Xiaomi 13 Pro
9.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Xiaomi 13 Pro finns i färgerna svart och vit i endast en version med 256 GB lagring.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Bra huvudkamera
+ Snabb laddning
+ Reparerbar
Nackdelar
- Krånglig mjukvara och reklamappar
- Medioker zoomkamera
- USB 2-port
Kamera9.2
Skärm9.2
Batteri8.3
Kamera9.2
Skärm9.2
Batteri8.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi 13 Pro är det första ”Ultra”-flaggskeppet från Xiaomi på den svenska marknaden och det är ett riktigt bra första försök. Vi är särskilt imponerade av en bildskärm i absolut världsklass och en utmärkt huvudkamera. Vi gillar dessutom telefonens stabila och lyxiga design som lyckas kombinera vattentäthet med reparerbarhet. Xiaomis mjukvara är snabb och pålitlig men kan vara lite irriterande och svår att lära känna. Även om Xiaomi lyckas leverera absolut världsklass på flera sätt, saknas fortfarande den perfektion i detaljerna som vi förväntar oss i klassen. Xiaomi 13 Pro är inte ett perfekt flaggskepp men den är väldigt nära perfektion.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi 13 Pro är ett stort steg framåt för Xiaomi. Det är en telefon som tillhör den absoluta toppklassen, för första gången i företagets historia (med undantag för Xiaomi Mi 11 Ultra som fejk-lanserades i Sverige). 13 Pro är en viktig utveckling för varumärket när det gäller teknik men också hårdvarudesign. Den har en modern design med en kameramodul som sticker ut mer än normalt och en byggkvalitet som påminner om Huaweis sista svenska smartphone: Huawei P40 Pro. Det är en komplimang! Glasbakstycket är väl monterat och känns faktiskt bättre än de mer ihåliga glasbakstycken på till exempel Google Pixel 7 Pro och Samsung Galaxy S23 Ultra. Känslan av kvalitet understrycks av en ovanligt hög vikt, som kan vara opraktisk men som många associerar med kvalitet. Poängen är att Xiaomi 13 Pro känns lyxig, ovanligt lyxig.

Kameran är som sagt stor, gigantisk. Den sticker ut mer än tre millimeter från baksidan och tar upp mer än hälften av telefonens bredd. Det gör den svår att skydda med ett fodral och den ligger ostabilt på ett platt bord. Dessa nackdelar är dock priset vi får betala för branschens kanske mest imponerande kamera. Mer om det senare.

Lite pinsamt

Både framsidan och baksidan av telefonen är rundad. Det ger inte mycket utrymme för metallsidorna, som är tunna men stabila. Längs höger sida finns en av/på-knapp samt volymkontroller. De har en tunn design men ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns bland annat en IR-sändare, som fortsätter vara en Xiaomi-exklusiv funktion som få konkurrenter verkar intresserade av. Längs undersidan finns slutligen en USB C-port som tyvärr är begränsad till USB 2. Det är lite pinsamt för en så dyr smartphone. Den saknar alltså möjlighet att föra över data i hög hastighet och kan inte kopplas med kabel till en extern bildskärm.

På framsidan sitter en 6,7 tum skärm med rundade hörn och böjda långsidor. Skärmramarna är tunna och längs överkanten sitter en selfiekamera i ett hål i skärmen. Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare som fungerar snabbt och pålitligt.

Vattentålig och reparerbar

En stor nyhet för Xiaomi är en vattentålig design. Xiaomi 13 Pro är den första brett lanserade mobilen i Sverige från Xiaomi som kommer med IP68-certifiering för att klara av vattenrelaterade olyckor. Det är viktigt för en så dyr produkt. Påkostade smartphones ska vara pålitliga och ska inte behöva repareras efter att de använts i regnet. IP68-certifieringen är alltså en stor och viktig nyckel till framgång i det högsta segmentet, som Xiaomi nu försöker konkurrera i.

