+ Kraftfull processor
+ Bra mjukvara
+ Bra huvudkamera
- Saknar microSD-stöd
- 120 Hz-läge ger medioker batteritid
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
2020 blev året då OnePlus tog sig upp till den riktiga toppen. Med nyheter så som IP68-klassning för vattentålighet, trådlös laddning och 5G-stöd, saknas det inte längre några större funktioner i OnePlus dyraste modell. Med en ny och riktigt bra bildskärm samt en ordentligt uppgradera kamera, har OnePlus lyckats uppgradera sig där det har störst betydelse. Den snabba 120 Hz-skärmen kombineras med riktigt bra mjukvara och processorprestanda i världsklass, för att erbjuda den kvickaste mobilen på marknaden. Det försämrar också batteritiden, som tyvärr är sämre än den var i OnePlus 7T Pro. OnePlus 8 Pro erbjuder ändå flaggskeppskvalitet som få kan klå.
Hårdvarudesign
OnePlus 8 Pro är en stor och väl byggd smartphone med en modern design. Föregångarens kompromisslösa skärm har visserligen ersatts av en skärm med ett kamerahål i sig. Sådana kompromisser ger dock fördelar som sträcker sig från ett smalare format, till ett lite större batteri, trots större kameror samt stöd för både trådlös laddning och 5G. IP68-klassnig är dock kanske flaggskeppsnyheten för designen. Nu är OnePlus officiellt redo för vattenolyckor.
Läs mer om hårdvaranOnePlus 8 Pro är en bjässe. Likt de dyraste konkurrenterna är skärmen gigantisk, till stor del för att ge plats åt ett stort batteri och många andra klumpiga komponenter. Trots det är OnePlus 8 Pro märkbart mindre än sin föregångare. En mer avlång skärm och tunna skärmramar gör inte OnePlus 8 Pro lika bred som OnePlus 7T Pro. Det märks när vi håller den i handen. 1,5 millimeter räcker för att göra stor skillnad. Med det sagt är OnePlus 8 Pro fortfarande stor och dess längd gör att den gärna sticker ut ur även ganska stora byxfickor.
Glas med funktion
I stora drag har OnePlus 8 Pro ett designspråk som är så gott som oförändrat när vi jämför med OnePlus 7T Pro. På baksidan finns en centrerad kameramodul med tre kameror. Denna gången sticker modulen ut lite mer, troligen för att få plats för ny optik som passar till en större kamerasensor. Bredvid modulen sitter en extra kamera och under den finns ett par sensorer och tre LED-lampor. Hela baksidan täcks av glas. Glaset har en matt finish och i vårt fall har den en blå färg som är i närheten av turkos. För första gången i företagets historia finns stöd för trådlös laddning, som drar nytta av glasets radiotransparens.
Längs sidorna av OnePlus 8 Pro finns en stadig metallram. Inga konstigheter här. Längs vänster sida finns en bra på/av-knapp och ett ljudreglage. Det fysiska reglaget fungerar alldeles utmärkt och är en av våra absoluta favoritfunktioner i OnePlus-mobiler. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs vänster sida finns volymknappar. Alla knappar ger tydliga klick som gör dem lätta att använda. Längs undersidan finns slutligen en USB-port med stöd för USB 3. Här finns dessutom en högtalare, mikrofon och kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-platser. Här finns alltså ingen plats för microSD-kort och OnePlus 8 Pro saknar dessutom stöd för eSIM.
Framsidan av OnePlus 8 Pro bjuder på en gigantisk 6,78 tum skärm med ett avlång 19,8:9-format. Skärmen har rundade hörn och ganska kraftigt rundade sidor. Skärmens kraftiga rundning är sannolikt en av anledningarna till att OnePlus 8 Pro kan vara så mycket smalare än sin föregångare. Vi har samtidigt noterat ovanligt stora problem med att vi råkar komma åt skärmen med vår handflata. Det kan vara irriterande men kan också undvikas till viss del med ett skal.
Ny kamera sparar plats
En komponent som sparar utrymme i OnePlus 8 Pro är selfiekameran. Istället för att vara monterad i en mekaniskt komplicerad pop-up-modul, så har OnePlus 8 Pro en kamera i ett hål i skärmen. Hålet är relativt litet och finns i det övre vänstra hörnet av skärmen. Det betyder alltså att skärmen inte är lika heltäckande som den var med OnePlus 7T Pro. Vinsten i utrymme och vikt kan dock var värd en sådan kompromiss för många, misstänker vi.
I skärmen finns en optisk fingeravtrycksläsare. Den presterar i klass med tidigare OnePlus-mobiler. Det betyder att den är snabb för att vara optisk, någorlunda pålitlig men att den har svårt för fukt. OnePlus har också ett system för ansiktsigenkänning men det kan knappast beskrivas som säkert.
