Sony Xperia 5 II
7.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Glasbaksidan bör skyddas med ett skal. Det måste köpas separat eftersom det inte ingår.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Bra batteritid
+ 4K 120p-videostöd
+ Har hörlursport
Nackdelar
- Saknar trådlös laddning
- Kamera har begränsat dynamiskt omfång
- Dålig främre kamera
Kamera7.6
Skärm8.8
Batteri7.8
Kamera7.6
Skärm8.8
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 5 II är förbluffande bra. Den är så bra att den tvingar oss till en ordentlig frågeställare. Varför har ingen annan lyckats med samma sak? Sony har kombinerat en relativt kompakt design med topp-prestanda och ovanlig funktionalitet. Vi pratar om en flaggskeppsprocessor, utmärkt 120 Hz-skärm, bra batteritid, bra högtalare och avancerad kamera. Det kombineras med en microSD-kortläsare, hörlursport och vattentålighet. Den enda funktion som saknas är egentligen trådlös laddning. För dig som kan leva med den bristen, lyckas Sony Xperia 5 II erbjuda exceptionell kvalitet, prestanda och funktionalitet i ett format som gör den unik på marknaden.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia 5 II sticker ut tack vare sitt kompakta format. Designen gör den lätt att hålla och hantera. Mest imponerande är dock att designen är fullpackad med teknik på ett sätt som är oerhört ovanligt i formatet. Designen är kort sagt en utmärkt anledning att vilja välja Xperia 5 II.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia 5 II är en kompakt mobil. Inte alls på samma sätt som föregångarna i Sonys Compact-serie. Med dagens gigantiska flaggskepp är den ändå ovanligt kompakt. Det finns många bra förklaringar till konkurrenternas stora format. Det handlar ofta om att få plats med stora batterier för att driva krävande bildskärmar och processorer med stora kylningsystem. Sony Xperia 5 II är betydligt mindre än de flesta konkurrenterna på marknaden och har relativt få funktionella kompromisser. Med det sagt är den främst liten på bredden. Den mäter 68 millimeter på bredden och är därmed en dryg millimeter smalare än Samsungs mest kompakta flaggskepp, Galaxy S20. Den är samtidigt lite längre än galaxy S20. För användare som tycker att stora mobiler främst är klumpiga när de hålls i handen, känns ändå Xperia 5 II som en mindre modell.

Sony har gjort ett bra jobb med telefonens fysiska konstruktion. I vanlig ordning kombineras metall med glas för att göra en telefon som känns lyxig och hållbar. Med det sagt är glas inte ett bra material vid fallolyckor. Glaset på baksidan är en närmast obligatorisk egenskap för moderna smartphones och kan göra fallskador värre än de hade behövt vara. Ett fodral kan vara bra för att skydda baksidan. Detta måste dock köpas separat eftersom Sony inte inkluderar något i lådan.

Enkel och polerad

Xperia 5 II har en enkel och stilren design. Baksidan är platt med en avlång kameramodul längs vänster sida. Den sticker ut en knapp millimeter och är lite ostabil på ett platt underlag. Det kan enklast åtgärdas med ett skal. Kameran inkluderar tre kameror samt en LED-lampa, som inte är särskilt ljusstark. Baksidan bjuder givetvis på NFC-stöd men saknar stöd för trådlös laddning. Det är en av relativt få funktioner som skiljer Xperia 5 II mot många moderna flaggskepp och det är en tråkig brist.

Sidorna är lätt rundade och gjord av polerad metall. På höger sida finns en fingeravtrycksläsare som också fungerar som på/av-knapp. Sonys fingeravtrycksläsare har aldrig varit bäst i branschen och den är inte heller i Xperia 5 II. Den kräver en noggrann registrering för att fungera pålitligt. När ett fingeravtryck har registrerats är den i alla fall snabb och praktiskt placerad, åtminstone för högerhänta.

Knappar för allt

Ovanför läsaren sitter två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling och är lätta att känna sig fram till. Under läsaren finns ännu en knapp, som inte sticker ut särskilt mycket. Det är en dedikerad knapp för Google Assistent. Vi gillar designen av knappen eftersom dess platta profil gör den svår att trycka av misstag. Det gör att Xperia 5 II undviker de irriterande tryck som ofta gör att vi stänger av liknande knappar på andra mobiler.  Knappen går för övrigt inte att stänga av eller omprogrammera. Längst ner på höger sida finns slutligen en dedikerad kameraknapp. Den fortsätter att vara en Sony-unik funktion som är mycket tacksam för fotografering. Vi uppskattar särskilt knappens mellanläge för fokus, som gör det enkelt att låsa fokus.

