+ Ljusstark skärm
+ Bra mjukvara med fem år av säkerhet
- Tunga fysiska knappar
- Medioker GPU-prestanda för klassen
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Google Pixel 7 Pro är en fantastisk Android-smartphone. Den är inte så orimligt dyr som flera konkurrenter och den lyckas ändå erbjuda den bästa kamera vi testat, den har en riktigt bra skärm, bra batteritid och strålande mjukvara. Vi kan klaga på de underligt hårda fysiska knapparna, den långsamma laddningen och den lägre grafikprestandan än konkurrenterna. För de allra flesta är det dock relativt små problem som präglas av en smartphone med imponerande kvalitet. Pixel 7 Pro är kort sagt något av det bästa Android har att erbjuda.
Hårdvarudesign
Google Pixel 7 Pro är ett flaggskepp med ett snällare pris. Det är ett viktigt koncept att ta med sig när man pratar om den nya telefonen. Redan när vi plockar upp den i handen känner vi nämligen att inte ens byggkvaliteten hänger med de dyraste konkurrenterna. Det är visserligen glas och metall som kombineras, i likhet med konkurrenterna, men materialen används inte med samma precision som av till exempel Apple. Det gör att Pixel 7 Pro känns lite billigare i handen. Vad betyder det för användare? För de flesta konsumenter är svaret att det inte betyder något alls. De flesta användare slänger ett skal på telefonen och märker ingen skillnad. Varför nämner vi ens det då? Jo, för att det visar på en kompromiss som Google har gjort, med ett bra resultat. Allt som kan pressa priset utan att ge en betydande nackdel för slutanvändaren, är en bra kompromiss.
Baksidan är gjord av glas och är därför värd att skydda med ett skal. Vårt svarta exemplar har en blank finish. På baksidan finns en stor kameramodul som sträcker sig över telefonens bredd. Kamerans design bidrar till att reparationer av telefonens interna komponenter måste görs från framsidan, där en välvd AMOLED-skärm dessvärre gör telefonen ömtålig när den ska repareras. Kameramodulen är i alla fall väl tilltagen och sticker ut mer än två millimeter från baksidan. Designen sticker också ut när den jämförs med konkurrenter, som till stor del har sina kameror placerade i ett hörn.
Onödig miss!
Med undantag för kameran är designen av Pixel 7 Pro ganska oinspirerad. Det är en svart fyrkant med USB-port längs undersidan, tillsammans med högtalare och mikrofon. Den finns en kortläsare med plats för endast ett nanoSIM-kort på vänster sida medan en på/av-knapp och volymknappar sitter på höger sida. Knapparna ger helt okej fysisk återkoppling men är alldeles för svåra att trycka. De är tröga och kan vara svåra att använda för personer med nedsatt greppstyrka. Det är en stor och onödig miss från Googles sida. Så grundläggande detaljer måste man få rätt.
Framsidan av telefonen har en välvd AMOLED-skärm på 6,7 tum. Den välvda designen ger ett exklusivt utseende men bidrar också till att göra telefonen svårare att reparera. Med det sagt är det viktigt att påpeka att Google är en av mycket få smartphonetillverkare som säljer reservdelar till slutkonsumenter. I Sverige säljs de genom iFixit, med rimliga priser. Ett kit med verktyg och komponenter för att byta ut skärmen kostar runt 2 300 kronor i skrivande stund. Det är mycket bättre än de flesta konkurrenter, som kräver att telefonen lämnas in för reparation med betydligt högre priser som konsekvens.
Skärm
Google Pixel 7 Pro har en AMOLED-bildskärm som imponerar på nästan alla sätt. Den mäter 6,7 tum och har en upplösning på 1 440 x 3 120. När vi tar den till labbet kan vi bekräfta att den erbjuder bra färgåtergivning men den är lite för kallblå i sin vitbalans, med en uppmätt temperatur på 7 000 Kelvin istället för 6 500 Kelvin. Det är inte ett stort problem men det är synd att Google inte riktigt lyckats med vitbalansen i en telefon som är gjord för fotografering. Med det sagt är skärmen åtminstone enkel att använda och se utomhus. Den når 1 069 nits i vårt helskärmtest och imponerar med 1 696 nits i vårt HDR-test. Bara marknadens absolut bästa bildskärmar kan slå Pixel 7 Pro i ljusstyrka.
Batteri
Med ett batteri på 5 000 mAh är det inte överraskande att Pixel 7 Pro erbjuder bra batteritid. Den klarar två hela dagar för många användare och kan hålla sig runt 50 procent vid slutet av dagen för mer krävande användare. Det betyder att den till stor del undviker batteriångest, att batteriet riskerar att laddas ut mer sällan och att det därför bör hålla längre innan det behöver bytas ut.
Google inkluderar ingen laddare med telefonen men skickar i alla fall med en USB C-kabel. Telefonen har stöd för USB PD-laddning till 23 watt men är inte särskilt snabb. När vi testade med en 65 watt USB PD-laddare nådde telefonen bara 45 procent laddning på 30 minuter. Det är ett av de sämst resultat vi sett från en telefon det senaste året och kan jämföras med iPhone 14 Pro Max som nådde 56 procent på samma tid och OnePlus 10T som lyckades ladda till 100 procent på mindre än 30 minuter.