Trots sin vattentäta design behåller Xiaomi 13 Pro sina föregångares enkla konstruktion som ger den höga betyg i det franska reparerbarhets-indexet. Det betyder att Xiaomi 13 Pro är det enda moderna Ultra-flaggskeppet som når upp till våra höga krav på reparerbarhet för att kunna kallas hållbar.

 

Skärm

Xiaomi 13 Pro har en av världens bästa smartphone-bildskärm. Det är en 6,7 tum med en upplösning på 1 440 x 3 200. Det är en hög upplösning som ger mycket bra skärpa. Skärmen använder AMOLED-teknik och erbjuder därför mycket bra svärta. Skärmen är dessutom mycket väl kalibrerad i sitt så kallade Original-läge, med bra vitbalans och färgåtergivning. Den är dessutom extremt ljusstark. Med en maximal ljusstyrka på 1 200 nits över hela skärmen och 2 356 nits med HDR-material, presterar den precis lika bra som marknadsledaren S23 Ultra. Skärmen drar dessutom fördel av LTPO-teknik som gör att skärmens uppdateringsfrekvens kan variera mellan 1 och 120 Hz för att ge en följsam men energieffektiv bild. Vi har inga som helst klagomål. Xiaomi 13 Pro levererar en bildupplevelse i absolut världsklass!

 

Batteri

Xiaomi 13 Pro har ett 4 820 mAh-batteri som ger riktigt bra batteritid, trots en högupplöst skärm och en kraftfull processor. Det ger batteritid som kan räcka i två dagar vid lätt användning och ge 40-50 procent marginal vid slutet av dagen för krävande användare.

Tillsammans med telefonen inkluderar Xiaomi en snabbladdare med USB-A-port på 120 watt. Den är en tilltagen men förhållandevis kompakt laddare med tanke på sin kapacitet. Den är inte heller riktigt lika snabb som Xiaomi påstår. Även efter att vi aktiverat telefonens snabbladdningsläge, laddar den från noll till hundra procent på 30 minuter, inte på de 20 minuter som företaget påstår. 30 minuter är fortfarande riktigt snabbt, mycket snabbare än både Samsung Galaxy S23 Ultra och Apple iPhone 14 Pro Max. Xiaomi kan dessutom skryta med stöd för 50 watt trådlös laddning. Det kräver dock en särskild laddare från Xiaomi.

 

Kamera

Xiaomi 13 Pro representerar ett stort steg framåt för Xiaomi och företagets kamerateknik. Leica har lämnat Huawei och står nu bakom Xiaomi med bra optik och ett varumärke som Xiaomi har ett intresse av att nå upp till. Xiaomi 13 Pro gör det med en imponerande en tum sensor på 50 megapixlar, med optisk bildstabilisering och ett bländarvärde på f/1,9. Det är en kamera som har en så stor sensor att den ger en naturlig bokeh-effekt, helt tack vare optiska effekter. Det är också en sensor som presterar bra under alla omständigheter, i kombination med mycket bra bildbehandling.

Möjligen som en konsekvens av den ovanliga sensorn, är Xiaomi 13 Pro inte en snabb kameramobil. Det tar i värsta fall upp till en sekund att fånga en bild. Det kan göra det svårt att fota till exempel barn eller djur i rörelse.

Mycket lite brus

Xiaomis bildbehandling ger ett naturligt utseende med ofta exceptionell detaljrikedom och en total brist på brus. I ljusa miljöer erbjuds ett brett dynamiskt omfång och hantering av mörka segment på ett sätt som vi inte sett tidigare. Xiaomi lyckas behålla detaljer i de mest krävande delarna av en bild utan att stöta på problem med posterisering eller överdrivet brus. Vi noterar samtidigt att den utmärkta brusreduceringen kan gå överstyr. I mörka miljöer levererar kameran utmärkta bilder med ett brett dynamiskt omfång och mycket lite brus. Brusreduceringen är dock så kraftig att vissa detaljer går förlorade. Apple iPhone 14 Pro Max tar i flera fall bilder med högre detaljrikedom eftersom den accepterar mer brus.

