Bästa lilla telefonen

Asus Zenfone 10
8.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,9 tum
Bra att veta:Modellen med 512 GB lagring har 16 GB RAM, istället för 8 GB. 8 GB är dock mer än tillräckligt.
Fördelar
+ Kompakt format
+ Bra mjukvara
+ Fyra år mjukvarustöd
+ Har hörlursport
Nackdelar
- Saknar eSIM
- Ingen telefotokamera
- Överdriven mättnad i kamerabilder
Kamera8.1
Skärm8.9
Batteri7.9
Kamera8.1
Skärm8.9
Batteri7.9
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Tack så mycket Asus! Tack för att ni uppdaterade en riktigt bra mobil med exakt vad den saknade: trådlös laddning och bättre mjukvarustöd. Asus Zenfone 10 är visserligen en mycket blygsam uppdatering av Zenfone 9 men den har också nästan alla rätt. Zenfone 10 är marknadens mest kompakta flaggskepp, som erbjuder Qualcomms senaste, en bra skärm, bra batteritid, trådlös laddning, en vattentät design och bra mjukvara med fyra års mjukvarustöd. Vi är lite besvikna på att kameran inte uppdaterats till det bättre men om kamerakvalitet inte är din högsta prioritet är Zenfone 10 ett utmärkt val. Särskilt om du vill en liten smartphone med hög kvalitet och prestanda.

 

Hårdvarudesign

Asus är inte ensamma om att vara försiktiga just nu. Även Sony har sänkt tempot på sin hårdvaru-innovation och istället nöjt sig med vad de redan har. Det kan vara en bra idé: att stanna upp och fokusera på annat än estetik. Zenfone 10 är nämligen en telefon som ser ut att vara nära identisk med Zenfone 9. Baksidan har två stora kameror, framsidan har en enkel skärm med ett kamerahål i ena hörnet och hela telefonen har ovanligt små yttermått. Zenfone 10 är faktiskt den mest kompakta mobilen av sitt slag. Sony Xperia 5-serien är också liten men den är betydligt längre än Zenfone. Zenfone 10 är både kort och smal. Det är telefonens mest unika egenskap och det bästa med telefonen.

Den största nyheten i hårdvaran är inte synlig på utsidan. Zenfone 10 har nu stöd för trådlös laddning. Det är en av ytterst få funktioner som vi har saknat från Asus de senaste åren. När den nu är på plats, saknas inte längre någon viktig egenskap.

Udda baksida

Det finns fortfarande gott om detaljer som gör Zenfone 10 unik, bortom telefonens kompakta format. För det första har den ett ovanligt bakstycke med en sandpapper-liknande yta. Det ger oss ett ovanligt bra grepp om telefonen. Bakstycket är gjort av plast men tack vare sin ytbehandling är inte repor särskilt lätta att se. Det kan dock bli lite smutsigt men kan enkelt tvättas. Bakstycket känns inte billigt i handen. Ändå har det fördelen av att vara gjort av plast, som inte spricker som glas. Med det sagt kan kunder ändå skydda telefonen mot repor och fallskador med ett bra inkluderat hårdplast-skal. Det gillar vi verkligen! Särskilt eftersom små tillverkare såsom Asus ofta har mycket begränsad tillgång till tredjepartstillverkares skal.

Även om baksidan är gjord av plast, är kortsidorna av telefonen gjorda av metall. Det ger en stadig telefon som känns mycket tålig. En ovanligt tjock design och en hög vikt med tanke på det kompakta formatet bidrar till att Zenfone 10 känns mer stadig än många konkurrenter. Ja, det låter kanske konstigt men en ovanligt tjock design känns bra i en så kompakt mobil. Tjockleken är sannolikt också vad som gör det möjligt för Asus att inkludera trådlös laddning, hörlursport och mycket mer.

Nämnde vi hörlursporten?! Ja! Det finns en traditionell hörlursport på ovansidan. Det finns också dubbla högtalare som låter helt okej och trots allt det är den också vattentät enligt IP68-standarden.

Det viktigaste att veta med Zenfone 10 är ändå storleken. Med en bredd på 68,1 millimeter och en längd på 146,5 millimeter, är den mycket mindre än nästan alla andra liknande smartphones på marknaden. Om du är ute efter en liten men kompetent smartphone, är Zenfone 10 en av de minsta.

 

Skärm

Asus Zenfone 10 har samma skärm som Zenfone 9. Det är en riktigt bra OLED-panel med bra pixeltäthet på 445 pixlar per tum tack vare sitt kompakta format på 5,9 tum. Den erbjuder bra ljusstyrka på 770 nits och 1 000 nits i HDR-läget. Färgexaktheten är bra i skärmens så kallade Filmisk-läge och vitbalansen är naturligt varm. Skärmen erbjuder en uppdateringsfrekvens på 120 Hz för att leverera en snabb upplevelse under fingrarna och kan klockas till 144 Hz i spel. Asus levererar en skärm i toppklass.

