Samsung Galaxy S21
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Vi har testat en modell med 128 GB lagring. Det finns en 256 GB-version som är i övrigt identisk.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra kamerasystem
+ Kraftfull processor
+ Gedigen konstruktion
Nackdelar
- Full HD-skärm
- Ingen laddare i lådan
- Saknar microSD-stöd
- Saknar hörlursport
Kamera8.5
Skärm8.8
Batteri7.2
Kamera8.5
Skärm8.8
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S21 är på vissa sätt en nedgradering från S20 och på andra sätt är den ordentlig uppgradering. Allt beror på den nya modellens lägre pris. Prissättningen tvingar skärmen till en lägre upplösning och byter glas mot plast på baksidan. Samtidigt är kameran så gott som oförändrad. Med förbättringar i skärm och processor får dock S21 en batteritid som är sällsynt bra för det relativt kompakta formatet. Det gör S21 till en ovanligt pragmatisk flaggskeppsmobil som är väldigt lik förra årets S20 FE. Denna gången har pragmatismen nått flaggskepps-serien på riktigt och vi är positivt överraskade av hur bra Samsungs minsta flaggskepp är.

 

Hårdvarudesign

Test Samsung Galaxy S21

Samsung har en ny design som hittar en mer pragmatisk väg för ett flaggskepp. Det inkluderar en baksida av plast och en skärm som är platt istället för rundad. Materialbytet på baksidan har betydelse för telefonens stryktålighet och för dess känsla i handen. Med det sagt är Galaxy S21 mycket väl konstruerad.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy S21 är ett steg åt sidan för Samsung. För första gången någonsin är ett Galaxy S-flaggskepp sämre än sin föregångare på flera sätt. Skärmen har till exempel en lägre upplösning och samsung har valt billigare material för hårdvaran. Baksidan är det tydligaste exemplet. Här har Samsung bytt glas mot plast. Plast har historiskt varit ett givet val för billiga smartphones, som inte har budget för glas. S21 är en flaggskeppsmobil men har ändå en plastbaksida. Förklaringen är sannolikt delvis kostnaden som glas tar med sig. Plast kan samtidigt ses som en fördel och ett sätt för S21 att skiljas från de dyrare syskonen. Plast kan till exempel inte spricka på samma sätt som glas. Det kan därför göra S21 till en mer stryktålig mobiltelefon. Materialet kan dessutom underlätta för reparationer. Plast är alltså inte nödvändigtvis bara en nedgradering.

Galaxy S21

Det är definitivt sant att plastbaksidan på S21 inte känns lika typiskt lyxig som glasbaksidan på S20. En annan nackdel med plast är att materialet är förhållandevis mjukt. Det kan lätt repas av till exempel nycklar, som är för mjuka för att repa glas. Det finns med andra ord gott om anledningar att vilja ha ett skal som skyddar S21. Det ingår för övrigt inte i lådan.

Metallkamera

Baksidan på vårt rosa exemplar är matt. Samsung säljer även en vit, svart och lila variant med matchande metalldelar. På vår rosa S21 har metalldelen runt kamerorna ett rosa/roséguldigt utseende. Kameran har för övrigt en ganska udda design. Den sträcker sig ut över sidorna och möter metallramen. Metallen runt kamerorna skiljer sig från de flesta konkurrenterna på marknaden, som har glasmoduler. Metallramen gör att S21 undviker de problem med sprickor framför kameran, som annars är vanliga. Kamerorna har givetvis skyddsglas som kan spricka men metallramen agerar som skydd. Ramen är en gnutta högre än linserna, vilket skyddar glasen från repor när telefonen till exempel ligger på ett bord. Det är en design som förhoppningsvis är mer hållbar i längden.

Sidorna av Galaxy S21 är gjorda av polerad aluminium. I jämförelse med föregångarna i S-serien, är sidorna betydligt större på S21. Anledningen är att skärmen på framsidan inte längre är rundad. Mer om det senare. På vänster sida finns i alla fall alla knappar. Här finns en på/av-knapp och två volymknappar. Alla är praktiskt placerade och ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns hål för en mikrofon och undersidan bjuder på en högtalare, USB C-port, mikrofon och en kortläsare.

