Apple iPhone 13 Pro Max
9.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Telefonen säljs inte med inkluderad laddare. Den inkluderade kabeln har USB C i ena änden.
Fördelar
+ Ljusstark och responsiv skärm
+ Riktigt bra kameror
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Saknar alltid på-funktion för skärmen
- Lightning-porten
- Dyr att reparera
Kamera9.1
Skärm9
Batteri8.8
Kamera9.1
Skärm9
Batteri8.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone 13 Pro Max är inte bara Apples ”bästa iPhone någonsin”, det tar vi för givet. Den är också företagets kanske mest konkurrens-starka någonsin. Med en uppdaterad skärm och en ny kamera, en marknadsledande processor och strålande batteritid, har iPhone 13 Pro Max nästan allt. Ja, vi har tröttnat på Lightning-porten och hade gärna haft en Alltid på-skärm men den kompromisslösa prestandan och kvaliteten som Apple levererar är enastående. Vi är särskilt imponerade av den nya modellens skärm och batteri, som är stora nyheter för året och som gör betydande skillnad för användarupplevelsen. Vi kan förstå konsumenter som hellre väljer en mindre och lättare modell av iPhone men om du vill ha det bästa, särskilt när det gäller batteritid, är det iPhone 13 Pro Max som gäller.

 

Hårdvarudesign

Test Apple iPhone 13 Pro Max Recension

iPhone 13 Pro Max är en väldigt stor och klumpig smartphone. Den är ännu tjockare och tyngre än förra årets modell och är allt annat än smidig. Vikten stärker i alla fall en känsla av kvalitet och lyx som är ovanlig i branschen. Med en design som är dyr att reparera och metallsidor som aldrig är rena, finns det samtidigt utrymme för att göra designen lite mer praktisk.

Läs mer om hårdvaran

I Apple-språk är iPhone 13 en S-generation – en generation där fokus ligger på att förändra annat än design. Även om årets designspråk är identiskt med förra årets iPhone 12, finns det skillnader som är värda att notera. Den bokstavligt talat ”största” skillnaden finns på baksidan. Kameran har blivit ännu större. Den nya modulen är större och gör telefonen tjockare.

I kameramodulen finns exakt lika många kameror som tidigare men de är större än tidigare. Linserna är större, även om de fortfarande är av överdriven storlek. De omringas av en förhöjd glassektion som är gemensam med resten av glassbaksidan. Precis som på föregångaren har glaset en enkel blank finish medan resten av telefonen är matt – åtminstone med undantag för Apple-loggan. Den matta ytan är någorlunda resistent mot fingeravtryck. Huruvida den är snyggare än de billigare modellernas blanka yta lämnar vi till dig. Vi kan i alla fall konstatera, efter erfarenhet med iPhone 12, att den matta baksidan har nackdelen att den ger sämre grepp för MagSafe-tillbehör. Apples plånboksfodral får till exempel inte lika bra grepp på baksidan när glaset är frostat.

iPhone 13 Pro Max test

Tåligt glas

Glaset på baksidan marknadsförs som Ceramic Shield – ett glas som är unikt för Apple och som är mer stryktåligt än annat glas. Det är ett påstående som är svårt att kontrollera men oberoende på dess sanningshalt vill vi påpeka att baksidan inte repareras av Apple och att den därför kostar mycket att ersätta. Det skapar onödigt krångliga och resurskrävande mobilbyten och gör att ägare antingen behöver vara väldigt försiktiga eller ha bra försäkringar för att undvika höga kostnader.

Under glaset finns gott om funktionalitet. Apple har givetvis stöd för NFC och trådlös laddning. Det finns ingen omvänd trådlös laddning men med Apple Pay finns ett enkelt sätt att använda NFC-funktionen i många butiker.