Pixel 7 Pro har också stöd för trådlös laddning samt omvänd trådlös laddning. Den ska kunna ladda lika snabbt trådlöst som med kabel men vi har inte haft tillgång till Googles speciella laddare för att testa det.
Kamera
Google Pixel 7 Pro har den bästa stillbildskameran vi testat. Den erbjuder pålitligt hög prestanda i alla situationer och gör sitt jobb bättre än Apple iPhone 14 Pro Max. Skillnaderna är visserligen små men vi noterar bättre hantering av dynamiskt krävande scener där Google producerar en plattare bild med bättre hantering av särskilt mörka delar av bilden. I mörka miljöer erbjuda Pixel 7 Pro mycket bra prestanda med bra färgåtergivning och ljusa exponeringar i nattläget. Brusreduceringen är inte marknadsledande men den är väl balanserad för att ge ett naturligt utseende, medan iPhone 14 Pro Max kan få problem med brusreducerings-artefakter.
Bra zoom!
Zoomkameran i Pixel 7 Pro kan inte klå Samsung Galaxy S22 Ultra men den är märkbart bättre än Apple iPhone 14 Pro Max, åtminstone vid snävar inzoomning. Det är inte så konstigt med tanke på att Pixel 7 Pro har en telefotokamera med fem gånger optisk ”zoom”, medan iPhone 14 Pro Max sträcker sig till tre gånger. De två kamerorna har kort sagt styrkor vid olika perspektiv. Vi föredrar ofta iPhone 14 Pro Max och dess lite bredare perspektiv för till exempel porträttfotografering. Vilken som är bäst för dig handlar med andra ord främst om vilket perspektiv du använder oftast.
Vidvinkelkameran presterar bra med vissa problem med skärpa längs kanterna. I vanlig ordning har vi svårt att använda vidvinkelformat för större bildformat av den anledningen men den fungerar utmärkt i till exempel sociala medier.
Vid videoinspelning erbjuder Pixel 7 Pro mycket hög kvalitet med stöd för 4K 60p-inspelning med hög bandbredd och mycket bra brushantering. Stabiliseringen är effektiv och passar bra även för en skakig hand.
Mjukvara
Google har en mjukvara som kan beskrivas som Googles version av Android. Det är en delvis anpassad version av operativsystemet som erbjuder unika funktioner för Pixel-användare. Samtidigt är stora delar av operativsystemet också enkelt och avskalat. Det är enkelt att använda och slänger inte onödiga funktioner i ansiktet på oss. Gränssnittet är snabbt samtidigt som det inkluderar animationer som hjälper oss att förstå hur det fungerar. Google har lyckats kombinera funktionalitet för avancerade användare med enkelhet för alla andra.
En stor fördel med mjukvaran är faktumet att den tidigt får nya funktioner. Här finns det två perspektiv. Det första är att Pixel 7 Pro är den bästa modellen för dig som vill ha ny Android-funktionalitet, eftersom Pixel-telefoner är först ut med nya versioner av Android. Det andra perspektivet är att till exempel Samsung-mobiler är bättre eftersom de ofta uppdateras inom ett par månader, samtidigt som de ofta har ny funktionalitet som Android inte får på flera år. Samsungs överväldigande funktionalitet kan alltså i slutänden ge flera ”nya” funktioner till slutanvändare än Pixel. Vissa argumenterar att Googles val av funktioner är bättre och vi kan förstå båda perspektiven. Det är dock inte så enkelt att Pixel-telefoner alltid är bäst för dig som vill ha mest och bäst funktionalitet.
Bättre än Samsung?
Det finns dock ett starkt argument för att Pixel-telefoner är ett av marknadens mest säkra val. Google skapar nämligen nya utgåvor av Android med viktiga säkerhetsuppdateringar varje månad. Dessa måste installeras för att vara effektiva och många Android-tillverkare prioriterar inte säkerhetsuppdateringar till den grad som de borde. Google skickar i många fall ut uppdateringar innan någon annan och gör det med ett stadigt schema. Nu utlovar Google fem år av säkerhetsuppdateringar, till oktober 2027, samt funktionella uppdateringar till oktober 2025. Det är en policy som endast Samsung och i vissa fall Xiaomi kan utlova. Bättre än alla andra är samtidigt Apple, som just nu är inne på sitt sjunde år av support för iPhone X.
Prestanda och lagring
Pixel 7 Pro drivs av en krets som Google kallar Google Tensor G2. Det är en ny variant av den processor vi såg Google samarbeta med Samsung kring under 2021. Den nya kretsen har avancerade kretsar för att accelerera maskininlärning men ligger en bra bit bakom konkurrenterna när det gäller övrig prestanda. Prisvärda konkurrenter såsom OnePlus 10T erbjuder runt 40 procent bättre grafikprestanda och är därför bättre lämpade för spel. Trots sin relativt låga prestanda har Pixel 7 Pro dessutom problem med throttling, när den sänker sin prestanda med runt 25 procent vid extrem belastning. Inget av detta påverkar vardagsprestanda och det vore fel att framställa Pixel 7 Pro som en långsam mobil. Den är oerhört kvick under fingrarna. Den erbjuder dock inte prestanda i absolut toppklass.
Pixel 7 Pro säljs med 128 eller 256 GB lagringsutrymme. Den större modellen kan vara bra för dig som gillar att spela in video eftersom det inte finns någon microSD-kortläsare. I övrigt hänvisar Google till molnet för extra lagring.