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en hörlursport. Det gör Xperia 5 II till en av extremt få mobiler i klassen med den gamla anslutningen. Det är särskilt imponerande i en så liten och funktionspackad mobil som Xperia 5 II är. Längs vänster si da finns en kortläsare som kan tas ut utan SIM-kortsverktyg och som har plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett microSD- och ett nanoSIM-kort. Stödet för microSD-kort är ännu en funktion som skiljer Xperia 5 II från vissa konkurrenter. Undersidan har slutligen en mikrofon och en USB Typ C-port.

Omodern design?

Framsidan av Sony Xperia 5 II är väldigt enkel. Omodern skulle den kunna beskrivas som. Kompromisslös är ett annat sätt att se den på. Inget är givetvis helt fritt från kompromisser. Poängen är i alla fall att skärmen är helt fri från hål eller flärpar. Sony har inte heller tvingats till någon konstig mekanisk lösning för den främre kameran. Den sitter helt enkelt ovanför skärmen. Med det sagt är inte skärmramarna gigantiska. Längs kanterna är ramarna små och det är som sagt telefonens smala bredd som är dess största yttre fördel. Skärmen har i alla fall hörn som är minimalt rundade. Det bidrar till ett designspråk som vi skulle beskriva som mer industriellt än många konkurrenters mer snälla och runda utseende.

Utöver skärmen bjuder framsidan på två högtalare. Den ena sitter i underkanten av det främre skärmglaset och den andra är inbyggd i hörluren. Här finns också en flerfärgad notislampa, en funktion som nästan ingen konkurrent har längre. Det finns också en inställning för en Alltid på-skärm som kan visa klockan, batteristatus och notiser.

Stäng

 

Skärm

Xperia 5 II har en 6,1 tum skärm. Den har det lite ovanliga 21:9-formatet som gör den väldigt avlång. Med en upplösning på 1 080 x 2 520 har den lägre upplösning än Galaxy S20. Den har samtidigt en upplösning som är precis tillräcklig för att göra den praktiska skillnaden svår att se. Vad vi kan se är att skärmen ser väldigt bra ut. Färger ser naturliga ut och i det varma läget har skärmen en naturlig vitbalans. Detta bekräftas av marknadsledande resultat i våra labbtester. Med en maximal ljusstyrka på 600 nits är den inte branschens mest ljusstarka skärm men den är enkel att använda utomhus. Den största nyheten är skärmens höga uppdateringsfrekvens. Med stöd för 120 Hz föredrar vi Xperia 5 II framför den extrema skärmen i Xperia 1 II. Stödet ger oss en telefon som känns snabbare och som visar alla animationer med imponerande följsamhet.

 

Högtalare

Sony Xperia 5 II har dubbla frontmonterade högtalare, en sällsynt syn i moderna smartphones. De presterar riktigt bra med mycket bra återgivning i mellanregistret och minimal distorsion. De är inte riktigt lika starka som vissa konkurrenter, de mäter en dryg decibel lägre än Galaxy S20 i vårt test. De två högtalarna erbjuder dock ett mer balanserat stereoljud som vi föredrar framför Samsungs. I allt förutom bullriga miljöer kan Xperia 5 II helt enkelt erbjuda en bra ljudupplevelse.

 

Batteri

På något sätt lyckas Xperia 5 II kombinera prestanda, en snabb skärm och ett kompakt format med bra batteritid. Vi är lite förbryllade av hur det är möjligt. Det är det tydligen. Även med 120 Hz-läget kan normala användare nämligen njuta av en batteritid på två dagar. Mer krävande användare kan hålla en marginal på 40 procent vid slutet av en lång dag. Det finns gott om konkurrenter med bättre batteritider men inte i detta formatet, och särskilt inte med den teknik som Xperia 5 II kan kombinera. I klassen är däremot avsaknaden av trådlös laddning en tråkig brist.

 

Kamera

Sony Xperia 5 II har nästan exakt samma kamera som Xperia 1 II. Det betyder att den passar bäst för vana fotografer. Xperia 5 II erbjuder många avancerade inställningar och bitvis extrem prestanda. Prestandan i autoläget är samtidigt inte lika bra som i vissa konkurrenter. Det gör kameran mycket kompetent, men främst i rätt händer.