Den platta glasbaksidan möter en ram av polerat rostfritt stål. Kanten är hård och nästan vass. Det gör den knappast ergonomisk men underlättar faktiskt vår möjlighet att ha ett stadigt grepp om den stora mobilen. De obekväma kanterna ger något att hålla tag i. De ger också iPhone 13 och iPhone 12 sin distinkta design. Designen blir särskilt distinkt och lyxig av metallens utseende. Det polerade utseende ser riktigt lyxigt ut, tills vi tar tag i telefonen. Metallen är en fingeravtrycksmagnet som gör den synligt smutsig så fort vi plockar upp telefonen. Det är ett så tydligt problem att vi i praktiken har anledning att föredra de matta sidorna på de billigare iPhone 13-modellerna.

Apple iPhone 13 Pro Max test

Kvalitet och tyngd

Metallen må vara enkel att smutsa ner men den ger i alla fall en otrolig känsla av kvalitet. iPhone 13 Pro Max är en gnutta tjockare och tyngre än sin föregångare. Det gör att den känns ännu mer som ett värdefullt smycke av hög kvalitet, än som en elektronikprodukt. Apple är helt klart ledande i branschen när det gäller byggkvalitet och iPhone 13 Pro Max bevisar det än en gång. Hur praktisk den höga vikten är kan vi återkomma till.

Längs den rostfria ramen finns knappar som är helt oförändrade sedan förra årets modell. Det inkluderar en stor på/av-knapp längs höger sida och volymknappar på motsatt sida. Knapparna ger mycket bra fysisk återkoppling och är enkla att använda. Det enda vi fortsätter att störa oss på är knapparnas position, som gör att vi har ett bibliotek av ofrivilliga skärmdumpar. När vi ska stänga av skärmen eller höja volymen är det nämligen lätt att hålla ner knapparna på båda sidorna för att ta en skärmdump av misstag.

Längs vänster sida finns dessutom en kortläsare med plats för ett nanoSIM-kort. Det finns alltså inte dubbla SIM-platser och inte heller utrymme för microSD-kort, som vanligt. iPhone 13 Pro Max har dock stöd för dubbla eSIM, vilket den är först med i branschen. Det totala antalet SIM är fortfarande två, även om det alltså finns totalt tre SIM-platser.

Branschens mest vattentäta

Kortplatsen samt alla andra portar och ingångar är väl skyddade mot vatten. Apple utlovar vattentätning ner till sex meters vattendjup. Tätningen skyddar telefonen från skada av rent vatten och är inte en garanti. iPhone 13 Pro Max har ändå bättre än någon flaggskeppsmobil i sin klass.

Längs undersidan finns en högtalare, en mikrofon och en Lightning-port. Lighting-porten fortsätter att förfölja oss på gott och ont. Apple menar att porten ger stöd för ett enormt utbud av tillbehör som är unikt för iPhone. Vi kan samtidigt konstatera att Apple redan använder USB C-portar på iPads och MacBooks för laddning och dataöverföring. Lightning-porten är begränsad till USB 2.0 och har inte kompatibilitet med bokstavligt talat någon annan modern smartphone. Den är kort sagt helt ensam om att behöva en dedikerad laddningssladd. Apple borde bytt till USB C i iPhone för länge sedan. Med Lightning i iPhone 13 Pro Max är det pinsamt.

Lightning Apple iPhone 13 Pro Max

På framsidan av iPhone 13 Pro Max är det mesta sig likt. Här finns en 6,7 tum skärm med relativt tunna skärmkanter som är symmetriska runt skärmen. I överkanten finns en flärp som ger utrymme för TrueDepth-systemet som gör FaceID möjligt. Denna gången är flärpen lite mindre – 20 procent mindre till ytan. Skillnaden märks på längden, inte höjden. Den användbara skärmytan är därför knappt förändrad och Apples operativsystem gör inte mycket för att utnyttja det nya utrymmet bredvid flärpen. Förändringen är kort sagt ganska meningslös. Den har i alla fall tvingat hörluren upp till kanten av telefonen, även om inte det heller ger någon större skillnad.