På framsidan finns också en högtalare med ett synligt galler. Det ger högtalaren mer utrymme att andas, medan många konkurrenter gömmer sina högtalare under skärmen. Här finns också ett par sensorer. Vad som saknas är en notislampa. OnePlus saknar dessutom en alltid på-funktion för skärmen, även om sådan funktionalitet utlovas i en kommande uppdatering.
En av de största nyheterna i OnePlus 8 Pro är en officiell IP68-klassificering. OnePlus har tidigare hävdat att deras telefoner har varit vattentåliga men att IP-klassning är för dyrt. Företaget verkar kort sagt ha förändrat sina prioriteringar. Nu finns IP-klassning på plats och det ger användare en särskild trygghet i att den kan klara vattenrelaterade olyckor betydligt bättre än tidigare OnePlus-modeller. Med tanke på att nästan alla konkurrenter i klassen redan har IP-klassning ser vi det snarare som ett hål som OnePlus nu har fyllt i, än som en konkurrensfördel.
Stäng
Skärm
OnePlus 8 Pro har en 6,78 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 440 x 3 168. Den erbjuder alltså detaljrikedom i klass med marknadens bästa skärmar. Med nytt stöd för en uppdateringsfrekvens på 120 Hz visar den mjukare animationer än någonsin. Det märks även vid vardaglig användning, eftersom bildfrekvensen får hela telefonen att kännas snabbare. Med stöd för skärmens fulla upplösning, även i 120 Hz-läget, är OnePlus 8 Pro en ovanligt snabb skärm. Den erbjuder dessutom bra färgåtergivning i sitt Display P3-läge och förbättrad ljusstyrka gör HDR-material vackrare och skärmen lättare att se utomhus. Med en maximal ljusstyrka på 1 166 nits är Samsung Galaxy S20 Ultra fortfarande betydligt bättre, med 1 549 nits. OnePlus ligger dock hack i häl. En skärm av sådan kaliber än något helt nytt för OnePlus.
Högtalare
OnePlus 8 Pro har två högtalare. En på undersidan och en i hörluren. Tillsammans levererar de ljud i världsklass. Mellanregistret är klart och detaljrikt och undviker distorsion på höga nivåer. Basen är samtidigt bra för att komma från en smartphone, samtidigt som högtalaren i hörluren är tillräckligt kraftfull för att ge en märkbar stereoseparation. OnePlus 8 Pro passar kort sagt bra för röstsamtal, videos och musik.
Batteri
OnePlus 8 Pro har ett stort 4 510 mAh-batteri. Det ger gott om energi. Vi vet dock sedan vårt test av Galaxy S20 Ultra att stora batterier krävs för mobiler med högupplösta 120 Hz-skärmar. Vi ser liknande resultat med OnePlus 8 Pro. Tappet i batteritid i 120 Hz-läget är runt 15 procent. Det tar batteritiden ner till en marginal på minst 30 procent för normala användare. Riktigt krävande användare kan behöva en extra laddning för att klara särskilt långa dagar. Då är OnePlus utmärkta snabbladdning och nya stöd för trådlös laddning en räddare i nöden.
Kamera
OnePlus 8 Pro kan skryta med att vara först ut på marknaden med ny sensorteknik från Sony. Det ger en utmärkt kamera i ljusa men särskilt i mörka miljöer. Vidvinkelkameran fortsätter dock att vara ganska medioker, trots löfte om stora förbättringar, och zoomkameran har problem med brus.
Läs mer om kameranOnePlus 8 Pro är en ordentlig uppgradering av vad OnePlus kan erbjuda för fotointresserade. I ljusa miljöer erbjuder den nya Sony IMX689-sensorn märkbart bättre detaljrikedom, trots oförändrad upplösning. Det kan dock också bero på förbättringar i objektivet, som dessutom har mindre problem med kromatiska aberrationer änm tidigare. Kameran har ett brett dynamiskt omfång men OnePlus ganska hårda behandling gör tyvärr att viss detaljrikedom tenderar att gå förlorad för att öka kontrasten i bilden.
I mörka miljöer ser vi verkligt stora förbättringar med en kamera som nu lyckas fånga ljusa och väl balanserade exponeringar, samtidigt som brus hålls borta. Skillnaden i jämförelse med OnePlus 7T Pro är verkligen substantiell. Det tar OnePlus från att vara helt okej i mörka miljöer, till att vara riktigt bra. Nu konkurrerar OnePlus med några av de bästa, även om till exempel Huawei fortfarande ligger ett par steg före OnePlus.
Kan nygammal sensor göra skillnad?
