Xiaomi 13
8.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,36 tum
Bra att veta:Vi har testat den gröna modellen. Den är väldigt ljus och kan se ljusgrå ut i dagsljus (våra bilder).
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra batteritid
+ Fem år mjukvarustöd
+ Enkel att reparera
Nackdelar
- Krånglig mjukvara och reklamappar
- Medioker zoomkamera
- USB 2-port
Kamera8.8
Skärm9
Batteri8.5
Kamera8.8
Skärm9
Batteri8.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi 13 är en utmärkt flaggskeppsmobil som erbjuder ett relativt kompakt format, en av marknadens bästa bildskärm, en bra kamera och utmärkt batteritid. Batteritiden är en styrka som till och med slår Samsung Galaxy S23. Med årets modell saknas inte längre flaggskeppsegenskaper såsom en vattentät design men mjukvaran är fortfarande förvirrande och har mer reklam än vad som är acceptabelt för priset. Med det sagt lyckas Xiaomi 13 med det mesta och är ett intressant alternativ till telefoner såsom Apple iPhone 14 och Samsung Galaxy S23. Att Xiaomi lyckas konkurrera med dem, är en ordentlig bedrift!

 

Hårdvarudesign

Xiaomi 13 är lite av en iPhone-kopia. Det faktumet går inte att komma undan. Designen är uppenbart inspirerad av iPhone. Det inkluderar platta sidor och en rundad kvadrat runt kamerorna på baksidan. Det finns ändå gott om skäl att gilla Xiaomis designval, särskilt när den jämförs med sitt dyrare syskon, Xiaomi 13 Pro. Designen gör nämligen telefonen enklare att hålla stadigt och gör den enklare att använda tack vare betydligt mindre yttermått.

Som en iPhone

Likheterna med iPhone sträcker sig inte bara till estetiska val. Faktum är att Xiaomi 13 är exakt lika bred som iPhone 14 och exakt lika tjock. Den är en gnutta längre men det är uppenbart att Xiaomi ser sin nya modell som en direkt konkurrent till Apples kompakta modeller.

På baksidan av telefonen sitter alltså en kvadratisk kameramodul. Den sticker ut två millimeter från resten av telefonen och kan skyddas med ett inkluderat skal för telefonen. Skalet är transparent och är en trevlig bonus för alla kunder. Skalet skyddar även glasbaksidan, som annars hade varit lätt att spräcka av misstag.

Framsidan bjuder på en skärm med ovanligt symmetriska skärmramar, som än en gång för tankarna till iPhone. Längs ovankanten finns ett litet hål för den främre kameran och under skärmen finns en fingeravtrycksläsare som är både snabb och pålitlig.

Längs undersidan finns en USB C-port som tyvärr är begränsad till USB 2.0. Här finns också en kortläsare som har plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. Telefonen har också stöd för eSIM.

Äntligen vattentätt!

Xiaomi 13 har stöd för trådlös laddning och är den första modellen i sin familj, tillsammans med Xiaomi 13 Pro, som är skyddad mot vatten med IP68-certifiering. Det gör den tillräckligt tålig för att ha ett långt liv framför sig. Det långa livet kan mycket väl förlängas av att telefonen är enkel att demontera och reparera. Xiaomi är en av mycket få tillverkare som säljer telefoner som har ett betyg i demontering på minst 15 av 20 poäng i den franska statens reparerbarhetsindex. Det betyder att den är enklare att reparera än de allra flesta konkurrenter, vilket har potential att sänka reparationskostnaderna på sikt.

 

Skärm

Skärmen i Xiaomi 13 är riktigt bra! Den mäter 6,4 tum och har en upplösning 1 080 x 2 400 pixlar. Det är en hög upplösning som dock inte riktigt ger samma skärpa som de bästa konkurrenterna. Skärmens övriga egenskaper är däremot på topp. Det inkluderar en imponerande ljusstyrka på 1 140 nits över hela skärmen och 1 645 nits med HDR-material, enligt våra labb-tester. Skärmens vitbalans och färgåtergivning når nära perfektion och med 120 Hz uppdateringsfrekvens flyger Android under fingrarna. Xiaomi 12 har kort sagt en strålande bra bildskärm!

 

Batteri

Med en kapacitet på 4 500 mAh har Xiaomi 13 ett stort batteri med tanke på sin storlek. En energisnål skärm och smart mjukvara kombineras för att leverera riktigt bra batteritid. Även krävande användare har chans att klara sig i två hela dagar medan tre dagar batteritid är helt genomförbart vid lättare användning. Det är alltså en smartphone som gör sig av med batteriångest.