Läs mer om kameran

Sony Xperia 5 II kommer med ett ordentligt uppgraderat kamerasystem. I grunden finns en ny och större kamerasensor som sparar 12 megapixelbilder med en sensor som verkar ha en fysisk upplösning 48 megapixel-upplösning, även om Sony inte vill erkänna det. Den nya sensorn erbjuder hög kvalitet i de flesta miljöer och är särskilt imponerande tack vare sin extremt snabba autofokus. Systemet är med marginal det mest sofistikerade som vi testat med tracking av både människors och djurs ansikten samt ett burst-läge som kan fota 20 bilder per sekund med både automatisk fokus och exponering för varje bild. Det ger möjligheter att fånga snabba ögonblick på barn, hundar och sport.

Verklighetstroget men inte alltid bra

När vi har fångat en bild med Xperia 5 II möts vi av bilder som håller hög kvalitet men som på flera punkter inte erbjuder lika smart prestanda som konkurrenterna. Sony överdriver till exempel inte skärpan i bilder på samma sätt som Samsung Galax S20 (samma som S20+) har för vana att göra. Det betyder att vissa konsumenter har anledning att föredra Samsungs till synes mer detaljrika bilder. Sonys bilder ser dock ofta mer verklighetstrogna ut och ger därför ett intryck av en mer professionell återgivning.

Medan konkurrenterna gör allt de kan för att behålla så mycket detaljrikedom som möjligt, väljer Sony ofta motsatsen. Det betyder till exempel att Sony har ett kraftigt begränsat dynamiskt omfång när vi jämför med konkurrenterna. Det är en egenskap som vi tror många konsumenter ogillar. I Auto-läget borde en smartphone ge en bild som inte kräver justeringar vid fototillfället.

I mörka miljöer ser vi att Sonys ganska långsamma mörkerläge fångar bilder av helt okej kvalitet. Mjukvaran hanterar brus bättre än Samsung men lyckas ändå bidra med märkbart sämre detaljrikedom.

Både vid och tele

Xperia 5 II har en vidvinkelkamera som fångar bilder med ett intressant perspektiv men med en hel del problem med bildkvalitet. Vi noterar ordentliga problem med kromatiska aberrationer som skapar underliga färgskiftningar i delar av bilder som har stark kontrast. Även skärpan brister längs kanterna. Än en gång har Sony dessutom stora problem med dynamiskt omfång, som bränner ut bilden i exemplet nedan.

Zoomkameran erbjuder nära tre gånger optisk zoom. Det ger ett perspektiv som är intressant för allt från porträttfotografering till fotografering av spelarna på en fotbollsplan eller båtar på havet. Kameran erbjuder kvalitet i klass med konkurrenterna.

Den främre kameran är en tydlig svaghet i Xperia 5 II. Den har fast fokus och bristande detaljrikedom. Här har Samsung ett särskilt stort försprång.

När det gäller video har Sony gått några steg tillbaka med sin nya modell. Den största förlusten är företagets branschförsta 960 fps-läge, som nu saknas. Det snabbaste läget tar nu 120 bilder per sekund, betydligt sämre än konkurrenternas 240 bilder per sekund. Även normal inspelning är begränsad. Konkurrenterna erbjuder 4K 60p-inspelning eller i vissa fall 6K eller till och med 8K-inspelning. Xperia 5 II nöjer sig med 4K 30p i den vanliga kameraappen. Xperia 5 II förbättrar dock på Xperia 1 II genom att erbjuda nya alternativ i Cinema Pro-appen. Här finns till exempel möjlighet att spela in i 4K 120p-video. Det ger branschens mest högupplösta slow motion. Den video som spelas in håller också hög kvalitet. Sony fortsätter dessutom att erbjuda stöd för videoinspelning i HDR, som fortfarande är ganska ovanligt bland konkurrenterna.

Stäng

 

Mjukvara

Sony Xperia 5 II har en enkel version av Android med relativt få justeringar. De ändringar som finns gör operativsystemet bättre anpassat för den långa skärmen men smutsar också ner det med reklam. Vi gillar i alla fall de professionella foto- och videoapparna som ger oss utmärkt kontroll över de avancerade kamerorna.