OnePlus 8 Pro behåller föregångarens huvudsensor men placerar den istället bakom ett vidvinkelobjektiv. Det ger betydligt bättre brushantering, som ofta annars är ett problem för ganska billiga vidvinkelkameror. Kameran behåller dock ett ganska mediokert objektiv, som tyvärr slösar resurser från en riktigt bra kamerasensor. Det gör att OnePlus inte ens kan slå vidvinkelkameran i Samsung Galaxy Note 10 Plus och vi kan fortfarande inte se någon rimlig användning bortom små format, så som sociala medier.
Telefotokameran erbjuder tre gånger optisk zoom i relation till huvudkameran. Det ger den ett bra perspektiv för att ha en ärlig chans att konkurrera med digital zoom från den imponerande huvudkameran. Underligt nog presterar dock telefotokameran inte alls så bra. Det största problemet är ganska omfattande brus, även i ljusa miljöer. Ingen av konkurrenterna kommer i närheten av de problem som OnePlus 8 Pro har med brus.
För video fortsätter den nya kamerasensorn att leverera prestanda i toppklass. Riktigt bra bildstabilisering gör dessutom OnePlus 8 Pro till ett riktigt bra alternativ för videoinspelning.
Stäng
Mjukvara
OxygenOS baseras på Android 10 och fortsätter att erbjuda den mjukt flytande användarupplevelse som vi blivit vana vid. Vi misstänker att inget företags Android-mjukvara passar så bra till en 120 Hz-skärm som OnePlus. Snabb hårdvara möter snabb och enkel mjukvara. Det ger en utmärkt användarupplevelse.
Läs mer om mjukvaranOnePlus har länge varit kända för sin mjukvara. Den beskrivs ofta som ”ren”, trots att den bjuder på en ganska lång lista av anpassningar. Förklaringen till denna paradox är att de flesta OnePlus-förändringarna i företagets så kallade OxygenOS inte står i vägen för användare som saknar intresse. De förändrar till stor del inte hur operativsystemet fungerar som standard. De låter snarare användare göra mer om de vill. Det gör OxygenOS populärt bland teknikintresserade som gärna vill ha möjligheter att anpassa, utan att få ”möjligheterna” upptryckta i ansiktet.
Uppgradera till 120 Hz
På det stora hela är nyheterna i OxygenOS för OnePlus 8 Pro främst kopplade till nyheterna i hårdvaran. Det finns till exempel justeringar för att hantera hålet i skärmen och nya inställningar för att hantera skärmens uppdateringsfrekvens. Det går att välja mellan 60 Hz och 120 Hz. Det hade varit trevligt att se ett 90 Hz-alternativ, men det finns alltså inte. Det finns däremot en inställning som kallas ”Utjämning av rörelsegrafik”. Den drivs av ett nytt MEMC-chip som kan uppskala video från till exempel 30 Hz, till 120 Hz, i vissa appar. Funktionen kan vara aktiv i appar så som YouTube och Netflix.
I vanlig ordning har OnePlus anpassningar av flera systemfunktioner. OnePlus har till exempel ett eget system för att hantera teman och systemets mörka läge. Till skillnad från flera andra tillverkare saknas dock en schemaläggningsfunktion för mörkt läge. Det finns visserligen inte heller vanligen i Android men det är en funktion som många konkurrenter kan skryta med.
Med sin nya skärm känns OnePlus 8 Pro snabbare än någonsin. OnePlus har ett starkt fokus på att optimera sin mjukvara och det märks. Användarupplevelsen är så gott som felfri med snabba animationer och sömlösa övergångar. Även uppdateringarna är sömlösa med fullt stöd för A/B-partitioner, som håller uppdateringstiderna nere. Just uppdateringar är också en av OnePlus största styrka. Företaget är känmt för snabba säkerhetsuppdateringar samt reltivt långsiktigt stöd för nya versioner av Android. Det är en stor bonus för användare som är ute efter prestanda och pålitlighet på lång sikt.
Stäng
Prestanda och lagring
OnePlus 8 Pro drivs av ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset och har 8 eller 12 GB RAM. Mängden RAM har inte så stor betydelse i sammanhanget. Qualcomms chipset presterar dock oerhört bra. Det levererar särskilt imponerande grafikprestanda, som ligger 6–7 procent högre än Galaxy S20 Ultra i vårt test. OnePlus 8 Pro håller dessutom prestandan uppe betydligt bättre och utökar sin ledning efter bara en stunds användande. Det är uppenbart att Qualcomm har lyckats betydligt bättre än Samsung. Med den prestandan levererar OnePlus 8 Pro en stabil gamingupplevelse i även de mest krävande spelen. I andra applikationer är vinsterna inte lika uppenbara. Med 128 eller 256 GB lagring finns det gott om utrymme för data, även om vi gärna hade sett en microSD-kortläsare också.
5G
5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan OnePlus 8 Pro använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik definitivt inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså OnePlus 8 Pro stöd för de första frekvenserna.