OnePlus 6T
5.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,41 tum
Bra att veta:Den finns med olika minneskapaciteter. Det är värt att notera eftersom den saknar microSD-stöd.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Ren mjukvara
+ Ljusstark skärm
+ Snabb skärmläsare
Nackdelar
- PenTile-skärm
- Saknar microSD-stöd
- Saknar hörlursport
- Inte vattentät
Kamera6.1
Skärm7.3
Batteri7.2
Kamera6.1
Skärm7.3
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus-mobiler är flaggskepp som inte är lika dyra som ”riktiga” flaggskepp. Precis som sin föregångare lyckas OnePlus 6T göra unikt bra kompromisser för att nå hög kvalitet till ett rimligt pris. OnePlus 6T är dock inte den självklart bra uppgradering som många tidigare OnePlus-mobiler varit. Den höjer nämligen priset samtidigt som den får en långsammare fingeravtrycksläsare, som nu sitter i skärmen istället för på baksidan, den blir av med sin hörlursport och har en lite mer avlång skärm med en lite mindre flärp än tidigare. Få av de ”stora” nyheterna i 6T är särskilt betydelsefulla förbättringar, med ett viktigt undantag: batteritid. Ett större batteri ger OnePlus 6T möjligheten att verkligen hålla ut. De övrigt ganska minimala förändringarna förändrar inte heller faktumet att OnePlus 6T fortfarande är en oerhört prisvärd mobil som erbjuder stabilitet och en enkel användarupplevelse som inte bara passar mobilentusiaster.

 

Hårdvarudesign

OnePlus 6T går i sin föregångares spår. Det betyder att konsumenter får en glas- och metallmobil med en stabil konstruktion och en känsla av kvalitet. De små förändringarna ger inga stora praktiska fördelar men tar OnePlus 6T ett steg närmare de dyrare flaggskeppen.

Läs mer om hårdvaran

OnePlus 6T är en mellanårsuppdatering. Den gör vad ”T”-modellen alltid har gjort: förbättrar små aspekter av vad föregångaren redan introducerat. Denna gången är skillnaderna så små att de kan vara svåra att se men det finns ett fåtal tecken som avslöjar OnePlus 6T.

Den första skillnaden finns på baksidan. Här har OnePlus 6T en glasskiva som nu är mer fri från störande detaljer än någonsin. Fingeravtrycksläsaren är nämligen borta. Den har flyttat tillbaka till framsidan, där den satt på OnePlus 5. Glaset är rundat längs höger och vänster sida, vilket gör att telefonen ligger bekvämt i handen. Med det sagt ligger den inte nödvändigtvis särskilt säkert i handen. Glas är halt, särskilt för personer med torra händer. Utöver det har glas den uppenbara nackdelen att det kan spricka på ett sätt som varken metall eller plast tenderar att göra.

På baksidan finns givetvis ett kamerasystem. I likhet med OnePlus 6 har 6T ett kamerasystem med två kameror som arbetar sida vid sida. Under kamerorna finns två LED-lampor och under dem finns OnePlus-loggan. Längst ner på baksidan finns slutligen en liten ”Designed by OnePlus”-text. Utöver det finns det inget mer. OnePlus fortsätter att göra telefoner som är helt fria från fula myndighetsmärken. Det gillar vi skarpt.

Android 9-vänlig hårdvara

Glaset på baksidan möts av metall längs sidorna. På höger sida finns en på/av-knapp och ett ljudreglage. Reglaget har tre olika lägen för att sätta telefonen i ljudlöst-, vibration- eller ljud-läge. Det fysiska reglaget fungerar särskilt bra med Android 9 som alltid justerar medieljud med volymknapparna. På tal om volymknapparna så sitter de på vänster sida av OnePlus 6T. Där finns också en kortläsare som har plats för dubbla nanoSIM-kort men inte microSD-kort.

På undersidan finns den andra stora synliga skillnaden mellan OnePlus 6T. Här finns nämligen en mikrofon, högtalare och en USB Typ-C-port. Här finns alltså ingen klassiska hörlursport. OnePlus har istället lagt till ett extra högtalargaller där hörlursporten satt tidigare. Bakom det andra högtalargallret finns dock ingen högtalare. Det har inget uppenbart praktiskt syfte.