Test Galaxy S21

Kortläsaren på undersidan har plats för dubbla nanoSIM-kort som kompletteras av ett inbyggt eSIM. För fösta gången sedan Galaxy S6 saknar alltså S-serien stöd för microSD-kort. Anledningen till att microSD-stöd saknas är ironiskt nog samma förklaring som Samsung använda för att ta bort stödet med Galaxy S6: det behövs inte. I vår värld är fler funktioner alltid bättre, så länge de inte medför någon stor nackdel. Vi har svårt att se någon stor nackdel med microSD-kortstöd men kan se definitiva fördelar.

Platt skärm

Framsidan av S21 bjuder på en stor skärm med tunna skärmramar. Designen är nära identisk med föregångaren, med ett betydande undantag. Skärmen är inte längre böjd. Det gör att den sannolikt är betydligt billigare att byta ut men även att telefonen är en gnutta bredare. Den böjda skärmen på föregångaren minskade skärmens bredd, sett framifrån. Det gör Galaxy S21 två millimeter bredare än S20. Det är en märkbar skillnad som vi tror kan uppskattas av användare som stört sig på rundade skärmars tendens att registrera ofrivilliga tryck.

I skärmen finns en ny fingeravtrycksläsare som har ett större registreringsområde och som ska vara snabbare. Vi kan inte påstå att vi märker någon betydande skillnad i systemets hastighet. Vi tycker oss däremot se mer pålitlig prestanda som ger oss färre felaktiga avläsningar. Den är helt enkelt mer förlåtande för hur och var vi placerar vårt finger. Vi kan också fortsatt konstatera att Samsungs ultraljudsteknik har en stor fördel. Den är mycket bättre än många optiska läsare på att känna igen fuktiga fingrar. Det ger S21 en lite udda målgrupp: personer med handsvett.

Stadig och lätt

Vi har nämnt plastbaksidan men vi ska också poängtera hur väl konstruerad S21. Med en stadig metallram och minimala marginaler mellan komponenterna, känns den definitivt inte billig. Den känns däremot lätt. Den väger 20 gram mindre än iPhone 12 Pro och det märks i handen. Vi kan förstå personer som gillar en högre vikt, som ger en känsla av kvalitet. Vi kan samtidigt uppskatta en låg vikt som gör telefonen bekväm och lätt att hålla i handen under längre stunder.

Det är ingen överraskning att S21 är en vattentät mobil. Den är IP68-klassad, i stil med alla mobiler i S-serien från de senaste åren. Det är en fördel som inte ska underskattas. I den lite lägre prisklass som S21 hamnar i tack vare Samsungs nya prioriteringar, är vattentålighet en klar fördel. Samma gäller telefonens stöd för trådlös och omvänd trådlös laddning, som inte är en givet i klassen.

Stäng

 

Skärm

Galaxy S21 har en AMOLED-skärm som mäter 6,2 tum och en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger sämre detaljrikedom än tidigare Galaxy S-modeller. Med det sagt är skillnaden inte stor och är bara synlig på nära håll. Samsung fortsätter dessutom att leverera en bildpanel i absolut världsklass. Skärmens färgåtergivning är närmast omöjlig att skilja från perfekt med undantag för vitbalansen som är en gnutta blå (6 788K) i det mest färgexakta läget. Skärmen ser oerhört bra ut i ljusa miljöer. Den kan nå en häpnadsväckande ljusstyrka på 917 nits över hela skärmen och 1 300 nits över ett litet område. Det gör den lätt att använda i direkt solljus. Med stöd för dynamisk 120 Hz uppdateringsfrekvens, flyter animationer över skärmen med elegans. Trots den lägre upplösningen, har Galaxy S21 en mycket bra bildskärm.