Vad vi saknar

En detalj som saknas på framsidan är en notislampa eller alltid på-skärm. Det är en brist som vi klagat på i många år men som det fanns hopp om skulle lösas med nya skärmar. Det har de alltså inte med iPhone 13 Pro Max. Det finns fortfarande inget sätt att veta vad klockan är eller om en notis väntar utan att aktivt väcka telefonen.

Nu till elefanten i rummet. iPhone 13 Pro Max är enorm. Med en bredd som överstiger 78 mm, är den svår att hålla och använda. De få tillfällen då vi tvingas använda den med en hand är en kamp och uppvisning i gymnastik. Den är bäst för två händer men kan ändå uppfattas som stor och klumpig. Med en högre vikt än förra årets modell är den ännu jobbigare att hålla. Om du vill ha en stor skärm och ett stort batteri kan 13 Pro Max definitivt erbjuda det men då behöver du helst stora händer och kanske en handväska eller ett par stora byxor. Vi kan förstå konsumenter som väljer bort 13 Pro Max på grund av modellens storlek.

Stäng

 

Skärm

Test iPhone 13 Pro Max

Apple iPhone 13 Pro Max har en bildskärm av absolut världsklass. Samsungs dyraste modeller är de enda som erbjuder liknande prestanda. Skärmens färgåtergivning är nära perfektion och vitbalansen är både bra och automatiskt justerad beroende på miljö. Skärmen har omätbart djup svärta och bra prestanda vid höga betraktningsvinklar. Den är dessutom den första någonsin som vi uppmätt till mer än 1 000 nits. Apple utlovar 1 000 nits skärmljusstyrka men vi mäter vårt exemplar till 1 074 nits, över hela skärmen. Med HDR-material når den 1 118 nits, vilket är lite lägre än utlovat och lägre än de 1 500 nits som vi sett med enstaka Samsung-exemplar. Ljusstyrkan är ändå otroligt imponerande och det gör skärmen väl användbar utomhus. Med 120 Hz uppdateringsfrekvens är skärmen nu också riktigt snabb och följsam. Skillnaden är uppenbar gentemot föregångaren. Apple har lyckats med en riktig fullträff!

 

Högtalare

Recension Apple iPhone 13 Pro Max

Apple fortsätter att leverera några av marknadens bästa högtalare. Den enda mobilen som är märkbart bättre är Samsung Galaxy Z Fold 3 och den är ännu större än 13 Pro Max. iPhone 13 Pro Max levererar hög ljudvolym med kvalitet i behåll även på högsta nivå. Mellanregistret är klart och tydligt och stereoseparationen är oerhört bra. Basen är dessutom ovanligt bra för en smartphone. Högtalarna är kort sagt marknadsledande, även om de inte förbättrats märkbart sen förra året.

 

Batteri

Test Apple iPhone 13 Pro Max baksida

Apple iPhone 13 Pro Max har mycket bra batteritid. Våra tester visar på särskilt bra batteritid vid videouppspelning, vilket troligen möjliggörs av mer effektiva videokretsar i A15 Bionic. Beroende på innehåll och app är det inte ovanligt att se en förbättring på mer än 50 procent i jämförelse med iPhone 12 Pro Max. Vid blandad vardaglig användning är förbättringen i batteritid inte riktigt så stor. Vi är ändå mycket imponerade. Även vid tung användning kan vi få ut två hela dagar. Vid lättare användning är tre dagars batteritid en definitiv möjlighet. Med stöd för USB PD, som visserligen är lite långsammare än flera konkurrenter, och trådlös laddning, är det lätt att hålla iPhone 13 Pro Max laddad. Trots en snabbare skärm har Apple alltså lyckats förlänga batteritiden markant. Det är en bedrift som ingen annan tillverkare lyckats med och det är en av årets viktigaste nyhet för iPhone.