Det är troligt att den borttagna hörlursporten gav OnePlus möjlighet att få plats med andra och bättre komponenter. För dig som verkligen vill ha en vanlig hörlursport kan förändringen ändå kännas som en ganska dålig kompromiss.

Mindre flärp, men varför?

På framsidan finns en skärm som är en gnutta större än tidigare. Här finns också den tredje synliga skillnaden mellan OnePlus 6 och 6T. Längst upp på skärmen har föregångarens väl synliga ”flärp” ersatts av en liten ”droppe”. I droppen finns en kamera och ovanför den finns en hörlur tillsammans med en ljus- och avståndssensor. Det är alltså nästan exakt samma komponenter som fanns i OnePlus 6. Det stora undantaget till det påståendet är en notis-lampa. För att göra flärpen så liten som möjligt har OnePlus valt att ta bort LED-lampan som satt på framsidan av OnePlus 6. Det är definitivt lite synd.

Frågan är också vad syftet med en liten flärp är? Hur blir användarupplevelsen bättre av en mindre flärp? Ett ganska uppenbart svar är att det ger mer utrymme för system- och notisikoner. En annan fördel är att den inte blockerar lika mycket när en video expanderas ut till kanterna i till exempel YouTube-appen. Vi har dock svårt att se att dessa fördelar skulle vara särskilt betydelsefulla, åtminstone rent praktiskt. Det finns givetvis estetiska fördelar. De är dock helt subjektiva.

Ännu mer avlång

Utöver att flärpen är mindre är också skärmen lite större. Den har gått från ett 19:9 till ett 19,5:9-format. Även den förändringen har vi svårt att förstå. Det sitter givetvis sällan fel med en större skärm. I detta fallet är dock OnePlus 6T också fysiskt större än OnePlus 6. Hade 6T behållt föregångarens yttermått hade vi troligen varit mer villiga att se den nya skärmstorleken som en fördel. OnePlus 6T har dock alltså bara en lite längre och därmed större skärm. Det betyder också att populära 18:9-videos nu passar sämre än de gjorde på OnePlus 6, som hade ett nära exakt 18:9-format när flärpen räknades bort. Det passade perfekt i till exempel Netflix-appen som har många serier som är filmade i 18:9-format.

Det lustiga med den större skärmen och det större yttermåttet är att OnePlus ändå har jobbat för att skärmen ska ta upp en så stor del av framsidan av telefonen som möjligt. Ramen under skärmen har till exempel blivit lite mindre men alltså inte tillräckligt mycket mindre för att den skulle kunna kompensera den utökade skärmstorleken.

Fingeravtrycksläsare under skärmen

Skärmen gömmer också en annan stor nyhet. Bakom AMOLED-panelen finns nämligen en fingeravtrycksläsare. Med ljus från bildskärmen kan läsaren ta en typ av bild på användarens finger med en sensor som sitter bakom bildpanelen. Läsaren kan identifiera ett fingeravtryck utan att ha en fingeravtrycksläsare på utsidan av telefonen. Även i detta fallet har vi svårt att se någon större praktisk fördelen med ändringen.

Trots att OnePlus har gjort ett bra jobb med att minimera svarstiden för läsaren, är den inte lika snabb som den vanliga fingeravtrycksläsaren i OnePlus 6. Den är inte heller lika pålitlig och ställer högre krav på att fingret läggs platt på skärmen för att fungera. Den tydligaste fördelen med den nya läsaren är att den kan användas från framsidan av telefonen. Det betyder att den till exempel kan användas när telefonen ligger på ett bord. Den har samtidigt nackdelen att den måste tända skärmen för att fungera. Det gör den till exempel otrevlig att använda i mörka miljöer. Den följer dessutom inte med skärmens färginställningar. Det gör att telefonen hoppar mellan olika skärmlägen så fort läsaren ska användas. OnePlus har i alla fall löst problemet med att läsaren och en PIN-kod inte kan matas in samtidigt, ett problem som Huawei inte lyckades lösa i Mate 20 Pro.