Läs mer om mjukvaran

Sony Xperia 5 II kommer med mjukvara som vi blivit vana vid från Sony. Den är avskalad och enkel. Denna gången är den baserad på Android 10. Det skiljer Xperia 5 II från föregångaren som lanserades med Android 9. Bland nyheterna finns ett ”Mörkt tema” som gör operativsystemet och utvalda appar mörka. Medan många konkurrenter har lagt till extrafunktioner, så som schemaläggning, har Sony valt att låta funktionen vara oförändrad. Det betyder att läget bara kan ändras manuellt.

En annan nyhet i Android 10 är navigationen. Med Xperia 5 valde Sony att använda det delvis gestbaserade navigationssystem som fanns i Android 9. Andorid 10 introducerar ett nytt navigeringssystem för gester och det används flitigt av många andra tillverkare. Sony har istället valt att använda de klassiska tre knapparna som standard. Android 10s nya system går att aktivera men det gamla gestbaserade systemet, som fortfarande finns i Android 10 på Xperia 5, är inte tillgängligt. Användare som tycker att navigationen i Android är lite förvirrande, har all rätt att tycka det.

Sony har lagt till en rad smarta systemfunktioner i sin mjukvara. Xperia Assist erbjuder funktioner som främst körs i bakgrunden för att hålla telefonen i gott skick. Funktionen Batterivård hanterar automatiskt laddningen av batteriet under natten för att minska tiden då batteriet hålls 100 procent laddat. En ny funktion låter användaren ställa in ett permanent tak på 80 eller 90 procent, som aldrig överstigs vid laddning.

Reklam- och pro-appar

Sony inkluderar fortfarande en ganska lång rad appar. AccuWeather Mobile erbjuds som inget annat än reklam och samma gäller Sonys egen PlayStation App. Dessa kan i alla fall väljas att inte inkluderas från installation. Användare har dock inget val när det gäller Call of Duty, som kan inaktiverass men inte avsintalleras. Företagets Album-app har i alla fall tagits bort, efter många år av en ganska oklart existens bredvid Google Foto. Sony har dessutom meddelat att Nyheter-appen kommer att läggas ner, även om den fortfarande är inkluderad. Sony fortsätter alltså att rensa upp i sina mobiler och erbjuder en allt enklare användarupplevelse. För användare som inte vill störas av hundratals konstiga funktioner, så är Sony ett bra alternativ.

En app som skeppas med Xperia 5 II kallas Photo Pro. Den liknar Sonys motsvarande app för manuell videoinspelning. Photo Pro-appen innehåller många manuella kontroller för fotografering. Kontrollerna är designade för att efterlikna menyerna i Sonys professionella kameror. Appen erbjuder helt klart snabb tillgång till många avancerad inställningar som få konkurrenter kan erbjuda utan en app från tredje part.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia 5 II drivs av ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset med 8 GB RAM. Det sätter den på toppen av vad marknaden har att erbjuda och gör den en gnutta snabbare än Galaxy S20. Med det sagt ser vi grafik-throttling på upp till 15 procent efter runt 15 minuters tungt spelande. Det är prestandaminskningar som vi inte ser med större flaggskepp. I många applikationer och även krävande spel är det samtidigt en skillnad som är svår att se. Det är ändå en tydlig konsekvens av det kompakta formatet. 128 GB lagringsutrymme är mer än tillräckligt för många användare. För de som vill ha mer finns dessvärre inga alternativ för större modeller. Det gör oss ändå tacksamma för den microSD-kortplats som erbjuds.

 

5G

Sony Xperia 5 II har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Xperia 5 II kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 520
Storlek 158 × 68 × 8 mm
Vikt 163 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 120p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 865, 2,84 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Synd att inte Sony kan även släppa Sony Xperia 5 II med 12G ram som dom kommer göra i del asiatiska länder

  2. Hej köpte xperia 5 ii för för 6 månader sen. Telefonen är ju super förutom kameran. Kan ju inte ta kort på objekt i rörelse om det inte är väldigt ljust. Hur kan den få så högt betyg. Oanvändbar för mig som använder kameran för att ta kort på mina barn i Sverige där solen inte alltid lyser. Köpte för 9000, sålde för 3500 men kände nästan att jag lurade köparen då en telefon men så dålig mjukvara i kameran i stort sätt inte ska förekomma i dag. Hur går era kameratester till, är det bara i stillbilds format ?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton − nio =