 

Kamera

Test Apple iPhone 13 Pro Max

Apples nya och stora kamera ger förbättringar på alla plan. Vi ser små förbättringar från huvudkameran med bland annat bättre hantering av brus; bättre prestanda från vidvinkelkameran i mörka miljöer samt ett nytt stöd för makrofotografering samt ett nytt och närmare perspektiv från telefotokameran. iPhone 13 Pro Max har nu ett mycket bra kamerasystem

Läs mer om kameran

Ny kamera, små förbättringar

Apple lanserar en förbättrad kameraupplevelse med iPhone 13 Pro Max. Den inkluderar nyheter i alla tre kameror. I huvudkameran har sensorn förstorats och bländarvärdet blivit lite bättre. Skillnaderna i praktiken är helt klart synliga men de är svåra att se om vi inte kikar närmare än de flesta. Vi noterar till exempel bättre brushantering i alla situationer och särskilt bra hantering när ljuset tryter eller det bara är stor dynamik i bilden. Detaljer och brushantering är en paradgren för branschledaren Xiaomi M 11 Ultra men iPhone 13 Pro Max är faktiskt bättre i vissa situationer. Med ett lite förbättrat dynamiskt omfång har iPhone 13 Pro Max mycket bra täckning, i kombination med utmärkt brushantering.

I mörka miljöer har Apple det absolut långsammaste autoläget men det ger bra resultat och effektiv stabilisering gör att vi kan fota på fri hand. Vi noterar än en gång små förbättringar i brus men skillnaderna är helt ärligt inte stora gentemot tidigare. iPhone 12 Pro Max-ägare har inget att vara avundsjuka på. Xiaomi Mi 11 Ultra har ett lite mer aggressivt HDR-läge än iPhone 13 Pro Max och ger därför bättre täckning när det är mörkt. Vi tycker samtidigt att Apple ger ett mer naturligt utseende eftersom Xiaomi tenderar att överdriva skärpa.

Vidvinkel med makro

Vidvinkelkameran har ett betydligt förbättrat bländarvärde som går från f/2,4 till f/1,8. Det ger mer ljusinsläpp men löser inte det största problemet med kameran: optikens bristande kvalitet. Vi stör oss fortfarande på bristande skärpa längs kanterna av bilden och på optiska artefakter som dyker upp när vi fotar med vidvinkelkameran. I ljusa miljöer ser vi helt ärligt inga tydliga skillnader mellan iPhone 12 Pro Max och iPhone 13 Pro Max. Telefoner såsom Huawei Mate 40 Pro har fortfarande betydligt bättre skärpa. Vi ser dock förbättringar i mörka miljöer. Den nya kameran ger betydligt bättre detaljrikedom och brusreducering än föregångaren. Det betyder att den nya kameran är användbar där den tidigare gav oss gröt.

En nyhet med iPhone 13 Pro Max är stöd för makrofotografering. När telefonen förs nära ett motiv byter kameran automatiskt över till ett makro-läge som drivs av vidvinkelkameran. Makroläget använder inte hela vidvinkelkamerans sensor utan ger en brännvidd som liknar huvudkameran. Det gör att makrokameran blir av med de största problemen med oskärpa som vidvinkelkameran har längs kanterna. Bilder från makroläget är ändå långt ifrån så bra som huvudkameran vanligen är. Skärpa och detaljrikedom är sämre i allmänhet och rörelseoskärpa är ett större problem när vi fotar på fri hand. I jämförelse med konkurrenter i klassen är den ändå riktigt bra. Vi kan helt klart tänka oss att publicera bilder från kameran i små format, precis som med vidvinkelkameran.

Ny telefoto

Telefotokameran i iPhone 13 Pro Max har nu tre gånger optisk zoom i relation till huvudkameran. Skillnaden mot förra årets 2,5x telefotokamera är inte stor. Den nya kameran förbättrar inte detaljrikedom. Det är snarare en subjektiv förändring än en objektivt bra sådan. Vi skulle definitivt säga att den passar bättre för mer traditionell porträttfotografering men med det sagt går det att få 3x zoom med iPhone 12 Pro Max också, dock digitalt den sista biten. Med sämre bländarvärde i den nya kameran har vi svårt att beskriva den nya telefotokameran som en stor vinst för konsumenter. Vi kan däremot påpeka att konkurrenternas periskopkameror erbjuder betydligt bättre detaljrikedom när vi verkligen vill komma nära.