Ingen officiell vattentätning

OnePlus 6T är en mobil som försöker utmana de dyraste flaggskeppen med ett lägre pris. Det finns ändå fortfarande ett par designdetaljer som skiljer OnePlus 6T från de dyrare konkurrenterna. För det första saknar OnePlus 6T någon robust typ av vattentålighet. Den har ingen IP-certifiering och kan därför inte skryta med att kunna sänkas ner till 1,5 meters djup som till exempel Apple iPhone XS, Huawei Mate 20 Pro och Samsung Galaxy Note 9. Det är lite synd, särskilt när olyckan är framme. Utöver det saknar den till exempel trådlös laddning – en funktion som finns i alla ovan nämnda flaggskeppen.

Stäng

 

Skärm

OnePlus 6T har en skärm som är en gnutta större och har en gnutta högre upplösning än sin föregångare. Detta förändrar dock inte skärmens pixeltäthet. På grund av AMOLED-teknikens PenTile-struktur har skärmen en märkbart lägre detaljrikedom än de bästa konkurrenterna. OnePlus fortsätter dock att erbjuda hög ljusstyrka och färgexakthet men vårt testexemplar av OnePlus 6T hade inte en riktigt lika korrekt vitbalans som föregångaren, även i sitt DCI-P3-läge. Med det sagt erbjuder OnePlus 6T ändå en bra skärm för sin prisklass.

 

Högtalare

OnePlus 6T har en högtalare på sin undersida. Den är så gott som identisk med högtalaren i OnePlus 6. Det betyder att den kan producera ljud med hög volym men att mellanregistret ibland låter lite skarpt och skärande. Högtalaren är helt okej för att vara en mono-högtalare men det finns en uppenbar kvalitetsskillnad när vi jämför med dyrare konkurrenter som ofta kan erbjuda ett mer balanserat ljud tack vare en sekundär högtalare som ofta kombineras som hörlur.

 

Batteri

OnePlus 6T har gjort en ordentlig uppgradering med batteriet i OnePlus 6T. Med en kapacitet på 3 700 mAh har den 400 mAh mer än OnePlus 6. Det ger en förbättring på runt 10 procent och betyder att normala användaren kan vänta sig en marginal på runt 40 batteriprocent vid slutet av en vanlig dag. Det betyder också att även krävande användare inte behöver oroa sig. För första gången med en OnePlus-mobil kan vi till och med säga att mycket krävande användare kan förlita sig på OnePlus 6T för att ta dem genom långa dagar. Om batteriet, mot all förmodan, skulle tömmas kan det laddas av en inkluderad Dash-laddare som är en av branschens snabbaste.

 

Kamera

OnePlus 6T har samma kombination av kameror som sin föregångare. Tillsammans tar de bilder som gör OnePlus 6T till sitt segmentets bästa. Skillnaderna mellan OnePlus 6T och de dyraste flaggskeppen har dock inte minskat och det är fortfarande synd att den sekundära kameran inte har kan bidrar med mer än ett porträttläge.

Läs mer om kameran

OnePlus 6T fotar med en 16 megapixelkamera som har ett bländarvärde på f/1,7. Den sekundära 20 megapixelkameran används bara för porträttläget och har alltså ingen annan funktion. Det gör den betydligt mindre användbar än den sekundär kameran i till exempel Asus Zenfone 5Z som har en sekundär vidvinkelkamera.

Små skillnader

I ljusa miljöer presterar kameran i OnePlus 6T riktigt bra. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång, hög detaljrikedom och bra färgåtergivning. Skillnaderna mellan OnePlus 6T och de dyrare konkurrenterna är minimala. Det syns dock fortfarande att OnePlus har små problem med brus, även i ljusa miljöer. Det är visserligen ett ganska litet problem men för insatta är det definitivt märkbart.

I mörka miljöer presterar kameran ganska bra. Kamerans mjukvara hanterar färger på ett sätt som får bilder att se naturliga ut. I jämförelse med Samsung Galaxy Note 9 har OnePlus fortfarande större problem med brus men OnePlus hittar i alla fall en mer naturlig balans än Asus ZenFone 5Z som ofta ökar kontrast mer än nödvändigt. Med det sagt har OnePlus 6T ett ganska begränsat dynamiskt omfång som sätter käppar i hjulen i vissa mörka situationer.

