I augusti i år fick vi på Surfa vårt testexemplar av Samsung Galaxy Note 7. Vi testade telefonen i två veckor och hade tänkt släppa vårt test den 1 september, dagen innan den svenska lanseringen. På grund av produktionsproblem hos Samsung försenades lanseringen med en vecka och vi sköt fram vårt test till den 8 september. Innan det var dags för lanseringen bekräftades det dock att något var fel – något som skulle bli smartphonebranschens största skandal någonsin.
Skandalen börjar
Den 2 september bekräftades rykten som spridits i pressen dagen innan. På grund av ett problem med batteriet i Galaxy Note 7 hade totalt 35 av de uppskattningsvis två miljoner Galaxy Note 7-exemplar som sålts till konsumenter fattat eld. Eftersom telefonen hunnit ut till konsumenter i främst USA och delar av Asien, tvingades Samsung starta en global återkallning av alla sålda exemplar. Problemet med batteriet hade uppkommit i en av Samsungs egna fabriker där batterierna tillverkats. Ett fel vid tillverkningen gjorde att batteriets negativa och positiva halva kunde komma i direktkontakt med varandra. Det kunde skapa en snabb reaktion som överhettade telefonen till den punkt att den kunde fatta eld.
Samsungs återkallning av Galaxy Note 7 fortskred långsamt och företaget kritiserades bland annat för att inte samarbeta med myndigheter. Många exemplar av telefonen stannade kvar hos konsumenter även flera veckor efter de första rapporterna om problemen med telefonens batteri.
Nya exemplar sägs lösa problemet
Först en dryg vecka efter att återkallningen påbörjades berättade Samsung om detaljerna kring det ersättningsexemplar som skulle skickas ut till konsumenter. Företaget bekräftade att nya exemplar skulle markeras på sin låda och att gamla exemplar skulle få en mjukvaruuppdatering som förhindrade dem från att laddas till mer än 60 procent.
Först två veckor efter den första återkallningen började Samsung samarbeta med myndigheter. Det betydde att gamla exemplar av Galaxy Note 7 blev olaglig att sälja i vissa länder. Åtgärden var viktig för konsumenters säkerhet eftersom bara runt 10 procent av alla påverkade exemplar hade lämnats in.
Den 21 september började den nya versionen av Samsung Galaxy Note 7 säljas i USA. På mindre än tre veckors tid ska Samsung ha förbättrat sin produktionsteknik, producerat nya exemplar och levererat dem till USA för försäljning.
Nya bränder
För en vecka sen kom den första rapporten till pressen om en ny, reviderad version, av Galaxy Note 7 som fattade eld på ett flygplan. Flygplanet stod vid sin gate och inga människor skadades vid händelsen men nyheten var ändå stor. Samsung bekräftade snabbt att de skulle analysera den påverkade telefonen för att ta reda på vad som hänt. Några dagar senare kom dock fler rapporter om andra nya telefoner som fattat eld.
Den 7 oktober började rykten spridas om att ett mer permanent stopp av all försäljning av alla Galaxy Note 7 var aktuell i vissa amerikanska butiker. Två dagar senare hade totalt fyra rapporter om brinnande reviderade versioner av Galaxy Note 7 dykt upp i pressen. Den amerikanska teleoperatören AT&T stoppade all då sin försäljning. Senare samma dag kom rapporter om att Samsung hade ”pausat” alla leveranser av Galaxy Note 7. Rapporter om att Samsung hade stoppat sin tillverkning dök också upp i Sydkoreansk press.
Samsung Galaxy Note 7 – ”permanent avbruten”
I natt, den 11 oktober, bekräftade Samsung att all försäljning av Samsung Galaxy Note 7 har stoppats globalt. Bara ett par timmar innan denna artikeln publiceras bekräftade Samsung att produktionen är stoppad permanent. I ett uttalande till Engadget beskrev Samsung tillverkningen av sin flaggskeppstelefon som ”permanent avbruten”. Surfa har kontaktat Samsung Sverige och bekräftat denna uppgiften. Det betyder att Samsung Galaxy Note 7 aldrig kommer att nå svenska konsumenter och att skandalen är ett faktum.
Smartphonebranschen har aldrig sett en skandal av den magnitud som Samsung nu får genomlida. Företagets produkt verkar ha haft ett allvarligt fel som i slutänden ledde till så stora säkerhetsproblem att hela produktmodellen blev omöjlig att rädda. För Samsung innebär skandalen att företagets varumärke har blivit allvarligt skadat, att företagets aktie, åtminstone kortsiktigt, kommer att ta skada och att Samsung troligen kommer få betala tiotusentals tiotals miljarder kronor för kostnader relaterade till Galaxy Note 7.
För svenska konsumenter finns det dock inget att oroa sig för. Galaxy Note 7 såldes aldrig till en bred publik av svenska kunder. Det finns dessutom inga tecken på att problemet med Galaxy Note 7:s batteri påverkar något annat än just Galaxy Note 7. Den telefon som i Svenska Smartphoneguiden har utmärkelsen ”Bäst i test”, Galaxy S7 Edge, påverkas inte av problemet.
Samsung Galaxy Note 7-skandal kommer sannolikt inte betyda att Samsung-telefoner kommer vara farligare än andra telefoner i fortsättningen heller. Snarare tvärt om. Galaxy Note 7 är Samsung och hela smartphonebranschens största skandal någonsin. Vi kan vara ganska säkra på att Samsung kommer vara särskilt noggranna med säkerhet i fortsättningen.
Väldigt bra… om den inte börjat brinna
Även om vi var så gott som färdiga med vår recension av Galaxy Note 7, kommer vi aldrig publicera den. För dig som är intresserad kan vi dock avslöja att Galaxy Note 7 troligen hade fått Svenska Smartphoneguidens högsta betyg och dessutom fått utmärkelsen ”Bäst i test” om den hade släppts. Eftersom telefonen aldrig kommer att säljas igen är den dock orelevant för konsumenter som letar efter en smartphone att köpa.