är tre dagar fullt möjligt. Med bra stöd för trådlös laddning och USB PD-laddning är det lätt att hålla den laddad men för 99 procent av användare räcker det gott och väl att ladda den en gång per natt. Då finns det ingen anledning att vara orolig för batteriet.
Vi skrev just att den har USB PD-laddning. Det är bra eftersom det gör det lätt att hitta en snabbladdare till den. Med det sagt börjar Apple bli omsprungna av konkurrenterna när det gäller snabbladdning. Flera konkurrenter kan nu ladda från 0 till 100 på 20 minuter. I vårt test tog det 30 minuter för iPhone 14 Pro Max att nå 50 procent.
Kamera
Efter flera år av 48, 50, 64, 108 och 200 MP-kameror från Android-tillverkare, är det nu dags för Apple att hoppa på tåget. Apple går från 12 till 48 MP och det är en förbättring som handlar om sensorstorlek snarare än upplösning. En större sensor är nästan alltid bättre. Det hjälper ofta med detaljrikedom och hantering av brus i både ljusa och mörka miljöer. För iPhone 14 Pro betyder det mycket riktigt att vi kan ta skarpare bilder som lyckas bli av med även den lilla mängd brus som iPhone 13 Pro Max producerar. Detta hjälper inte bara i mörker utan även i dagsljus. iPhone 14 Pro Max erbjuder exceptionell skärpa och otroligt bra hantering av brus. Skillnaderna är samtidigt så små att vi bara ser dem när vi zoomar in. Huvudkameran erbjuder INTE en förbättring som revolutionerar mobil fotografering, så förvänta dig inga under tack vare huvudkamerans 48 MP.
Den största förbättringen
Vidvinkelkameran är uppdaterad och den erbjuder mycket större förbättringar än huvudkameran. En större bländare släpper in mer ljus och det gör skillnad i både ljusa och mörka miljöer. Nu är det möjligt att fotografera i mörker, utan att resultatet blir en grumlig katastrof. Optiken har fortfarande problem längs kanterna men mindre brus ger en skarpare bild. Den nya kameran gör oss helt klart mer benägna att fota med ett extra brett perspektiv.
I övrigt finns det ett nytt 2X zoom-läge som vi uppskattar och som fungerar bra då de utnyttjar kamerasensorns tolv mittersta megapixlar. Zoomkameran är i praktiken oförändrad men videoinspelning har förbättrats med bland annat möjlighet att spela in i Apples cinematiska läge i 4K-upplösning. Läget är tillräckligt förbättrat för att vi ska vilja använda det oftare. Det finns också ett nytt läge för stabilisering av video som fungerar bra men för att vara ärliga tycker vi att stabiliseringen i iPhone 13 Pro Max redan var strålande. Det finns inget 8K- eller 4K 120-läge men HDR-läget är väldigt bra och iPhone fortsätter att vara en favorit för videoinspelning.
Den främre kameran erbjuder nu autofokus, vilket främst betyder att vi kan ta obehagligt närgående selfies med fokus i behåll. Den främre kameran är bra och levererar den pålitligt höga kvalitet som iPhone 14 Pro Max ger oss från alla kameror.
Mjukvara
iPhone 14 Pro Max lanseras med iOS 16 och med undantag för de lanseringsbuggar som vi upplevt, är det ett väldigt moget och bra operativsystem. Med årets nya hårdvara har Apple också adresserat ett av de största klagomålen vi haft mot iPhone sedan… alltid. Nu finns det nämligen ÄNTLIGEN ett sätt att få någon som helst information från telefonen utan att väcka den. Sedan förra decenniets begynnelse har Android-smartphones antingen levererats med notis-lampor eller alltid på-skärmar. Lamporna har berättat om laddningsstatus och inkomna meddelanden medan skärmarna berättat om klockan och mycket mer. Nu kommer alltså en alltid på-skärm till iPhone.