OnePlus fortsätter att erbjuda flera riktigt bra videolägen. OnePlus 6T är till exempel en av marknadens billigaste mobil som har stöd för 4K UHD-inspelning med 60 bilder per sekund.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus 6T lanseras med Android 9 och Oxygen OS 9. Tillsammans erbjuder de en av marknadens mest funktionsrika men ändå snabba och enkla användarupplevelse. OnePlus visar att ett operativsystem som är fritt från anpassningar inte nödvändigtvis är bättre än ett med väl avvägda anpassningar som har fokus på användaren.

Läs mer om mjukvaran

Vi har testat OnePlus 6T med Oxygen OS 9.0.4. Den nya mjukvaran från OnePlus har lanserats för OnePlus 6 sedan tidigare men OnePlus 6T är alltså den första telefonen som lanseras med den förinstallerad. I Oxygen OS går anpassningarna av Android djupare än någonsin. OnePlus har valt att göra stora förändringar av inställningarna, snabbgenvägarna och mycket mer. Snabbgenvägarna har till exempel en annan färg, inställningarna har en enklare design som är mer stilren än vad Android vanligen har. Med mjukvarans ”Färgrika” tema aktiverat serOxygen OS mer ut som Android vanligen gör men det finns fortfarande stora estetiska skillnader.

OnePlus vs Googles Android

Medan Android 9 har ett nytt gestbaserat användargränssnitt har OnePlus valt att förbättra det navigeringssystem som de haft sedan tidigare. Svep upp från mitten av botten av skärmen för att gå hem, svep upp men stanna i mitten för att visa de senaste apparna, svep upp från annat än mitten av botten för att gå bakåt och svep upp och sedan åt höger för att gå direkt till den senast öppna appen. Vi gillar navigeringssystemet som påminner mycket om det system som Apple använder i iPhone X/XS. Fördelen med OnePlus system är att det inte kräver något extra utrymme på skärmen. Både iOS på iPhone X/XS och Android 9 har en liten markör längst ner på skärmen som OnePlus saknar. Det ser vi som en fördel för OnePlus mjukvara. För dig som ändå inte gillar det finns det i alla fall fortfarande ett klassiskt navigeringssystem med knappar.

Små ändringar gör mycket

OnePlus har en uppsjö unika och värdefulla funktioner i sin mjukvara. På hemskärmen går det till exempel att välja antalet kolumner och ikoners storlek, det går att dubbelklicka på ett tomt område för att snabbt låsa telefonen och det går att välja olika ikonpaket som ändrar ikoners utseende. Skärmen kan anpassas med ett svartvitt läsläge, det finns flera skärmkalibreringar för olika ändamål med DCI-P3-läget som vår favorit, det finns möjlighet att helt gömma flärpen och det går att aktivera olika teman, teckensnitt och operativsystemets accentfärg. När telefonen är låst går det att rita en bokstav på skärmen för att starta förprogrammerade appar eller styra musik. Listan med unika funktioner är mycket längre än så. Det positiva med många av funktionerna är att de erbjuder utökad funktionalitet utan att ta bort existerande funktionalitet i Android eller stå i vägen för användarupplevelsen. Det gör OnePlus version av Android till en av marknadens bästa.

OnePlus har dessutom ett starkt fokus på prestanda. Företaget har fortfarande vissa små saker att fila på. I jämförelse med iPhone XS är OnePlus 6T till exempel fortfarande en gnutta långsammare när det gäller skärmens responstid. I alla menyer, appar fortsätter ändå OnePlus 6T traditionen av att se till att OnePlus har en av Android-marknadens snabbaste och bäst optimerade mjukvara.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med bara ett halvår mellan är det inte så konstigt att OnePlus 6T behåller många av de inre komponenter som fanns i OnePlus 6. Qualcomm Snapdragon 845 är fortfarande en av Android-världens snabbaste chipset. Med 6 eller 8 GB RAM har OnePlus 6T också mer än tillräckligt mycket RAM för alla tillfällen. Nu har den billigaste varianten av OnePlus 6T dessutom 128 GB lagring med en dyrare 256 GB-modell tillgänglig. Det är bara synd att OnePlus inte låter sina användare vara flexibla med en microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,41 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 157,5 × 74,8 × 8,2 mm
Vikt 185 gram
Kamera 16 MP, 20 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, men saknar IP-klassning
Processor Qualcomm Snapdragon 845, 2,8 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 700 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + fyra =