Vidvinkelkameran är mycket bra, en av de bästa vi testat. Den har mycket bra skärpa i mitten av bilden och bättre skärpa än konkurrenterna längs kanterna. Sensorn har dessutom ett brett dynamiskt omfång som erbjuder ett märkbart lyft i kvalitet i krävande miljöer i jämförelse med Apple iPhone 14 Pro Max.

Lite mjuka bilder

Xiaomi 13 Pro har en telefotokamera med 3,2 gånger zoom i relation till huvudkameran. Den presterar bra och passar utmärkt för porträttfotografering. Med det sagt ger den lite mjuka bilder som saknar den skärpa som flera konkurrenter har. Samsung Galaxy S23 Ultra är en betydligt bättre mobil för dig som vill ha riktigt bra telefotografering.

Den utmärkta huvudsensorn gör ett utmärkt jobb med video. Det naturligt korta skärpedjupet ser professionellt ut och stabiliseringen är bra. Vid videoinspelning noterar vi samtidigt att sökaren är lite långsam och har en tydlig svarstid gentemot verkligheten. Den har dessutom en tydligt rullande slutare som kan få vertikala objekt att se lite sneda ut när de rör sig snabbt förbi kameran. Med det sagt gillar vi möjligheten att spela in i 4K 60 över alla kameror och 8K-läget kan komma väl till hands om du gillar att redigera och zooma in i dina videos i efterhand.

 

Mjukvara

Xiaomis mjukvara är komplicerad och funktionsrik. Den känns ofta överväldigande komplex på ett sätt som kan skrämma nya användare. Med lite erfarenhet kan vi dock uppskatta många ovanliga funktioner och mjukvaran fungerar generellt mycket bra med hög energieffektivitet och inte en tillstymmelse till dålig prestanda.

Utöver ett gränssnitt som är fyllt av många extrafunktioner, inkluderar Xiaomi också många extra appar. Det finns till exempel en förinstallerad app kallad Xiaomi Community som ger tillgång till forum, en Xiaomi-webbläsare, musik-spelare, SMS-app, väder-app och mycket mer. Xiaomi förinstallerar till och med spel såsom Solitaire och Genshin Impact. Vi ser dessa spel som reklam och inget som hör hemma i en dyr flaggskeppstelefon. Med det sagt går de åtminstone att avinstallera.

Xiaomi 13 Pro kommer med ett löfte om tre år av nya Android-versioner och fem år av säkerhetsuppdateringar. Det ger en pålitligt trygg framtid som betyder att mjukvara och säkerhet inte blir ett hinder för konsumenter som vill behålla sin smartphone länge.

 

Prestanda och lagring

Xiaomi 13 Pro har en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-krets som erbjuder otroligt hög prestanda. Telefonen är inte riktigt byggd för att hantera värmen från kretsen och kan i värsta fall stänga ner appar som överhettar den. Med det sagt är den inställd i prestandaläget ”Balanserad” som standard. Det sänker topp-prestandan med runt 20 procent men ger också en helt stabil prestandakurva över tid. Det är betydligt bättre än till exempel Samsung Galaxy S23 Ultra, som erbjuder högre maximal prestanda men som förlorar 50 procent av prestandan vid längre belastning. Xiaomi 13 Pro:s balanserade läge är väl anpassat för telefonens kylarlösning. Den kan inte utnyttja kretsens fulla potential men i slutänden är prestandan mycket hög och användarupplevelsen riktigt bra.

Xiaomi 13 Pro har 12 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme. Arbetsminnet är mer än tillräckligt för alla appar, även fem år in i framtiden. 256 GB lagringsutrymme kan dock vara för litet för vissa. Då är molnlagring det bästa alternativet eftersom det saknas en microSD-kortplats.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 200
Storlek 162,9 x 74,6 x 8,4
Vikt 229 gram
Kamera 50 MP, 50 MP, 50 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6e
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,2 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 820 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,6
Demonteringsbetyg, av 20 15,4

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

åtta − 3 =