Stillbildskameran har en ny funktion som kallas Fotografiska stilar. Här kan användare ställa in hur telefonen ska behandla bilder. Inställningen beskrivs inte som ett filter eftersom justeringarna görs med rådata från sensorn, inte som en justering av en färdig jpeg-bild. Vi kan välja Ton och Värme för att ge bilder olika profiler som skiljer sig från Apples annars neutrala tolkning. Det är ett roligt sätt att sätta en personlig twist på fotografering.

Video är en paradgren för Apple och iPhone 13 Pro Max fortsätter att imponera. Det automatiska HDR-läget är enkelt att använda och ger kvalitet som är svår att få från andra smartphones. Kameran saknar stöd för 8K-inspelning men vi vill påstå att Apples smidiga HDR-inspelning är betydligt mer värdefull än konkurrenternas höga upplösning. I kombination med effektiv stabilisering och bra tredjepartsappar är iPhone 13 Pro Max en ultimat videoinspelare.

Opålitligt cinematisk

För videoinspelning finns ett nytt läge kallat Cinematisk. Det låter möjligen bra men det känns i dagsläget väldigt ofärdigt. Det fungerar inte så pålitligt som Apple försöker få det att framstå. Läget ska fokusera på motiv och sudda ut objekt som är i andra fokusplan. Läget kan automatiskt byta mellan personers ansikten baserat på vad som händer i scenen. Vår erfarenhet är att läget endast är användbart i statiska miljöer och att det ändå kan vara opålitligt. Det är helt enkelt enklare att fokusera manuellt när vi filmar eller till och med göra det i efterhand. Då kan det Cinematiska läget vara ett roligt sätt att skapa videos med ett professionellt utseende. Vi kan samtidigt notera att läget är begränsat till Full HD-upplösning. Det är med andra ord ändå inte anpassat för professionella sammanhang.

Den främre kameran är identisk med förra årets telefoner. Den har fast fokus men ett stort skärpedjup som gör det lätt att få rätt fokus. Bildhanteringen är generellt mycket bra med bra exponering av olika typer av hudtyper. Videoinspelning med selfiekameran är särskilt bra med hög kvalitet och ett brett dynamiskt omfång även med den främre kameran.

Stäng

 

Mjukvara

iOS 15 gör iPhone ännu bättre. Det ger stabilitet och funktionalitet i ett paket som känns väl polerat. Ny funktionalitet gör det enklare att styra när och hur telefonen stör oss så att vår iPhone kan anpassas efter oss, inte tvärtom.

Läs mer om mjukvaran

Apple är ensamma om sitt operativsystem och de är den enda tillverkaren i Sverige med ett eget operativsystem. Det ger stora fördelar som främst uttrycks i ett starkt ekosystem av produkter och tjänster som kan vara svåra att slita sig från. En stark anledning att välja iPhone framför alla andra är mjukvaran. iOS har också blivit bättre med åren. Medan Android riktar sig till en allt bredare målgrupp och fokuserar mer på användarvänlighet än funktionalitet, har iOS gått i motsatt riktning. Det har gjort iOS till ett mer komplett operativsystem som visserligen fortfarande har designade begränsningar men som nu är mer flexibelt än någonsin.

