Om du har en smartphone och någon gång försökt ta bilder inomhus eller i en annars mörk miljö har du säkert märkt att bilden ofta blir suddig eller otydlig. Det finns ett flertal saker som påverkar hur din bild blir i slutändan. Det hjälper att ha en smartphonekamera som är tekniskt bra men du kan också göra vissa saker själv för att fånga en bättre bild även när ljuset inte riktigt räcker till.
Mer ljus = bättre bild
Kameror i smartphones har små kamerasensorer vars uppgift är att fånga in så mycket ljus som möjligt när du tar en bild i en mörk miljö. Desto mer ljus som fångas in av sensorn, desto lättare har kameran att återge en bra bild. För att kunna fånga så mycket ljus som möjligt finns det ett flertal tekniska aspekter som hjälper en kamera att ta bättre bilder. För det första har ofta bländarvärdet stor betydelse. Desto lägre bländarvärde, desto mer ljus kan komma förbi objektivet och nå sensor. Många smartphones har bländarvärden runt f/2,0 medan andra når så lågt som f/1,7.
Optisk bildstabilisering
Även om bländarvärdet är viktigt, är det slutartiden som kan beskrivas som nyckeln till en bra bild. Desto längre slutaren kan vara öppen, desto mer ljud kan nå sensorn och desto bättre bild kan skapas. Om slutaren är öppen under en för lång tid och du rör kameran samtidigt kommer ditt motiv dock bli utsmetat över bilden.
Vissa telefoner har så kallad optisk bildstabilisering som aktivt flyttar kamerans sensor om du rör telefonen när du försöker ta en bild. På det sättet kan kameran motarbeta de rörelser du gör när du försöker ta bilden. En smartphone med optisk bildstabilisering kan därför hjälpa dig ta bättre bilder i mörka miljöer. Exakt hur bra bilder olika smartphones tar i mörka miljöer beror dock på så många olika aspekter att det bästa sättet att köpa en smartphone med en bra kamera är att kolla i Svenska Smartphoneguiden. Där finns ett samlat betyg för hur bra olika smartphones kameror är. Det finns till och med exempelbilder som har tagits med alla testade produkter i de olika telefonernas recensioner.
Håll stadigt
Om du redan har en smartphone och är redo att börja ta bilder finns det främst en sak att tänka på: håll telefonen så stabilt som möjligt. Om du springer runt med din smartphone kommer du aldrig lyckas ta bra bilder i mörka miljöer. Försök luta telefonen eller dig själv mot något stabilt så som ett bord eller en vägg. Många smartphones kan känna av hur stabilt telefonen hålls och automatiskt förlänga slutartiden för att fånga in mer ljus och därmed ta bättre bilder.
Ännu längre slutartid
Om du har hittat ett riktigt bra sätt att hålla din telefon stabilt på finns det ett speciellt nattläge i många smartphones. Gå in i nattläget för att låta slutartiden vara ännu längre så att du kan få in ännu mer ljus och ta bättre bilder. I vissa dyrare smartphones finns det till och med ett manuellt läge där kan du själv sätta slutartiden till flera sekunder, istället för en bråkdels sekund. I vissa fall kan du även sänka din kameras så kallade ISO-tal, ljuskänslighet, för att höja bildens kvalitet. Här nedan ser du två bilder som är tagna med olika lång slutartid i en smartphonekameras manuella kameraläge.
I värsta fall kan din smartphonekameras LED-lampa, även kallad blixt, hjälpa till att lysa upp ditt motiv men undvik den till så hög grad som möjligt eftersom bilder tagna med en LED-lampa oftast ger bilder ett onaturligt utseende.