 

Högtalare

Likt sin föregångare har Galaxy S21 en högtalare på botten och en i hörluren. De arbetar tillsammans för att ge ljudkvalitet i världsklass. Få tillverkare levererar så bra ljud i en så kompakt smartphone. iPhone 12 Pro är en av få konkurrenter som ligger steget före med bättre balanserat stereo-ljud. Galaxy S21 erbjuder i alla fall utmärkt kvalitet för röstsamtal, musik spel och videos.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh har Samsung låtit batteriet vara oförändrat sedan S20. Företaget har ändå lyckats förbättra batteritiden markant. Förbättringarna kommer sannolikt främst från processor och bildskärm, som är betydligt bättre på att hantera den höga bildfrekvensen. Vi ser inte lika stora försämringar i batteritid när vi aktiverar 120 Hz-läget som vi gjorde med S20-serien. Det ger S21 bra batteritid, särskilt med tanke på sin storlek. Sony Xperia 5 II är fortfarande bättre men med S21 kan de allra flesta konsumenter klara sig genom en hel dags användning. Normala användare kan vänta sig runt 30 procents batterimarginal vid slutet av dagen. Mer krävande användare kan närma sig de sista tiotals procenten och extra långa dagar kan bli svåra. Med trådlös laddning och stöd för bra snabbladdning är det i alla fall enkelt att ladda. Det är dock synd att Samsung inte inkluderar någon laddare.

 

Kamera

Samsung Galaxy S21 bjuder nog på den minsta kamerauppdateringen av en Galaxy S-mobil någonsin. Den har nämligen en kamera som är så gott som identisk med föregångaren. Det betyder att kamerasystemet är flexibelt och kapabelt. Huvudkameran fångar bra bilder i så gott som alla miljöer och med en speciell zoomkamera har Samsung ovanligt bra stöd för högupplöst videoinspelning. Det finns mer extrema smartphones som har bättre kameror men S21 presterar mycket bra för sin klass.

Läs mer om kameran

Små skillnader

Huvudkameran i Galaxy S21 verkar vara nära identisk med den kamera som sitter i S20. Det är en optiskt stabiliserad tolv megapixel-kamera med ett bländarvärde på f/1,8. Kameran erbjuder ett mycket brett dynamiskt omfång, bra färgåtergivning och detaljrikedom i ljusa miljöer. Även om kameran inte sägs bjuda på några större nyheter ser vi förbättringar i skärpa längs kanterna av bilder i jämförelse med S20. Det kan möjligen bero på skillnader i just våra exemplar men det ger ändå S21 ett lite bättre betyg i vårt test.

I jämförelse med till exempel Apple iPhone 12 Pro ser vi att Samsung ofta väljer en plattare färgprofil som verkar betrakta överexponering som sin värsta fiende. Apple är inte rädda för att överexponera när det behövs. Det ger Samsung mycket bra täckning och gör även JPG-bilder från S21 lätta att manipulera i efterhand, även om det också betyder att vissa bilder kan se tråkigt platta ut.

I mörka miljöer presterar Samsung mycket bra. Här ser vi än en gång prestanda som verkar vara så gott som identisk med S21. Fotoupplevelsen är snabb, fokus fungerar bra och vi behöver inte stå och vänta på långa slutartider. Apple iPhone 12 Pro tar lite längre på sig för att fota men ger oss också lite bättre resultat.

Skärpa från extrakameror

Vidvinkelkameran verkar vara oförändrad i sin hårdvara. I mjukvaran ser vi dock tecken på att Samsung har justerat sina prioriteringar. S21 verkar applicera mer skärpa i efterhand. Det kan tyckas vara nödvändigt för de ganska oskarpa bilder som fångas av vidvinkelkameran. Det ger dock ett artificiellt utseende som vi vet kan vara en vattendelare. För de små format som vi rekommenderar vidvinkelbilder för, föredrar vi ändå S21s mer hårdhänta bildbehandling.

Zoomkameran är i själva verket en 64 MP-kamera som använder digital zoom. Den ger helt okej resultat, i klass med Apples telefotokamera. Även här ser vi tecken på lite förändrad bildbehandling som lägger större vikt vid skärpa i jämförelse med Galaxy S20.

För video fortsätter Samsung att leverera prestanda i världsklass. Även om förbättringarna är minimala, är vi fortsatt imponerade av den upplösning och kvalitet som 8K-läget levererar, samtidigt som det avancerade HDR 10+-läget ger stöd för mycket ambitiösa användare. För mer normal användning är Samsungs 4K-inspelning också mycket bra med effektiv bildstabilisering.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy S21 lanseras med Android 11 och OneUI 3.1. Den nya mjukvaran bjuder på ett flertal estetiska justeringar men relativt få funktionella nyheter. Samsung håller fast vid en klassisk Samsung-upplevelse som vägrar acceptera Googles prioriteringar. Vi noterar till exempel att Samsung fortsätter att välja tre-knapps-navigation som standard, när resten av Android-världen har bytt till gester.