Fokus-profiler

Utöver den flexibilitet som Apple har gett iOS de senaste åren, har Apple också fokuserat mycket på kontroll. Användare ska inte längre behöva acceptera hur iPhones fungerar som standard. De ska kunna anpassa sin användarupplevelse och själv skapa en kraftfull upplevelse. Vi tänker på saker såsom widgets, Genvägar, standardwebbläsare och mycket mer. Nu kan även notiser kontrolleras bättre med en funktion som kallas Fokus. Den nya funktionen gör det möjligt att kontrollera vilka kontakter och appar som kan störa under olika delar av dagen och veckan. Fokus-profiler kan till exempel skapas för att Tinder-matchningar inte ska dyka upp på arbetstid och meddelanden från chefen inte ska störa när det är läggdags för barnen. Tillsammans med en redan utmärkt Stör ej-funktion är det lätt att se till att iPhone inte stör för mycket.

Live text

Det finns egentligen hundratals små och stora nyheter i iOS 15 och vi ska inte gå igenom alla. En intressant nyhet kallas Live text. Den är avstängd som standard men går att aktivera under Allmänt – Språk och region. När den är aktiv dyker den upp som en symbol i kameraappen när vi för kameran över text. Ett knapptryck fångar texten som vi sedan kan kopiera direkt till ett textdokument eller en textchatt. Vi kan dessutom översätta texten direkt i kameraappen eller slå upp ord vi inte känner till. I dagsläget finns funktionen för engelska, franska, italienska, kantonesiska, kinesiska, portugisiska, spanska och tyska.

En nyhet som vi hade hoppats på i iOS 15 var snabbare animationer, eller möjligen en inställning för det. iOS har nämligen relativt långsamma animationer mellan applikationer och olika delar av operativsystemet. Animationerna ser snygga ut på äldre 60 Hz-skärmar men känns långsamma på de nya 120 Hz-skärmarna, som Apple kallar ProMotion. Med de nya skärmarna har de långsamma animationerna inte längre något syfte. Vi ser ett värde i att ha animationer – att stänga av dem är alltså ingen lösning. Med snabbare och kortare animationer hade i alla fall telefonen känts kvickare. Det är synd att Apple inte tog tillfället i akt att snabba upp systemets animationer nu när skärmen har blivit snabbare.

Vad vi saknar

Vi har några käpphästar som vi alltid återkommer till när det gäller iOS. En sådan är specifik för Max-modellerna. Med en så stor skärm tycker vi att det är synd att Apple inte erbjuder större flexibilitet när det gäller hur skärmen används. Med det stora formatet får vi stort innehåll men inte mycket mer. Vi hade gärna sett större kontroll över hur operativsystemet skalar appar eller möjligen fler funktioner för att utnyttja den stora skärmen. Som det är i dag är skillnaderna mellan mjukvaran minimal mellan iPhone 13 Pro och 13 Pro Max. Här ligger Apple långt efter till exempel Samsung, som gör det enkelt att använda flera applikationer samtidigt. I linje med det är det tråkigt att inte ens den mindre flärpen har övertygat Apple att inkludera mer information i toppen av skärmen. Information om batteriprocent eller notiser hade till exempel varit praktiskt.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Apple iPhone 13 Pro Max

Apple A15 Bionic är ett extremt kompetent processorchipset som ingen Android-telefon kommer i närheten av. Det erbjuder extrem grafikprestanda. Även efter en stunds spelande, när temperaturen gör att prestandan sjunker lite, levererar den ändå 50 procent högre prestanda än Qualcomm Snapdragon 888 – precis som utlovat. På CPU-sidan är försprånget ännu större, med 80 procent högre prestanda över en kärna. I jämförelse med A14 Bionic är skillnaden samtidigt inte så stor, runt 10 procent. Processorn är alltså inte revolutionerande för Apple men den fortsätter att sätta iPhone i en egen klass och försäkrar en snabb framtid. Med upp till 1 TB lagring går det dessutom att vara fri från lagringsbegränsningar, även om iPhone saknar stöd för microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 284 x 2 778
Storlek 160,8 × 78,1 × 7,7 mm
Vikt 240 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP, LiDAR
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja, Qi
5G Ja, sub 6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A15 Bionic, 3,22 GHz
Lagring 128 GB/256 GB/512 GB/1 TB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 373 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja, dubbla
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 − två =