Xiaomi 13 säljs med en inkluderad laddare på 67 watt som laddar telefonen från noll till 82 procent på 30 minuter och till 100 procent på under 45 minuter. Det är ett högt tempo som gör det enkelt att komma ikapp om man glömt ladda senaste dagarna. Det finns även stöd för imponerande trådlös laddning på 50 watt men vi har inte haft Xiaomis särskilda laddare till hands för att testa det. Telefonen kan dessutom ladda andra enheter trådlöst med upp till 10 watt, vilket är mer än vanligt.

 

Kamera

Xiaomi 13 har inte alls samma kamerasystem som Xiaomi 13 Pro och presterar inte alls lika bra. Med det sagt har Xiaomi 13 ett utmärkt kamerasystem som är en värdig konkurrent i klassen. Den presterar generellt i linje med Galaxy S23, som kan beskrivas som en av de mest direkta konkurrenterna. Det gäller för allt från fotografering i ljusa miljöer till mörka samt med både telefoto- och vidvinkelkameran.

Huvudkameran är särskilt bra tack vare bra optik som imponerar med bra skärpa även längs kanterna av bilden. Xiaomi har lagt mer krut på optik än vad Samsung har gjort i Galaxy S23. I ljusa miljöer erbjuder Xiaomi 13 ett brett dynamiskt omfång och bra detaljrikedom. Vi noterar att brusreduceringen är snäppet sämre än i iPhone 14 Pro och Xiaomi 13 Pro men detta går endast att se om vi kikar väldigt nära, åtminstone med ljusa motiv. När ljuset tryter stöter vi faktiskt på det motsatta. Xiaomi 13 applicerar en mycket hård brusreducering som visserligen eliminerar mycket brus men som också skapar en mjuk bild som saknar detaljer. Vi föredrar Samsungs mer restriktiva bildbehandling.

Brett och snävt

Vidvinkelkameran presterar väl men imponerar inte särskilt. Den har problem med brus och skärpa längs kanterna men ger tillräckligt bra resultat för att användas i små format, såsom på sociala medier.

Telefotokameran ger ett perspektiv som är 3,2 gånger inzoomat i relation till huvudkameran. Kameran presterar helt okej men ger en mjukare bild med sämre detaljrikedom än Galaxy S23.

För video erbjuds 4K 60p-inspelning över alla tre kameror med bra stabilisering överlag. Det finns dessutom ett bra 8K 24p-läge för filmskapare som vill kunna beskära bilden i efterhand.

 

Mjukvara

Xiaomis mjukvara är komplicerad och funktionsrik. Den känns ofta överväldigande komplex på ett sätt som kan skrämma nya användare. Med lite erfarenhet kan vi dock uppskatta många ovanliga funktioner och mjukvaran fungerar generellt mycket bra med hög energieffektivitet och inte en tillstymmelse till dålig prestanda.

Utöver ett gränssnitt som är fyllt av många extrafunktioner, inkluderar Xiaomi också många extra appar. Det finns till exempel en förinstallerad app kallad Xiaomi Community som ger tillgång till forum, en Xiaomi-webbläsare, musik-spelare, SMS-app, väder-app och mycket mer. Xiaomi förinstallerar till och med spel såsom Solitaire och Genshin Impact. Vi ser dessa spel som reklam och inget som hör hemma i en dyr flaggskeppstelefon. Med det sagt går de åtminstone att avinstallera.

Xiaomi 13 kommer med ett löfte om tre år av nya Android-versioner och fem år av säkerhetsuppdateringar. Det ger en pålitligt trygg framtid som betyder att mjukvara och säkerhet inte blir ett hinder för konsumenter som vill behålla sin smartphone länge.

 

Prestanda och lagring

Xiaomi 13 kommer med ett balanserat prestanda-läge som standard. Det erbjuder inte maximal prestanda men är anpassat för telefonens kylning och ger därför mer stabil prestanda över tid. Det är en utmärkt kompromiss som behåller över 80 procent av den kraftfulla Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-kretsens potential, medan många konkurrenter förlorar 40-50 procent när de belastas över tid. Även om vi gärna hade sett en telefon som kunde hanterar kretsens fulla värmealstring, är Xiaomi 13 väl kyld och presterar väl.

Kretsen assisteras av 8 GB RAM, vilket är mer än nog för många år framöver. Lagringsutrymmet på 256 GB är generöst och mer än tillräckligt för de flesta. Det är samtidigt synd att det inte finns en större modell, särskilt med tanke på att telefonen saknar microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,36 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 152,8 x 71,5 x 8,0
Vikt 189 gram
Kamera 50 MP, 10 MP, 12 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,2 GHz
Lagring 256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,6
Demonteringsbetyg, av 20 15,4

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − fyra =