Läs mer om mjukvaran

Tre knappar för navigering är ett standardval men inte ett sätt för Samsung att hålla användare borta från svep-gester. I vanlig ordning är funktionalitet och anpassningsbarhet Samsungs största styrka. Navigationssystemet går att byta ut, tillsammans med det mesta i mjukvaran. Extra funktioner som saknas i Android är både en välsignelse och en förbannelse. Samsungs fokus på funktionalitet gör OneUI 3.1 till ett praktiskt verktyg för vissa och till ett hinder för andra. Den höga funktionaliteten är särskilt uppenbar under de första dagarna av användning. Samsung är måna om att hjälpa användare med hjälp av en lång rad guidande meddelanden på skärmen. De kan vara både informativa och irriterande.

Enheter och volym

För Android 11 har Samsung gjort ett flertal anpassningar av operativsystemet. En stor nyhet i systemet är ett nytt sätt att få snabb åtkomst till smarta och uppkopplade enheter. I Android ligger denna vy bakom ett långtryck på på/av-knappen. I OneUI ligger den istället bakom en knapp som kallas Enheter, som visas när vi drar ner från toppen av skärmen. Knappen är placerad långt upp på skärmen och är därför lite svår att nå. Vi föredrar därför designen av Androids system men kan uppskatta Samsungs integrering av SmartThings i menyn.

SmartThings bidrar för övrigt med kontroll över anslutna ljudenheter. När media spelas finns en notis som gör det enkelt att snabbt byta mellan anslutna enheter. Samsung har för övrigt också bytt design på systemets ljudreglage. Nu beter sig OneUI mer likt Android. Som standard justerar volymknapparna bara media-volym och kontroll över andra volymer är tillgängligt med ett extra tryck. I klassisk Samsung-stil finns det en inställning för att återställa volymknapparnas beteende till hur de fungerade förr.

Funktioner och uppdateringar

Samsung har fler unika funktioner i OneUI än vi har utrymme att skriva om i detta testet. Det inkluderar ett avancerat system för att anpassa always-on-skärmen och hela designteman för mjukvarans gränssnitt till möjligheten att koppla telefonen till en USB C-bildskärm för att använda den som en typ av dator och möjligheten att använda appar i flytande fönster över andra appar. Samsungs mjukvara är avancerad och innehåller mycket mer än Android vanligen gör.

På grund av Samsungs djupa anpassningar tar det oftast längre tid för Samsung att lansera funktionella uppdateringar av Android, än det gör för andra tillverkare. Det ser vi som ett relativt litet problem. Faktum är att många nya funktioner som ofta kommer till Android redan har funnits i Samsungs mjukvara på något sätt. Säkerhetsuppdateringar släpps dessutom ofta snabbt och Samsung har visat sig vara en av branschens mest pålitliga företag när det gäller långsiktigt stöd för flaggskeppsmobiler. Samsung lovar nu tre år av uppdateringar men vi skulle inte bli förvånade om S21 får längre stöd än så.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy S21 lanseras i Europa med en Samsung Exynos 2100-krets. Den baseras på fem nanometer-teknik som utlovar högre energieffektivitet. Vi har redan sett prov på förbättringar i batteritid men kan dessutom konstatera att Galaxy S21 erbjuder riktigt bra prestanda när det behövs. Den nya kretsen fungerar bättre än förra årets Samsung-krets och lyckas hålla uppe prestandan bättre över långa spelsessioner. Det ger pålitligt hög prestanda som är i absolut världsklass. Det ger oss en kvick mobil i alla sammanhang. Galaxy S21 säljs med 8 GB RAM, vilket är mer än tillräckligt för alla tunga appar. 128 GB lagring kan vara lite snålt för vissa användare, särskilt eftersom S21 saknar microSD-stöd. Då finns en 256 GB-modell att tillgå.

 

5G

Test av Samsung Galaxy S21

Samsung Galaxy S21 har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Samsung Galaxy S21 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,2 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 151,7 × 71,2 × 7,9 mm
Vikt 169 gram
Kamera 12 MP, 64 MP, 12 MP
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 2100, 2,9 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 1 =