Alltid på, som funktionen alltså kallas i iOS, är en lite annorlunda tolkning på en alltid på-skärm. Den visar vad klockan är, dagens datum och veckodag, tiden då solen går ner eller upp samt en uppsättning widgets som kan anpassas av användaren. Det är alltså samma information som visas på iOS 16s nya låsskärm. Även bakgrunden visas i sin helhet, med lägre ljusstyrka. Det är just bakgrunden som sticker ut mest. De flesta smartphonetillverkare har minimalistiska alltid på-skärmar för att spara energi. Det är troligen smart och sparar sannolikt ström. Apples ovanligt aktiva alltid på-skärm skapar i alla fall en uppfattning av en iPhone som alltid är redo. Vi kan tänka oss att många användare riskerar att bli distraherade av skärmen och kan må bra av att stänga av den. Vi uppskattar i alla fall möjligheten att äntligen se mer information, utan att behöva aktivt väcka telefonen.
Dynamic Island
Dynamic Island är en ny hård- och mjukvarufunktion som baseras på två små hål i skärmen för de främre kamerorna. Utrymmet mellan hålen fylls ut med svärta av mjukvaran för att skapa ett avlångt svart avlångt hål i skärmens ovankant. Medan de flesta andra tillverkare skulle designa sitt gränssnitt för att undvika hålet, har Apple integrerat det i sitt operativsystem. När vi stänger ner applikationer som körs i bakgrunden, kan dessa appar fortsätta visas runt Dynamic Island. Det kan vara i form av en albumbild för en låt som spelas på Spotify, tiden som återstår av en timer eller nästa sväng i en pågående navigation. Appen kan återupptas med ett klick på den minimerade ikonen i Dynamic Island och två appar kan visas samtidigt. Dynamic Island är ett av de smartaste tilläggen till iOS sedan snabbgenvägar. Den ger multitasking-funktionalitet till ett operativsystem som annars har en överhängande brist på det.
Med Pro Max måste vi än en gång påpeka att Apple är ganska dåliga på att utnyttja den stora skärmen med sin mjukvara. Det går inte att skala operativsystemet särskilt väl och även om skärmen är stor, finns det inga verkliga multitasking-funktioner bortom Dynamic Island. Konkurrenter såsom Samsung erbjuder mjukvara som gör det enkelt att vara produktiv på en stor skärm, medan Apple knappt erbjuder några praktiska fördelar alls med sin stora skärm. Det är tråkigt att Pro Max inte kan leva upp till sin potential.
Slutligen ska vi nämna att en stor fördel med att köpa en iPhone är Apples utmärkta stöd av mjukvaran. Vi förväntar oss 5–7 år av mjukvarustöd för Apples nya iPhones. Det betyder att mjukvaran kan var säker och funktionell minst lika länge som hårdvaran. Det är inget som de flesta Android-tillverkare kan utlova.
Prestanda och lagring
Det känns nästan redundant att påpeka att Apple iPhone 14 Pro Max har en otroligt kraftfull processor. Nya A16 Bionic må vara en ganska liten uppgradering från A15 Bionic, på runt 10 procent, men det förändrar inte faktumet att Apple ligger minst ett år före konkurrenterna när det gäller många prestandaparametrar. A16 Bionic erbjuder gamingprestanda som de flesta Android-telefoner bara kan drömma om och gör det med otrolig effektivitet som möjliggör strålande batteritid. Vid extrem belastning har chassit svårt att hantera värmebildningen och throttlar med 30 procent i vårt test. Det är inte optimalt men även då, ligger iPhone steget före Android-konkurrenterna.
Telefonen kommer med 6 GB RAM, vilket är mer än tillräckligt för många år framöver. Kunder kan dessutom välja mellan modeller med 128, 256, 512 GB eller 1 TB lagring. iCloud erbjuder ett relativt priseffektivt sätt att hantera data på men om du vill ha mycket lokal lagring behöver du köpa det från början, eftersom det saknas microSD-kortstöd.