 

Batteri

Asus Zenfone 10 har ett batteri på 4 300 mAh, vilket är bra för telefonens storlek men mindre än Xperia 5 IV som kan skryta med 5 000 mAh. Batteriet är lika stort som i föregångaren och batteritiden är också identisk, enligt våra tester, trots en ny krets. Det betyder att den klarar två hela dagar av normal till lätt användning och att även krävande användare kan vänta sig en marginal på runt 40 procent vid slutet av dagen.

En stor nyhet för Zenfone 10 är stöd för trådlös laddning med upp till 15 watt. Det är en trevlig nyhet som gör det enkelt att ladda telefonen ofta, vilket kan hålla batteriet i bra skick genom åren. För snabbare laddning inkluderar Asus en 30 watt-laddare i lådan som kan ta telefonen till 50 procent på 30 minuter.

 

Kamera

Asus bjuder inte på någon stor uppgradering av kamerorna i Zenfone 10. Huvudkameran har samma sensor som i Zenfone 9 men har bättre stabilisering medan vidvinkelkameran förlorar förra årets autofokus. Samtidigt har mjukvaran uppdaterats med ny bildbehandling. Resultatet är generellt attraktiva bilder med bra brusreducering i ljusa miljöer och bra skärpa men ofta överdrivna färger. Den aggressiva bildbehandlingen kan kanske uppskattas av vissa användare men vi önskar att det var lättare att välja ett mindre mättat alternativ i kameran.

Kameran är relativt kvick men kräver att telefonen hålls stilla i minst en sekund för att HDR-läget ska fungera effektivt. I mörka miljöer aktiveras ibland ett automatiskt nattläge som kan ta exponeringar i tre sekunder. Det ger generellt ljusa och attraktiva bilder som dock saknar den detaljrikedom som vi ser från till exempel Google Pixel 7.

Vidvinkelkameran erbjuder helt okej detaljrikedom i mitten av bilden men saknar skärpa längs kanterna. Den fungerar bra för mindre format. Kameran saknar autofokus, vilket inte är ett stort problem för landskapsfotografering eller fotografering av byggnader men det betyder att föregångarens möjlighet att fånga macro-bilder nu är försvunnen.

För video erbjuder huvudkameran effektiv stabilisering och inspelning i både 4K 60 och 8K 24. Stabiliseringen är som bäst i Full HD-läget och 4K 30-läget är det bästa om vi vill kunna byta mellan de två kamerorna medan vi spelar in.

 

Mjukvara

Asus erbjuder en mjukvara som är full av anpassningar och roliga inställningar, samtidigt som den gör det enkelt för många. När vi startar telefonen för första gången får vi välja om vi vill ha Google eller Asus användarupplevelse. Googles upplevelse har färre funktioner och en design som mer liknar hur Android brukar se ut medan Asus erbjuder ett eget designspråk och många egna funktioner. Det inkluderar till exempel gester för fingeravtrycksläsaren för att visa notiser med ett svep.

Även om vi väljer Googles upplevelse får vi tillgång till många inställningar som gör det lätt att anpassa telefonen till eget tycke och smak. Vi kan till exempel göra systemanimationer snabbare, vi kan anpassa vilka ikoner som visas i systemfältet, vi kan konfigurera kopior av appar för att till exempel ha två Instagram-appar med olika konton och det finns en mängd inställningar för att bra batterivård. De flesta inställningarna är användbara, smarta och lyckas hålla sig borta när vi inte vill se dem.

Asus har haft en stor svaghet i det mjukvarustöd de gett till sina produkter. Med Zenfone 10 blir det bättring! Företaget utlovar nu två uppgraderingar av Android samt fyra år av säkerhetsuppdateringar. Det är sämre än Samsungs fem år men det är tillräckligt för många användare, som ofta ändå sneglar på en ny mobil efter fyra år.

 

Prestanda och lagring

Asus Zenfone 10 är utrustad med en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-krets. Det är en mycket kraftfull krets som kombineras med förvånansvärt bra kylning som håller prestandan på 70 procent vid långvarig belastning. Det är betydligt bättre än de 50 procent som flera dyrare konkurrenter landar på i liknande tester. Det betyder att Zenfone 10 kan leverera hög prestanda även vid långa spelsessioner. Processorn assisteras av 8 eller 16 GB RAM. Vi kan inte rekommendera någon att betala extra för 16 GB RAM, 8 GB är mer än tillräckligt. Med det sagt finns det inget stöd för microSD-kort så konsumenter får betala för den lagring de behöver från början, 128, 256 eller 512 GB. Med 512 GB lagring kommer 16 GB RAM med på köpet.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,9 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 146,5 x 68,1 x 9,4 mm
Vikt 172 gram
Kamera 50 MP, 13 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 7
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,2 GHz
Lagring 128/256/512 GB
RAM 8/16 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 13,3

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

  1. Kan man koppla in den till en monitor med usb-c till hdmi sladd? Eller kanske usb-c till hml adapter till skärm?
    Tack för en bra resention

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × fem =